Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 1 iulie 2004

Stirile TVA aici

  • Cetatea Aradului, prizoniera nepasarii

Cetatea Aradului adevarata comoara turistica - Virtual Arad News (c)2004Un monument medieval unic in Europa ar fi oriunde pe globul acesta exploatat la maxim.
In Romania insa, o asemenea comoara turistica se prezinta ca un obiectiv interzis, unde aparatul de fotografiat nu are ce cauta, la fel ca si ochiul curios al calatorului.
Nefirescul se petrece aici, la Arad, intr-un oras ce are in mostenirea sa culturala si istorica o cetate de o valoare rara, construita intre anii 1762-1783, ocupata in prezent de zeci de militari si de sute de kilograme de munitie.
Desi numeroase autoritati au promis eliberarea cetatii, inclusiv prim-ministrul Adrian Nastase, ocupatia continua, spre disperarea istoricilor, care vad (de la departare, ce-i drept!) cum o biserica monument se prabuseste, dupa ce aceasta a servit decenii la rand ca magazie pentru armament.
Afaceri cu baroni pentru mutarea Aradului
In jurul cetatii exista tot felul de legende, unele mai mult sau mai putin credibile.
Se spune ca la constructia edificiului, caramizile au fost transportate din mana in mana, printr-un lant uman, tocmai de la Jimbolia.
De asemenea, vreme indelungata au circulat numeroase povestiri despre tunelurile subterane care ar lega cetatea de gara aradeana sau de fortareata de la Siria, acolo unde a fost inabusita revolutia de la 1848-1849.
Dincolo de aceste incertitudini, stau datele concrete, incontestabile, care demonstreaza valoarea monumentului si pun la zid balbaiala autoritatilor.
Dupa istoricul si muzeograful Gheorghe Lanevschi, cetatea nu mai are concurenta pe plan european.
"Doar la Arad s-a pastrat intreaga. Nici macar in Franta nu exista ceva asemanator", a spus istoricul aradean.
Cetatea a fost ridicata dupa sistemul adoptat de maresalul Vauban si conform planurilor unui arhitect austriac.
Totul a pornit de la ordinul imparatesei Maria Tereza, cea care mai tarziu avea sa aduca spaima in sufletele aradenilor, prin intentia ei de a muta orasul la cativa kilometri buni de actualul amplasament.
Planurile sale au fost intrerupte de moarte si nu au mai fost continuate de fiul ei, care a primit la Viena mai multe delegatii ale aradenilor opozanti proiectului sustinut de Maria Tereza.
"Aradul de astazi ar fi trebuit sa fie in zona comunei Zimand daca imparateasa si-ar fi dus planurile la bun sfarsit.
Se facusera deja evaluarile caselor existente la acea data, viitorul teren pe care urma sa se instaleze orasul fusese deja cumparat de la baroni, insa moartea Mariei Tereza a oprit totul",
povesteste istoricul Gheorghe Lanevschi.
Cetatea, construita in forma de stea cu sase colturi, era de pe-atunci destinata exclusiv militarilor, traditie care s-a pastrat pana in zilele noastre.
Biserica din Cetate risca sa se transforme in ruinaO biserica ocupata de rusi si de comunisti
De pe unul dintre malurile Muresului, raul care desparte cetatea de oras, se vad limpede doua turle de biserica.
Istoricul Gheorghe Lanevschi spune ca este tot ce a mai ramas dintr-un lacas de cult romano-catolic, ridicat in acelasi timp cu cetatea:
"Era o biserica de mari dimensiuni. Treptat a ramas fara acoperis, iar in timp s-a ajuns la caramida”. Biserica, monument cultural de o valoare certa, nu a atras atentia nimanui in perioada de modernism, exceptand cateva luni de dictatura, cand aici s-a turnat unul dintre filmele epocii, cu Sergiu Nicolaescu in toate rolurile posibile si imposibile, moment in care mai spune Lanevschi, s-au distrus si putinele urme pretioase din trecut. „O celebra orga baroca a disparut, iar numeroase bucati din biserica au fost deteriorate".
Edificiul a fost mereu urmarit de ghinion. Rusii au folosit biserica pentru spectacole tematice, comunistii au transformat-o in depozit de armament, iar politicienii de azi o neglijeaza complet, intru vesnica ignoranta.
Sergiu Nicolaescu s-a laudat ca poate evacua armata
Ne-am obisnuit deja ca in Romania aproape toti sa fie de acord cu un lucru, dar nimeni sa nu faca nimic.
Regula se aplica si in cazul Cetatii Aradului, pe care multi o vad in civilie, dar nimeni nu este capabil sa o si aduca acolo.
Subiectul a fost discutat si in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, de unde s-a primit unda verde in acest sens.
Conditia impusa? O "banala" suma de 200 de miliarde de lei pe care armata ar urma sa o primeasca de la bugetul local, in vederea mutarii confortabile intr-o alta baza militara.
Cum suma era si este prohibitiva, totul ramane, vorba reclamei, cum am stabilit. Adica pe loc repaus!
Prefectul Aradului a incercat, inca de pe vremea in care noi toti visam la NATO, sa miste ceva. I-a convocat pe parlamentarii judetului la sfat, printre care s-a numarat si senatorul-regizor Nicolaescu, cerandu-le sa faca lobby la Bucuresti.
"Acest obiectiv este unul de mare interes pentru dezvoltarea viitoare a municipiului Arad, trecerea in circuitul civil a cetatii asigurand valorificarea ei turistica si comerciala. Dar eu nu pot spune sa iasa armata de aici. Senatorul de Arad Sergiu Nicolaescu s-a aratat extrem de disponibil, spunand ca nu este o problema pentru armata sa isi mute depozitul de munitii", asta declara in urma cu doi ani prefectul Dan Vasile Ungureanu.
Ce spune acum? "Rezultatul actiunii parlamentare nu a fost cel asteptat". Fara alte comentarii!
Se asteapta mutarea unitatii militare din CetateVampiri in cetate
Intelectuali de marca au imaginat tot felul de scenarii frumoase in privinta viitorului cetatii, iar altii, mai putin intelectuali si mai putin de marca, au nascocit alte strategii de pomina.
In vreme ce multi ar vedea cetatea ca un centru cultural si de invatamant, cu putin comert pe ici, pe colo, un ministru de trist renume s-a gandit chiar ca la cetatea medievala de la Arad ar fi numai bun un Dracula Park.
Pana una-alta, cativa din fostii consilieri locali s-au straduit sa tina departe de zidurile cetatii, adica la 100 de metri, un strand in care rasar tot mai multe cladiri kitsch, in care cluburi cu infatisare faraonica stau langa pravalii cu gogosi si dozatoare de bere.
In ecuatie, a intrat la un moment dat si parlamentarul german Susanne Kastner, extrem de popular in zona vestica a Romaniei.
Oficialul neamt a promis sprijin din partea oamenilor de afaceri germani pentru introducerea cetatii in circuitul civil, dar cum armata nu s-a miscat de pe pozitie, Susanne Kastner a capitulat.
Acest amatorism in actiune, de la portile Orientului, este deja o caracteristica a guvernantilor romani.
Dupa ce premierul Adrian Nastase declara, intr-o videoconferinta, ca "s-a hotarat mutarea cazarmii din cetate", trasand sarcini oficialilor locali "sa se ocupe de refacerea cetatii si de introducerea acesteia in circuitul turistic", tot guvernul sau a cerut, putin mai tarziu, o suma absurda de la o comunitate locala, nu prea bogata, pentru mutarea unitatii militare.
Cu o judecata demna de fascinanta Romanie, premierul a dat si tot el a luat!
Intre trecut si viitor
Cetatea Aradului, in care a stat inchis la 1784 Eftimie Murgu, si intre zidurile careia a fost prizoniera mai multe zeci de ani Statuia Libertatii, recent reamplasata in oras, a cunoscut grandoarea austriaca, ca si declinul romanesc.
Podul de lemn, peste care trupele austriece ajungeau la cetate, se afla pentru totdeauna scufundat in Mures.
Cateodata, in perioadele secetoase, mai ies la suprafata barne din lemn vechi de doua sute de ani.
In zilele noastre, santurile din jurul cetatii nu mai sunt inundate cu apa Muresului pentru a opri cotropitorii, si nici poarta principala in stil baroc nu mai e ferecata in fata invadatorilor.
Azi, exista o santinela plictisita, un semn ca fotografiatul este interzis, o ramasita de biserica si mult armament depasit pentru NATO.

Cosmin Lungu - Adevarul

  • Actiune a Politiei Rutiere in Municipiul Arad

Aparat video de inregistrare a abaterilor de la reguli de circulatieCei vizati au fost pietonii care au traversat strada prin loc nepermis si soferii care nu au acordat prioritate pietonilor
Efective sporite ale Politiei Rutiere din Arad au desfasurat o actiune de amploare in municipiul nostru, actiune care a avut ca scop identificarea si sanctionarea tuturor participantilor la trafic in calitate de pietoni, dar si a conducatorilor auto care nu au acordat prioritate de trecere persoanelor care s-au angajat in traversarea strazii pe trecerea pentru pietoni.
In cele cateva ore in care s-a desfasurat actiunea, politistii au avut foarte mult de lucru, in special cu indisciplina pietonilor care nu prea au respectat regulile de circulate.
Cu toate ca masina Politiei, la bordul careia se afla amplasat un dispozitiv video de supraveghere, se afla la doar cativa metri de trecerea de pietoni, unii nici macar nu s-au sinchisit sa se uite ca in apropierea locului viitoarei contraventii se afla mai mulji oameni ai legii.
"Vai, ma scuzati, dar nu v-am vazut" sau "Ma duceam doar aici, peste drum", au fost doar unele dintre scuzele pe care politistii de la circulatie le-au auzit.
Cu toate ca majoritatea celor sanctionati si-au recunoscut vina si s-au comportat civilizat, au existat si persoane care au fost foarte revoltate de ceea ce li s-a intamplat.
"Nu va inteleg de ce exact pe mine m-ati gasit. Am si eu nepoti acasa si n-am bani", spunea una dintre femeile prinse in flagrant in timp ce traversau strada prin loc nepermis.
Amenzile aplicate celor care au incalcat legea au fost de 250.000 de lei. "Am organizat aceasta actiune din cauza numarului mare de accidente din ultima perioada de timp, accidente in care au fost implicati mai multi pietoni", a declarat subcomisar Adrian Lile, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Arad.

Flavius Puha - Agenda zilei

  • La Combinatul de la Vladimirescu poluarea ameninta apa potabila !

Fostul Combinat Chimic risca sa polueze panza freaticaZona Combinatului Chimic este contaminata puternic, fiind un pericol mare, mai ales ca in apropiere sunt plasate puturile de captare a apei pentru municipiu.
Cei care au semnalat cu mult timp in urma acest aspect au fost reprezentantii Cercului Banat-Ja.
O firma germana H&M GmbH a depus la Primarie o adresa  care nu a fost luata in seama nici pana in ziua de azi.
Aceasta si-a exprimat intentia de a neutraliza zona contaminata din apropierea Combinatului Chimic de la Vladimirescu.
"In apropiere sunt plasate puturile de captare a apei pentru municipiu. Pamantul este contaminat si unele produse ale Combinatului Chimic sunt inca depozitate pe sol, iar daca ploua, acestea ajunge in Mures", a afirmat Pompilia Szellner.
Apa freatica de mica adancime este deja afectata, si exista posibilitatea ca si stratul freatic de mare adancime (din care se acopera necesarul de apa potabila a orasului) sa fie in scurt timp poluat, deoarece, din informatiile reprezentantilor minoritatii germane, extinderea poluarii este accelerata. Deocamdata, nimeni nu a luat nici o masura problema fiind pasata de la o institutie la alta.
Dorin Sarbu, directorul Garzii de Mediu Arad, spune ca problema este veche.
"Problema de la combinat este de cel putin de 20 de ani. Garda nu are ce sa faca in acest sens. Noi ne-am bucura daca ar veni o firma sa faca asa ceva la Arad."
Nimeni nu se implica
Vechea conducere a municipiului spunea ca problema Combinatului Chimic nu intra in competenta Primariei, ci in cea a Primariei Vladimirescu sau a Consiliului Judetean.
Cei de la Banat-Ja nu vor renunta la proiect si-l vor supune atentiei noilor alesi, in speranta ca-si vor apleca atentia spre Combinatul chimic.

Bogdana Popescu - Observator

  • Incurcaturi la consultatii

Spitalul din Gurahont are probleme financiare - Virtual Arad News (c)2004Spitalul din Gurahont, care deserveste peste 25.000 de suflete, pe o arie de cateva zeci de kilometri, are mari probleme financiare si de management.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Arad a demarat un control, pornind de la o sesizare a primarului Ioan Gheorghe Florea, care spune ca exista nereguli in ceea ce priveste consultatiile din cabinetele private, care s-ar suprapune peste cele din spital.
Dr. Gheorghe Domsa, directorul general al CJAS Arad, afirma ca au fost descoperite unele suprapuneri de consultatii, insa controlul va fi finalizat abia peste o saptamina.
Bolnavii vin la Gurahont din localitati aflate in Tara Motilor, de la zeci de kilometri distanta.
La ora actuala, doar o mica parte din consultatiile si serviciile pot fi efectuate la spital.
Exista chirurg si ginecolog, de exemplu, dar medicul anestezist a plecat.
Dr. Viorica Dutca, medic primar internist, lucreaza de peste trei decenii la Gurahont si este unul din cei patru medici care si-au deschis cabinete private in cladirea ce ar fi trebuit sa adaposteasca o policlinica.
Imobilul respectiv, aflat in aceeasi curte cu spitalul si ajuns o ruina, a fost renovat pe cheltuiala celor patru.
"Asteptam rezultatele controlului. Sunt sigur ca daca vor fi gasiti vinovati, acestia vor plati", afirma, pe de alta parte, primarul Florea.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "HIV - SIDA o problema a societatii romanesti"

Cartea lui Daniel Tudorescu a avut un succes deosebitO carte a unui autor aradean a repurtat un mare succes printre specialistii care lupta impotriva discriminarii persoanelor bolnave de SIDA.
Zeci de asociatii si fundatii umanitare s-au intrunit saptamana trecuta la Mamaia, la un simpozion ale carui teme au fost bolile cu transmitere sexuala si HIV - SIDA.
Cartea ,"HIV -SIDA o problema a societatii romanesti", scrisa de directorul asociatiei aradene Assimed chiar inainte de incheierea mandatului sau a atras atentia tuturor participantilor.
Dupa ce a pus bazele celei mai mari asociatii romanesti de lupta impotriva discriminarii persoanelor bolnave de SIDA, Daniel Tudorescu a ajuns, dupa 2 ani de activitate la capatul mandatului sau.
El va preda stafeta cand va fi ales noul director. Assimed s-a infiintat la Arad in urma cu doi ani si are, acum 10 filiale in tara, iar in fiecare an organizeaza cea mai mare campanie de atitudine impotriva marginalizarii persoanelor infectate din Romania.
Cartea sa este o premiera in vestul tarii, este singura de profil scrisa de un aradean.
In ultima sa saptamana de lucru, Daniel Tudorescu isi va lansa cartea si la Arad.

L. Barcauan - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]