Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 1 aprilie 2004

Stirile TVA aici

  • Aradul, primul judet al tarii devenit baza NATO

Aeroportul Arad ocupat de aeronave HerculesAeroportul, Ceala, Maltaretul si Trei Insule, invadate de soldati
Romania a devenit, luni, membru cu drepturi depline al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, alaturi de alte sase state, cuprilejul ceremoniei de depunere a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO, organizata la Departamentul de Stat al SUA din Washington. 
Depunerea acestor instrumente va fi urmata, pe 2 aprilie, de ceremonia inaltarii drapelelor de stat ale noilor tari membre si de reuniunea festiva de marcare a aderarii, care va avea loc la sediul Aliantei din Bruxelles.
Aeroportul va fi militarizat
In acest context, surse de incredere ne-au declarat ca, pentru o mai buna securizare a granitelor tarii, NATO va infiinta, in cel mai scurt timp, la Aeroportul din Arad, o baza militara unde vor fi cantonati 500 de ofiteri si subofiteri. 
Se pare ca acest for a ales Aeroportul Arad in detrimentul celuia de la Gearmata (Timis), si datorita conditiilor meteo-climaterice, care permit, astfel, o mai buna manevrare a masinilor de lupta. 
Interesant ar fi faptul ca, o data cu crearea acestei baze in Arad, aeroportul nu va mai deservi populatia, urmand sa fie schimbat intr-un aeroport militar. 
Dat fiind faptul ca soldatii au nevoie de spatii destul de mari pentru desfasurarea antrenamentelor si a aplicatiilor, s-a luat decizia ca si perimetrul din zona aeroportului, inclusiv Padurea Ceala, Trei Insule si Lacul Maltaret. sa intre in zona de siguranta NATO.
Elicoptere de ultima generatie au fost aduse pe Aeroportul AradPericol de accidente
O problema majora a carei solutie a venit de la Inspectoratul de Protectia Mediului face referire si la poluarea fonica. 
Conducerea institutiei a decis sa asigure, din fonduri extrabugetare, banii necesari pentru imprejmuirea intregii zone cu panouri fonoabsorbante, pentru ca locuitorii din zona sa nu fie deranjati de exploziile unor grenade sau alte proiectile defensive. 
Bineinteles, inainte de instalarea propriu-zisa intreaga zona va fi decontaminata, iar populatia va fi nevoita sa se mute din zona. 
Acest lucru este posibil si datorita deciziei Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, care, in urma unui vot la care au participat toate tarile membre, a hotarat ca locuintele, casutele si alte proprietati din zona sa intre in administrarea NATO, urmand ca proprietarii sa fie despagubiti in EURO. 
"Ne cerem scuze pentru deranj, dar casutele din zona le vom folosi pentru cazarea soldatilor nostri. Nu putem permite ca in apropierea lacului sa stea oameni la plaja, pentru ca s-ar putea sa fie calcati de TAB-uri, tancuri sau, mai grav, arsi de emanatiile tuburilor de esapament. 
Am inteles ca la voi, in Romania, de 1 Mai lumea iese la iarba verde, asa ca, atunci, vom permite accesul publicului in zona, intre orele 8,00 si 10,00 si 20,00 - 22,00, dar numai pe baza de legitimate special eliberata de noi."
- ne spune John Montgomery, ofiter angajat pe baza de contract.
Militarii SUA si-au ocupat locatiile in padurea CealaFacilitati
Desi, vrand, nevrand, se va crea un haos greu de stavilit, transformarea Aradului in baza NATO va avea si o parte benefica. 
Conducerea Organizatiei este decisa sa contruiasca un imobil administrativ, unde vor fi angajate, din randul aradenilor, 200 de persoane, care vor fi instruite pentru depistarea si neutralizarea minelor antipersonal. 
Conditiile, in schimb, nu vor fi la indemana orisicui: cunostinte temeinice de limba sarbeasca, albaneza si engleza; sa stapaneasca modul de operare Machintosh si QuarkXPress, cu aplicatii in Word Pad si Winamp.
Cum anumite strazi din municipiu nu vor putea fi strabatute cu autoturisme mici sau medii, americanii vor intentiona sa refaca integral strazile Kogalniceanu si Condurasilor, pentru ca tancurile sa treaca fara nici o problema pe ele. 
De asemenea, la fiecare colt de strada, vor fi amplasate semafoare multifunctionale, care, pe langa deja cunoscutii  "omuleti" verzi sau rosii, vor mai fi accesorizate si cu insemne cazone, in caz ca prin zona va trece o masina a US Army.
* * *
Aradenii ar trebui sa fie mai mult decat mandri de faptul ca judetul lor este primul din tara care beneficiaza de o baza NATO. 
Cu siguranta, in cel mai scurt timp, militarii care fac parte din NATO se vor stabili in Arad si, cu timpul, cunoscuta fiind deja frumusetea romancelor, isi vor intemeia familii mixte (romano-NATO - n.a.). 
Inca o dovada a faptului ca romanul este tolerant si se intelege bine cu celelate natiuni conlocuitoare, afiliate in Organizatia Tratatului Antlanticului de Nord.

