Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 14 mai 2002

  • Primarul Dorel Popa doreste relatii bune cu presa

Dorel Popa doreste relatii bune cu Presa...In ultima perioada, in anumite ziare locale au fost consemnate articole in care spune Dorel Popa a fost facut mincinos, afirmatii fara suport, in opinia sa. Tocmai de aceea, ieri, in fata reprezentantilor mass-media presedintele PSD Arad a declarat ca nu doreste un razboi cu presa pe care o defineste citam "intr-adevar aceasta este o mare putere. Daca am un dezacord cu una sau doua persoane, asta nu inseamna ca am ceva cu presa locala, cu care nu am si nici nu mi-asi dori sa am. Faptul ca anumite actiuni pe care le-am facut si care sunt bune, pozitive, si pot fi demonstrate si acum, nu le-am popularizat destul imi asum ca acesta fiind o greseala a mea". Referitor la schimbarea directorilor institutiilor descentralizate, Dorel Popa afirma ca s-a nominalizat o comisie care va analiza activitatea acestora, iar schimbarile nu se vor opera pe motive politice ci in functie de calitatea muncii prestate. Legat de acest scop, Dorel Popa afirma ca nu este nemultumit de activitatea vreunui director, dar, ca in urma raportului de analiza, se vor lua masurile care se impun. Pe langa initiativa de infiintare a Asociatiei Oamenilor de Afaceri, in organizatia judeteana a PSD a aparut ideea infiintarii Ligii Constructorilor din Rada, care va avea drept scop facilitatea obtinerii de comenzi pentru firmele aradene. Incepand de saptamana viitoare, primarul Dorel Popa, impreuna cu consilierii PSD vor intreprinde, o zi pe saptamana, cate o vizita in cartierele orasului, pentru a cunoaste mai bine problemele cetatenilor. Totodata in cadrul PSD s-a luat decizia infiintarii Comisiei Judetene de arbitraj care va efectua un control in organizatia din Sebis, urmand ca in data de 24 mai sa fie elaborat un raport pe marginea celor constatate.

  • Avram Fluieras cere azil politic in tarile NATO

Avram Fluieras este nemultumit de rezultatele controlului efectuat de PrefecturaFostul director al Directiei Generale pentru Agriculura si Industrie Alimentara a judetului Arad (DGAIA), Avram Fluieras, a sustinut, ieri, o conferinta de presa, in care a dorit sa prezinte rezultatele controlului intreprins de Prefectura Judetului Arad la institutia pe care a condus-o pana in urma cu o luna, precum si cele petrecute la Bucuresti, saptamana trecuta, cand a fost chemat la Comisia de Disciplina a Ministerului Agriculturii. Avram Fluieras a atacat punctual raportul incheiat de reprezentantii prefecturii dupa controlul de la DGAIA, control despre care fostul director spune ca a avut un singur scop: demiterea sa. Avram Fluieras acuza incalcarea drepturilor omului prin actiunile intreprinse de Prefectura, cerand intr-un interviu acordat postului de radio BBC azil politic in una din tarile membre NATO.
Tinta controlului: schimbarea directorului
Avram Fluieras a motivat intalnirea organizata ieri, la restaurantul Lake Grove, cu reprezentantii mass-media, prin faptul ca "opinia publica trebuie sa cunoasca realitatea, cat ar fi ea de cruda". In ciuda faptului ca a cerut Prefecturii sa faca public raportul comisiei de control, acest lucru nu s-a intamplat, actul respectiv nefiind adus nici la cunostinta lui Avram Fluieras. Totusi, fostul director al DGAIA, a primit acest raport de la Ministerul Agriculturii, odata cu citatia pentru Comisia de Disciplina, iar ieri a dorit sa-l faca public. "Mi-e rusine de acest act, acum, la 12 ani de democratie", a inceput Fluieras analiza facuta asupra raportului, adaugand ca actul nu are nici o legatura cu activitatea Directiei, ci vizeaza exclusiv schimbacea directorului. "La inceput, domnul Prefect a spus ca nu se doreste demiterea mea, ci doar cunoaterea starii din agricultura aradeana. Ulterior, nu s-a mai exclus posibilitatea schimbarii mele, iar acum chiar au propus acest lucru. Domnul ministru Sarbu a spus ca voi fi lasat un an, sa demonstrez ce pot, insa, nu s-a intamplat asa", spune Fluieras. 
"Purecat" de dusmani 
Avram Fluieras ii acuza pe cei din Prefectura ca au inceput raportul cu concluziile, ceea ce dovedeste clar scooul acestei actiuni. In raport, la capitolul "Obiective" se specifica ca se va verifica "climatul de lucru afectat prin revenirea directorului care, timp de aproape patru ani a condus agricultura judetului spre unele din cele mai slabe rezultate din ultimii 12 ani". De asemenea, fostul director al DGAIA este acuzat ca a facut aprecieri negative in presa cu privire la "Cartea Alba".
Apartenenta politica, pe prim plan 
Cel mai mult l-a deranjat pe Fluieras faptul ca, in timpul controlului, cei de la Pretectura au cerut informatii de la angajati. "Cum e posibil ca un director sa fie analizat de subalterni. Unde s-a mai vazut ca un soldat sa faca propuneri de avansare sau degradare a unui locotenent?", se intreaba Avram Fluieras, care este indignat si de conotatiile politice date acestei actiuni. Intr-adevar, nu avea ce cauta in raportul Prefecturii, o structura administrativa, trimiteri la apartenenta si ideile politice ale lui Avram Fluieras. "In mod sfidator, in sediul Directiei continua relatiile cu vechii colegi politici care i-au asigurat numirea la conducerea directiei in 1998, desi nu avea nici un merit, decat acela de a fi fruntas taranist, calitate de care s-a dezis ulterior", se specifica in raportul Prefecturii. Avram Fluieras spune ca aceste informatii au fost obtinute de la angajati, recunoscand ca s-a intalnit cu fostul prefect Gheorghe Neamtiu si fostul taranist Gheorghe Laszlo. "Din cate stiu, domnul Neamtiu, fost prefect, este mebru PSD. Ce sa mai cred? Ca actioneaza impotriva propriilor membri de partid iar daca m-am intalnit cu acesti oameni, ce importanta are?", intreaba Fluieras 
Actiune tipic comunista 
Printre alte acuze se afla si "neexistenta unor strategii concrete si a unor programe judicios elaborate pentru dezvoltarea sectoarelor agricole din judet", capitol despre care, cu zambetul pe buze, Fluieras spune ca , nu e de domeniul sau. "Strategia si politica in agricultura le face Ministerul Agriculturii. Ce trebuie sa faca Directia Agricola ? Sa puna in aplicare aceste strategii", declara Fluieras. Fostul director compara acest control cu cele din perioada comunista, mai precis cu un alt control a carui tinta a fost in 1988, pe cand nu era membru de partid, cum de altfel se intampla si in prezent. "Cele doua cazuri seamana ca doua picaturi de apa", conchide fostul director al DGAIA. 
Comisia de Disciplina face dreptate 
Avram Fluieras a ajuns, saptamana trecuta, si la Comisia de Disciplina a Ministerului Agriculturii, unde crede ca a reusit sa convinga ca are dreptate. "Le-am cerut sa ia masurile care se propun acolo, adica sa urmeze indemnul Prefecturii si ministrului Ilie Sarbu de a fi demis. Am spus ca daca Ilie Sarbu imi promite ca in trei zile dupa revenirea pe functie ma va demite, eu ma intorc imediat la Directia Agricola. Mi s-a spus ca nici nu se pune problema", a declarat Fluieras, care este convis ca aceasta comisie va clasa cazul. 
Ce va urma? 
Avram Fluieras este hotarat sa mearga pana la capat in a-si sustine cauza, considerand ca au fost incalcate drepturile omului de catre Prefectura. De altfel, aceste lucruri au ajuns in lumea larga, in urma unui interviu acordat de Avram Fluieras postului de radio BBC, duminica, interviu in care fostul director al DGAIA a solicitat azil politic in una din tarile membre NATO, pentru ca in Romania nu sunt respectate drepturile omului. Avram Fluieras se va adresa ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, si presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, lasand, totodata, sa se inteleaga ca va da in judecata Prefectura Judetului Arad, considerandu-se calomniat, prin cele inserate in raporlul controlului efectuat de aceasta iristitutie.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • "O primarie nu se conduce din Dacie, cu celularul", spune suparat, prefectul Dan Ungureanu

Prefectul Ungureanu ii critica pe unii primari din judetIn cadrul unei conferinte de presa, prefectul Dan Ungureanu s-a aratat nemultumit de activitatea primarilor din judet. Critica a pornit de la invitatia pe care Aradul a facut-o ministrului Apelor si Protectiei Mediului, Petru Lificiu, care, de altfel, a promis ca va sosi in judet pentru a intra in posesia unei sinteze referitoare la problemele de mediu de aici. De altfel, actiunea este in stransa legatura cu una dintre cele mai recente preocupari ale Guvernului, cea referitoare la protectia mediului. Dan Ungureanu a declarat, printre altele, ca vizita va marsa si pe explicarea "modului de pregatire a documentelor pentru accesarea fondurilor Sapard". Doar ca, referitor la aceste proiecte, interesul aradenilor nu s-a manifestat inca, prefectul subliniind dezintresul primarilor pentru accesarea acestor fonduri. Mai apoi, Dan Ungureanu s-a declarat nemultumit de "Comisiile locale de fond funciar si de incetneala cu care anumiti primari raspund comenzilor primite", punctand faptul ca, la un moment dat, va face publica lista primarilor neascultatori, "O primarie nu se conduce din Dacie sau din celular, cum se intampla in multe localitati aradene, unde se iau tot felul de hotarari una mai bizara decat cealalta", a subliniat Dan Ungureanu, care a mai punctat si faptul ca, pentru a intelege problemele unei comunitati, primarii ar trebui sa iasa din birouri si sa mearga pe teren."Doar astfel poti rezolva cu adevarat o problema. Acesta a fost cazul monumentului de la Paulis. Daca m-as fi rezumat doar la telefoane, nici astazi nu s-ar fi aprins flacara de la monument", a conchis prefectul.

Adriana Barbu - Observator

  • Deschiderea Zonei Libere Arad - lovitura de imagine pentru Romania
Directorul Zonei Libere - Mircea Pavel este incantat de relatiile cu germanii Inaugurarea, in urma cu cateva zile, a Zonei Libere Arad s-a constituit intr-un sir de premiere pe care judetul strabatut de raul Mures le asteapta de 12 ani. Firma germana Bos, care a semnat contractul de concesiune cu Zona Libera, a devenit cel mai important investitor strain din judet, cu un aport de capital de 20 milioane dolari.
Pentru deschiderea platformei in suprafata de 15 hectare, situata in imediata apropiere a Aeroportului Arad, si-au dat mana, pentru prima data, toti factorii de decizie din judet, indiferent de culoarea politica. Grupul  german s-a decis sa investeasca in urbea de pe Mures dupa mai bine de un an de tatonare si a declarat public faptul ca hotararea a fost determinata de excelenta conlucrare cu Mircea Pavel, directorul general de la Administratia Zonei Libere Curtici. Dupa semnarea contractului de concesiune, societatea Bos a facut loby pentru Romania in randul investitorilor germani si a determinat alte patru firme sa investeasca in Arad.
Germania de la Arad
Zona Libera - terminal Cargo - Aeroport International face parte dintr-un complex multifunctional in care intra si Zona Libera Curtici. Intregul ansamblu se intinde pe o suprafata de 90 de hectare, dintre care 15 in municipiul de pe Mures. La inaugurarea platformei de la aeroport a fost consemnata si deschiderea celei mai mari investitii straine din judet. Grupul Bos, o companie privata cu capital integral german, a fost fondat in anul 1910 si are astazi o cifra de afaceri de peste 235 milioane de euro anual. Lider de piata in productia de sisteme parasolare, sisteme de fixare a incarcaturii si componente de plastic construite in interiorul automobilelor, Bos investeste in acest an la Arad peste 10 milioane de euro si, in cateva zile, va incepe constructia fabricii care va produce subansamble pentru masinile fabricate  de firmele Renault, General Motors, Ford si Daimler Chrysler. Grupul german Bos  devine astfel, in premiera, cel mai mare investitor strain din judetul Arad si va da de lucru la 600 de persoane. Specializarea profesionala a lucratorilor recrutati se va face in Ungaria.
In Zona Libera Arad lucrarile continua cu intensitateLobby german pentru Romania
"Din punctul meu de vedere, sunt bucuros din doua motive. O data pentru ca am reusit sa aduc in Arad cel mai mare investitor din judet si, ceea ce este extrem de important, partenerul nostru german a atras, la randul sau, alte firme care sa investeasca in zona. Practic, Bos a facut lobby pentru Romania printre oamenii de afaceri din Germania. Acum suntem in faza de semnare a contractelor de concesionare cu inca patru firme germane. In tot acest demers economic pentru judet am beneficiat, pentru prima data, de concursul tuturor factorilor de decizie locali, care au lasat la o parte adversitatile politice si au pus pe primul plan interesul comunitatii aradene", ne-a declarat Mircea Pavel, directorul Zonei Libere.
Din punct de vedere al investitiilor care urmeaza sa aiba loc aici, aproximativ 25 milioane de dolari, Aradul devine in scurt timp cea mai importanta zona libera din Romania.
Aici se afla in derulare peste 70 de contracte si exista 300 de licente de lucru pentru tipurile de activitati desfasurate. "Implicarea unor mari investitori straini in dezvoltarea Zonei Libere Arad reprezinta o lovitura pozitiva de imagine pe care Romania o da printre oamenii de afaceri germani, tocmai datorita faptului ca ei insisi au realizat acest lucru", ne-a mai spus directorul Mircea Pavel. 

Sergiu Miat - Editia de Vest - Evenimentul Zilei

  • UDMR apreciaza colaborarea cu partidul de guvernamant

UDMR este multumit de colaborarea cu PSDUniunea Democrata a Maghiarilor din Romania considera ca semnarea unui protocol cu Partidul Social Democrat pe plan local este benefica pentru Arad, iar cererile consemnate in document tin de dezvoltarea infrastructurii in localitatile judetului, precum si de recunoasterea contributiei maghiarilor si a altor minoritati la dezvoltarea istorica, economica si culturala a Aradului. Conducerea filialei Arad a UDMR s-a referit indeosebi la reamplasarea statuii Libertatii, dedicata jertfei celor 13 generali martiri care au murit pentru idealurile de libertate ale popoarelor europene. UDMR apreciaza ca reinstalarea monumentului, ar fi o dovada de atitudine europeana, inscrisa in tendinta nationala de integrarea a Romaniei. Consiliul Local Municipal a alocat deja fonduri pentru realizarea unui proiect de urbanism care sa identifice cel mai potrivit amplasament pentru monument.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]