Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 6 martie 2002

  • Prin acreditarea Universitatii "Vasile Goldis" Aradul redevine un centru universitar puternic

Rectorul Aurel Ardelean are satisfactia muncii impliniteAcreditarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prin care aceasta va face parte din sistemul national de invatamant, a fost principalul subiect al conferintei de presa organizata, ieri, de universitate. Aurel Aradelean, rectorul Universitatii, a declarat: "Dupa 12 ani de munca in domeniu invatamantului superior academic, avem, azi, satisfactia de a fi infiintati prin lege, universitatea primind astfel drepturi depline. Deputatii au votat in unanimitate intrarea noastra in sistemul national de invatamant". Subliniind faptul ca "dupa o lupta de 12 ani, Aradul redevine un centru universitar puternic", Aurel Ardelean a amintit beneficiile acreditarii prin lege. Universitatea va putea organiza, in sistem propriu, licente, doctorate, studii post-univeritare si isi va putea pregati personalul. Timp de trei ani, insa, activitatea UVG va fi monitorizata de o comisie a ministerului. Rectorul universitatii a anuntat, de asemenea, ca vor fi infiintate noi specialitati. Acreditarea a facut ca Universitatea "Vasile Goldis" sa poata dobandi personalitate juridica coordonandu-si activitatea, de acum inainte, prin patrimoniul de care dispune. De asemenea, acreditarea va aduce mai multe cadre didactice din invatamantul universitar la Arad, iar UVG va avea sanse se obtina o parte din proiectele si fondurile puse la dispozitia universitatilor acreditate.

Adriana Barbu - Observator

  • Locuri de munca pentru femei. Acesta este cadoul facut de AJOFM cu ocazia zilei de 8 Martie
De 8 martie AJOFM va organiza Bursa Locurilor de Munca pentru Femei - Virtual Arad News (c)2002Noi locuri de munca vor fi prezentate la Bursa organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Aceasta va fi cadoul oferit in premiera nationala, exclusiv femeilor si se va desfasura concomitent in toata tara. Drept o masura de protectie sociala oferita de stat AJOFM va organiza in data de 8 Martie, o Bursa a Locurilor de Munca pentru Femei. Au fost trimise 150 de invitatii agentilor economici aradeni, fiind oferite 230 de locuri de munca. Cele mai multe sunt in domeniul confectionarii imbracamintei si incaltamintei, agenti de asigurare, operatori calculator in contabilitate, vanzatoare, barmani si ospatari. Toate costurile sunt suportate de AJOFM, iar intrarea este libera. Prin aceasta actiune se urmareste intermedierea directa intre cererea si oferta de locuri de munca si reducerea numarului de someri din randul femeilor. AJOFM va mai organiza in anul acesta inca alte trei Burse a locurilor de munca. In aceeasi zi si la aceeasi ora, Bursa Locurilor de Munca pentru Femei se va desfasura si in localitatile Lipova, Chisineu Cris si Sebis. In Arad aceasta actiune se va desfasura la Apromat Trinity Industries S.A.
  • Angajatii de la Finantele Publice Arad vor lucra si noaptea

La Finantele Publice se va lucra si noaptea...Functionarii publici din cadrul Administratiei Financiare isi vor modifica programul de lucru. Ei vor vor merge la serviciu de la ora trei dimineata, pentru a elibera actele necesare solicitantilor de ajutor social. Potrivit Legii venitului minim garantat, acestia trebuie sa faca dovada ca nu au venituri realizate din inchirieri sau alte activitati independente. In ultimele zile zeci de aradeni s-au asezat la coada cu noaptea in cap, pentru a-si depune dosarele. Pentru ca numarul celor care solicita adeverinte este foarte mare si pentru a evita aglomeratia, functionarii de la serviciul cu publicul  vor merge la lucru de la ora trei dimineata, iar acest program va fi mentinut atata timp cat va fi nevoie. Solicitantii de ajutor trebuie sa -si depuna dosarele la Serviciul Social al Primariei pana in data de 25 a acestei luni, pentru a primi banii aferenti lunilor ianuarie si februarie. Directorul DGFP Arad, Gavril Chis a declarat in incheiere: "am hotarat sa trimitem doi sau trei inspectori noaptea, care sa preia cererile solicitantilor, astfel incat acestia sa nu mai fie nevoiti sa stea o zi intreaga in fata institutiei. Inspectorii vor fi prezenti la munca incepand cu ora 3,00. Inspectorii si angajatii institutiei care vor lucra pana tarziu (in functie de solicitanti) vor fi compensati la salariu. Acest regim de lucru in forta va dura pana la eliminarea aglomeratiei la ghisee".

  • La Nadlac, Banca Mondiala finanteaza un modern centru de zi pentru copii
La Nadlac se va construi un Centru de zi pentru copii - Virtual Arad News (c)2002 La sfarsitul lunii ianuarie, in centrul orasului Nadlac au inceput lucrari de constructie la obiectivul "Centrul de zi pentru ocrotirea minorilor." Investitia va fi realizata exclusiv cu fonduri externe, mai precis de la Banca Mondiala. Proiectul este primul de acest fel dupa mai multe incercari ale autoritatilor locale de a obtine bani de la institutii financiare externe. In momentul actual se toarna fundatia cladirii. Termenul de predare a lucrarii este de 8 luni. Domnul Babinsky Michal coordonatorul centrului ne-a spus: "In acest centru de zi vor fi adusi cu doua microbuze, care urmeaza a fi cumparate si ele, 20 de copii din familiile defavorizate. Acesti copii vor servi micul dejun, vor merge la scoala, iar dupa programul de scoala se vor intoarce la centrul de zi pentru a servi masa de pranz, urmand a invata cateva ore intr-o sala amenajata. Dupa program vor fi transportati acasa cu microbuzul. Obiectivul va fi dotat printre altele si cu cantina proprie. Opt angajati, majoritatea de la Protectia Copilului, se vor ocupa de copiii adusi aici", a mai spus dl. Babinsky Michal.

G. Bohuslav - Adevarul

  • Cu viata in maini. Un aradean din Beliu are sanse sa intre in cartea recordurilor

Teodor Ochis isi iubeste trabantelul...Se simtea fericit, desi toata ziua era pe drumuri. Uneori nu ajungea acasa cu saptamanile. Era sofer de cursa lunga. In urma cu 22 de ani, soarta a hotarat sa nu mai conduca niciodata. Dar vointa i-a fost mai puternica si, fara picioare, Teodor a hotarat sa mearga inainte. 
Ceasul rau 
S-a intamplat intr-o dimineata senina de iarna, in apropiere de Pancota. Autobuzul pe care-l conducea nu a mai vrut sa se urneasca. N-a asteptat venirea mecanicului, s-a strecurat sub masina, incercand s-o repare singur. "N-au trecut nici cinci minute si am simtit un impact naprasnic. Era o durere insuportabila, dar nu puteam sa-mi imaginez ce anume s-a intamplat."  Realitatea a fost mai ingrozitoare decat cel mai urat vis pe care l-a avut vreodata. Un militian beat crita trecuse cu masina peste ambele picioare ale lui Ochis. Tintuit pe patul de spital, i-a fost dat sa auda verdictul ingrozitor al doctorilor: nu va mai putea sa mearga niciodata. "Au vrut sa-mi amputeze ambele picioare, dar le-am zis sa-mi taie doar stangul. Inca mai speram ca pot sa-mi pastrez macar un picior." Cu speranta a trait mai bine de 15 ani, pana in 1995, cand, dupa nenumarate operatii si incercari, medicii au fost nevoiti sa-i amputeze si piciorul drept. 
Sofer fara pedale  
Cel mai greu i-a fost cand a inteles ca este aproape imposibil sa mai sofeze. Nu voia sa renunte, asa ca trebuia sa faca ceva. A muncit mult si a reusit sa-si transforme Trabantul, pe care il cumparase doar pentru acest scop, intr-o masina fara pedale. Si fara pereche. Cel putin o data pe saptamana, Teodor Ochis isi scoate masinuta la plimbare. O conduce ca in tinerete. De cand a ramas fara picioare nu a mai avut vreun accident. Politistii rutieri care se incumeta sa-l opreasca raman consternati si se pierd in fata soferului fara picioare. "Majoritatea politistilor care m-au oprit erau atat de mirati si speriati totodata, incat nu mai stiau, ce sa ma intrebe. Le zambeam, le prezentam actele si plecam lasandu-i cu gura cascata."
Mesterul comunei 
Nu i-a placut niciodata sa se autocompatimeasca. "I-am vazut pe altii, care nu aveau vreo mana, sau vreun picior, asteptand mila semenilor. Se socoteau cei mai nefericiti si batuti de soarta si viata li se parea un calvar. M-am ambitionat si am vrut sa le dovedesc tuturor ca gresesc."  La 57 de ani, omul fara picioare din Beliu este cunoscut in toata comuna pentru talentul sau de reparator. La el apeleaza localnicii daca li se defecteaza frigiderul, masina de spalat sau televizorul. La el vin si cei ce au vreo problema ce tine de lacatuserie. Si Teodor Ochis ii multumeste pe toti. "pentru el este o placere cand are ce sa munceasca; daca se intampla sa stea cateva zile in casa fara sa faca nimic, este atat de suparat incat nu mai vorbeste cu nimeni", spune sotia sa, Maria. Alaturi de ea, Teodor a reusit sa treaca peste cea mai grea incercare pe care Dumnezeu i-a dat-o vreodata unui muritor.

Ovidiu Marascu si Mircea Opris - Aradeanul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Virtual Arad a fost fondat de Draghi Puterity.
Webdesignul a fost realizat de Sorin Stancu.
Adaptare WEB realizata de Draghi Puterity si Trutiu Florin.
Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorghe Puterity.
Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorghe Puterity.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Saptamanalul Occident, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, TV Arad, TV RCS, Pro TV Arad.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]