Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 7 mai 2002

  • Un milion de Euro va fi dat la gunoi

IPM a prezentat planul judetean de gestionare a deseurilor menajereCu ocazia ultimei sedinte a Comisiei Operativ-Consultative, Inspectoratul pentru Protectia Mediului Arad (IPM) a prezentat planul judetean de gestionare a deseurilor si a facut propuneri pentru stabilirea depozitelor zonale. Scopul planului este acela de a asigura conditii optime de salubrizare pentru toate localitatile judetului, iar pentru acest lucru (dar si pentru depozitarea deseurilor conform normelor Uniunii Europene), IPM a avansat ideea depozitarii zonale. Astfel, la nivelul judetului vor exista trei depozite zonale, amplasate la Arad, Sebis si Chisineu-Cris. Acestea vor fi deservite de catre sase statii de transfer. Statiile de transfer care vor deservi depozitul din Arad vor fi amplasate la Lipova, Barzava si Pecica, cele pentru Chisineu Cris la Pancota si Ineu, iar cea pentru Sebis, la Gurahont. Costurile amenajarii unei singure statii de transfer se ridica la aproximativ 200.000 de Euro, iar in cazul in care aceasta va fi prevazuta sa execute si sortarea deseurilor, pretul de cost salta la 500.000 de Euro. De altfel, pentru realizarea depozitelor si a statiilor de transfer, este de preferat finantarea externa. De exemplu, prin programul ISPA s-ar putea acoperi 50 la suta din costuri, urmand ca restul cheltuielilor sa fie suportate de bugetele locale, eventuali investitori, imprumuturi de la banci internationale (cun ar fi BERD) etc. Planul judetean de gestionare a deseurilor menajere este parte integranta a Planului National de Actiune pentru Gestionarea Deseurilor, punerea lui in aplicare necesitand o investitie de peste 1 milion de Euro.

Orlando Toader - Observator

  • Atentat la buzunarele aradenilor. Primaria a propus majorari aberante la taxe si impozite

Consilierii locali intentioneaza marirea impozitelorConsilierii municipali s-au intalnit intr-o sedinta ordinara in ultima zi a lunii aprilie. De departe, cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost stabilirea impozitelor si taxelor pentru anul 2002. Presati de imprumutul de 90 de miliarde de lei pe care l-au contractat, cei din Executiv s-au gandit sa execute cu sange rece aradenii. Drept pentru care, cu o nonsalanta sora cu sfidarea, au incropit un proiect de hotarare in care au prevazut majorari aberante. Spre exemplu, impozitul pe cladiri se majoreaza cu peste 20%. Iar asta nu-i nimic fata de cresterea propusa la terenurile din intravilanul municipiului. Astfel, pentru persoane fizice, in zona A, un metru patrat de teren trebuia sa urce de la 2.668 de lei cat este in prezent la 4.300 de lei (61,16% majorare). In zona 8, de la 2060 de lei, propunerea era de 3000 de lei (45,63% majorare). Pentru zona C s-a vrut o majorare de 93,67%, adica de la 981 de lei pe metru patrat la 1900 de lei. Cresterea cea mai substantiala o inregistreaza insa terenurile din zona D, adica de la perifera Aradului. Pentru metrul patrat din aceasta zona, "istetii" de la Primarie au zis ca n-ar strica sa aplice o majorare de 410,2%! Mai clar, de la 196 de lei la 1000 de lei. Impozitul pe rnasini si remorci s-a dorit a creste substantial si el. Pentru divertismentul dvs., stimati cititori (desi numai de ras nu cred sa-i mai arda cuiva) va spunem ca aberatiile au mers pana acolo incat taxa pentru o luntre s-a vrut sa creasca de 1085%. Fereasca Sfantu' sa aiba careva dintre dvs. vreun bac ori pod plutitor, ca platea o crestere de 3847,2%!!! La toate acestea, consilierul Mircea Roman a spus-o raspicat: "Inteleg ca imprumutul ne obliga sa avem un anumit nivel al taxelor si impozitelor de anul viitor. Dar asta nu ne da dreptul sa omoram oamenii cu astfel de majorari." Doru Sever Puia a dat glas murmurelor consilierilor: "Directorul de la Administratia Financiara sa regandeasca materialul. Nu numai pentru ca sunt stabilite cresteri exagerate, dar si fiindca in proiectul de hotarare sunt articole care incalca legea!" Strans cu usa, primarul Dorel Popa a retras proiectul de pe ordinea de zi. Dupa ce va fi "regandita" si discutata in comisii, majorarea impozitelor si taxelor va fi dezbatuta intr-o sedinta extraordinara din cursul acestei luni! In ceea ce priveste celelalte puncte de pe ordinea de zi, vom reveni cu amanunte in perioada urmatoare. Inclusiv cu aprobarea, in unanimitate, a criteriilor de performanta ale directorilor de regii. Directori care nu iau sub 350 de milioane de lei pe an salariu (fara majorari, premii etc.)!

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Epoca de aur si declinul tramvaiului cu cai la Arad

Tramvai cu cai la inceputul secolului XXPentru generatiile de astazi, tramvaiul cu etaj si tras de cai pare a fi cel mai romantic mijloc de transport public. In Arad, primul tramvai de acest fel a aparut acum 133 de ani. Iata de ce se poate considera aceasta data ca inceputul transportului public. 
Poate pare ciudat dar in partea a doua a secolului al XIX-lea, Aradul a facut eforturi uriase sa tina pasul cu dezvoltarea rapida a transporturilor urbane din centrul Europei.
Prima "linie de tramvai cu cal" a fost data in folosinta in Anglia, in anul 1794, intre orasele Cardiff si Merthyr-Tudfil. O alta enciclopedie ii da prioritate orasului New York, in ceea ce priveste transportul de persoane, amintind vizavi de acest eveniment anul 1832. La Budapesta, prima linie a fost data in folosinta in anul 1866, deci cu doar trei ani inaintea celei de la Arad.
Trei trasee principale
In a doua parte a secolului al XIX-lea, populatia Aradului a inregistrat o crestere rapida, constructiile de locuinte au luat o amploare deosebita, orasul extinzandu-se spre nord-vest, mult dincolo de actuala Gara CFR. In anul 1851, a luat fiinta Fabrica de Spirt si Drojdie si Moara fratilor Neuman. A devenit o problema deosebita transportul muncitorilor la locul de munca, intrucat ei nu puteau sa-si permita plimbatul zilnic cu birja. Multi aradeni considerau ca si Gara construita in jurul anului 1850 este prea departe de Centru.
Municipalitatea a crezut de cuviinta ca rezolvarea transportului in comun este o problema prioritara. Dupa indelungate discutii in cadrul Primariei s-a ajuns la concluzia sa se incheie o concesiune pe 50 de ani cu societatea pe actiuni a cailor ferate si a Fabricii de caramizi in vederea construirii unei retele de transport cu cai. De la adoptarea hotararii au trecut rapid la punerea in practica a proiectului. Tramvaiele cu tractiune cabalina au fost cumparate de la Budapesta si la data de 24 octombrie 1869 populatia a primit cu ovatiune primele vagoane trase de cai, pline de calatori.
In prima faza, au fost date in folosinta trei trasee: intre vechea Gara CFR si Podul de lemn peste Mures spre zona Subcetate, intre Gara si Fabrica de Spirt a fratilor Neuman si intre Primarie si Piata Obor.
Conform "mersului" pe primul traseu, trasurile trebuia sa aibe o periodicitate de 15 minute, iar pe traseul in afara centrului, 30 de minute. Dar, ele nu au fost niciodata respectate. Vizitii invocau fel si fel de motive, cand starea proasta a drumurillor cand faptul ca trasurile au fost oprite pe traseu de catre calatori. S-a intamplat de multe ori ca mijlocul de transport sa se impotmoleasca in gropi sau iarna in zapada. In aceste situatii, calatorii au coborat si au pus umarul la scoaterea trasurii din nameti.
O problema deosebita a constituit-o intoarcerea mijlocului de transport la capete de linii, pentru ca in graba cu care au fost construite primele linii nu s-a luat in considerare rezolvarea tehnica a problemei. S-a recurs la procedeul cel mai simplu, vizitiul coborand, dezlegand caii din fata si legandu-i la capatul vagonului.
