Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 2 martie 2004

Stirile TVA aici

  • In premiera nationala, Aradul va avea o facultate de moase!

Din acest an UVVG va avea si o facultate de moaseLa Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a inceput, ieri, un nou semestru. 
Cu aceasta ocazie, conducerea universitatii a facut publice obiectivele si proiectele pe care doreste sa le duca la bun sfarsit in cursul acestui an. 
Printre acestea se numara infiintarea unui institut de sondare a opiniei publice si a unei filiale a Centrului Cultural Francez, continuarea lucrarilor la stadionul "Gloria", precum si initierea unor cursuri de pregatire Cambridge. 
Un alt obiectiv este infiintarea din aceasta toamna a unei facultati de moase cu o durata de 4 ani de studiu.
Proiectul a fost aprobat de Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului si va constitui o premiera nationala. 
Rectorul Aurel Ardelean a anuntat ca personalul universitatii va avea incepand cu acest semestru un salariu mai mare cu 12%, iar studentilor li se vor mari bursele cu 30%.

Diana Rotar - Observator

  • Intre martisoare politice si lozuri

Si primarul a impartit martisoare domnisoarelor si doamnelorMartisorul a provocat ieri, la Arad, o adevarata efervescenta a clasei politice locale. 
Liberalul Gavril Popescu, candidat la Primaria Aradului, a colindat birourile unor personalitati feminine de prim rang, carora le-a oferit in dar martisoare. 
Acestea au fost insotite si de imaginea liderului national al PNL, Theodor Stolojan, care s-a imortalizat dand mana cu speranta liberala la Primaria Aradului. 
Mihai Matekovits, unul din liderii aradeni ai UDMR si inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Arad, a fost mult mai pragmatic. 
Profitind de conferinta de presa organizata de ISJ Arad, Mihai Matekovits a cadorisit jurnalistele prezente nu cu martisoare, ci cu lozuri. 
Cu trei exceptii, jurnalistele prezente au noroc chior in dragoste, colegele lor avand sansa unui castig de 10.000 lei, adica exact contravaloarea altui loz. 
Primarul Dorel Popa a iesit de dimineata sa imparta, alaturi de tinerii din PSD, martisoare in fata Palatului Administrativ. 
Pentru scurt timp, si agentii de politie le-au oferit martisoare soferitelor care au iesit devreme in trafic.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Prin Penitenciarul de Maxima Siguranta Aradul a intrat in Uniunea Europeana

Penitenciarul de maxima siguranta functioneaza la standarde europeneSe numeste Romulus. Are 38 de ani si un fiu care este nascut pe 7 noiembrie, in aceeasi zi cu Revolutia lui Lenin - (alt an, bineinteles). 
Se afla incarcerat aici, la Penitenciarul de Maxima Siguranta Arad, pentru ca a facut trafic de influenta. 
A avut ghinionul sa fie prins si condamnat. Pentru putin timp, spune el, pentru ca se comporta exemplar si spera sa fie eliberat conditionat.
Deocamdata, are putin noroc. A fost scos din celula pe care o imparte cu alti trei detinuti si a fost adus sa stea de vorba cu noi. 
Despre conditiile de detentie. Despre noile conditii de detentie. Pentru ca, de cateva luni, a intrat in vigoare o ordonanta de urgenta (OUG 56/2003 aprobata prin Legea 403/2003) in care sunt stipulate unele drepturi ale persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate. 
Prin acest act normativ, statul roman raspunde masurilor cu caracter general dispuse de Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei.
Scrisorile sunt ridicate zilnic de catre posta
A acceptat sa stea de vorba cu noi, insa, ne-a spus ca este grabit! Urma sa participe la un curs de limba engleza, organizat in cadrul programelor educationale, de catre conducerea penitenciarului in colaborare cu ONG-ul "Europa pentru Europa." 
A vrut sa faca acest curs din mai multe motive, dar cel pe care ni-l spune este ca profesorii sunt din Marea Britanie, sotii Paul si Jenice England. "Cursul se tine o data pe saptamana. Sunt circa 30 de detinuti - cursanti. In urma testelor date de catre cei doi profesori englezi s-au stabilit trei nivele: incepatori, mediu si avansati. Spre mirarea lor, dar si a noastra, doi dintre detinuti au un nivel de cunoastere a limbii engleze foarte ridicat." - ne-a spus Sorina Togoi, sefa Serviciului cultural - educativ din cadrul penitenciarului. 
Romulus tine in buzunarul de la piept o scrisoare. O va depune personal la una dintre cutiile postale montate in curtea penitenciarului. 
"Scriem scrisorile, le lipim si le depunem la cutia postala. Nu mai intampinam nici o problema. Daca am avea, cu posta am avea, pentru ca ei ridica zilnic, la ora 12,00, scrisorile. De adus, ni le aduce gardianul. Le desface in fata noastra, ne da foile si verifica sa nu fie lucruri interzise in plic." - ne-a spus barbatul, nu inainte de a ne intreba ce mai stim nou despre UTA. 
Despre culise, caci despre ceea ce scrie in ziare, ce se spune la radio sau la televizor este informat. 
Sorina, impreuna cu un tanar locotenent, ghidul nostru din penitenciar, ne dumiresc repede. Din fondurile unitatii au fost facute 96 de abonamente la diverse ziare si reviste locale sau centrale. 
Cativa dintre detinuti si-au facut abonamente personale. Ne-am uitat pe lista preferintelor detinutilor si am aflat ca ei citesc cel mai mult Adevarul de Bucuresti(20 de abonamente), Jurnalul National si Adevarul de Arad(17 abonamente). 
Si, poate, pentru a nu se lasa mai prejos decat cei de dincolo de zidurile inalte de beton, detinutii scot, lunar, o revista. Se numeste "Tranzit Magazin 24", este scrisa de detinuti, citita si distribuita doar in interiorul penitenciarului. 
Dupa un program bine stabilit de catre conducerea unitatii, detinutii au acces si la programele radio - tv. 
Daca la radio nu sunt, din motive tehnice, restrictii in ceea ce priveste receptionarea programelor, cei care se uita la televizor, fie la cele ale penitenciarului, fie la cele proprii din celule, pot viziona "doar" 15 programe. 
Atat terestre(TVR 1, TVR 2, PRO TV, Antena 1 etc.), cat si prin satelit (Eurosport, MTV, RAI DUE, VIVA etc.). 
Aici este timp si pentru scoala. Zilnic, in cinci sali de clasa, 115 deti-nuti, din cei 1500 cati se afla in penitenciar, iau loc in banci. 56 dintre ei sunt in ciclul primar si 59 in cel gimnazial. Desi, cand in banci vezi oameni in toata firea, facand bastonase, ti se pare hazliu, lucrurile nu stau chiar asa. Multi dintre cei incarcerati aici nu stiu sa scrie, sa citeasca sau sa socoteasca. 17 cadre didactice, de la Scoala Generala "Avram Iancu", cu clasele I - VIII, din Arad ii ajuta sa desluseasca tainele abecedarului si sa invete tabla inmultirii. 
In penitenciar a fost deschisa si o capela Cei care vor sa invete o meserie o pot face. Conducerea penitenciarului impreuna cu Organizatia Romano-Germana organizeaza cursuri de calificare profesionala in meseriile de zidar, tamplar si, ca noutate, initiere in utilizarea calculatoarelor. 
"Avem o sala speciala unde se tin cursurile de calculatoare. Avem zece PC-uri, de ultima generatie si un specialist care ii initiaza pe detinuti. Desi ar parea greu de crezut, unii dintre cursanti fac progrese rapide, insusindu-si o meserie care, cu siguranta ii va ajuta atunci cand vor iesi" - ne spune Sorina. 
Pachete consistente si 1200 de tigari lunar
Vazand ca il masuram cu privirea, Romulus s-a simtit dator sa ne dumireasca. Ne-a spus ca ei, acolo, pot primi lunar patru pachete cu haine, incaltaminte sau hrana, de maxim 5 kilograme coletul, si alte patru pachete cu fructe, dulciuri(tot maxim cinci kilograme) si 20 de litri de suc sau apa minerala. 
Pachetele pot fi aduse personal de catre membrii familiei sau de catre prieteni, cu ocazia vizitelor saptamanale permise de regulament. "Trece mai usor timpul, ca vorbim la telefon." - ne-a mai spus detinutul. 
Conform aceluiasi regulament al inchisorii, poate primul Dumnezeu al celor ce-si duc traiul aici, detinutii pot vorbi la telefonul public 15 minute pe saptamana. In Arad, in tara sau aiurea. Cartele telefonice sa aiba! Maximum cinci. 
Si le pot procura de la chioscul din incinta penitenciarului. Cei care au bani pot cumpara conserve, sucuri, plicuri, timbre, cafea nes si tigari. 
Daca tot veni vorba de tabac, detinutii au dreptul sa fumeze 1200 de tigari pe luna. 
Religie si carte Forsyte Saga, de John Galsworthy, Povestea vietii mele, de George Sand, sunt doar doua dintre titlurile pe care le intalnesti in biblioteca penitenciarului. Biblioteca al carei fond de carte insumeaza peste 13.000 de volume. Carte de toate genurile, in limbile romana, maghiara, germana sau rusa. 
Peste 8.000 de volume au fost primite de curand de la Sindicatul Astra Trinity. Detinutii pot imprumuta de la bibliteca maxim cinci carti pe saptamana.
L-am intrebat pe Romulus ce anume prefera sa citeasca. Ne-a raspuns ca nu se prea omoara dupa carti, prefera sa asculte. Mai ales slujba de duminica, de la biserica ortodoxa construita in incinta penitenciarului, unde oficiaza parintele Nicolau, angajat al Directiei Generale a Penitenciarelor. 
Vizitand biserica, am fost placut surprinsi sa aflam ca parte din picturile si sculpturile aflate aici au fost realizate chiar de catre detinuti. Insa, nu numai crestinii ortodocsi beneficiaza de slujbe religioase, ci si ceilalti detinuti de alte culte sau confesiuni. 
Ar mai fi multe de spus despre cum isi duc traiul detinutii incarcerati la Penitenciarul de maxima siguranta Arad, dar ne oprim aici. 
Din ceea ce am vazut se contureaza o idee: in ceea ce priveste conditiile din Penitenciarul de Maxima Siguranta Arad deja, suntem intrati in Europa. Cu cele de "afara", inca, nu.

Romulus Dubat - Adevarul

  • Primariile pe Internet, un plan... virtual

Primariile din judet vor trebui sa aiba site propriu in Internet - Virtual Arad News (c)2004Prefectul Vasile Dan Ungureanu ar dori sa introduca in judetul Arad, cat mai repede, conceptul de "e-guvernare" in forma localizata.
Acest lucru ar insemna realizarea unui portal care sa cuprinda paginile de web ale tuturor primariilor din judet.
Implementarea proiectului sub numele "Primarii Arad" ar avea menirea sa imbunatateasca accesul la informatiile si serviciile publice ale autoritatilor administratiei publice centrale, sa elimine procedurile birocratice si sa simplifice metodologiile de lucru, sa imbunatateasca schimbul de informatii si serviciile intre autoritatile administratiei publice centrale.
In viziunea firmei care promoveaza conceptul amintit, prin realizarea portalului s-ar elimina jumatate din cheluielile efectuate si din eforturile depuse de catre primarii in vederea transmiterii de acte, respectiv arhivarii documentelor.
Problema este insa ca in judetul Arad exista o serie de localitati ai caror primari si secretari nu stiu sau nu sunt obisnuiti sa foloseaca nici macar posta electronica.
Pe de alta parte, majoritatea primariilor nu dispun de fondurile necesare realizarii unui sait propriu de internet.
In opinia prefectului insa aceste probleme se pot rezolva prin munca si ambitie, iar in ceea ce priveste partea materiala, prin alocarea de fonduri extrabugetare.

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Incep lucrarile din banii obtinuti din obligatiuni judetene

Se va incepe reabilitarea drumurilor judetene - Virtual Arad News (c)2004Presedintele Consiliului Judetean, Caius Parpala, ne-a declarat ca, in cateva zile, vor incepe lucrarile de reabilitare a drumurilor din banii obtinuti ca urmare a emisiunii de obligatiuni judetene astfel ca, din suma totala de 25 de miliarde, 20 vor fi "scoase" pentru drumuri.
La acestea se vor adauga si lucrarile care vor fi suportate din sumele trimise de Ministerul Transporturilor: 37 de miliarde, veniti din defunctul fond special pentru drumuri, si alte 11 miliarde, cu destinatie speciala: pietruire.
Suma totala pe care Consiliul Judetean o va pune la bataie pentru lucrari de modernizare a tronsoanelor din judet se apropie de 100 de miliarde de lei, in conditiile in care institutia a alocat din propriul buget pentru reabilitat de drumuri 29 de miliarde si alte trei pentru pietruiri.
Din suma totala, mai bine de 19 miliarde vor merge pe intretinerea curenta a drumurilor judetului, iar 7,8 miliarde pentru deszapezirea lor. Patru tronsoane vor intra intr-un proces de modernizare totala prin imbracaminte bituminoasa.
Este vorba de drumurile Peregul Mic- Pecica, Tarnova - Araneag, Berindia - Paulean si Tagadau - Bochia.
O serie de drumuri vor suporta tratamente bituminoase, in valoare de 16 miliarde, trei miliarde vor merge pe siguranta circulatiei (achizitii de indicatoare, semne etc.) iar ceva peste 19 miliarde vor fi cheltuite pe lucrari de investitii la drumurile Birchis -limita de judet Bihor, Barzava Taut si pe  reabilitarea rampei podului Sicula.

Adriana Barbu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]