Manastur - Biserica sarbeasca - Virtual Arad County (c)2000Manastur - Vedere generala - Virtual Arad County (c)2000Manasturul, asezat la 6 km de Vinga, este o straveche asezare romaneasca.

In hotar, langa drumul Manastur-Barateaz, la o departare de cca. 2,5 km de marginea Manasturului, se gasesc urmele unei fortificatii, pe locul numit astazi "Cetate". Datele documentare atesta existenta "fortificatiei" din 1285.

Unii istorici, cred ca ar fi fost aici o manastire fortificata, care ar justifica si denumirea actuala a localitatii. A fost distrusa in timpul luptelor cu turcii (sec. XVI - XVII).

Fortificatia a trebuit sa aiba proportii impunatoare, axul principal (inclusiv santurile inconjuratoare), avand o lungime de cca. 100 m iar fortificatia propriu zisa un diametru de cca. 40 m.

Manastur - Statia de dirijare a zborurilor - Virtual Arad County (c)2000In 1758, protosinhelul Arsenie Radivoievici cu ocazia vizitei canonice in Manastur, gaseste o veche biserica edificata din caramida arsa, cu 6 ferestre si 3 usi. Tampla bisericii era din caramida arsa iar iconostasul scandura, avand in primul registru cele 4 icoane imparatesti, Manastur - Castelul - Virtual Arad County (c)2000in registrul al doilea 12 icoane cu Sfintii Apostoli iar in partea superioara o icoana cu Rastignirea Domnului . In pronaos erau 6 icoane si o cristelnita zidita. Hramul bisericii era "Cuvioasa Paraschiva". Fiind intr-o stare degradata, in anul 1779 credinciosii construiesc o noua biserica, de data acesta din lemn sfintita la  11 august 1779 de episcopul  Moise Putnic al Timisoarei. A fost folosita pana in anul 1888 cand in locul ei a fost construita noua biserica cu acelasi hram.

In sat, pe un platou, se gaseste un frumos castel, in stil neoclasic, datand din prima jurnatate a secolului al XIX-lea. El se impune prin simetria si echilibrul elementelor sale.

Castelul este situat in mijlocul unui parc, bine intretinut de cca. 4 ha, avand o serie de raritati botanice ca: alunul turcesc; salcamul japonez etc. Parcul ofera turistilor un excelent loc de recreere.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]