INTALNIREA CU MANOLACHE CONSTANTIN

Constantin ManolacheIn vara anului 1955, eram elev la scoala de Zbor cu Motor Ramnicu Sarat, ce apartinea de Asociatia Voluntara pentru Sprijinirea Apararii Patriei (A.V.S.A.P.)

Incepusem zborul catre sfarsitul lunii aprilie, precedat de cursurile teoretice. Executam zbor pe avionul romanesc IAR-813. Dupa zborurile de acomodare si recunoastere a aerodromului si a zonelor de lucru, am inceput zborul in tur de pista. Imi aduc aminte cu placere de un moment inedit pentru mine ca incepator. Dupa ce executasem numarul de duble comenzi obligatoriu, am trecut la „simpla comanda”. Fiind in tur de pista pe latura mare, m-am „trezit” cu un avion care zbura in dreapta mea si era cu totul deosebit de al meu, rosu, frumos, cu niste jambe, parca erau gheare de cocos – era primul zbor in formatie. Dupa putin timp a ramas in urma si nu l-am mai vazut, iar eu am continuat zborul normal. Ma intrebam: Cine sa fie si de unde? Aveam sa ma lamuresc cand, dupa zbor, mergand spre cladirea scolii am observat ca directorul Steblea N. sta de vorba cu o persoana necunoscuta mie. Dupa ce i-am salutat, persoana, abia aterizata, m-a intrebat daca nu cumva eu eram cel de pe latura mare care a fost insotit un timp de alt avion. Am raspuns afirmativ (probabil ma vazuse cand am coborat din avion) si asa am aflat ca este pilotul instructor si receptionier Manolche Constantin care zbura pe un avion RG-7 construit la Reghin si care (dupa cate am inteles) era un prototip.

Aceasta intimplare mi-a ramas mereu in amintire. Dupa Scoala Civila de Pilotaj pe care am absolvit-o pe 22 august 1955 – obtinand brevetul de pilot sportiv – am urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie „Aurel Vlaicu”, zburand pe aerodromurile Tecuci, Buzau, Bacau si Ianca.

Constantin Manolache la Craiova, 1951Despre marele Manolache Constantin, am mai auzit cu prilejul unor mitinguri de aviatie, din presa, radio, (pe atunci nu aveam televiziune). Dar, personal, l-am mai intalnit, mereu, mai cu seama in cei 10 ani (1980-1990) cand eram la Bobocu.

Fiind intrebat, bunaoara, daca pot sa asigur conditii pentru zbor, adica pentru antrenamentul lotului national de zbor cu motor in vederea pregatirii pentru Campionatul National, am raspuns, firesc si bucuros, afirmativ.

Si asa m-am intalnit mereu cu reputatul Manolache care se ocupa nemijlocit intr-un mod (pentru mine si instructorii mei cu totul inedit) de pregatirea lotului national de inalta acrobatie. de fiecare data am avut prilejul sa-l cunosc mai bine si sa aflu cat era de studios, de original si de pretentios in pregatirea teoretica si in instruirea moderna a tinerilor piloti din lot. Era permanent preocupat de inventarea unor modalitati de perfectionare a zborului in formatie si de innoire a acrobatiei. Am aflat ca el era cel care a executat, pentru prima data la noi in tara, lupingul in formatie cu patrula in cocor, zborul in oglinda si pilotarea formatiei cu ajutorul flapsului...

Era foarte exigent si nu te lasa pana nu executai intocmai ceea ce iti ordona sau era prevazut in plan. Era un maestru de necomparat in executarea inaltei acrobatii aeriene si oferea tot ce stia pilotilor lui, baieti si fete. Mai iscusit si mai drastic pedagog ca el n-am mai cunoscut si nici nu cred ca voi mai cunoaste.

Am si acum fotografii doveditoare, facute cu lotul domnului Manolache, din neuitata perioada respectiva. De altfel, nu a fost singura data cand l-am „gazduit” cu lotul, a mai venit de cateva ori la Bobocu, Focsani si Buzau si de la inalta scoala am invatat multe si eu si instructorii de zbor din subordinea mea.

De-a lungul anilor ne-am mai vazut la diferite activitati, in special mitinguri si in alte ocazii.

Constantin Manolache la Pipera, 1953Dupa ce am iesit la pensie, in anul 1998, in luna februarie m-am intalnit cu el la renumitul nostru medic stomatolog Moise, acum la Brasov. Atunci mi-a facut propunerea onoranta sa primesc functia de secretar general al Federatiei Aeronautice Romane. Initial nu prea am vrut sa aud de asa ceva, dar dupa cateva discutii optimizante, caci avea acest dar, am acceptat. M-am pregatit cu toata silinta si raspunderea si am participat la Concursul de selectie organizat de Ministerul Tineretului si Sportului si uite asa, pe 8 iunie 1998, am fost incadrat pe functia amintita.

In acea perioada se faceau pregatiri pentru organizarea si desfasurarea „Raliului International Euroregiunea Dunare – Mures – Tisa”, a II-a editie, cu participarea aerocluburilor de Romania, Ungaria si Serbia.

Toate planurile legate de activitatea de zbor: raiduri, recunoasterea si stabilirea reperelor in cele trei tari au fost gandire si intocmite sub directa conducere a domnului Manolache Constantin, mai bine spus executate – integral, minutios si usor de descifrat – de catre el. In aceasta perioada, fiind tara organizatoare, noi am intocmit planurile de desfasurare si in doua sedinte comune – la Deva si Sighet – care au fost aprobate integral si fara nici o observatie si de celelalte doua tari participante. Datorita lui am si obtinut premiul 1, la acest raliu, si am avut o binemeritata liniste in acele zile, atat pregatitoare cat si de desfasurare.

Fiind directorul general al F.A.R. am avut prilejul sa ma conving definitiv, si ocazia sa vad ca practic Manolache Constantin conducea, in realitate, toata activitatea „zborului cu motor” din Aeroclubul Romaniei – chiar daca postul de director de zbor era ocupat de altcineva. (Deci altul primea, pe degeaba, simbrie, iar Manolache muncea pe versie).

Constantin Manolache la Tusino - Moscova, 1958Intotdeauna venea cu propuneri deosebite pentru executarea unor activitati de aviatie atractive; pe moment era preocupat de pregatirea lotului – infiintat si antrenat cu atata zel de el – si de obtinerea unor rezultate cat mai inalte. El era cel care de la „desteptare” si pana la „stingere” avea treaba cu pilotii selectionati. Chiar eu am fost molipsit de el si antrenat in aceste activitati care, de la inceput, mi-a spus ca ma va ajuta ca in scurt timp sa fiu edificat in activitatile ce se executa in Aeroclubul Romaniei si cum trebuie sa sprijine F.A.R. toate acestea. Ma mir si acum de unde isi gasea si degaja atata energie si „foame” de zbor.

Un mare merit l-a avut si in cumpararea avioanelor EXTRA-300 L, fiind si primul care le-a zburat si care a pregatit pe aceste avioane lotul de piloti sportivi de inalta acrobatie ai Aeroclubului Romaniei. A fost cel mai longeviv pilot pe care l-am cunoscut in viata mea si sa nu se uite ca pilotii antrenati de el au determinat forurile de rigoare sa-i aprobe dispensa de varsta pentru antrenarea lotului. Pacat ca nu a trait sa zboare si avionul „Vlaicu II” – dupa reconstituirea acestuia. In legatura cu acest fapt sunt extraordinare zbaterea si vointa lui pentru a reusi sa obtina pentru avionul „Vlaicu II”, un motor gratis de la nemti.

Chiar dupa ce am plecat de la F.A.R. (demisie) de fiecare data cand l-am intalnit mi-a facut placere, stiu ca ma simpatiza, iar eu ii purtam si-i port acelasi profund sentiment de respect si pretuire. Cand la inmormantarea de la Belu avioanele Extra-300 L, i-au dat ultimul onor din zbor, stiind cat le-a iubit – am plans.

La mitingul de Ziua Aviatiei ar fi urmat sa zboare si el... Prin disparitia lui neasteptata, Romania a pierdut un AVIATOR SI UN OM UNIC!

 

General de flotila aeriana (r), CONSTANTIN MEREU

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 21, Iulie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !