Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 1 noiembrie 2004

Stirile TVA aici

  • Iliescu il sprijina pe Badalan

Presedintele Iliescu crede in nevinovatia generalului BadalanSeful armatei, acuzat ca a reprimat revolutia din Arad
Dupa ce sustinuse ferm nevinovatia lui Eugen Badalan - numit la inceputul saptamanii sef al Statului Major General - si acuzat de presa centrala si de unii revolutionari ca a participat activ la represiunea sangeroasa de la Arad, din decembrie 1989, Ion Iliescu si-a nuantat vineri seara, la Constanta, declaratia anterioara privind cazul Badalan. 
De data aceasta Iliescu a spus ca pana in 22 decembrie 1989 nu au existat victime la Arad si ca, la fel ca si in alte orase din tara in timpul Revolutiei, victimele au aparut dupa aceasta data. 
Iliescu a mai spus ca, la acea data, Eugen Badalan  era maior si ca actualul sef al armatei a fost la Arad si inainte, si dupa 22 decembrie 1989. 
Cu toate acestea, Iliescu a reafirmat ca Badalan a fost verificat inainte de a fi numit sef al SMG si ca nu au existat suspiciuni in privinta activitatii lui.
Dupa ce miercuri Iliescu declarase ca s-au facut "verificari foarte atente" inaintea numirii generalului-locotenent Eugen Badalan sef al Statului Major General al Armatei, acum presedintele tarii spune totusi ca, in urma informatiilor aparute in presa, se vor face reverificari in cazul lui Badalan. 
Intrebat daca exista un "caz Badalan", Ion Iliescu a raspuns: "Nu cred. Se poate verifica, dar nu cred. N-am avut, spre exemplu, la Arad confruntari si pierderi de vieti omenesti". 
Aceasta declaratie este insa contrazisa de primarul Aradului, Gheroghe Falca, care sustine ca Badalan a fost maior de contrainformatii si a participat la represiunea sangeroasa de la Arad, soldata cu 24 de morti si 64 de raniti.

A.D. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Comisionarii vamali cer alta solutie pentru vama de interior

