ANIVERSARE: OPT DECENII DE EXISTENTA A MUZEULUI MILITAR NATIONAL

Cu prilejul implinirii a optzeci de ani de la data infiintarii sale (Inaltul Decret nr. 6064 din 18 decembrie 1923, semnat de catre Ferdinand I, regele Romaniei Mari) Muzeul Militar Mational din capitala tarii noastre a organizat o sesiune stiintifica internationala aniversativa. Aceasta ampla manifestare stiintifica a avut loc la Bucuresti in zilele 19-21 noimebrie din anul curent.

Bucurandu-se de un elevat prestigiu in muzeografia romaneasca si internationala, invitatiei adresata de catre conducerea Muzeului Militar National i s-a raspuns din tara si de peste hotare cu deosebita promtitudine. S-au inscris pentru a sustine comunicari avand o larga paleta de subiecte legate de istoria armatei romane 129 cercetatori romani si straini.

Din afara tarii au onorat cu prezenta lor istoricii militari de la muzeele aviatiei din Germania si Italia, de la muzeele militare ale Elvetiei, Bulgariei, Uniunea Serbia Muntenegru si Departamentul General al Patrimoniului Istoric al Regatului Spaniei.

Participarea nationala s-a dovedit cu totul de exceptie, fiind prezente prin reprezentanti care au sustinut comunicari incarcate de date inedite, Institutul de Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Academia de Înalte Studii Militare, Academia Fortelor Terestre-Sibiu, Academia Navala ”Mircea cel Batran”, Centrul de Studii Euro-Altantice, Academia Tehnica Militara, Directia Operatii si Instructie din Statul Major General, Divizia Istoria stiintei a Academiei Romane, Scoala de Aplicatie pentru Parasutism – Buzau, Serviciul Arhive si Documentare Militara, Serviciul Muzicilor Militare s.a.

Au mai raspuns invitatiei Universitatea ”Andrei Saguna” – Sibiu, Universitatea Tehnica ”Gheorghe Asachi” – Iasi, Universitatea Ecologica Bucuresti si Universitatea ”Lucian Blaga” – Sibiu.

O densa participare s-a inregistrat din partea lumii muzeistice romanesti, fiind prezenti cercetatori in domeniu istoriei nationale si a istoriei militare atat de la Muzeul Militar National, institutia gazduitoare a sesiunii stiintifice, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Complexul National Moldova-Iasi, Muzeul National al Unirii – Alba Iulia, Muzeul National de Istorie si Aerheologie Constanta, Muzeul National Secuiesc – Sfantu Gheorghe, Muzeul National Brukenthal – Sibiu, precum si de la muzeele judetene si orasenesti, Baia Mare, Bacau, Barlad, Brasov, Buzau, Botosani, Fagaras, Giurgiu, Husi, Iasi, Oradea, Pitesti, Resita, Roman, Suceava, Timisoara, Turda, Vaslui si Zalau.

Numarul mare de comunicari a determinat faptul ca discutiile pe marginea acestora sa fie efectuate in patru sectiuni: I. Muzeografie si Patrimoniu (39 comunicari), II restaurare si Conservare (21 c.), III. Istorie Veche si Medie (23 c.), si IV. Istorie Moderna si Contemporana (48 c.). E de mentionat faptul ca la aceasta sesiune aniversativa a fost realizata o laudabila si foarte utila premiera muzeografica de la noi din tara, si anume publicarea anticipata a comunicarilor tuturor participantilor, astfel incat nu a mai fost necesara lecturarea fiecarei contributii in parte. La toate sesiunile muzeale de pana acum comunicarile se incredintau tiparului la un numar destul de mare de luni de la data prezentarii acestora. Initiativa directiunii Muzeului Militar National de a publica si de a avea pe masa primei zile a sesiunii comunicarile tiparite a necesitat un efort deosebit de considerabil, atat material cat si tipografic, dar in ciuda greutatilor unei astfel de initiative, spre uimirea multora dintre muzeografii cu o indelungata activitate, imposibilul a devenit o realitatre palpabila. S-au realizat doua volume prin care debuteaza pe plan publicistic muzeal noua serie a Buletinului Muzeului Militar National, la a carei editare a contribuit financiar ”BRD Groupe Societe Generalle”, iar executia tipografica apartine editurii bucurestene ”Oscar Print”. Ambele volume insumeaza aproape una mie pagini (975) si prin documentatele materiale pe care contin intre elegantele lor coperte vor ramane importante surse bibiografice ce vor fi consultate de multe generatii de instorici, atat din Romania cat si de peste hotarele tarii noastre.

E necesar a se consemna ca Partea I a Seriei Noi a ”Buletinului Muzeului Militar National”, nr. 1/2003 are in fata comunicarilor propriuzise, incluse, Mesajul ministrului apararii Ioan Mircea Pascu si Mesajul secretarului de stat Sorin Encutescu, precum si un succint, insa elocvent, Cuvant al directorului Muzeului Militar National, colonel Mihai Stefan-Nicolin.

Ii dorim noii serii a ”Buletinului Muzeului Militar National”, care revine dupa 61 de ani la vechiul titlu, sa depaseasca ca numar de ani de apartie toate variantele ce vremelnic au fost impuse de neprielnice conjuncturi ce nu aveau nimic de aface cu stiinta istoriei adevarate.

De asemenea, Muzeului Militar National ii adresam urarea ca la centenarul sau sa fie mai bogat in colectii si sa detina un loc cat mai de frunte in muzeografia din Romania.

Liviu Marghitan

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 16, Februarie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !