BOEING 7E7 – Avionul viitorului ?

Ing. Ion Alexandru TanasescuDetaliile initiale ale ultimului proiect la care lucreaza de cativa ani gigantul aviatiei mondiale Boeing Company au fost recent dezvaluite publicatiilor de specialitate.

Noua aeronava, cunoscuta deocamdata sub codul 7E7, a fost conceputa initial ca o alternativa a ambitiosului proiect Sonic Cruiser (Crucisatorul Sonic), care se dorea a fi urmasul programului franco-britanic Concorde. Proiectul a fost abandonat dupa evenimentele din 11 septembrie 2001 si, astfel, alternativa 7E7 a prins viata pe plansetele proiectantilor.

Avionul va respecta traditia Boeing, singura caracteristica deosebita (pastrata din proiectul Sonic Cruiser) fiind raza foarte mare de actiune. Astfel, la o capacitate de 200-250 de pasageri, el va putea zbura fara aterizare pana la 8000 NM (cca. 12800 km), iar la capacitatea maxima de 400 de pasageri, va putea atinge 7000 NM (cca. 11200 km). Aceste caracteristici vor permite operatorilor de curse lung-curier sa deschida sau sa realizeze curse non-stop, fara a mai fi necesare aterizarile suplimentare din motive tehnice (realimentare cu combustibil), care determina costuri suplimentare. Aceasta este principala cerinta la care Boeing considera ca va raspunde noul avion. In ceea ce priveste viteza de croaziera, ea se va incadra in limitele actualelor aeronave din aceasta categorie, probabil intre 0.81 si 0.84 Mach.

Conform proiectului, principalul avantaj pe care constructorul doreste sa-l ofere companiilor aeriene este o reducere de 10% a cheltuielilor operationale fata de alte avioane din aceeasi clasa, fiind totusi destul de apropiate de costurile actuale ale modelului Boeing 777.

In principiu, vor fi construite doua modele in familia 7E7: o varianta de 200-250 de locuri, care va inlocui actuala familie de Boeing 767, si o alta de 200-400 de locuri, care ar putea inlocui modele din familia Boeing 747-400 si 777. De asemenea, caracteristicile avionului ii vor permite sa intre in competitie cu avioanele Airbus 330-200/300, pentru care, pana in prezent, Boeing nu are un model echivalent.

BOEING 7E7Boeing 7E7 va arata ca un avion clasic, cu doua motoare sub aripi si anvergura foarte dezvoltata, semanand oarecum cu Airbus 330. Avand in vedere ca au fost pastrate toate caracteristicile unui avion care opereaza ETOPS (Operare extinsa cu doua motoare), proectantii au utilizat alte metode pentru reducerea costurilor operationale. Printre acestea, putem enumera un consum de combustibil mai redus datorita unor motoare ultraperformante si cheltuieli de intretinere tehnica mai mici datorita solutiilor tehnice folosite la proiectarea structurii avionului. Astfel, consumul de combustibil estimat va fi cu 15% mai mic decat la actualele avioane Boeing 767-300 si Airbus 330-200. La aceasta s-a ajuns prin reproiectarea in intregime a motoarelor, care vor diferi foarte mult de prima generatie lansata in 1982 cu modelul Boeing 767. Utilizarea pe scara larga a materialelor compozite, marirea diametrului primelor trepte ale compresorului si controlul computerizat al arderii combustibilului vor duce, de asemenea, la o marire a tractiunii cu aproximativ 8%, in conditiile reducerii consumului. Motoarele vor fi mai mici si mai usoare decat actuala generatie de motoare montate pe Boeing 777 si Airbus 330, la aceeasi valoare a tractiunii maxime. Aceasta a facut posibile imbunatatiri ale structurii avionului care, la randul ei, este mai simpla si mai usoara. Un ultim avantaj, de loc de neglijat, este simplificarea programului de intretinere al motoarelor, cu mai putine inspectii si cu intervale majorate intre reparatiile capitale.

7E7 va avea un fuselaj total nou fata de modelele actuale, cu 8 locuri de pasageri in rand la clasa economic, fiecare scaun fiind cu 4 inches (10,1 cm) mai lat la nivelul umerilor decat la avioanele Airbus 330. Distanta dintre randuri va fi aceeasi ca la Boeing 777 (18,5 inches), de asemenea, mai mare decat la modelele Airbus, permitand ca, functie de configuratia aleasa sa ofere chiar spatii mai largi. A fost prevazuta si o configuratie de „densitate sporita”, caz in care, la clasa economic sunt 9 locuri de pasageri in rand, utilizandu-se scaunele de la modelul Boeing 737. Toate acestea sunt posibile deoarece sectiunea fuselajului nu va fi circulara sau ovala, ci alcatuita din doua segmente de cerc avand diametre diferite, mai mare pentru cabina pasagerilor si mai mic pentru cala de bagaje. Cu toate acestea, spatiul pentru bagaje va fi marit comparativ cu Boeing 767, permitand incarcarea containerelor tip LD-3, cu volum sporit fata de containerele LD-2 folosite in prezent la Boeing 767.

Pana in prezent, nu sunt cunoscute informatii detaliate privind sistemele si echipamentele ce vor fi montate la bord, dar se presupune ca acestea vor fi de ultima generatie, pastrandu-se tot ceea ce s-a dovedit util si fiabil in exploatarea tipului Boeing 777: computerizare masiva, sisteme de navigatie inertiala si prin satelit, radio comunicatii digitale, echipamente ultraperformante pentru asigurarea confortului pasagerilor si echipajului, sisteme multiple pentru asigurarea sigurantei zborului.

BOEING 7E7Boeing 7E7 a fost conceput pentru a oferi companiilor aeriene o familie de avioane cu raza foarte mare de actiune, cu costuri de operare mai reduse fata de alte avioane echivalente si cu un acelasi nivel de viteza si confort pentru diferitele variante ale familiei.

Pastrarea caracteristicilor de baza (viteza, confort, raza de actiune, costuri de operare) indiferent de varianta si configuratia aleasa de operator, aceasta este noua conceptie pe care Boeing si-a construit proiectul.

Constructorul american spera sa poata sa-si lanseze oferta 7E7 pe piata chiar la sfarsitul anului 2003, cu incheierea primelor contracte pana la sfarsitul lui 2004. Daca acest plan se va respecta, primul Boeing 7E7 va intra in operare curenta in anul 2008.

Estimarile privind productia se incadreaza intre 2000 si 3000 de avioane pe parcursul a 15-20 ani, avand in vedere necesitatea inlocuirii, in urmatorii 10-20 ani, a actualelor flote de avioane DC-10/MD-11, Boeing 767, Airbus A 300/310/330. Desi nu a fost conceput ca un rival pentru Airbus 380 (care va intra in operare putin mai devreme, in 2006), Boeing 7E7 ar putea, in varianta 400 locuri, sa dea unele dureri de cap constructorului european, avand in vedere costurile mai mici de operare.

Considerat ani de zile o simpla varianta de studiu, proiectul 7E7 a fost pus in miscare in urma schimbarilor dramatice petrecute in lumea aviatiei mondiale dupa tragicele evenimente din 11 septembrie. Ramane de vazut daca previziunile celor de la Boeing se vor indeplini in totalitate, in aceasta mereu schimbatoare lume. Oricum, cred cu tarie ca dezvoltarea si evolutia aviatiei civile este un proces ireversibil, care nu poate fi oprit nici de terorismul mondializat si va urez sa aveti placerea de a zbura cu unul din aceste avioane.

ing. Ion Alexandru Tanasescu

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 9, Iulie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !