Ştirile Zilei

Vineri, 31 iulie 2009
Ştirile TVA aici
  • Încasările la buget au scăzut cu 21%, prefectul cere instituţiilor publice să taie din cheltuieli!

Prefectul Călin Bibarţ cere instituţiilor publice să facă economiiCălin Bibarţ spune că Prefectura face economii de 30-40%
Prefectul Aradului a analizat, în cadrul Colegiului Prefectural, execuţia bugetului consolidat, prezentată de finanţe. Concluzia nu este deloc îmbucurătoare: încasările au scăzut, la nivelul judeţului, cu 21%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Declinul economiei reiese şi mai clar din scăderea cu 37% a impozitului pe profit plătit de firmele arădene. Concluzia prefectului este că instituţiile deconcentrate trebuie să îşi reducă substanţial cheltuielile. „Am atras atenţia instituţiilor bugetare cu privire la acest aspect. Eu nu cred că au scăzut cheltuielile cu 21%, în condiţiile scăderii încasărilor. Cifrele sunt seci, nu sunt plăcute, dar sunt reale” spune Călin Bibarţ.
Prefectul a fost luat prin surprindere de întrebarea ziarului Observator, cu privire la economiile realizate de instituţia pe care o conduce. În doar câteva minute, aparatul birocratic s-a pus în mişcare şi, pe un bileţel, a primit vestea că s-au tăiat 30-40% din cheltuieli, în special la combustibili, reparaţii şi telefoane - la personal, spune el, e greu să umbli la salarii. „Reducerea e de la minister, nu e din pixul nostru”, recunoaşte Bibarţ.
Tot la capitolul cheltuieli bugetare, prefectul a primit o sesizare de la AJOFM cu privire la nişte „şmecheri de Arad”, care îşi trag ajutoare de şomaj de lux! Se pare că foşti angajaţi cu salarii mari au descoperit că, dacă îşi întrerup ajutorul de şomaj pe caz de boală, primesc 80% din salariul pe ultima perioadă activă. Astfel, AJOFM a plătit în ianuarie 13 000 ron la acest capitol, dar în iunie plăţile au sărit la 40 000 de ron. „Nu este o sumă mare, dar poate fi un fenomen”, spune Bibarţ, care nu a precizat însă dacă are de gând să facă ceva în această privinţă. Potrivit AJOFM, din 7 000 de şomeri, 1 000 au întrerupt ajutorul de şomaj pentru concediu medical.
Pentru combaterea evaziunii fiscale, este în desfăşurare un control mixt, al mai multor instituţii, care vizează comerţul cu cereale şi fructe. Prefectul a cerut echipelor de control să se concentreze asupra marilor comercianţi, pentru a nu cădea în derizoriu prin controlarea micilor comercianţi. „A cerut să se facă lucruri serioase, să se controleze firmele fantomă, cele care fac evaziune fiscală, returnările de TVA, nu bătrânii care vând porumb fiert. Să se facă şi controale la comerţul din pieţe, dar accentul să cadă pe intermediari, pe cei care nu au certificat de producător” spune Bibarţ.

Flavius Ghender - Observator

  • RO-LA ar putea deveni de nerefuzat pentru transportatori

Transportul TIR-urilor pe calea ferată este încurajat de Uniunea Europeană ca o alternativă ecologicăCFR pregăteşte pe ruta Bucureşti-Glogovăţ un „bilet” de 250-280 de euro
După ce prima garnitură RO-LA a ajuns, miercuri, la Glogovăţ, cu două ore mai devreme decât s-a planificat iniţial, adică în doar 15 ore şi 30 de minute, conducerea Ministerului Transporturilor face eforturi pentru a oferi transportatorilor un preţ cât mai atrăgător. Asta, în condiţiile în care, un drum Bucureşti-Vladimirescu costă în momentul de faţă 450-500 de euro pentru fiecare TIR.
„Transportul pe calea ferată reduce substanţial poluarea, drept pentru care suntem în tratative pentru a obţine subvenţii de la Ministerul Mediului. Sperăm să aducem preţul, undeva în jurul sumei de 250-280 de euro. Din câte am discutat cu transportatorii, motorina pentru un drum Bucureşti-Arad costă în jur de 200 de euro/camion, să nu mai punem plata şoferului, uzura maşinii, riscul de accidente. Costurile totale se ridică, astfel, la 300-320 de euro. Pe de altă parte încercăm să reducem şi timpul de deplasare, de la 15 ore şi 30 de minute, la 14 ore. Ar fi un timp foarte bun dacă analizezi faptul că şoferii trebuie să facă o pauză de 45 de minute după ce conduc 4 ore şi 30 de minute. Urmează apoi o nouă repriză de condus de 4 ore şi 30 de minute şi o pauză de 11 ore. Astfel, un camion ar ajunge la Arad în 21 de ore. Nu putem introduce însă obligativitatea folosirii sistemului RO-LA pentru că nu avem capacitatea necesară să ducem tot traficul de mărfuri cu trenul, cele 160 de vagoane de care dispunem nefiind suficiente”, ne-a declarat Eusebiu Pistru, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor care a avut iniţiativa relansării sistemului RO-LA, după o pauză de trei ani.
Acesta susţine că pentru moment au fost recondiţionate 40 dintre vagoanele care până nu de mult rugineau în staţiile CFR Arad şi Curtici, iar o dată cu apariţia clienţilor vor fi repuse în funcţiune şi celelalte 120.

