Toc - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000

 

Toc - Margine de sat - Virtual Arad County (c)2000
Desi tabla indicatoare si cateva case se afla pe D.N. 7, localitatea Toc se afla la 2 km, pe o mica vale care urca lin spre poalele Muntiilor Zarandului.

Inconjurat ca un brau, de paduri dese de foioase, satul cu case ingrijite si cu multe flori incanta privirile vizitatorului.

Trecand podul peste parau, intalnim biserica ortodoxa si scoala.

La gura Paraului crucilor a existat o biserica de lemn construita pe la mijlocul secolului al XVII-lea, in jurul careia se afla si cimitirul. Consemnata in conscriptia din 1759, biserica avea hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", si nu era de mult construita.
Toc - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2000Toc - Imagine centrala - Virtual Arad County (c)2000Biserica a servit credinciosilor din Toc pana catre sfarsitul secolului al XVIII-lea, in anul 1792 fiind edificata o alta biserica de lemn, cu hramul "Sf. Ioan Botezatorul".
Traditia mentioneaza ca biserica a fost pictata in anul 1812, probabil de Nicolae de la Lupsa Mare.
In anul 1912, existand pericolul de a se darama, a fost demolata.
In anul 1906 a fost edificata biserica actuala cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul", sfintita in 1909 de episcopul Ioan Ignatie Papp al Aradului.

Cresterea animalelor si pasarilor de curte este principala ocupatie a localnicilor, fapt care poate fi observat si prin numarul mare de pasari aflate pe vale.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]