Bodrogul Vechi - Interior capela - Virtual Arad County (c)2002Satul Bodrogul Vechi dateaza din anul 1274, fiind cea mai veche asezare pe malul drept al Muresului de la Zam, dupa care urmeaza Cetatea Soimosului construita la 1311-1314.

Bodrogul Vechi - Gospodarii taranesti - Virtual Arad County (c)2002Manastirea Hodos Bodrog care se gasea amplasata in aceasta zona apare in documentele vremi la 1177, fiind considerata ca una din cele mai vechi asezari monastice din tara.

Aceasta a fost inconjurata de apa, facand parte din manastirile fortificate ale vremii.

Traditia spune ca localitatea a fost formata prin asezarea unor familii de haiduci din acea vreme.

Vechea albie a Muresului a fost deviata prin vechea vatra a satului in 1920, datorita faptului ca in Zadareni exista pericol permanent de inundatie.

Bodrogul Vechi care initial avea 150 de locuri de casa, construite fiind aproximativ 130, era resedinta de comuna care avea denumirea de Hodos Bodrog, apartinand de plasa Pecica judetul Arad.

Pana in anul 1937 cand a fost infiintata parohia, asistenta romanilor ortodocsi a fost asigurata de calugarii de la manastirea Hodos Bodrog. Bodrogul Vechi - Cu compul pe Mures - Virtual Arad County (c)2002

Pana in 1948 cand se pune problema edificarii unei biserici, slujbele religioase au avut loc in capela amenajata in cladirea scolii.

Bodrogul Vechi - Casa de vacanta - Virtual Arad County (c)2002Dupa inundatiile catastrofale din1970 si 1975 populatia a inceput sa paraseasca vatra satului, acesta fiind intr-un continuu proces de depopulare ramanand in prezent doar cateva familii.

In anul 2000 in padurea de la marginea satului a fost inceputa construirea unui asezamant monahal, care in prezent gazduieste doar 3 maici.

Lucrarile continua urmand sa fie contruite si alte incaperi pentru maici, o sala de mese si incaperi pentru vizitatori.

Datorita zonei deosebit de pitoresti, aici au inceput sa apara case de odihna ale locuitorilor din imprejurimi, care isi petrec aici sfarsitul de saptamana.

Monografie a fost realizata cu ajutorul D-lui Iovanov Petru, fiu al acestui sat.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]