Două-trei garnituri RO-LA pe zi
„Dacă situaţia o va cere vom putea pune în circulaţie şi două, trei sau patru garnituri pe zi. Doar la aceste 21 de autocamioane, care au fost urcate pe tren, putem spune că am eliminat o coadă de aproximativ 2 Km pe şosele. Beneficiile nu se vor vedea doar în trafic ci şi în bugetul ministerului şi al comunităţilor locale pentru ca reducem astfel uzura infrastrucurii rutiere. În plus acest tip de transport este încurajat de Uniunea Europeană ca o alternativă ecologică. Deocamdată vom face transportul TIR-urilor doar pe ruta Bucureşti-Arad, dar vrem să prelungim traseul până la Constanţa, iar în a treia etapă, până la Wels, în Austria”, mai spune Pistru.

Vrem bani de la Marco Polo
Trebuie menţionat că autorităţile române intenţionează să se adreseze Uniunii Europene, pentru a obţine fonduri prin intermediul programului „Marco Polo”, care finanţează transportul TIR-urilor pe calea ferată. Cererea de finanţare pentru ruta Bucureşti-Arad ar putea fi depusă în 2010, după ce anul acesta s-a depus o cerere pentru traseul Bar (Muntenegru) - Arad. În ceea ce priveşte transporturile regulate de TIR-uri pe calea ferată, între Arad şi Bucureşti, acestea vor începe, conform oficialilor români, în luna septembrie.

Lucian Şerban - Glasul Aradului

  • Ţăranii, controlaţi din spaţiu

Peste 3.700 de fermieri din judeţul Arad vor fi controlaţi prin teledetecţie3.754 de fermieri arădeni din zonele Ineu şi Chişineu Criş vor fi supuşi teledetecţiei.
Peste 3.700 de fermieri din judeţul Arad sunt „victimele” controlului prin teledecţie efectuat de firma Gauss, în urma căruia se va stabili dacă vor primi sau nu subvenţiile pe suprafaţă. Eşantionul de 3.754 de cazuri ce sunt supuse controlului spaţial a fost stabilit de către Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bucureşti, după ce şi în 2007 - primul an în care s-au acordat subvenţiile pe suprafaţă, Aradul s-a numărat printre judeţele alese pentru teledetecţie.
Am stat de vorbă cu şeful serviciul control teren din cadrul A.P.I.A. Arad, domnul Aurel Micoroi, care ne-a explicat că „metoda controlului prin teledectecţie presupune fogorafierea unui anumit lot de parcele pe parcursul mai multor stadii de vegetaţie”. În plus, domnul Micoroi a mai spus că „dacă în cazul controlului clasic pe teren fermierul care nu şi-a amplasat corect parcela pe cererea de subvenţie, mai poate beneficia de bani, în cazul teledecţiei amplasarea greşită a parcelei atrage şi suspendarea de la plată”.
Fotografiile pe care le realizează compania ce a câştigat contractul pentru supracontrolul din satelit - în 2009 acesta revenindu-i firmei Gauss din Timişoara, sunt efectuate în perioada mai - iulie în funcţie de cultura fermierilor, dar pentru fiecare parcelă este nevoie de cel puţin două poze din stadii diferite de vegetaţie. „După ce sunt efectuate fotografiile, se trece la compararea acestora cu schemele anexate la solicitările de plată. Trebuie să se ştie că A.P.I.A. Arad, respectiv serviciul de control teren, execută doar verificările de fallow-up prin care se compară solicitările fermierilor cu datele oferite de firma Gauss şi cu punctul de vedere al solicitantului”, declară Micoroi.

