Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 14 octombrie 2002

Stirile TVA se gasesc aici

  •  "Observator" - Aniversare in familie

La Multi Ani, Observator !Ne-am nascut din ambitie – din dorinta de a demonstra contrariul celor care nu credeau in noi, celor care nu credeau ca putem ajunge cei mai buni. Spuneam, la 14 octombrie 1997 – ziua in care am vazut pentru intaia oara lumina tiparului –, ca ratiunea Observatorului de a fi este binele cetateanului, ca dorim sa satisfacem nevoia aradeanului de a fi aparat si bine informat. Intr-o societate in care noutatile erau primite cu reticenta, in care nimeni nu mai era curios de a doua opinie, iar oamenii cumparau ziarul de dragul Deceselor si Matrimonialelor, ne-am asumat o sarcina dificila.
Am mizat pe tineretea, dinamismul colegilor nostri, pe dorinta lor de afirmare. Am fost si inca mai suntem acuzati ca dorim schimbarea cu orice pret si disciplina cu orice pret; e adevarat, vrem sa formam o comunitate in care munca, valoarea, seriozitatea, onestitatea sa fie atribute firesti. In parte, am reusit. Miile de aradeni care ne citesc zilnic, care ne suna si ne scriu, care formeaza familia Observator sunt justificarea efortului nostru. Ei stiu ca am trecut, in cei cinci ani, prin momente foarte grele si momente foarte bune. Au inteles ca ziarul este un organism viu, care sufera permanent transformari fizice – sufletul, constiinta, sistemul de valori care ne-au consacrat sunt insa aceleasi ca in primul moment.
In jumatatea de deceniu din urma noastra am incercat mereu sa fim polul obiectiv, corect, netendentios al presei aradene. Nu am fost partizanii nici unui partid, ai nici unui politician: ceea ce am scris, am scris din convingere; ceea ce am sustinut, am sustinut cu argumente. Am suparat si am bine-dispus, am incantat si am nedumerit prin curajul nostru multe personalitati locale care nu credeau ca vor ajunge vreodata subiecte importante de presa, tratate fara favoruri, dar si fara rautate gratuita. Astfel am ajuns sa crestem si sa contabilizam pana acum 1526 de aparitii. Ne-am maturizat. De astazi, vom aparea in serie noua, marcand noua etapa din viata noastra: credem ca urmatorii cinci ani vor fi si mai frumosi, si mai eficienti, ca vom putea aduce in casele dumneavoastra informatia calda si reportajele percutante care sa va dezvaluie tot ce merita stiut despre Arad si aradeni.
Primul numar al ziarului a iesit pe piata marti, 14 octombrie. Avea 10 pagini si costa 1000 de lei. Inainte de aparitie am intocmit un studiu de piata care a relevat faptul ca 86% dintre concitadinii nostri se pronuntau, la ora respectiva, pentru un ziar nou, proaspat din toate punctele de vedere. Am fost cel mai tanar colectiv al vreunui cotidian local aparut la Arad dupa revolutia din 1989. Multi dintre noi s-au dus… Seful departamentului economic, Dan Maghis, Dumnezeu sa il odihneasca, s-a stins in floarea varstei. Alt coleg a suferit fractura de coloana si a fost obligat sa renunte. Lui Lucian Valeriu i-a fost rupt piciorul de indivizi ce incercau sa razbune astfel ticalosiile dezvaluite. Au fost si oameni care ne-au imbatat cu apa rece si s-au intors de unde au plecat, ori nu au putut tine pasul si s-au auto-retrogradat. Au fost si colegi care au lipsit temporar, dar au revenit la prima lor iubire: Observator. Ne-am schimbat continuu, pentru a ajunge ceea ce suntem azi: o publicatie serioasa, cu coloana vertebrala, care nu accepta compromisuri si este manipulata de un singur interes: interesul cititorului. Fara falsa modestie, ne putem lauda cu faptul ca suntem cel mai complex cotidian din tara: luni aparem in 20-24 de pagini iar vineri in 36! Editam suplimentul Occident (16 pagini) si suplimentul sportiv (8 pagini) si pregatim alte surprize pentru cititori. Pana la sfarsitul anului, vom avea subredactii in toate orasele din judet si comunele mari, pentru a putea comunica mai usor si mai eficient cu cei care ne citesc. Vom creste cuantumul premiilor de fidelitate si pregatim, pentru anul viitor, un concurs cu multe si substantiale recompense.  Va provocam sa ramaneti alaturi de noi. Vorbiti despre noi! Scrieti-ne! Cititi-ne, sa fiti informati. Si nu uitati: dumneavoastra, stimati cititori, sunteti familia noastra – familia Observator!

