title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Vineri, 7 aprilie 2000

La Milova puhoaiele revarsate au facut o victima* Principalele cursuri de apa au iesit din matca dupa numai cateva ore de ploi, zeci de localitati fiind afectate.
* Viiturile de pe afluentii Muresului si Crisului Alb s-au format ca urmare a unor furtuni puternice, in unele zone cazand o cantitate de precipitatii mai mare de 50 de litri pe metru patrat, adica dublu decat prevazusera meteorologii.
* Pana la inchiderea editiei ziarului Observator, au fost inundate cel putin 300 de case, 5.000 de hectare de teren, zeci de drumuri judetene si comunale.
* Furtunile puternice au lasat in bezna circa 50 de localitati, insa avariile au fost remediate, in mare parte, in cursul zilei de ieri.
* Spre seara, cinci localitati nu aveau curent electric.
* Taranii spun ca ceea ce s-a intamplat ieri noapte a fost rupere de nori si ca nu au mai intalnit un asemenea dezastru de la inundatiile din 1970. La Milova, oamenii s-au trezit cu noaptea-n cap pentru ca le-a intrat apa-n case. Trandafir Panaitache a murit, dupa ce a fost purtat de ape circa un kilometru. Cand a vazut ca vin apele, primul lui gand a fost sa-si salveze familia. A iesit afara si a vazut-o pe sora lui, cu fetita cea mica, de numai trei ani in brate. Pentru ca puhoaiele de apa veneau, muscand din tot ce gaseau in cale, sora lui Trandafir s-a expus unui adevarat pericol in momentul in care a iesit din casa. Primul lor gand a fost sa urce dealul din apropiere, dar noapte fiind, nu au vazut ca drumul comunal, aflat chiar pe malul vaii Milovei incepe sa se surpe. Trandafir, care tinea in brate fetita surorii sale, a fost luat, intr-o clipa de apa. Mama, Maria.Tanase, a reusit sa-i smulga din brate copilul si a ramas privind neputincioasi, privind spre vartejul care i-a prins fratele. Barbatul a ramas agatat de un copac, la cativa metri distanta de locul in care a cazut, strigand dupa ajutor. Valerica Repede, cel care a incercat sa-l salveze pe Trandafir, ne-a declarat: "Eram in grajd, dezlegam vitele sa le scot afara, sa nu se inece. Am auzit pe cineva cum striga "Salvati-ma, salvati-ma, ca mor" Am iesit si i-am spus sa se tina bine de pom. Apoi, am fugit in casa si am vrut sa iau un colac de sarma sa i-l arunc sa se salveze. Pana am iesit afara, nu mai era. L-au gasit, in josul satului, inecat." Victima este cea mai saraca persoana din Milova, familia intreaga, cautand ieri cu disperare un ajutor pentru a-l inmormanta. Satenii din Milova sunt ingroziti de faptul ca paraiele de pe deal se umfla de la o ora la alta si pot oricand sa ramana fara gospodarii. Multi dintre cei expusi pericolului au plecat la rude. Cei care au mai ramas pe loc se gandesc cu groaza ca ploaia care cade incontinuu ii va scoate, si la noapte din gospodarii.
Viiturile au spalat sute de case
Apele au inundat sosele si cai ferateAutoritatile judetene au fost luate prin surprindere de inundatiile de proportii care ne-au lovit din nou, incepand cu noaptea de miercuri spre joi. Prefectura si Apararea Civila au intrat in alerta de la prima ora a diminetii de ieri, trimitand pe teren echipe de ajutor si evaluatori. Principalele cursuri de apa au iesit din matca dupa numai cateva ore de ploi, zeci de localitati fiind afectate. Viiturile de pe afluentii Muresului si Crisului Alb s-au format ca urmare a unor furtuni puternice, in unele zone cazand o cantitate de precipitatii mai mare de 50 de litri pe metru patrat, adica dublu decat prevazusera meteorologii. Au fost inundate peste 300 de case 5,000 de hectare de teren, zeci de drumuri judetene si comunale. Furtunile puternice au lasat in bezna circa 50 de localitati, insa avariile au fost remediate, in mare parte, in cursul zilei de ieri. Spre seara, cinci localitati nu aveau curent electric. Responsabilii CONEL ne-au declarat ca echipele au ajuns foarte greu in zonele inundate, astfel ca remedierea situatiei a durat ceva mai mult. In zona Lipova, interventia a fost posibila doar cu barca. In total, au fost afectate 46 de posturi de transformare si cinci linii de inalta teusiune, de pe Valea Muresului. Haosul general a fost accentuat si de faptul ca posturile telefonice ale multor primarii nu au mai functionat, astfel ca Prefectura nu au avut posibilitatea sa ia legatura cu responsabilii locali, decat acolo unde primarul sau viceprimarul avea telefon mobil. Directorul tehnic al Romtelecom Arad, Ioan Necula, ne-a declarat ca, in total, au fost afectate circa 400 de posturi telefonice, in special in zonele Moneasa, Sebis si in localitatea Draut, care a ramas izolata din punct de, vedere al telecomunicatiilor, Ieri, in zona Halmagiu-Halmagel nu a functionat nici un post telefonic, din cauza avariilor de la retelele de electricitate. Drumurile judetene 792B si 793 erau inchise, ieri, traficului, din cauza nivelului mare al apei de pe carosabil. De asemenea, se circula greu pe DN 79 A (intre km 64 si 64+200m) si pe DN 76 (intre km 61 si 62), aici fiind restrictionata circulatia pentru masinile grele. Sapte poduri si podete au fost afectate in zona Halmagiu-Halmagel. Echipele de interventie ajuta la distribuirea alimentelor de baza si a apei potabile in localitatile calamitate. Armata a intervenit pentru a-i ajuta pe oamcni sa-si evacueze gospodariile. Militarii au intervenit la solicitarea autoritatilor locale, care au semnalat situatii dificile in zonele afectate de furtunile si ploile abundente din ultimele 24 de ore. Trei elicoptere militare de tip IAR 330 Puma sunt pregatite pentru deplasarea in localitatile afectate in vederea distribuirii de apa potabila si materiale persoanelor sinistrate. Autoritatile considera ca inundatiile sunt mai puternice decat cele din primavara anului trecut, astfel ca se asteapta ca valoarea pagubelor sa fie foarte mare.In orasul Sebis tot centrul este sub apa
Crisul Alb nu iarta nimic
Raul Crisul Alb a iesit din nou din matca si a afectat zona Gurahont, Almas, Dieci, Buteni dar si alte localitati din vecinatatea acestuia. Apa revarsata este cu mult mai mare decat acum trei saptamani, cand aceasta zona a suferit inundatii de amploare. La Almas, doua case au fost inundate in zona garii, apa avand aici aproximativ 50 cm adancime. Gara din localitate a fost si ea afectata, astfel ca in casa de bilete apa are aproximativ 30 cm
*Drumul de legatura cu localitatea Dieci se afla sub ape, astfel ca aceasta comuna, alaturi de satele Joia Mare si Rosia este izolata.
*Partial izolate sunt si satele Livada si Berindia. In satul Cil, care apartine de comuna Almas, Valea Cilului s-a revarsat si o gospodarie din aceasta localitate este afectata. In intreaga zona, sute de hectare de teren agricol au fost din nou inundate. Valea Deznei s-a umflat, favorizata de precipitatii si topirea zapezii de la Moneasa, afectand intreaga zona Moneasa - Dezna - Sebis. Aici, sute de hectare de teren agricol sunt sub ape, numai in Dezna fiind afectate 150 ha. Tot in aceasta comuna, apa a inundat 18 gospodarii, intrand in pivnite si in curtile oamenilor
*Satele Neagra si Slatina de Cris sunt izolate. Drumul de legatura cu aceste doua localitati fiind impracticabil din cauza apei prea mari. Aceasta situatie nu va persista, insa, deoarece asa cum ne informa Florin Costea, prinsarul comunei Dezna, nivelul apelor este in scadere.
* In zona orasului Sebis, datorita revarsarii Crisului Alb si a Vaii Dezna, sute de hectare de teren arabil se afla sub ape
* Comunele Buteni si Barsa se confrunta cu aceleasi probleme.