Dana Codin - Agenda zilei

Pentru eventuale lamuriri suplimentare, putem fi contactati la adresa de e-mail: redactia@virtualarad.net 

  • Curatenie constanteana pentru Arad. Masinile de gunoi, urmarite prin satelit

Firma Polaris este castigatoarea licitatiei pentru salubrizarea AraduluiFirma constanteana Polaris M Holding a fost declarata, ieri, castigatoarea licitatiei pentru salubrizare menajera. Marea infranta este Salubritatea, societatea aflata in subordinea Consiliului Local.
Viceprimarul Emanoil Voicu a facut ieri public faptul ca firma constanteana si-a devansat principala concurenta cu 30 de puncte, in urma licitatiei. 
Desi ambele firme au prezentat aceleasi oferte financiare, edilul a spus ca au fost departajate prin alte criterii: protectia mediului, supravegherea activitatii de salubrizare, investitii, utilaje etc.
Opt ani de Polaris
Timp de opt ani, activitatea de salubrizare menajera va fi concesionata catre Polaris, firma care in prezent face curatenia stradala. 
Perioada poate fi prelungita cu inca patru ani, la expirarea termenului. 
Contractul va fi incheiat in termen de 15 zile. 
Lunar, costul mediu al transportului de deseuri menajere la rampa ecologica se va ridica la 5 miliarde de lei.
Ce se intampla cu Salubritatea?
"Nu ma priveste pe mine. Eu sunt pus aici sa administrez banul public. Orice om de afaceri, in momentul in care nu-i merge societatea, o inchide", a declarat Voicu. 
Edilul a adus numeroase acuze asupra activitatii prestate de societate, de tarifele practicate, de investitiile reduse etc. 
Edilul a spus insa ca nu vor fi probleme de personal, ca oamenii vor fi, probabil, preluati de Polaris.
Cat despre utilaje, acestea vor putea fi vandute oricand, spune Voicu, iar o parte din pubelele distribuite de Salubritate vor fi preluate de primarie.
Taxa ramane aceeasi
Nivelul taxei de salubrizare va ramane neschimbat, promite edilul. 
Iar "Aradul va fi mai curat, va corespunde din punct de vedere legal normelor europene in domeniu". 
Utilajele firmei Polaris sunt toate noi, au un sistem de urmarire prin satelit al traseului parcurs. 
Firma va avea un dispecerat cu orar non-stop unde se vor primi reclamatii privind gunoiul aruncat aiurea etc.
Anual, se preconizeaza strangerea a 60 de mii de tone de gunoi.