Andrei Ando - Observator

  • Desperado, la topul firmelor

Presedintele CCIA - Nicolae Bacanu explica modul de apreciere a firmelor in topTopul firmelor aradene, gazduit in premiera, vineri seara, de noul pavilion expozitional al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, amplasat in marginea Aradului, s-a dovedit a fi evenimentul monden al finalului de saptamana. Peste 400 oameni de afaceri de succes au tinut sa fie prezenti la festivitatea inmanarii diplomelor si distinctiilor pentru firmele clasate in varful topului. Presedintele Nicolae Bacanu, liderul CCIA Arad, a tinut sa aminteasca tuturor celor prezenti ca pozitionarea in top a fost facuta exclusiv pe baza punctajului acumulat in baza aplicarii metodologiei unice la nivel national si doar pentru firmele care au raportat toate datele de bilant la Registrul Comertului. Ineditul serii a fost oferit de premierea celor cinci desemnati a fi oamenii de afaceri ai anului 2001. Alexandru Bercea, conducatorul grupului de firme "Codlea", Tudor Caracioni, de la "Contor Zenner", Ioan Faur, de la S.C. ICIM SA Arad, Liviu Ilievici, de la grupul "Comera" si Dimitrie Musca, cel care a fondat Combinatul Agroindustrial Curtici, dar care a investit si in alte doua mari unitati agricole, au fost alesi oamenii de afaceri ai anului nu doar pentru prestatia lor din afaceri, ci si pentru ca s-au implicat atat in proiecte de natura sociala, cat si in sprijinirea sportului si culturii in Arad. Momentele de relaxare ale serii au fost oferite de dansatoarele de cabaret de la "Continental Astoria" Arad, care au lasat cu rasuflarea taiata mai ales partea masculina prezenta la Top si de formatia clujeana "Desperado", formata din "oameni de treaba" care au sustinut un mini-concert de exceptie. Tonul la dans l-a dat neobositul Lucian Palcau, vicepresedintele CCIAS Arad, care a facut o demonstratie de virtuozitate alaturi de colaboratoarele sale din Camera.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ridicarea vizei nu inseamna libertate totala

Comisarul Ioan Ganda anunta masuri impotriva celor care nu respecta legea...10 aradeni ramasi ilegal in spatiul Schengen si-au trimis acasa pasapoartele sperand ca vor scapa de stampila "neagra"
Incepand cu data de 1 ianuarie 2002, romanii au dreptul sa calatoreasca in spatiul Schengen fara a avea nevoie de viza. Cei care vor insa sa ramana pentru o perioada mai lunga in strainatate trebuie sa indeplineasca anumite conditii (in tara respectiva) pentru a nu fi trimisi acasa. Una dintre acestea este sa nu-si petreaca in spatiul Schengen mai mult de 90 de zile intr-o perioada de sase luni. Tentatia Occidentului este insa mare, iar multi dintre ei depasesc aceasta perioada. In consecinta, romanii, inventivi cum sunt, apeleaza la diferite metode care sa-i fereasca de o interdictie care nu le mai da dreptul sa iasa din Romania. Astfel, pentru a nu li se aplica in pasaport o stampila de interdictie, emigrantii isi trimit actele, prin colet postal, inapoi in tara.
In cursul zilei de ieri, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Arad a fost sesizat de catre lucratori ai Vamii de Interior ca, la Oficiul Postal din cartierul Micalaca, a sosit un colet postal "suspect". Acesta continea 10 pasapoarte romanesti valabile, de tip vechi, apartinand unor persoane domiciliate in Arad, si era destinat unui barbat din localitatea Sebis. Pasapoartele au fost eliberate de catre Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei din Arad. Politistii au verificat pasapoartele si au constatat ca actele au fost expediate din capitala Frantei, Paris, de catre o persoana a carei identitate nu se cunoaste in momentul de fata. Titularii pasapoartelor sunt domiciliati in judetul Arad. Sase dintre ei au fost trimisi acasa din Spania, pentru sedere ilegala, iar ceilalti patru se presupune ca sunt inca in spatiul Schengen. Cei zece au crezut ca, procedand astfel, vor scapa de stampila care trebuie aplicata in pasaport in cazul in care raman ilegal in strainatate. "Ei spera ca astfel vor scapa de interdictie, insa nu este adevarat. Toate persoanele care procedeaza in acest fel sunt inregistrate in baza de date si nu vor mai avea voie sa paraseasca tara pentru o perioada cuprinsa intre sase luni si trei ani", afirma purtatorul de cuvant al IJPF Arad, subinspectorul Robert Iudt. In cursul acestei zile, pasapoartele vor fi trimise la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Arad. Desi nu cunoaste prea multe amanunte, deoarece este in concediu medical, seful acestui serviciu, comisarul Ioan Ganda, spune ca astfel de incercari nu sunt o noutate: "Nu stiu prea multe amanunte, insa astfel de metode se practica destul de des in ultima perioada de timp. Chiar daca isi trimit pasapoartele prin posta, iar stampila de interdictie nu va aparea in pasaport, acesti imigranti ilegal sunt trecuti in baza de date si luati in evidenta".

