Avram Iancu - Biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2000
La Km 124 pe soseaua Arad - Brad, de la Aciuta inspre nord, drumul duce la satul Avram Iancu, denumit astfel din 1926 dupa numeleAvram Iancu - Constructii noi - Virtual Arad County (c)2000 "Craiului Muntilor".
Satul a mentinut o straveche factura, fiind intins pe o mare arie teritoriala: casele sunt grupate in opt cranguri, care au luat nastere in poieni si s-au largit ulterior prin defrisarea unor paduri.
Inspre sat, drumul parcurge Valea Tacaselelor, de un farmec deosebit, strajuita in stanga de masivul Magura, impadurit cu goruni si fagi, iar in dreapta de dealurile Toaderul, Fetele si Ilie.

La mijlocul secolului al XVIII-lea este consemnata existenta unei vechi biserici de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli". In anul 1846 s-a inceput constructia actualei biserici de zid cu hramul "Cuvioasa Paraschiva", sfintita la 14 octombrie 1846 de episcopul Gherasim Rat.

Locurile sunt renumite prin traditionala nedeie de la Tacasele, care are loc la inceputul verii, mii de oameni, imbracati in pitoresti costume populare, coboara sa-si "petreaca".
Sarbatoarea constituie azi un adevarat festival al portului, cantecului si jocului popular, dar in acelasi timp si prilej de targ pentru produsele artei populare.

Avram Iancu - Scoala generala - Virtual Arad County (c)2000La nord-vest de Avram Iancu este situat satul Poiana, sat care si-a mentinut aspectul, casele fiind risipite pe dealuri.
Tot la nord-vest de Avram Iancu, dupa cca 8 – 10 km se ajunge la izvorul de la Calugari (jud. Bihor), cunoscut si sub denumireaAvram Iancu - Gater pentru taierea bustenilor - Virtual Arad County (c)2000 de "Izbuc".
Drumul practicabil si pentru autovehicule pornite din spatele caminului cultural de la Avram Iancu si continua in amonte prin valea Tacaselelor.
Pe parcurs se intalneste Casa padurarului (cabana Halmagie) care deserveste muncitorii de la lucrarile silvice, loc preferabil pentru un popas recreativ.
Din punct de vedere stiintific "La Calugari", constituie un izvor carstic intermitent cu dublu sifonaj, situat intr-o zona calcaroasa in care se mai gasesc si multe doline si polje.
Modul de manifestare a fenomenului hidrogeologic prezinta o mare importanta din punct de vedere stiintific, fiind unic in felul lui. Locul este renumit si prin frumoase nedeie, care se organizeaza anual la data de 15 august.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]