Simona Mazare - Observator

  • Cauta de lucru, in zi nelucratoare

Desi este declarata zi libera, bursa locurilor de munca se va deschide maineAgentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala organizeaza Bursa locurilor de munca in fiecare judet al tarii. 
In judetul Arad, Bursa locurilor de munca se va desfasura in patru orase: in municipiu, dar si in Chisineu-Cris, Lipova si Sebis. 
Se spera intr-un aflux de someri la fel de mare ca si in anii precedenti, mai ales ca sunt scoase la "licitatie" 650 de locuri de munca, ne-a declarat Alexandra Linear, responsabil relatii mass-media in cadrul AJOFM Arad. 
Au fost invitati 337 de agenti economici, dintre care au confirmat participarea 71, dar este un bilant provizoriu. 
De altfel, agentii economici au posibilitatea sa se inscrie pana la ora inceperii Bursei locurilor de munca, pe liste suplimentare, chiar daca n-au primit invitatie din partea AJOFM.
Bursa locurilor de munca se va desfasura, asa cum.a fost planificat, maine, incepand cu ora 9.30, chiar daca Guvernul a decretat data de doi aprilie 2004 sarbatoare nationala, fiind considerate zi libera. 
Motivul acestei decizii este intrarea Romaniei in NATO. 
Amanarea Bursei locurilor de munca ar crea o imagine negativa - dupa ce s-au facut eforturi organizatorice si s-au trimis invitatii la firme -, existand riscul ca incepand cu editiile viitoare interesul sa fie mai mic, aproape nul.
In 2003, la bursa locurilor de munca au participat 94 de firme, dintre cele 260 invitate. 
Au fost oferite 704 locuri de munca la un numar de 689 de participanti. Pana la urma, au fost angajate 67 de persoane. 
In acest an, Bursa locurilor de munca se va desfasura tot la Restaurantul Bucegi (Bingo Goool), de langa gara.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania

  • In excusivitate pentru "Adevarul": Aradul are suficiente spitale

Ministrul Sanatatii - Ovidiu Branzan a fost asaltat de ziaristi cu intrebari opineaza ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan
- Domnule ministru, cand vor beneficia romanii de servicii medicale pe masura banilor pe care ii platesc la fondul asigurarilor de sanatate? 
- Sa stiti ca romanii beneficiaza, la ora actuala, de servicii pe masura banilor pe care ii achita la fondul asigurarilor de sanatate. 
Din pacate, acesti bani sunt in proportie cu tot ce se intampla in economia romaneasca. 
Serviciile de sanatate din Romania se vor dezvolta pe masura ce economia romaneasca se va dezvolta. 
La ora actuala, produsul intern brut in Romania este cam de zece ori mai mic decat in statele europene. 
Este firesc ca si banii pentru Sanatate sunt de zece ori mai putini decat in statele europene. 
Trebuie sa dezvoltam in primul rand economia romaneasca - si ne-am ocupat de asta in ultimii ani, iar cresterile sunt spectaculoase - si, pe masura ce se dezvolta economia, vor veni mai multi bani la Sanatate si vom ajunge sa ne aliniem la nivelul statelor europene.
- Cum se explica faptul ca, desi Aradul se afla in topul celor care achita cu constiinciozitate contributia la fondul asigurarilor de sanatate, judetul nostru a fost, totusi, foarte afectat de reforma sanitara, si ma refer in special la desfiintarea spitalelor teritoriale? 
- Am tinut cont de particularitatile judetului, iar Aradul avea foarte multe spitale de nivel mic care asigurau o foarte buna acoperire, insa ele nu erau foarte performante. 
In structura existenta la ora actuala, eu cred ca judetul Arad are un numar suficient de spitale, trebuie dezvoltate doar cele existente si, acolo unde sunt probleme, cum este cel de la Ineu, sa gasim solutii specifice. 
- De ce, conform noii modalitati de plata a spitalelor pe DRG, Hunedoara - spre exemplu - primeste mai multi bani decat Aradul, desi complexitatea cazurilor este aceeasi? 
- Intr-adevar, apar diferente foarte mari de la un judet la altul, de la un spital la altul. 
Normal ar fi fost ca toate spitalele sa primeasca acelasi buget, aceiasi bani pentru un anumit tip de interventie. 
De exemplu, apendicita sa coste la Arad la fel de mult ca la Iasi sau la Constanta. 
Realitatea este cu totul alta fiindca pana acum spitalele erau finantate fara absolut nici o noima, doar pe criterii istorice: daca anul trecut ai primit 100 de lei, anul viitor o sa primesti 150 de lei pentru ca atata a fost inflatia, alt criteriu nu exista. 
Sistemul pe care l-am introdus, plata pe caz rezolvat, acest DRG despre care se vorbeste, este o premiera, este pentru prima data cand platim spitalul pentru ceea ce face. 
Spitalele care primesc multi bolnavi cu o complexitate mare vor primi mai multi bani decat daca trateaza mai putini bolnavi, cu boli mai putin grave. Anul acesta am incercat sa unificam aceste bugete, dar, din pacate, diferentele create in istoria anilor precedenti sunt asa de mari incat nu am reusit din primul an sa facem aceasta treaba. 
De aceea, ne-am propus cam ca si la pensii: sa facem o recorelare a acestor bugete in doua trepte, urmand ca anul viitor toate spitalele din tara sa primeasca aceeasi suma de bani pentru acelasi tip de servicii. 
- Asta se va intampla in anul viitor. Dar anul acesta? 
- Anul acesta am facut uniformizarea in sensul ca spitalele care au avut prea mult, au pierdut 20% din buget fata de anul trecut, iar spitalele care au avut prea putin au castigat 20% fata de anul trecut. 
Nu am putut mai mult, nu am fost mai ambitiosi in aceasta recorelare fiindca daca cresteam prea mult, cei care primeau mai multi bani nu erau pregatiti sa-i absoarba, nu erau pregatiti sa-i primeasca, iar pentru cei care pierdeau mai multi bani ar fi insemnat sa se destabilizeze pentru ca timpul era prea scurt sa se redimensioneze. 
Anul viitor vom incheia acest proces si toate spitalele din tara vor primi aceeasi suma de bani pentru acelasi tip de servicii. Asa este si normal. 
- Medicii de familie se plang ca, desi oficial nu exista un plafon pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite, lor li se recomanda, totusi, sa se incadreze in anumite fonduri. Vor mai exista si de-acum inainte astfel de recomandari? 
- Noi regandim acum tot acest sistem de medicamente gratuite si compensate. 
Gandirea trebuie sa se axeze pe folosirea preparatelor mai ieftine care au acelasi efect ca si alte preparate mult mai scumpe. 
In general, este vorba de preparatele romanesti, in comparatie cu preparatele de import. 
Industria farmaceutica romaneasca se dezvolta, dar, din pacate, ea nu ne asigura decat cam jumatate din numarul de medicamente pe care il folosim la ora actuala. 
In momentul in care industria farmaceutica romaneasca se va dezvolta mai mult, o sa avem mult mai multi bani pentru medicamente si n-o sa mai fie nevoie sa dramuim cu atata atentie banii pentru Sanatate. 
Oricum, ne gandim la un sistem care sa permita medicului de familie sa prescrie de cate ori este nevoie si oricui este nevoie, insa va trebui sa regandim lista de medicamente pe care o putem prescrie si pe care o putem utiliza in Romania, fiindca prea nu exista nici o regula, prea folosim toate medicamentele care s-au inventat in lume si sa stiti ca nici o tara nu-si permite sa faca treaba aceasta.