Trasurile cu cai au fost tractate de obicei de doi cai. Cand se apropiau de statii, care erau amplasate in general la intersetia unor strazi, dadeau semne din goarna, ceea ce era complect inutil deoarece clopoteii din gatul cailor si scartaitul ingrozitor al rotilor, semnalau de la distanta apropierea tramvaiului. "Vara, tramvaiele erau deschise iar iarna inchise, dar fara posibilitate de incalzire."
Aceste mijloace ciudate de transport in comun erau foarte indragite de populatie. Ori de cateori se apropia tramvaiul, domnii din centru il salutau ridicand bastonul.
Statie de birje la inceputul secolului XXIntroducerea tramvaielor electrice
La sfarsitul secolului al XIX-lea, popularitatea acestui mijloc de transport in comun a scazut treptat. In anul 1898, a fost data in folosinta Uzina electrica si s-a tracut rapid la iluminatul public al strazilor. Paralel cu aceasta importanta investitie a devenit tot mai urgenta introducerea tramvaielor electrice. Presa aradeana a vremii a criticat vehement "diligenta pe sine", conservativismul aradenilor si a militat pentru introducerea modelului european si in privinta transportului in comun.
Primul pas spre modernizare a fost facut tot de fratii Neuman care au cerut aprobare de la municipalitate pentru a construi o linie de tramvai din centrul orasului pana la fabrica lor din cartierul Gai. Nu au reusit sa obtina autorizatia de constructie pentru ca asociatia pe actiuni care a luat fiinta intre timp pentru exploatarea tramvaielor cu cai a insistat pentru respectarea contractului incheiat pe 50 de ani. Dupa indelungi tergiversari, s-a ajuns la o intelegere in sensul ca aceasta asociatie pe actiuni sa obtina autorizatia de a construi prima linie de tramvai. Au dus tratative cu firma berlineza Siemens, dar inceperea investitiei putea fi pusa pe tapet doar in anul 1913, atunci cand asociatia pe actiuni a decis sa renunte la termenul initial prevazut in contract. Intre timp insa, municipalitatea a renuntat la ideea de a executa investitia cu firma germana si a incredintat pentru executarea lucrarii uzina electrica. Dar, peste un an a inceput primul razboi mondial si totul a ramas in faza de proiect.
Ultimul tramvai cu cai a transportat calatori in centrul Aradului la 30 iunie 1913. Imediat dupa aceasta data, a fost puse in circulatie primele autobuze fabricate la Arad la Uzinele MARTA. Bucuria aradenilor a fost insa de scurta durata. In primul an de razboi, armata a confiscat parcul de autobuze si Aradul a ramas fara nici un mijloc de transport in comun, doar cu birjele, care au fost repuse in circulatie, vechile tramvaie cu cai fiind trase pe linie moarta. Ele au disparut definitiv abia in 1917, cand pe sinele lor a aparut trenuletul cu doua trei vagoane, scotand un zgomot infernal si un fum negru. Acest mijloc de transport, impropriu pentru circulatia urbana, a functionat mai bine de un deceniu, dand motiv jurnalistilor de a critica municipalitatea pentru incapacitatea de a tine pasul cu dezvoltarea rapida a orasului.

Puskel Peter - Occident

  • Un incendiu puternic s-a declansat  la fabrica de canepa din Nadlac

Pompierii militari si civili au stins incendiul de la fabrica de canepaUn puternic incendiu s-a declansat in data de 3 mai, la sectia din Nadlac a SC Carin SA. Aproape 800 de metri patrati de canepa au ars in acest incendiu. Focul a afectat deseuri din canepa si a izbucnit cu o furie deosebita. Acesta s-a produs cand din cauza unei scantei produse de un corp metalic care a patruns in ventilatorul instalatiei, de la care s-au aprins deseurile de canepa. La fata locului au sosit pompierii militari din Arad si cate o autospeciala a pompierilor civili din Pecica si Nadlac care au oprit extinderea focului, caldura si vantul slab riscand sa amplificece incendiul. Din primele cercetari reiese ca a ars o suprafata de aproximativ 600-800 metri patrati deseuri din canepa.Dupa cum ne-a informat mr. Lucian Campeanu, purtatorul de cuvant de la Detasamentul de Pompieri Militari Arad "garda de interventie a unitatii s-a deplasat la locul incendiului cu o autospeciala, unde s-a constatat ca 780 de tone de deseuri de canepa ardeau mocnit pe o suprafata de 800 de metrii patrati. Pana la sosirea pompierilor militari, au intervenit, in prima faza Serviciile Publice de Pompieri Civili din cadrul obiectivului".
La fata locului s-au deplasat autoritatile locale si chiar prefectul judetului Arad, Dan Ungureanu, care in calitatea de presedinte al Comisiei Judetene pentru Apararea Dezastrelor a dispus supravegherea focului pana la stingerea totala.

  • Banii lui Hipocrat

Desi au fost asigurati unii pacienti au fost somati sa-si plateasca spitalizareaSute de aradeni risca sa ajunga in fata instantei daca nu achita serviciile de care "s-au bucurat" cat timp au fost internati la Spitalul Judetean. Acum doua luni, conducerea unitatii medicale a decis sa-i taxeze pe fostii pacienti care au ramas datori spitalului, trimitandu-le somatii de plata.
O surpriza de milioane
La vremea internarii, oamenu nu stiau ca vor avea de platit pentru tratament, unii fiind asigurati. Zilele trecute insa, ei au gasit in posta facturi de milioane de lei, unele pentru servicii medicale realizate cu trei ani in urm. Conform unor surse medicale din cadrul spitalului, care nu agreeaza deloc initiativa conducerii, exista foarte multe cazuri de pacienti asigurati care au suferit accidente sau agresiuni fizice, iar acum au de achitat sume fabuloase, cazand victime pentru a doua oara. "Sunt taxati foarte multi pacienti asigurati, care nu ar trebui sa plateasca serviciile medicale. Legea spune ca plateste vinovatul, respectiv agresorul, dar cum in multe cazuri acestia ajung la inchisoare, victimele nu au nici o posibilitate si mai fie despagubite financiar. Si, oricum, spitalul face factura pe numele bolnavului, ca doar el a primit ingrijiri medicale. In acest caz, victima unei agresiuni pe strada, de exemplu, pe langa faptul ca are de suferit, mai trebuie sa scoata din buzunar milioane de lei", spune un cadru medical.
Contabila Buzdugan
"Nu vom recupera banii si daca trebuie daca trebuie sa apelam la instanta" sustine cu tarie contabila unitatii medicale, Marinela  Buzdugan. Aceasta precizeaza ca suma care trebuie recuperata este de aproximativ doua miliarde de lei. Preturile pentru cazare practicate de Spitalul Judetean concureaza cu cele afisate de cele mai cunoscute hoteluri din Arad, unde servicule sunt inzecit mai bune. Bunaoara, numai pentru faptul ca sade o zi in spital, cu alti sase sau zece pacienti alaturi, un bolnav trebuie sa dea nu mai putin de 550 000 de lei. Contabila Buzdugan confirma acest lucru "Daca ne referim strict la conditiile hoteliere, pacientii trebuie sa plateasca 550 000 de lei pe zi pentru cazare si intretinere. La aceasta suma se adaoga tratamentul medical, care difera de la o sectie la alta, cea mai scumpa fiind, evident, terapia intensiva". Prin urmare, factura pentru o zi poate depasi cu mult un milion de lei, o saptamana la spital costand mai mult decat un sejur la mare, intr-un hotel de lux.

Marian Buga


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]