Seleus - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001

Seleus - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Dupa plecarea din Pancota, la 41 km de Arad, intram in Seleus.

Tinand cont de imprejurimi, comuna se afla intr-o zona de campie joasa avand aspectul unui camp inundabil.

In primaverile si toamnele ploioase iau nastere intinse suprafete acoperite de apa.

Acestea provin din inundatiile Cigherului care trece pe la marginea de nord a satului.

In anul 1745 a fost sfintita biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Ctitorul bisericii este preotul Simion Horga, tatal cunoscutului iluminist Nicolae Horga Popovici, si care functiona in parohia Seleus din 24 iunie 1743. In primii ani a celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea, datorita vechimii si pentru ca era mult prea mica in urma sporului demografic inregistrat, se impunea edificarea unui alt locas de cult. La 18 iulie 1857 este inregistrat raportul preturii  plasei Pancota catre autoritatile Comitatului Arad prin care se sustine cererea seleusenilor pentru edificarea unei noi biserici. Abia in anul 1870 biserica seleusenilor de lemn este inlocuita cu actuala de zid care poarta hramul celei vechi. Pana in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea in hotarul Seleusului a existat o asezare, astazi disparuta, Cigherel, care in 1726 avea o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli". La 30 iunie 1768, parohia primeste aprobarea autoritatilor pentru a-si construi o noua biserica. In anul 1855 biserica de lemn exista satul nefiind inca alipit Seleusului.

Seleus - Magazinul satesc si scoala - Virtual Arad County (c)2001Seleus - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2001Seleusul s-a remarcat pentru prima data in istoria patriei prin victoria rasculatilor condusi de Ioan Nenada, in lupta impotriva trupelor lui Ioan Zapolia (1527).

In centru Seleusului de odinioara, dominat azi de multimea caselor noi, au locuit cei doi pionieri ai culturii aradene.

Este vorba de Nicolae Horga Popovici si Ladislau Nagy de Peretcseny.

Cel dintai a tait aici intre anii 1796-1812, realizand principala lui lucrare "Oglinda omului intelept" tiparita la Buda in 1807.

Prin opera si activitatea sa, el se incadreaza printre reprezentantii scriitorilor Scolii ardelene.

Contemporanul sau, Ladislau Nagy de Peretcseny, notarul Seleusului, a fost prietenul lui Gheorghe Sincai, care ii incredintase spre publicare si unele lucrari de ale lui in volumul "Orodias" (1804). El a scris lucrari despre romani acceptand ideile Scolii ardelene.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]