Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 13 februarie 2002

  • Biblioteca Centrala Universitara a Universitatii "Aurel Vlaicu" a fost inaugurata

Biblioteca UAV a fost inaugurata ieri...De astazi, studentii Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad au la dispozitie un nou spatiu creat anume pentru ei: Biblioteca Centrala Universitara "Cornelia Bodea". Ieri, la orele pranzului, a fost inaugurata aceasta biblioteca, conducerea Universitatii "Aurel Vlaicu" hotarand ca acest eveniment sa aiba loc intr-o formula mai restransa, la el invitandu-l pe noul prefect al Aradului, judecatorul Dan Ungureanu, si pe reprezentantii mass-media. Cu aceasta ocazie, Dan Ungureanu a onorat si prima sa invitatie in calitate de prefect, aratandu-si intreaga disponibilitate pentru sprijinirea invatamantului superior de stat din Arad. Biblioteca Centrala Universitara de la "Aurel Vlaicu" poarta numele academicianului Cornelia Bodea - personalitate de marca a istoriografiei romanesti. Fondul de carte de care dispune aceasta casa a cartii este impresionant: o suta de mii de volume, pastrate in cele mai bune conditii. Multe dintre aceste carti au fost primite de UAV sub forma de donatie de la diverse societati comerciale aradene si de la persoane particulare. Pentru amenajarea acestui spatiu, UAV a cheltuit aproape un miliard de lei, cladirea din Piata Avram Iancu necesitand inclusiv lucrari de consolidare. Conducerea UAV a apelat pentru consiliere si pentru conducerea lucrarilor la cea mai autorizata voce in domeniu din orasul nostru, la arhitectul Milos Cristea. La aceasta ora, lucrarile sunt finalizate, mai fiind in lucru o singura incapere, dupa care va fi renovata si fatada. Fiind o cladire construita la inceputul secolului al XIX-lea, s-a decis pastrarea caracteristicilor arhitecturale din acea perioada, astfel incat fatada edificiului din Piata Avram Iancu nr.7 nu va fi stricata de tamplarie din PVC sau de gratii, arhitectul Milos Cristea proiectand special chiar si obloane din lemn pentru usi si ferestre. Fiind o tanara Biblioteca Universitara, cea care poarta numele academicianului Cornelia Bodea este complet informatizata. In incinta se afla 12 calculatoare legate in retea, conectate la Internet si puse la dispozitia studentilor. Cele 12 computere au fost achizitionate in urma unui proiect international realizat de rectorul UAV Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihut. In cursul zilei de azi, la ora 14,00, Biblioteca Centrala Universitara "Cornelia Bodea" a Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad isi va deschide portile pentru studenti - cei care vor lua, astfel, "in stapanire" acest spatiu al spiritualitatii universale.

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • RAAC sprijina Catedrala cu 150 de milioane de lei

Catedrala a primit sprijin si de la RAAC - Virtual Arad News (c)2002Consiliul Judetean Arad a aprobat, luni, in Delegatia Permanenta, sponsorizarea Episcopiei Ortodoxe de catre Regia Autonoma Apa-Canal cu suma de 150.000.000 de lei. Banii constituie un sprijin acordat pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Ortodoxa, dupa cum a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Falca. In delegatia permanenta au mai fost discutate si proiectele de hotarari care vor fi supuse votului consilierilor in sedinta de joi. Dintre acestea, cele mai importante se refera la majorarea tarifelor la transportul in comun cu autobuzele Companiei de Transport Public, repartizarea catre bugetele locale a sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru plata ajutoarelor sociale si a celor de incalzire, dar si aprobarea "Strategiei judetene in domeniul protectiei drepturilor copilului pe anul 2002". 

Orlando Toader - Observator

  • Somajul in crestere

Si in Arad a inceput sa creasca numarul de someriLuni, la sediul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Arad a avut loc o conferinta de presa unde s-au discutat probleme referitoare la: rata somajului, balanta somerilor, platile efectuate pentru ajutorul de somaj, angajarea absolventilor si la cursurile de calificare si recalificare pe luna ianuarie. Referitor la rata somajului, statisticile existente atesta faptul ca in Arad a fost inregistrat un procent de 8,54% in aceasta luna, mai mare decat in luna decembrie, cand era de 6%. Astfel, in judetul nostru exista la ora actuala 8830 de someri in plata, din care 3664 de persoane sunt beneficiare ale ajutorului de somaj, 826 beneficiaza de ajutor pentru integrare profesionala, iar 4340 sunt beneficiare ale unei alocatii de sprijin. Important de stiut este faptul ca incepand cu ziua de luni, 11 februarie, se vor efectua platile pentru ajutorul de somaj pe luna ianuarie, urmand a se achita ambele transe (valoarea este de 6,94 miliarde lei la aceste plati). In ianuarie au fost incheiate cinci cursuri de calificare absolvite de 102 persoane in specializari ca: ospatar, agent de paza, coafez, electrician in constructii. De asemenea, au fost incepute 12 cursuri de calificare la care participa 170 de persoane, ce se vor bucura de angajare in procent de 100%. Absolventii diferitelor forme de invatamant (superior, liceal, profesional) au beneficiat de angajari, fiind angajati 13 astfel de absolventi. Bursele locurilor de munca vor fi in numar de patru, doua dintre ele constituind o premiera. Prima bursa a locurilor de munca va fi organizata in data de 8 martie si va fi destinata doar reprezentantelor sexului frumos. Cea de a doua bursa va fi organizata in 12 aprilie (bursa generala a locurilor de munca), cea de a treia in 24 mai si este destinata persoanelor cu handicap, in 27 septembrie va avea loc cea de a patra bursa a locurilor de munca. Bursele mai sus-mentionate vor avea loc in municipiu si in judet, la Lipova, Sebis si Chisineu-Cris. La aceasta conferinta s-a mai discutat si problema creditarii intreprinderilor mici si mijlocii. Bugetul pentru creditarea IMM-urilor este de 1000 de miliarde la nivel national, din care 16,4 mi-liarde au fost alocate Aradului. Acest lucru duce la crearea de 219 noi locuri de munca, ceea ce inseamna 75 de milioane alocate pentru fiecare loc de munca creat. Obiectivul ce se doreste a fi atins in urma creditarii intreprinderilor mici si mijlocii este de a creste gradul de creditare, de credibilitate a AJOFM si transmiterea ideii de accesibilitate a creditelor.

R. Muntean - Adevarul

  • Posta Romana ameninta cu greva generala

Greva de avertisment si la Posta din Arad - Virtual Arad News (c)2002Postasii aradeni au fost, doua ore, in greva de avertisment
Peste 600 de angajati ai Oficiului Teritorial de Posta Arad au intrat ieri, timp de doua ore, in greva de avertisment, alaturi de colegii lor din toata tara. Motivul acestui gest este in stransa legatura cu faptul ca, in luna decembrie a anului trecut, Posta Romana nu a incheiat cu angajatii noul contract colectiv de munca, pentru anul 2002. Liderul Sindicatului Judetean de Posta Arad, Ioan Bugariu, ne-a declarat ce "cerintele sindicatului au facut referire la:
1) cresterea nivelului de salarizare in concordanta cu inflatia (adica sa fie cu 25% mai mare) si
2) mentinerea numarului de personal si atribuirea de noi posturi, in functie de normativul personalului.
Aceste doua cerinte sunt, insa, blocate de Ordonanta comuna nr. 2121, din octombrie 2001, a Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor. Aceste doua ministere ne- au introdus intr-o anexa, alaturi de companiile nationale si regiile autonome cu capital de stat, care au pierderi, datorii fata de sistemul asigurarilor sociale, impozite, arierate, si care beneficiaza de subventii. Astfel, ne-au interzis sa negociem salariile. Daca nu se va rezolva situatia, peste zece zile toti postasii vor intra in greva generala".
Desi s-au incercat, la nivel central, mai multe proceduri de conciliere, situatia din Posta Romana este incerta. Si asta pentru ca, nu mai departe de vinerea trecuta, a avut loc, la Ministerul Comunicatiilor, o mediere a conflictului, intre reprezentantii Federatiei Sindicatelor Posta Romana, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, insa, fara a se putea gasi o formula de compromis. "Noi nu avem pierderi si nu beneficiem de nici o subventie de la nimeni. Ceea ce vrem este cresterea nivelului de salarizare, in concordanta cu inflatia. Dorim sa informam aradenii ca aceasta actiune nu este indreptata impotriva populutiei. Ca dovada, "timpii morti" ii vom recupera chiar astazi (n.r. alaltaieri)" ne-a declarat Ioan Bugariu. De mentionat, ca salariul mediu la Posta Romana este de 3.400.000 de lei, cu 1,400.000 sub nivelul salariului mediu pe economie.

Dacian Don - Observator

  • "Desi m-am aflat pentru prima oara la Arad, foarte repede am inceput sa ma simt ca acasa"

Dirijorul Christian Schulz se simte bine la Arad...Interviu cu dirijorul Christian Schulz
- Se stie ca Viena, orasul dumneavoastra, este capitala mondiala ale muzicii, acolo totul este impregnat de armoniile familiei Strauss, ale lui Mozart, Beethoven, Schubert, Haydn, Brahms si a atator alti corifei ai artei sunetelor. A fost aceasta principala movatie pentru care ati ales cariera de muzician?
- In familia mea suntem vreo douazeci de muzicieni. Toti unchii mei, tatal meu sunt membri ai Filarmonicii din Viena sau ai Orchestrei Vienna Symphony (tatal meu si cu mine), altii sunt in Cvartetul Alban Berg, Haydn Trio, in Ensamble Wien Berlin, raspanditi prin lume. Toti locuiesc insa la Viena si deci, era natural sa incep studiul muzicii de foarte timpuriu. Prima mea iubire (si poate va fi si ultima) a fost violoncelul. Dirijatul a venit cumva natural, ca pentru unii din prietenii mei actori imboldul de a deveni regizori. Intr-un fel, e tendinta normala de a vrea sa influentezi o simfonie ca a IV-a de Beethaven pe care am ales-o pentru acest concert, pe care o iubesc foarte mult. Am cantat-o de multe ori, am ascultat-o de multe ori si incepi la un moment dat sa ai atatea idei. Ai vrea sa faci un anume lucru intr-un pasaj, altul dincolo, aici ar fi interesant fara vibrato, dincolo se poate astepta un pic... Si de la acel moment, dorinta de a coordona ansamblul devine asa de mare, incat iei bagheta in mana. Iata, sunt deja cinci ani de cand dirijez.
- Si care din cele doua ipostaze cea solistica si cea dirijorala este mai dificila?
- Nu pot spune. Ca dirijor nu ai probleme de intonatie, dar este enorm de lucru pentru ca trebuie studiat foarte mult, tot timpul, repertoriul e atat de vast incat pentru toate piesele frumoase poate o viata intreaga sau chiar doua vieti nu ar ajunge... Pe de alta parte, daca ai foarte multa muzica in cap si te pregatesti pentru un program anume, poti sa iti permiti sa pleci intr-o vacanta o luna inainte de perioada concertelor si nu vei fi scos din mana. Ca violonist, ca celist, ca pianist concertist trebuie sa fii permanent in forma. Asemeni unui sportiv, trebuie sa faci antrenament continuu.
- Aveti modele intre marii dirijori contemporani?
- Imi plac foarte mult Mariss Jansons, Esa Pekka Salonen si Kent Nagano. Ei fac parte din asa numita generatie tanara si foarte valoroasa de dirijori. Nu pot sa spun ca nu-mi plac si altii. De exemplu, pentru Mahler si pentru Schoenberg am avut experiente minunate cu Claudio Abbado, iar pentru lucrari de Verdi - Riccardo Muti, pentru ca simte foarte bine intentiile compozitorului.
- Care credeti ca sunt trasaturile care fac diferenta dintre un sef de orchestra bun si unul "mare"?
- Nu stiu. Dar ma straduiesc sa aflu. Pot sa spun doar ce este pentru mine foarte important. In primul rand, trebuie sa simti muzica. Sa consideri muzica un fel de supremum in viata ta, sa simti ca ea este stapanul. Ca - imediat dupa Dumnezeu vine muzica. Am ascultat multe interviuri sau discutii cu marii maestri pe care eu ii apreciez si ei considera la fel. Muzicianul trebuie sa serveasca muzica si nu invers. Muti, care poate sa para cam distant si infatuat din cauza temperamentului lui italian, spunea ca, pentru el, partitura este mai importanta decat el ca dirijor.
- Aveti preferinte in ceea ce priveste repertoriul?
- Au fost perioade. De exemplu, era o vreme cand ma pasiona muzica baroca. Apoi a urmat opera...
- Dar niciodata muzica contemporana.
- Cu muzica contemporana e o problema. Am sa va spun un secret. O iubire a mea este chitara electrica si bluess-ul. Asa am invatat sa improvizez.
- Insusi Mozart improviza.
- Da, desigur. Dar improvizatia nu se invata la Universitate. Pe mine m-a ajutat foarte mult si in lucrarile pentru violoncel, am si inregistrat cateva CD-uri.
- Sa revenim la orchestra aradeana. Cum s-a derulat saptamana de repetitii, concertul?
- A fost foarte bine, Oamenii au avut inimile deschise. La inceput nu stiam cum o sa fie. Ma aflam pentru prima oara in Arad, pentru prima oara in Romania - voi dirija in august la Bucuresti un concert vienez in Festivalul Strauss. Foarte rapid am inceput sa ma simt ca acasa. Practic, va aflati la sase ore de mers cu masina de Viena...
- Cum e viata muzicala vieneza?
- Foarte bogata. Avem 10 concerte diferite pe zi, bineinteles de toate genurile. La Musikverein, sunt zilnic minimum doua concerte, la Konzerthaus minimum trei zilnic. De exemplu, Filarmonica din Viena sau Wiener Symphoniker canta cu casa inchisa, toate biletele se vand, chiar daca acelasi program se canta trei zile consecutiv.

Adrian Palcu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]