Diana Dutu - Adevarul

  • Suspect arestat in cazul crimei de la Arad

Principalul suspect de crima este un paznicGheorghe Topor, care era prieten cu victima, sustine ca nu a omorat-o pe tanara si ca aceasta a cazut lovindu-se singura
Barbatul risca o pedeapsa cu inchisoarea intre zece si 20 de ani
Principalul suspect in cazul crimei comise in noaptea de luni spre marti intr-un depozit de furaje din Arad a primit, ieri, mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind acuzat de omor. 
Gheorghe Topor, in varsta de 32 de ani, paznic la depozitul de furaje unde a avut loc crima, este acuzat ca ar fi batut-o crunt pe femeie, care ii era prietena si care a mers in vizita la el, dupa care ar fi abandonat-o la marginea depozitului.
"El nu recunoaste ca a batut-o, spune ca femeia s-a imbatat si a cazut, lovindu-se singura. Victima nu este o prostituata, cum s-a crezut initial, ci o prietena a agresorului, care il vizita uneori in postul de lucru", a declarat, citat de Mediafax, procurorul criminalist Micle Blag.
Anchetatorii cred ca cei doi s-au certat dupa ce au baut impreuna cateva pahare, iar paznicul a inceput sa o bata pe femeie. 
Politistii si procurorii au mai stabilit ca femeia a fost tarata pe o distanta de 245 de metri, pana la marginea depozitului.
Gheorghe Topor risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre zece si 20 de ani.
Marti dimineata, o tanara a fost gasita abandonata, aproape fara suflare si cu fata desfigurata de loviturile primite. 
La momentul sosirii medicilor la fata locului, femeia, in varsta de aproximativ 30 de ani, respira inca, dar era in stare de hipotermie. 
Ea a murit la scurt timp de la transportarea la spital.

G. Tarata - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]