Nemulţumiri şi contestaţii
Cât despre problemele cele mai des întâlnite, şeful serivicul din cadrul A.P.I.A. Arad spune că greşelile survin de pe urma amplasării şi identificării eronate a parcelelor pe care le fac fermierii. Nemulţumirile şi contestaţiile fermierilor referitoare la controlul prin teledecţie se vor depune la sucursala Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Arad, însă rezolvarea acestora va fi făcută de către compania ce a operat procedurile de control.
Instructaj
În perioada 3-7 august, o echipă a A.P.I.A. Arad formată din cinci anagajaţi (unul din partea IACS - Sistemului Integrat de Administrare şi Control, doi de la serviciul control teren şi doi de la centrele locale ale agenţiei din judeţ) va participa la un instructaj la Timişoara. Tematica instructajului îl constituie tocmai interpretarea rezultatelor controlului prin teledecţie şi compararea datelor din spaţiu cu cele de pe teren.

A. P. - Jurnal arădean

  • Atmosferă europeană la „Dialogul sunetelor în mişcare”

Şi la Arad a fost organizată manifestarea "Dialogul sunetelor în mişcare - un festival european pentru tineri"Aşa cum am mai spus, Aradul s-a înscris de anul acesta în reţeaua oraşelor în care se desfăşoară „Dialogul sunetelor în mişcare - un festival european pentru tineri“.
Manifestarea, rezultată din colaborarea grupului belgian de dans Imago Tijl şi a Camerei Europeane a Orchestrelor din Marea Britanie a avut loc aseară în Piaţa Reconcilierii din Arad.
„Dialogul sunetelor în mişcare - un festival european pentru tineri” a parcurs până la ajunge în oraşul nostru un traseu prin oraşe europene precum Alden Biesen şi Mol din Belgia, Melk din Austria şi Zanka din Ungaria. Festivalul urmează să se desfăşoare la Kecskemet în Ungaria în această seară şi să se încheie la Budapesta în zilele de 1 şi 2 august.
Ediţia din acest an a „Dialogului sunetelor în mişcare - un festival european pentru tineri” s-a desfăşurat sub sloganul „Când muzica dansează”. Publicul arădean a participat în număr foarte numeros la manifestare inedită susţinută de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani. Prestaţia protagoniştilor nu a înşelat deloc aşteptările publicului, iar acest lucru a fost demonstrat de entuziasmul cu care au fost aplaudaţi tinerii actori. De menţionat că reprezentaţiile din cadrul „Dialogului sunetelor în mişcare - un festival european pentru tineri” au beneficiat de muzică live.
Ediţia arădeană a „Dialogului sunetelor în mişcare - un festival european pentru tineri” a fost organizată cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Arad şi a Consiliului Judeţean Arad. Iată ce ne-a declarat una dintre tinerele aflate în public despre manifestarea de aseară: „Este foarte frumos. O atmosferă cu adevărat europeană. Sper să fie organizate cât mai multe astfel de manifestări,” a spus Mirela Şandor, studentă aflată în vacanţă în Arad.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Şepreuş, o localitate care se dezvoltă tot mai mult

Dezvoltarea localităţii Şepreuş este foarte bună în ultima perioadăLocalitatea Şepreuş a cunoscut o foarte bună dezvoltare în ultimele luni. Se vede că există cineva care are grijă de bunul mers al lucrurilor, care îşi dă interesul şi pentru care cel mai important lucru este ca localnicii să beneficieze de cele mai bune condiţii. Şi încă mai sunt multe proiecte de realizat, care de care mai îndrăzneţe.

Primarul Incicău are planuri mari pentru localitatea la cârma căreia se află
Proiectul care se află acum în derulare la Şepreuş este cel de asfaltare a drumului Şepreuş-Apateu, la care se lucrează cu intensitate. „Desigur că este de lucru peste măsură, pentru că lucrările implică o responsabilitate foarte mare, mai ales un efort nervos pentru că lucrul trebuie făcut foarte bine şi trebuie finalizat”, spune Simion Incicău, primarul Şepreuşului. Tot el ne-a spus că îşi doreşte foarte mult ca anul acesta să termine de asfaltat 6 km de drum, oamenii putându-se astfel deplasa la câmp pe orice timp dar şi mai important este că drumul cu pricina va face legătura între judeţul Arad şi judeţul Bihor. Trebuie menţionat faptul că drumul Şepreuş-Apateu scurtează drumul spre Chişineu Criş cu aproape 25 de km, ceea ce nu este deloc de neglijat, având în vedere că va fi foarte circulat. De asemenea, Primăria din Şepreuş a aprobat în şedinţa de consiliu de acum două zile un acord de principiu privind amenajarea unui sens giratoriu în centrul localităţii, care va fi dotat cu fântâni arteziene, cu şase ţâşnitori şi un rond de flori, care va schimba radical aspectul localităţii. „Tot centrul este pavat, existând peste 3000 mp de pavaje, avem trotuare pavate, parcări pavate, o staţie nouă de autobuz pavată. Lucrăm cu câteva echipe din Felnac, Apateu şi Şepreuş şi de la Drumeţul Oaş, care efectuează drumul”, explică primarul.
Un alt proiect aflat pe masa primarului vizează extinderea reţelei de apă-canalizare din Şepreuş şi reabilitarea căminului cultural din localitate. „Deliberarea pentru acest SF va dura mai mult, dar sperăm că localitatea va intra în cele care vor beneficia de el, să terminăm şi cu extinderea reţelei de apă şi a canalizării”. Mai există un studiu de fezabilitate depus la Consiliul Judeţean, pentru care s-a primit confirmarea că localitatea va primi finanţare începând cu anul 2010. Proiectul constă în asfaltarea drumului Şepreuş-Chereluş care va face legătura între cele două localităţi, lucrare realizată împreună cu Aurel Radiţa, primarul din Şicula.
Conform spuselor primarului Incicău, tot în anul 2010 se va încerca realizarea unui proiect privind canalizarea şi apa pluvială din Şepreuş. Dacă se vor obţine fonduri, anul viitor şanţul colector principal şi cele din centrul localităţii vor betonate şi podurile demolate pentru realizarea unora noi. „Până acum nu ne-am confruntat cu inundaţii, dar când plouă abundent avem un şanţ colector care trece prin centrul localităţii, unde merge şi apa de la o arteziană pe care vrem să îl reabilităm.”
Pentru anii 2010-2011, Primăria are în plan să pietruiască drumurile agricole, extravilane cu sprijinul Consiliului Judeţean şi să facă legătura cu un alt drum între Şepreuş şi Satul Nou. Important şi măreţ este şi planul prin care se doreşte construirea unui teren cu gazon artificial, cu nocturnă pentru minifotbal şi teren de tenis pentru a „intra în rând cu celelalte localităţi”.
Primarul Incicău a ţinut să menţioneze că nici tinerii căsătoriţi nu au fost uitaţi, punându-le la dispoziţie 22 de parcele de teren, care se întind pe o suprafaţă de 500 mp, cu titlu gratuit pentru a-şi construi locuinţe, în zona terenului de fotbal, unde Primăria le va asigura minimul de utilităţi: apă, drum pietruit şi electricitate.
După şapte ani de procese, Primăria aparţine din nou locuitorilor
După ce în 1947, când s-a cumpărat Primăria nu s-au întocmit toate actele de vânzare-cumpărare, clădirea a fost revendicată de urmaşii celui căruia îi aparţinea. Acum, după un proces de şapte ani, Primăria a fost redată localităţii şi deja se lucrează de zor la reabilitarea interioarelor clădirii care nu a mai fost amenajată de mai bine de 40 de ani. „Pentru a realiza renovarea interioarelor Primăriei am primit un sprijin substanţial de la Consiliul Judeţean. Am început cu intrarea, unde este acum o parcare foarte frumoasă şi am trecut la amenajarea intrării la monumentului eroilor şi reabilitarea pieţei din centrul localităţii”, spune Simion Incicău.
În ceea ce priveşte serviciul de salubritate, acesta va fi concesionat în 17 septembrie, după care Primăria aşteaptă oferte de la cei interesaţi. „Am mai încercat o dată, s-au prezentat două firme care nu ne-au mulţumit şi am renunţat la ele”, a explicat primarul. Groapa de gunoi a fost închisă în această lună şi în această perioadă, până la predarea serviciului de salubritate, Primăria doreşte să încheie un contract cu o firmă de salubritate care să transporte gunoaiele din loc la o groapă autorizată.
„Am avut o întâlnire cu colegul de la Apateu, Aurel Bondor, cu primarul din Cermei, Ioan Vesa, cu care mă înţeleg de minune. De asemenea, aş vrea neapărat să menţionez că am o colaborare foarte bună cu viceprimarul Ioan Pintean, pentru că ne împărţim nemaipomenit sarcinile şi ne ajutăm reciproc şi astfel rezultatele finale nu au cum să nu fie cele mai bune pentru locuitori”.
În 23 august, la Şepreuş va avea loc ediţia a II-a a Zilei Şepreuşului, la care se vor sărbători 60 de ani de rebeliune anticomunistă. Localitatea a fost printre puţinele din ţară care s-au ridicat împotriva comunismului. La eveniment a fost invitat şi preşedintele României, Traian Băsescu, care, se pare, că va onora invitaţia. Simion Incicău spune că va avea grijă să facă tot ce îi stă în putinţă pentru ca acest lucru să se întâmple şi se va ocupa foarte atent de organizarea evenimentului de luna viitoare.

Corina Huţan - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]