Vama de interior isi cauta un nou sediuMutarea Vamii de interior, desi este un aspect discutat deja de mai multi ani, devine unul dintre cele mai fierbinti probleme ale municipiului. 
Pe de o parte, pentru ca executivul local doreste mutarea grabnica a acesteia din locatia pe care o ocupa, intr-o hala a unui investitor privat, iar pe de alta parte, pentru ca majoritatea comisionarilor vamali nu prea doresc sa faca o investitie enorma si provizorie (vama urmand sa beneficieze de un nou sediu, al carei constructie sa inceapa in luna martie, cu finantare de la stat) pentru doar un an de activitate in noua locatie.
Se invoca fluidizarea traficului...
Primarul Gheorghe Falca sustine ca s-a gasit locatia perfecta pentru mutarea vamii, in hala Lackner & Schwarz, de pe Campul Linistii. 
Aici sunt, conform spuselor sale, birouri suficiente pentru Directia Vamala. 
Primarul a subliniat ca mutarea va avea ca efect imediat fluidizarea traficului in oras. 
El a prezentat imagini surprinse cu o zi in urma, cu TIR-uri care blocheaza circulatia. 
Mai mult, a subliniat ca exista spatiu pentru comisionarii vamali, iar daca nu vor sa se mute in hala, isi pot pune gherete afara... 
Primarul va trimite prin posta electronica, la Minister, imagini cu locatia propusa, pentru ca o comisie de la Bucuresti sa vina sa analizeze situatia si sa se accepte mutarea. 
Singura conditie pe care nu o indeplineste noua locatie este, dupa parerea primarului, faptul ca nu exista parcare pentru TIR-uri.
Comisionarii au alta parere
Comisionarii vamali sunt de cu totul o alta parere. Cele 24 de firme care au acest obiect de activitate sunt esentiale pentru buna desfasurare a procesului de trecere a TIR-urilor prin Vama de Interior. 
Majoritatea patronilor contactati de noi si-au aratat dezacordul cu propunerea. 
Ei nu sunt impotriva mutarii, subliniind ca ea este intr-adevar necesara, doar ca propunerea nu corespunde nici pe departe cu un minim de conditii necesare bunei desfasurari a activitatii. 
Mai mult, ei au ridicat si probleme putin mai dureroase, nu numai pentru ei: posibilitatea pierderii finantarii, daca tot s-a gasit o locatie, sau mai rau, mutarea vamii la Timisoara sau Oradea. 
Amalia Aslau, de la  SC LGA Expres SRL, ne-a spus ieri ca "sigur, nu este nici o problema cu mutarea, locatia este intr-adevar improprie. Dar in noua locatie, noua, comisionarilor, nu ni se asigura spatii corespunzatoare. Mai mult, este si problema terminalului. In parcare nu incap mai mult de 20 de autocamioane. Mereu primarul invoca descongestionarea traficului, dar atata timp cat nu exista centura pana la Timisoara, masinile de tonaj greu tot prin Podgoria vor trece. Mai este si problema construirii noii cladiri. Ea va incepe in martie. Pe noi ne costa intre 40-50 de mii de euro aceasta mutare. Or, pentru un an de zile investitia nu se justifica. Nu trebuie sa uitam ca mutarea vamii o dispune autoritatea Nationala a Vamilor, care poate gasi noi locatii. Daca se muta acum vama, se poata sa se zica de la Bucuresti ca se renunta la investitia programata. Sau poate, mai rau, reusim sa "scapam" si de aceasta institutie, in favoarea oraselor Timisoara sau Oradea".
 "Mutarea este foarte necesara, deoarece nici aspectul nici conditiile actuale nu satisfac din punct de vedere al bunei desfasurari a activitatii", spune Tyukodi Romeo, de la CETA. 
"Unde se va muta vama, insa, va fi o problema. Sa nu ajungem sa ne mutam intr-un loc unde nu sunt conditii, cu locuri insuficiente de parcare. Daca se muta in Zona Industriala, pe drumul spre Nadlac, este o solutie buna. Mai este, insa si problema cu cine vor fi cei care vor plati chiria vamii".
"Nu sunt impotriva mutarii. Este deranjant, insa, daca este o mutare temporara. Suntem printre primele vami din tara, am facut si lobby, solicitari la administratia locala, pentru construirea noului sediu. Varianta propusa acum implica din partea noastra cheltuirea unui geamantan de bani! Circa 30-40 de mii de euro, pentru o perioada scurta de timp. Mai mult, noi nu mai suntem dispusi sa platim chiria vamii. Mai bine mai stam un an, pana se finalizeaza noul sediu", spune d-l Villagos de la Romania Combi.
Cornelia Berencz, in prezent la firma Expedition Berencz, este persoana care a participat la construirea halei in care primarul vrea sa mute vama. 
In acel spatiu nu este loc pentru comisionari. Reteaua de curent nu este dimensionata pentru cele peste 150 de calculatoare cate au toate cele 24 de firme de comisionare vamala. Iar TIR-urile nu au loc de parcare. Unde ati mai vazut ca vama sa se mute intr-un depozit? Aici unde este in prezent, intra 150 de TIR-uri. Acolo intra 12! Momentan, este totul doar o oferta verbala. Exista posibilitatea de a se pierde, prin mutare, terenul vamii, iar aceasta sa fie mutata la Timisoara.

Simona Mazare - Observator

  • Halloween-ul la romani

Halloweenul este sarbatorit si in scolile aradeneElevii claselor generale au inceput de cateva zile sa-si pregateasca costumele infricosatoare de Halloween.
Pentru cei care au sarbatorit Halloweenul la scoala, ziua de astazi a fost mult asteptata de micuti.
Acestia s-au costumat in vrajitoare, capcauni, zmei, si alte fete infricosatore din basme.
Nu au fost uitati nici eroii din filmele iubite de copii, Spiderman sau  Harry Potter care sunt in mare voga acum.
Insa prea putin stiu care este povestea Halloweenului.
Denumirea sarbatorii isi gaseste originea in secolul 5 i Hr, in Irlanda celtica.
Pentru celti, vara se incheia oficial in data de 31 octombrie.
Sarbatoarea era denumita SAMHEIN, sau anul nou celtic.
Una dintre numeroasele legende legate de aceasta sarbatoare spune ca sufletele care si-au parasit corpul in anul precedent se reintorceau pe pamant de anul nou pentru a gasi oameni pe care sa ii posede.
Era singura modalitate, in credinta celta, prin care ufletele puteau trai vesnic.
Oamenii incercau sa se apere de spirite si astfel in noaptea de 31 octombrie isi stingeau focurile, pentru a pastra casa rece si neprimitoare.
Se imbracau infricosator  si dansau in fata casei.Deveneau violenti si isi vandalizau propriile case pentru a speria spiritele.
In alte legende se aminteste si de arderea pe rug in noaptea de SAMHEIN a celor considerati posedati, insa acest lucru nu a fost verificat cu certitudine.
Romanii au adoptat traditia si au asimilat-o sarbatorii lui POMONA , zeul roman al fructelor si copacilor.
Halloweenul a ajuns in America in anul 1840 cand foarte multi irlandezi au emigrat.
Insemnul halloweenului este bostanul, care il reprezinta pe JACK-O-LANTERN.
Acesta era un om rau si pacatos care l-a ademenit pe satana . Dupa moarte alui acetsa nu a fost primit
In Rai datorita pacatelor dar nici in Iad, pentru ca suparase Diavolul. Asfel a ramas sa lumineze sufletele proaspat iesite din trup.
Din aceasta cauza, bostanii se aprind in noaptea de halloween.
Sarbatoarea a ajuns si in tara noastra dupa 1989 si a fost asimilata cu data de 1 noiembriue cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Ziua Mortilor. Generatiile tinere au inceput sa se costumeze in 31 octombrie, iar serbarile se tin lant in aceasta zi.
Astazi, si elevii cllaselor primare step-by-step de la scoala generala numarul 22 si de la scoala generala numarul 12 au sarbatorit halloweenul cu mult fast si voie buna.

Camelia Catean  - Televiziunea Arad

  • Festivalul vinului - un fiasco

Stand la Festivalul Vinului din AradDe la "...de vita nobila" la "sprit"
In acest sfarsit de saptamana a avut loc cea de-a doua editie a Festivalului Vinului. 
Sub titulatura pompoasa "De vita nobila", organizatorii au incercat sa transforme festivalul, iar in centrul sau sa fie dimensiunea culturala. Obiectivul principal a fost acela de a le aminti aradenilor ca vinul nu este o simpla bautura ca si celelalte, ci poate fi considerat o licoare tamaduitoare si, totodata, un "divertisment" gastronomic.
Ceea ce nu au prevazut organizatorii a fost... esecul, iar acesta s-a produs in ciuda stradaniilor si a banilor cheltuiti. 
Slaba mediatizare, dar si preferintele aradenilor pentru bere si tuica, au adus putina lume la festival. 
Chiar si organizatorii au recunoscut ca festivalul trebuia mediatizat putin mai "agresiv". 
Pregatirile au durat trei saptamani, dar la evenimentul desfasurat in mare parte la Strandul Neptun au mai ajuns sa participe doar noua producatori, dintre care sapte din judetul nostru si doi din alte judete. 
Tot la capitolul "bile negre" poate fi mentionata data aleasa, care, dupa parerea mar multor producatori, trebuia sa fie cu cel putin o luna mai repede, cand mustul era proaspat.
Festivalul a inceput cu un colocviu stiintific, unde s-a discutat despre criza economica cu care se confrunta podgoriile. 
In ceea ce priveste dimensiunea "comerciala", organizatorii au gandit un amplu program conex, de care, insa, nu s-a ales mare lucru. 
Apogeul, daca putem spune asa, a fost concursul vinului, unde 45 de soiuri au concurat. 
In final a fost ales vinul VIP si vinul presei. 
Ca un fapt imbucurator, am putea mentiona faptul ca din soiurile participante 40 au fost din judetul nostru.
Desi a fost prezentata o gama larga de produse, nu multa lume s-a incumetat sa deguste. 
Cei care au venit la Festivalul Vinului au avut de platit un bilet de 30.000 de lei, in contul caruia au putut degusta soiurile expuse. Contra cost, insa! 
Astfel, foarte multi au preferat sa se aseze la masa cu un pahar de... bere in fata. 
De la oamenii cu care am stat de vorba am aflat ca majoritatea prefera berea si mititeii. 
Unul a spus ca vinul se bea acasa impreuna cu sotia sau prietena la lumina lumanarii, asa ca doar berea sau tuica se poate incadra intr-un festival. 
Altul spunea ca si daca ar curge vin pe Mures, tot tuica ar fi preferata.
Punctul de atractie pentru cunoscatori a fost desemnarea vinului Aradului. 
Aceasta a fost misiunea celor cinci degustatori profesionisti care au avut destul de multa treaba. 
Vinul ales va fi promovat la toate evenimentele locale.
In final trebuie mentionat ca totusi a fost un festival bine venit, in monotonia aradeana.

Monica I. Gaicean - Agenda zilei

  • Apostu se intoarce: UTA - FC Oradea 1-0 (0-0)

UTA a batut Oradea cu 1 la 0Stadion UTA, vreme frumoas, gazon foarte bun, spectatori 2000.
UTA (echipament rosu): Marne - Romanu, Varga, Rusu, Andone - Radoi, Bota, Maghici, Chitescu (Balan, min. 86) - Sumudica, Apostu (Szilyer, min. 90+1). Antrenor Silviu Iorgulescu.
FC Oradea (echipament rosu-albastru): Vatca - Lazar, Luput (Sfarlea, min. 81), Popa - Stoican, (Tudor, min. 46), Gado, Munteanu (Fele, min. 67), Balasa, Lungan - Cl. Balaci, Gavrilescu. Antrenor Marian Bondrea.
A punctat Apostu (min. 84).
Suturi la poarta: 13-10, pe poarta: 5-4. Raportul cornerelor: 4-5. l A arbitrat foarte bine Claudiu Balaj, asistat cu mici scapari de Stefan Necula si Traian Marchis, toti din Baia Mare.
Observator FRF: Patritiu Abrudan (Cluj). l Cartonase galbene: Popa (min. 24), Gado (min. 27), Maghici (min. 37), Munteanu (min. 45), Radoi (min. 52), Sumudica (min. 90+2).
Daca, dupa consumarea a 25 de minute de joc, UTA ar fi condus cu 2-0 pe tabela de marcaj, nu ar fi mirat pe nimeni. 
Aradenii au fost clar peste adversari, si-au creat numeroase oportunitati, si doar imprecizia de la finalizare a facut ca scorul sa ramana alb. 
Cu un spirit razboinic, demn de notat, elevii lui Iorgulescu au dominat tactic startul disputei si au silit adesea partenerii de intrecere la greseli.
Oradenii, cu o defensiva destul de permisiva, la ofsaid si fara sa conteze in atac, s-au vazut surprinsi pe spatii largi, nearatand mare lucru, in conditiile in care erau, totusi, catalogati ca fiind pretendenti la promovare. 
Dar ... Chitescu (min. 1, sut peste transversala), Radoi (min. 6, respinge in corner Vatca), Apostu (min. 17, cade in momentul preluarii), Apostu (min. 19, "trasor" aproape de tinta), Chitescu (min. 20, sut pe langa poarta), din nou Chitescu (min. 24, lovitura libera peste poarta) s-au intrecut in ratari. 
Abia acum vor incepe sa se trezeasca bihorenii, Stoican si Gado incercandu-si norocul. 
Finalul reprizei apartine tot baietilor nostri, insa Apostu (min. 43, cap alaturi) si Bota (min. 44, sut putin pe langa bara) nu concretizeaza.
Dupa pauza, Varga da emotii vizitatorilor printr-o lovitura de cap, in min. 48. 
In mod cu totul surprinzator, Gavrilescu zguduie transversala doua minute mai tarziu, la prima ocazie importanta a oradenilor. 
Oricum, UTA este echipa care cauta golul cu insistenta, dar ori pasa decisiva nu vine cand trebuie, inaintasii Apostu (redevenit titular dupa o accidentare) si Sumudica fiind surprinsi in ofsaid, ori plasamentul acestora lasa de dorit. 
Varga (min. 58, fundasii evita pericolul) si Chitescu (min. 65, intarzie, la doar cativa metri, la o minge centrata de Bota) se joaca si ei cu nervii tribunei. 
Care inmarmureste in min. 66, la a doua bara bihoreana, semnata de Balaci si venita de asemenea contrar cursului partidei. 
Ca sa nu ne lasam mai prejos, tintim si noi bara ... 
Cursa Radoi pe banda dreapta, in min. 72, centrare pentru Sumudica, balon expediat cu capul in bara si reluare din cadere la care se opune piciorul lui Lazar. Parca cineva ar vrea sa ne joace o festa. Totusi, nu! 
Izbavirea vine in minutul 84. Acelasi excelent Radoi slalomeaza pe dreapta, mingea vine, este catapultata de Apostu, din careu, in vinclu si stadionul explodeaza. 
In sfarsit, e gol! Dar lucrurile nu se opresc aici. 
In al treilea minut de prelungiri, Gavrilescu il remarca pe Marne ... Ar fi fost mult prea nedrept. Nu se intampla astfel, iar invingatori si sustinatori se indreapta spre iesiri in scandarile "UTA, UTA!"si refrene anti - Poli.

Adrian Hartau - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]