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Cum te poti trezi somer fara sa stii. Sute de firme au depus gresit declaratiile de plata la buget

AJOFM atentioneaza angajatorii asupra depunerii corecte a declaratiilor...Asa dupa cum am mai informat, conform Legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, persoanele fizice si juridice de pe raza judetului Arad trebuie sa completeze noile formulare privind "Declaratia lunara a obligatiilor de plata la bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj". Conducerea Agentiei Judeteane pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad informeaza ca acestea prevad, in plus fata de declaratiile incheiate in baza prevederilor HG nr. 1.010/2001, evidenta nominala si depunerea declaratiei si pe suport magnetic pentru angajatorii care au peste 10 salariati. Declaratiile se depun pana la data de 20 ale lunii curente, fie la sediul AJOFM Arad, camera 103, fie prin posta  pentru agentii economici care au sediul in alte localitati decat in cale in care isi au sediul Agentiile Locale pentru Ocupare a Fortei de Munca din judet, fie prin posta electronica, adresa de mail a AJOFM Arad fiind: ajofmarad@inext.ro. Cu toate acestea, Lucian Stana, seful biroului "Urmariri Venituri", spune ca : "Foarte multi agenti economici depun declaratiile incomplete, ori cu o serie de greseli, iar acestea nu sunt luate in considerare. Cele mai frecvente omisiuni constatate sunt: necompletarea codului numeric personal, a codului fiscal, datele privind banca (daca nu exista, se va completa "nu exista", "nu este cazul", dar nu se va lasa casuta necompletata), inexistenta numarului de iesire". Lucian Stana spune ca depunerea eronata a declaratiilor nu ii absolva pe agentii economici de amenda. "Este un ultim avertisment pentru sutele de angajatori care nu au completat corect declaratiile. Daca nu vor remedia situatia, vom trece la sanctiuni, amenzile stipulate de lege fiind intre 25.000.000 lei si 50.000.000 lei."

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Primaria Sebis nu are resurse pentru a prelua spitalul

Din lipsa de resurse, spitalul din Sebis nu poate fi preluat de Primarie... - Virtual Arad News (c)2002Preluarea spitalelor de catre primarii se anunta a fi una din masurile prin care Guvernul incearca sa scape de unele cheltuieli, care urmeaza sa fie suportate de catre comunitatile locale. Nenumaratelor primarii care nu au capacitatea de a gestiona astfel de cheltuieli li se adauga si cea din Sebis, primarul Marius Lambing fiind circumspect in ceea ce priveste aceasta "tranzactie". "Banii pe care ii avem noi nu asigura nici macar jumatate din necesarul spitalului, care se ridica, in acest moment, la 17-18 miliarde de lei anual, in timp ce noi avem un buget de 7 miliarde pe an", spune Marius Lambing. De bine, de rau, in acest moment, salariile angajatilor de la spital sunt platite la zi, lucru pe care primarul Sebisului nu stie daca-l va putea rezolva odata cu preluarea spitalului. "Ei, deocamdata, supravietuiesc in sistemul in care au fost, nu stim ce va fi si ce inseamna aceasta preluare. Solutia cu un spital centru, iar restul sa fie lasate sa moara nu e viabila. Solutia cred ea ar fi tot in privatizare. In Europa, e una din cele mai cautate afaceri. La noi, fie ca finanteaza statul sau diferite case, e un sistem care mananca bani", spune Marius Lambing. Primarul Sebisului se intreaba cum vor fi controlati banii care se indreapta spre spitale, din moment ce nici la scoli, administrate in prezent de primarii, nu exista, dupa un an de zile, o modalitate de a verifica cum se cheltuie banii comunitatii.

Cosmin Mihuta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]