Iosasel - Monumentul lui Buteanu - Virtual Arad County (c)2001Iosasel - Biserica - Virtual Arad County (c)2001

Trecand podul peste Crisul Alb, de la marginea Gurahontului, ajungem pe malul nordic, in fosta localitate Iosasel, care azi este inclusa Gurahontului.

Pe vatra veche a satului, in locul numit "La bisericuta", in mijlocul secolului al XVIII-lea a fost construita o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli". Dupa sistematizarea satului si schimbarea vetrei asezarii, a fost mutata si biserica pe un nou amplasament unde se afla si cimitirul satului. Traditia locala consemneaza ca bolta bisericii a fost transportata "pe pureci", ce in inteles local inseamna lemne rotunde.Transportul a durat doua saptamani, distanta fiind de aproximativ 2 km. Pe locul unde a fost biserica, familia Lazea a ridicat o troita ce aminteste credinciosilor de vechiul locas de cult.Cu timpul s-a pus problema edificarii unui nou locas de cult, cel vechi fiind mic si neincapator. In anul 1898 este terminata o noua biserica, tot din lemn, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului".

Iosasel - Firma de confectii - Virtual Arad County (c)2001Iosasel - Strada principala - Virtual Arad County (c)2001Aici se inalta monumentul lui Ioan Buteanu, ridicat in anul 1934.

Osemintele eroului inmormantat in aceasta localitate au fost transportate in 1924 la Tebea si inhumate alaturi de mormantul "Craiului Muntilor"- Avram Iancu.

Si in acesta zona s-au dezvoltat cateva intreperinderi mici si mijlocii.

De aici se formeaza drumul care duce inspre localitatea Zimbru unde se gaseste o rezervatie de laur.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]