Iosas - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000

Iosas - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2000De la Dieci lasand in stanga localitatea Crocna drumul ne conduce spre satul Pescari si apoi spre Iosas, in nordul caruia se afla Fenisul.

In anul 1755 satul nu avea biserica si era filie la Fenis. In 1810 este construita biserica de lemn cu hramul "Bunavestire", inlocuita in 1948 cu actuala biserica de zid care are hramul celei vechi. Icoanele ce au impodobit biserica veche de lemn au fost realizate, de zugravul Constantin altele de Iosif.

Satul Iosas este situat in apropiere de Gurahont.
Sus pe dealul care domina satul, "La Spanzuratori", ne amintim de conducatorii maselor din aceste parti, care si-au dat viata in timpul revolutiei de la 1848 – 1849 pentru cauza eliberarii sociale si nationale a poporului roman.

De la Iosas coboram in Iosasel-Gurahont, unde intalnim din nou D.J. 762.

De la Sebis urmand Drumul Judetean 762 si indreptandu-ne spre Gurahont, Halmagiu, Tebea, strabatem intreaga depresiune a Zarandului cu frumoase cheiuri si stramtori formate de apaCrisului Alb in trecerea ei prin rocile eruptive.
Iosas - Casa de rugaciune - Virtual Arad County (c)2000Iosas - Bifurcatie de drumuri - Virtual Arad County (c)2000Deci patrundem adanc in inima muntilor, sub Drocea, Magura, Gorgana, sau la poalele Bihorului, la Dealul Mare sau sub Moma, vom intalni pe Valea Crisului, sau pe afluentii acestuia (Hontisor, Tacasele, Zimbru, Chisindia), adevarate campuri prin care apele curg alene, scaldand zavoaie de arini si de salcii.
De jur imprejur, braul dealurilor este dominat de culmile inegrite de paduri ale muntilor care strajuiesc departarile. Zeci de paraie, cu ape limpezi si involburate, coboara de sub povara stancilor golase si, de sub abrupturile impadurite, aduc cu ele izul proaspat al florilor si racoarea padurilor.
Soselele asfaltate, drumurile pietruite si potecile de munte, ce se afunda printre codrii seculari, poarta amintirea doinelor nemuritoare ale fluierului lui Iancu si a rasculatilor lui Horia.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]