Aldesti - Scoala primara - Virtual Arad County (c)2001Aldesti - Caminul cultural - Virtual Arad County (c)2001Sat apartinator de comuna Barsa, avand aproximativ 630 locuitori, este asezat in lunca Crisului Alb, pe terasa a II-a a Crisului, prin apropiere trecand Canalul Morilor este atestat documentar in secolul al XV-lea  in 1485, cu terenuri arabile manoase situate in lunca neinundabila a Crisului Alb si cu instalatii de irigare din Canalul Morilor, prin cadere libera.
Aici se afla si o moara care in perioada Imperiului Austro-Ungar a faut parte din lantul unor importante obiective industriale, astazi nefunctionala.

Tot pe Canalul Morilor functioneaza si "Caldarea" - locul unde se face "Vinarsaritul", unde putem remarca instalatia automata actionata de forta apei.

In partea de est, spre Barsa, pe vatra veche a satului, a existat o biserica de lemn cu hramul "Bunavestire" despre care Sinesie Juvanovici arata in 1755 ca este foarte veche, dar credinciosii erau pregatiti a-si construi alta noua.
In 1841 biserica mai exista, abia in 1856 protopoul Gheorghe Popovici al Buteniului sfintea noua bisrica construita din piatra cu hramul "Cuvioasa Paraschiva".Aldesti - Se construieste o noua biserica ortodoxa - Virtual Arad County (c)2001
Cu putin timp inainte de 1864 biserica a fost mistuita de un incendiu.
In acelasi an incepe edificarea actualei biserici din piatra care poarta hramul "Bunavestire".

Aldesti - Ulita principala - Virtual Arad County (c)2001Prin 1980 a fost construite cladirile Scolii si a Caminului cultural in 1988, in arhitectura specifica a acelei perioade.Actualmente s-a inceput constructia unei noi biserici ortodoxe.

Satul se mandreste cu fiul satului, profesorul pensionar, Traian Oancea, nascut in 1937, absolvent al Liceului Pedagogic Arad, facultatea de Istorie Geografie din Timisoara. A profesat la nivelul comunei 44 de ani din care 12 ani in satul natal Aldesti. Ca scriitor este indragit mult de copiii pe care ii iubea ca pe propriul sau fiu.

A primit numeroase premii de la Revistele Litereare pentru copii, de la organele judetene din Arad si din fosta regiune Crisana (Oradea). A fost un neobosit culegator si prelucrator de folclor, a instruit echipele artistice cu care a adus localitatii numeroase premii si diplome. A publicat 7 carti personale iar una cu inca doua autoare in Editura Ioan Creanga-"Din gradina tarii mele".

Ultima carte publicata la Editura Fundatiei Ioan Slavici care se intituleaza "Oaspetii izvorului". Actualmente are sub tipar "Gradinita, prag de basm" care apare sub ingrijirea CCD Arad. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1997
Locuitorii foarte buni gospodari, traiesc in marea lor majoritate din agricultura si cresterea animalelor.

 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala]
[Harta orasului] [Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]