Intreaga Vale a Muresului e sub ape
Si pe Valea Muresului ploile din ultimele zile au provocat inundatii. De data aceasta, necazurile au fost pricinuite de revarsarea vailor ce traverseaza satele din zona si care, peste noapte, s-au transformat din paraie linistite in torenti amenintatori. Insa si Muresul a inundat terenurile agricole iar cotele sunt in crestere.
*In comuna Petris, 30 de case sunt inundate, DJ 707 a fost blocat de ape la km l in localitatea Petris si la km 17 in satul Obarsia
*Satul Seliste este izolat, iar alte zece gospodarii din satele Petris si Corbesti se afla in aceeasi situatie.
*Valea Petrisului a acoperit terenurile agricole, distrugand culturile de grau si curge dezlantuita pe ulitele satelor si prin curtile oamenilor.
* Probleme deosebite sunt si in comuna Savasin, unde satul Troas este izolat si sase case din comuna sunt inundate. Valea Troasului se afla la o cota nemaiintalnita in ultimii ani, fiind vinovata de toate distrugerile
* In comuna Varadia, paraul Julita a inundat 10 gospodarii, care au trebuit evacuate din calea apelor. Tot in satul Julita, accesul spre gara este blocat, terenurile agricole sunt acoperite de ape iar Muresul a ajuns pana langa calea ferata.
*La Barzava, toate vaile (Monorostia, Capruta, Barzava) sunt in crestere, inundand terenurile agricole, precum si o casa din sat
* Comuna Birchis nu are, deocamdata, case sub apa, dar terenurile agricole sunt inundate in mare parte. Pericolul cel mare vine insa dinspre Mures.
La Prajesti - Sebis un autobus a fost luat de ape* La Bata, zece gospodarii au fost inundate de Valea Sulnitului, care trece prin localitatea resedinta de comuna. De asemenea, in satul Bacaul de Mijloc, doua gospodarii se afla sub ape. Si aici, necazul mare este Muresul, care creste neputand sa preia apele vailor care se varsa in acesta.
Sebisul este calamitat
Datorita revarsarii Vaii Dezna, orasul Sebis se confrunta cu cele mai mari inundatii din ultimii 20 de ani. Au fost inundate cartierele Satu Nou, Prajesti si Stramtura dar si centrul orasului. La Prajesti a derapat un autobus si datorita apei de aproximativ un metru, oamenii au fost evacuati cu ajutorul pompierilor. In cursul zilei de ieri, toate legaturile telefonice cu orasul Sebis au fost intrerupte. In zonele din oras, care au fost inundate, nu s-a putut circula decat cu masini mari iar in centrul orasului oamenii nu s-au putut deplasa decat cu cizme de cauciuc. In zona este prezenta armata, care actioneaza cu ajutorul amfibiilor. La ora inchiderii editiei noastre, cotele apei Vaii Dezna erau in scadere. Cu amanunte despre situatia zguduitoare de aici revenim pe larg in stirile noastre de maine. Corespondentii de la fata locului ne vor transmite cele mai proaspete informatii.
Defilarea autoturismelor din dotarea ACRAutomobil Clubul Roman, filiala Arad, a sarbatorit intr-un cadru festiv, miercuri, Ziua Automobilistului. Programul dedicat zilei de 5 aprilie a inceput la ora 10,00, cand Victor Jucu, presedintele ACR Arad, a inmanat, gratuit, 350 de carnete dc membru pentru elevi din municipiu. A urmat, la ora 11,00, un moment deosebit: defilarea autoturismelor din dotarea ACR. Cu incepere de la ora 12,00, la Clubul presei, a avut loc o conferinta de presa, unde au participat, pe langa Victor Jucu, si Vintila Petrugan - directorul Registrului Auto Roman, Dumitru Pepici, presedintele Omniasig Arad, Ioan Darida, viceprimarul Aradului si maiorul Teodor Lupsa, de la serviciul Circulatie. Victor Jucu a expus un scurt istoric al miscarii automobilistice interne si internationale, subliniind ca, de-a lungul timpului, personalitati precum Printul Bibescu, Take Ionescu, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, George Cosbuc, Nicolae Titulescu sau Henri Coanda au fost membri ACR. "In prezent, ACR numara 200 de mii de membri, in 40 de filiale de judet si in Capitala. Filiala noastra se regaseste in patrimoniul ACR cu o avere de cca. 2,5 miliarde de lei, asigurand servicii deloc de neglijat: informatii turistice, asistenta juridica, eliberarea documentelor de circulutie internationala, carnetul de turist pe baza caruia se elibereaza vize pentru Austria, Germania si, implicit, pentru toate tarile SCHENGEN"- a declarat Victor Jucu. De mentionat ca acest carnet de turist se elibereaza la Arad pentru toate judetele arondate la Consulatul General al Germaniei de la Timisoara.
Reteaua de apa va fi reabilitataExpertii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare au fost in Arad, zilele trecute, pentru a se convinge la fata locului despre stadiul lucrarilor de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa a municipiului, pe care le finanteaza cu 1,8 milioane de dolari. Les Lambuck si Bill Paine au discutat cu responsabilii Regiei Autonome Apa- Canal Arad (RAACA) si ai Consiliului judetean despre realocarea sumei de un milion de dolari, bani despre care s-a zvonit ca s-ar fi pierdut in urma nerespectarii de catre constructori a termenelor impuse de BERD. Banii reprezinta, de fapt, economii in urma achizitionarii de materiale mai ieftine decat s-a prevazut in studiul executat in urma cu circa cinci ani. Intalnirea a avut loc sub patronajul Consiliului judetean Arad (CJA) si al Regiei de apa, pe langa reprezentantii BERD, participand si John Retinshi, expert al firmei de consultanta HASKONING. Desi Acordul de Imprumut semnat la Londra, 1997 prevedea ca lucrarile de modernizare a 11 kilometri de retele de apa sa fie finalizate in luna aprilie a acestui an, constructorii nu au respectat garficul lucrarilor. "Intarzierile sunt datorate in principal ritmului lent in care s-a parcurs etapa de pregatire (proiectare, avizare la ministere, legislatia romana in domeniu, de contradictie cu metodologia BERD), dar si greutatilor din faza de executie (ritmul greoi si anevoios al constructorilor care nu au mai avut astfel de lucrari la care sa se impuna ritm de executie, calitate si rigurozitate tehnica). Totodata, s-au inregistrat intarzieri mari, in 1997-1999, in decontarea lucrarilor de catre Banca Comerciala Bucuresti, castigatoarea licitatiei organizata de BERD, avand calitatea de banca de implementare" se arata intr-un comunicat comun al Regiei de apa si al Consiliului judetean, transmis redactiei noastre. "In aceste conditii, constructorul, antreprenorul general fiind CONAR, va suporta consecintele, pentru ca in contract sunt prevazute clauze penalizatoare pentru depasirea termenelor" ne-a declarat, ieri, Marius Toma, directorul tehnic al RAACA. In finalul analizei situatiei, expertii BERD, impreuna cu responsabilii locali, au reprogramat termenele de finalizare a lucrarilor, pe baza graficelor date de constructori, Regia de apa fiind consiliata in sensul de a aplica clauzele penalizatoare care sunt prevazute in contractele cu antreprenorii generali si de specialitate. Negociatorii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare au decis, in cele din urma, realocarea milionului de dolari economisit, care va fi folosit pentru reabilitarea a inca 25,2 km de retele apa in municipiu, fata de cei 11 km avuti in vedere initial. Potrivit lui Marius Toma, Regia de apa are pregatite deja studiile de fezabilitate pentru aceasta lucrare.
Gardienii au semnat contractul colectiv de muncaDupa o perioada relativ scurta de negocieri intre Corpul Gardienilor Publici Arad si Sindicatul independent al gardienilor, zilele trecute, s-a semnat contractul colectiv de munca, acesta devenind valabil din intai aprilie 2000. Ioan Klein, seful CGP Arad, prezent la conferinta de presa organizata in acest scop, a declarat: "Este primul contract de acest fel semnat in Romania. Au mai existat, la nivel de Arad, in I998 si 1999 contracte colective de munca, dar au fost semnate intre conducere si fiecare gardian in parte " Constituit in noiembrie 1998 si infiintat, efectiv, in septembrie, un an mai tarziu, odata cu sentinta Curtii de Apel Timisoara, sindicatul gardienilor si-a propus sa trateze cu conducerea semnarea unui contract colectiv de munca. "Pentru ca sentinta a fost favorabila, ne-am asezat la masa negocierilor cu partenerul care, dupa lege, era valabil. Nu am fost convins de acest sindicat, dar mi-am dat seama ca acesta este bine ancorat in realitate. Fara a se cere mai mult decat se poate realiza, s-a reusit semnarea unui contract colectiv care face ca institutia sa functioneze in perimetri optimisti" - a declarat Ioan Klein. Prezent la aceasta intalnire, Lucian Lagsaghi, presedintele CNSLR Fratia Arad, a declarat ca acest prim contract nu este o mandrie ci o necesitate, cu atat mai mult cu cat au existat convulsii la care a fost nevoie de interventia Justitiei. "Negocierile nu as putea spune ca au fost dure, ci mai curand incrancenate, pentru ca am incercat sa obtinem pentru gardieni drepturi salariale bune. Ne-am dat seama ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Corpul Gardienilor Publici cheltuie foarte multi bani pe echipament, peste 70 de procente din cifra de afaceri fiind alocate cheltuielilor de personal. Una peste alta, prin semnarea acestui contract colectiv de munca, s-a reusit obtionerea unor drepturi salariale, deloc de neglijat: salariile au crescut cu 30%, sporul de noapte cu 5%, orele suplimentare - 10% si sporul de vechime, pentru aceia care au peste 20 de ani in munca - 2%. "- a declarat Lucian Lagsaghi. Avandu-se in vedere ca institutia Corpului Gardienilor Publici traieste din surse proprii, Ioan Klein a subliniat importanta incheierii de noi contracte. "In functie de contracte am putea majora si salariile, de cate ori banii ne permit. Insa, din pacate, daca nu vom mai, avea contracte, vom fi nevoiti sa micsoram salariile sau, si mai rau, gardienii chiar sa fie trimisi in somaj tehnic, pana la gasirea de noi contracte. Noi suntem la zi cu cheltuielile, nu avem datorii la nici o societate, dar avem de recuperat cativa bani de la Conel sau de la Consiliile locale din judet - aproximativ 100 de milioane. Cele mai bune platitoare sunt Pecica, Nadlac, Curtici, dar orase precum Sebis, Ineu sau Chisineu-Cris au renuntat sau nu au deloc contracte cu noi" Pentru cei care doresc sa devina gardieni publici, Ioan Klein a precizat ca, pe la mijlocul lunii in curs, se va initia un nou curs, pe durata a 30 de zile. Conditiile de inscriere sunt: sa aiba sub 40 de ani, stagiu militar satisfacut, sa nu aiba cazier si sa fie apti din punct de vedere fizic si psihic. Informatii se pot obtine la sediul Corpului Gardienilor, Publici Arad.
Accident de circulatie la PetrisIn dupa-masa zilei de 4 aprilie, pe Drumul National 7, in localitatea Petris, a avut loc un grav accident de circulatie, soldat cu un mort si doi raniti grav. Dumitru Stefan, de 33 de ani, venea din comuna Sugag, judetul Alba, care este localitatea sa de origine, indreptandu-se impreuna cu familia spre satul Cruceni, jud. Arad, unde se mutasera de curand. Ajuns in comuna Petris, intr-o curba deosebit de periculoasa unde in vara trecuta si-au pierdut viata, tot intr-un accident de circulatie, cinci oameni -  autoturismul sau Aro, cu nr. AB 80- CCP, a fost pur si simplu strivit de autotirul cu nr. B 25-ABD, condus de Dumitru Negru, din Bucuresti. In urma impactului, datorat pierderii controlului volanului de catre soferul autotirului, care circula cu viteza excesiva, Dumitru Stefan a decedat pe loc, iar sotia sa Maria Stefan, fiul Ionut, de 6 ani si soferul autotirului au fost raniti. Minel Stefan, de 4 ani, celalalt baiat al decedatului, a scapat nevatamat. Accidentatii au fost transportati la Spitalul din Deva, iar in cursul noptii, Ionut a intrat in coma. La aproximativ un kilometru de locul accidentului, un alt autotir cu nr. Z - 88 - 26 a intrat in gradina unui localnic.

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}