Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Editie speciala, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei !

Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei adresam tuturor vizitatorilor nostrii calduroase urari de bine.

Miercuri, 1 Decembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Ziua Marii Uniri

Manifestare omagiala de Ziua Nationala a Romaniei la Univesitatea "Vasile Goldis"Manifestarile omagiale de Ziua Nationala a Romaniei au inceput, ieri!
Zeci de aradeni au luat parte la simpozioanele organizate de Universitatea Vasile Goldis si la cercul militar judetean.
Simpozioane, spectacole de muzica usoara si populara, concerte, depuneri de coroane, festivitati oficiale, defilari cu torte si focuri de artificii acesta va fi programul zilei de astazi la Arad!
Festivitati si simpozioane vor avea loc in toate orasele din judet, iar in cluburile aradene, la solicitarea Primariei vor avea loc spectacole de Ziua Nationala.
In aula facultatii de drept a universitatii Vasile Goldis a avut loc simpozionul intitulat "1 Decembrie, inceputul de epoca" .
Studenti si profesori au vorbit despre evenimentele din 1918.
La cercul militar judetean s-a derulat simpozionul "Marea Unire - Moment de referinta in istoria poporului roman" .
Peste 150 de elevi de la 8 licee si Colegii nationale au marcat evenimentul printr-un concurs de istorie cu tema Aradul centru politic la Marii uniri.
Concursul organizat de Inspectoratul scolar a avut loc la liceul textil.
Ziua de ieri s-a incheiat cu un concert omagial la Filarmonica de stat unde au fost interpretate piese de Ciprian Porumbescu, Bartok Bela si George Enescu.
Depuneri de coroane la cimitirul Eternitatea la mormintele corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldis, Stefan Cicio-Pop, Ioan Suciu si in parcul Eminescu la crucea martirilor vor deschide manifestarile de astazi.
Coroane se vor depune si la statuia lui Vasile Goldis din Piata Revolutiei.
La ora 12 va incepe festivitatea oficiala in fata Primariei, apoi un spectacol de copii la teatrul de marionete.
Un concert folcloric in piata Avram Iancu si unul de muzica usoara in fata primariei sunt programate astazi seara.
Pe scenele amplasate in fata Primariei si in Piata Avram Iancu vor urca formatiile B-ton, Verso, Prezent, Pacifica si HI- Q, respectiv Rapsozii Zarandului, fanfara din Costei si Ionut Fulea.
Intre timp la teatrul Ioan Slavici" va avea loc un recital Ion Caramitru.
Festivitatile dedicate Zilei Nationale a Romaniei se vor incheia cu un foc de artificii.
Incepand de astazi, in Piata Avram Iancu vor fi amplasate 19 gherete, unde vor fi comercializate daruri si suveniruri de sarbatori.
Organizatorii manifestarilor sunt, in acest an, Primaria, CJA, Casa de cultura a municipiului si Prefectura judetului.
Pentru toate manifestarile de Ziua Nationala  Primaria municipiului Arad a alocat peste 300 de milioane de lei.

Izabela Vekas- Televiziunea Arad

  • Presa aradeana - o treapta spre Marea Unire

Placa comemorativa de la sediul Ziarului Romanul condus de Vasile GoldisIn lupta pentru infaptuirea unitatii statale a romanilor, activitatea culturala romaneasca a fost unul dintre mijloacele importante de afirmare a identitatii nationale. 
Scolile, asociatiile si societatile culturale si artistice, aniversarea si comemorarea unor momente de seama din istoria nationala, evocarea unor mari personalitati, circulatia valorilor literare romanesti de o parte si de alta a Carpatilor, in ciuda tuturor piedicilor si constrangerilor impuse de politica represiva a statului austro-ungar - s-au constituit in tot atatea mijloace de afirmare a constiintei nationale.
In acest sens, Aradul a ocupat un loc de seama in raspandirea culturii romanesti in modelarea si educarea constiintei nationale, in pregatirea si realizarea actului istoric infaptuit la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.
Un loc deosebit in promovarea valorilor culturii romanesti si in afirmarea drepturilor nationale ale romanilor l-a ocupat presa. 
Aradul a dispus in acest sens de o presa foarte activa, care a abordat o gama larga de probleme de ordin politic, economic, social, literar, cultural. 
La Arad au aparut publicatii ca: "Sperantia" (1869-1872), "Lumina" (1873-1875), "Minte si inima" (1877-1878), "Revista scolara" (1897), "Gura satului" (1870-1903), ultima editata initial la Budapesta, apoi la Gherla si Arad.
Un loc aparte l-a ocupat revista "Biserica si scoala", organ al Episcopiei Ortodoxe Romane din Arad, aparuta fara intrerupere intre anii 1877-1947, cand a fost interzisa de regimul comunist.
Ziarele aradene care au avut un rol important in mobilizarea constiintei publice romanesti si in afirmarea idealului unitatii nationale au fost "Tribuna Poporului" (1897-1904), devenita apoi "Tribuna" (1904-1912) si "Romanul" al carui prim numar a aparut la 1/14 ia-nuarie 1911.
"Tribuna" a actionat cu consecventa pentru raspandirea valorilor culturii romanesti si ale istoriei nationale, pentru strangerea legaturilor politice si culturale dintre toti romanii.
Subliniind ca, cunoasterea trecutului este prilej de invataminte pentru prezent si viitor, "Tribuna" revela ca "un popor care-si slaveste istoria nationala, in sufletul caruia traieste amintirea stramosilor, e tare ca stanca in apararea nationalitatii sale" ("Tribuna", Arad, an XV, nr. 243, 5/18 noiembrie 1911, p. 5).
Odata cu fuziunea dintre "Tribuna" si "Romanul" , o parte dintre redactorii sai au intrat in redactia ziarului "Romanul", oficios al Partidului National Roman. "Romanul" si-a desfasurat activitatea sub conducerea lui Vasile Goldis.
Pentru a ridica prestigiul ziarului, conducatorii "Romanului" au facut apel la scriitorii de peste Munti, izbutind sa obtina pe langa colaborarea lui G. Cosbuc, colaborarile impunatoare ale lui I.L. Caragiale, Al. Vlahuta, Duiliu Zamfirescu, a istoricului A.D. Xenoopol. Au mai semnat de asemenea in paginile ziarului.
Aparut in anii premergatori declansarii primului razboi mondial, organul de presa de la Arad s-a aflat in miezul evenimentelor politice care au urmat, pregatind opinia publica romaneasca pentru marile decizii din toamna anului 1918 - Valoarea mesajului pe care "Romanul" il transmitea, a determinat ostilitatea guvernantilor maghiari, care invinuiau ziarul aradean de atitudine echivoca si lipsita de patriotismul corespunzator.
Reaparut la 8 noiembrie 1918, in conditiile prabusirii monarhiei austro-ungare, ziarul "Romanul" s-a incadrat in frontul presei romanesti, care a pregatit opinia publica pentru actul Unirii, afirmand in paginile sale marile principii de drept si de umanitate, care au stat la baza acestui maret eveniment istoric.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Programul manifestarilor festive desfasurate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei

Aradenii au fost informati si prin afise despre programul omagial30 Noiembrie –  Ora 12 – Facultatea de Drept a Universitatii "Vasile Goldis", Aula "Stefan Cicio-Pop": Simpozion "1 Decembrie, inceputul de epoca"
Ora 14 – Cercul Militar: Simpozion "Marea Unire – Moment de referinta in istoria poporului roman"
Ora 1900 – Filarmonica de Stat, Concert simfonic de gala: T. Olah – Muzica din filmul "Mihai Viteazul", Ciprian Porumbescu – "Balada pentru vioara si orchestra", Bela Bartok – "Dansuri populare romanesti", George Enescu – "Sarabanda din suita pentru pian", "Rapsodia I"
1 Decembrie - Ora 1100 – Teatrul de Marionete: Spectacol pentru copii
Ora 1200 – 1300 In fata Primariei: Spectacol cu baloane multicolore, Demonstratie aviatica, Parada militara.
Ora 1700 – 2300 Concert folcloric in Piata Avram Iancu – Ansamblul "Zarandul", Florica Muresan, Marioara Dehelean, Stefan Muntenas, Adriana Conta, Nelu Zadic, Viorel Leric, Rapsozii Zarandului, Malvina Nagy, Cornelia Caprariu Roman, Daniela Dudas, Fanfara din Costei, Ionut Fulea; Foc de artificii
Ora 1900 Teatrul "Ioan Slavici" – Spectacolul "In lumea asta plina de urmari" cu Ion Caramitru
Ora 1800 – 2300 in fata Primariei Concerte – F.A.D.E., Rebel, Six, B – Ton, Pacifica, Verso si HI-Q; Foc de artificii
Organizatorii evenimentului sunt: Prefectura Judetului Arad; Primaria Municipiului Arad; Consiliul Local Municipal; Consiliul Judetean; Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Arad; Casa de Cultura a Municipiului; Centrul Cultural Judetean; Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad; Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad.

  • De Ziua Nationala, cluburile aradene vor avea program special

De 1  Decembrie aradenii sarbatoresc evenimentulManifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei vor fi, in acest an, foarte complexe si vor atinge multe segmente ale populatiei. 
Primaria, Consiliul judetean si Prefectura au pus umar la umar pentru ca intregul judet, si mai ales municipiul, sa fie cuprins de o atmosfera de sarbatoare.
Municipalitatea a alocat 300 de milioane de lei din bugetul local pentru ca evenimentele sa se ridice la asteptarile aradenilor. 
Festivitatile din anul acesta vor aduce o noutate: conducerea primariei a cerut, in cadrul unor discutii cu proprietarii de localuri din municipiu, sa participe la aceasta sarbatoare. 
Astfel, spune primarul, in toate cluburile din oras, clientii vor avea parte de un program special.
Nici reprezentantii Prefecturii nu s-au lasat mai prejos. 
Am fost informati, ieri, ca si tineretul va sarbatori alaturi de cei mari. 
Nu va fi nici o institutie de invatamant in care sa nu se organizeze serbari si spectacole dedicate zilei de 1 Decembrie.

Simona Mazare - Observator

  • Recital extraordinar Ion Caramitru, la Arad

Actorul Ion Caramitru a sustinut un recital de proza si poezie la AradCu ocazia Zilei Nationale a Romaniei - 1 Decembrie, si in Arad vor avea loc o serie de manifestari dedicate aniversarii Marii Uniri de la 1918. 
Printre acestea se va numara si un eveniment cultural de mare tinuta, ce se va desfasura pe scena Teatrului "Ioan Slavici"
Astfel, in ziua de 1 decembrie, de la ora 19,00, in sala mare de spectacole a teatrului aradean reputatul actor Ion Caramitru va sustine un recital de poezie si proza, intr-un spectacol cu totul inedit. 
Alaturi de domnia-sa, pe scena vor mai evolua si trei instrumentisti de marca ai jazz-ului autohton: Virgil Iuga, Dinu Simon si Ghighi Iovin.
Intalnirea cu arta lui Ion Caramitru si a celor trei muzicieni romani va fi posibila datorita implicarii conducerii Teatrului "Ioan Slavici" Arad, care s-a gandit ca o zi atat de importanta cum este Ziua Nationala a Romaniei trebuie marcata si prin evenimente culturale de tinuta. 
Astfel, Ion Caramitru a raspuns prompt invitatiei lansate de la Arad, spectacolul pe care il va sustine in orasul nostru urmand a se desfasura pe parcursul a aproape doua ore. 
Trebuie precizat ca intalnirea,cu Ion Caramitru se datoreaza si sprijinului financiar acordat cu mare generozitate de Clubul Rotary din Arad si de Hotel Arad, precum si Casei de Cultura a Municipiului Arad (o institutie ce a devenit colaboratorul permanent al teatrului aradean).
Spectacolul intitulat "In lumea asta plina de urmari" va incepe la ora 19,00. iar costul unui bilet este de 150.000 de lei si de 50.000 de lei pentru elevi si studenti. 
O data cu acesta, se va deschide un ciclu de intalniri de acest gen, initial de Teatrul "Ioan Slavici" Arad, prin care se urmareste aducerea periodica in orasul nostru a unor actori de renume ai scenei romanesti, in cadrul unui adevarat dialog deschis scena - public.

M. Cerna - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]