Stirile Zilei
Vineri, 29 mai 2009
Stirile TVA aici
  • S-a votat: daca accepta sa mute monumentul, revolutionarii vor primi bani!

Consilierii au acordat in unanimitate un vot de principiu pentru despagubirea revolutionarilorRevolutionarii resping ideea, considerand-o dare de mita
Consiliul Local Municipal a dat ieri un vot de principiu, prin care municipalitatea se angajeaza sa despagubeasca Asociatia Revolutionarilor, daca accepta mutarea monumentului din fata Palatului Administrativ. Municipalitatea va inainta o oferta scrisa revolutionarilor, asteptand raspunsul acestora timp de o saptamana. Ideea a fost promovata de catre primarul Gheorghe Falca, in timpul unei dezbateri publice. Hotararea CLM a fost votata in unanimitate, fara sa se ia in calcul faptul ca suna ca o cointeresare a revolutionarilor.
Atilla Duka, presedintele Asociatiei Revolutionarilor, a fost indignat de aceasta propunere. „Este o blasfemie! Probabil cu asta se ocupa la Primarie, cu luarea si darea de mita! Ei trebuie sa stie ca Monumentul nu e de vanzare, viata eroilor nu poate fi evaluata in bani. Este o mita oferita public, pe care o respingem” spune Duka. Revolutionarii se vor intalni, totusi, pentru a formula un raspuns oficial solicitarii.
Cu exceptia a doua proiecte de hotarare scoase de pe ordinea de zi, toate celelalte au fost adoptate, la aproape toate alegand sa se abtina de la vot consilierii Claudiu Cristea si Cristian Moisescu. Cei doi au raspuns astfel constantei cu care au votat aprobator consilierii puterii.
In ceea ce priveste rectificarea bugetului, Gheorghe Penzes a inclus in amendamentul sau 100.000 de lei pentru studiul de fezabilitate al unei sali de gimnastica si 20.000 de lei pentru un transport de mobilier de la Paris la Arad, pentru Spitalul Judetean.
La proiectul referitor la denumirea unei strazi noi, Dacian Tolea a intervenit pentru a propune „Constantin Ticu Dumitrescu”, in loc de „Constantin Grigore Dumitrescu”, deoarece asa a fost cunoscut publicului. Stefan Tabuia a fost cel care s-a opus acordarii acestei denumiri: „Aradul nu a avut nicio relatie de sustinere cu el. De fapt nici in corpul partidului. Era un certaret si un scandalagiu. Nu ne onoreaza acest nume”.
Cele trei proiecte ale Teodorei Hotaran (unul si l-a retras pentru ca „expirase”) nu au fost adoptate, pentru ca nu primisera avizul aparatului tehnic, respectiv „nu aveau baza legala”. Este vorba despre premierea profesorilor cu bani pentru rezultatele remarcabile ale elevilor pe care i-au pregatit, acordarea de pachete copiilor cu ocazia sarbatorilor de iarna si subventionarea cu 50% a creditelor ipotecare pentru achizitionarea unei locuinte.

Consilierii vor sa-i plateasca pe revolutionari ca sa le mute monumentul din fata Primariei
Gheorghe Falca a facut o scurta informare despre discutia care a avut loc miercuri cu Asociatia Revolutionarilor si reprezentantii unor ONG-uri, in legatura cu oportunitatea mutarii monumentului Revolutiei, respectiv regandirea acestuia. Municipalitatea se pare ca va trimite o scrisoare Asociatiei, in care isi va exprima intentiile, iar raspunsul este asteptat dupa nu mai mult de o saptamana. Daca raspunsul va fi favorabil, se va organiza cat de repede o dezbatere despre noua locatie, dupa care inca una si un concurs de idei despre un alt monument, daca va fi cazul. Propunerea care vine din partea primariei pentru amplasarea monumentului este Parcul Eminescu.
Primarul a revenit cu propunerea de despagubire a revolutionarilor care au participat cu bani la ridicarea monumentului, in 1998. De aceea, s-a acordat in unanimitate un vot de principiu pentru gasirea unei solutii de despagubire. Claudiu Cristea a considerat insa ca formularea nu este buna: ar trebui numita „achizitionarea unui mobilier urban” si nu o „despagubire”.

Claudiu Cristea sesizeaza Curtea de Conturi pentru cheltuirea a 90.000 de lei din bugetul municipiului!
Consilierul a intervenit dur la sfarsitul sedintei, pentru a cere sesizarea Curtii de Conturi pentru cheltuirea unor bani din buget pentru evenimentele care s-au desfasurat in 16 si 17 mai: „S-a votat cu doua maini in Consiliul Local pentru un eveniment si banii au fost cheltuiti pentru altceva. Noi am aprobat bani pentru <90 de ani de administratie romaneasca in Arad> si dupa derularea evenimentelor am inteles ca au fost cheltuiti pentru <90 de ani de administratie in Arad>. A fost un gest grobian, de aceea cer sesizarea Curtii de Conturi. Este o jignire la adresa tuturor aradenilor, indiferent de etnie”.
Primarul a incercat sa evite o explicatie, dand semne ca nu intelege despre ce e vorba, dupa care a inceput sa vorbeasca despre lipsa de implicare politica in evenimente: „Nu ati auzit niciun mesaj politic. Am invitat pe toti consilierii, pe toti prefectii. S-a pastrat o distanta optima fata de politic. Nu au fost tricouri portocalii, rosii sau galbene... Municipiul a fructificat prezenta primului ministru Boc, pentru ca am avut de castigat la ultima rectificare de buget, acordandu-ni-se bani pentru extinderea retelei de termoficare. Am actionat in interesul comunitatii, nu numai al evenimentului, iar in termen de o saptamana am si primit sprijin”.
Primarul i-a asigurat pe cei prezenti in sala ca evenimentul va fi marcat in fiecare an de acum inainte, dar ca nu vor mai fi alocate sume la fel de mari si totul va fi mai putin fastuos, pentru ca „nu va mai fi vorba de o cifra rotunda”.

Dana Mirea - Observator

  • Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei este considerat un esec total

Doar 60% dintre aradeni si-au facut analizele cerute din cadrul Programului de Evaluare a Starii de Sanatate60% dintre aradeni s-au prezentat la evaluare
In urma unei analize realizate de catre o comisie a Ministerului Sanatatii, care a evaluat rezultatele Programului de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, s-a ajuns la concluzia ca programul a fost un esec total. Programul s-a desfasurat in perioada 1 iulie 2007-31 decembrie 2008, cu fonduri in valoare de 631.604.957 lei. Comisia a subliniat faptul ca evaluarea a fost realizata atipic, pe toata populatia si nu pe esantioane reprezentative, asa cum presupun regulile de baza ale statisticii si standardele stiintifice. De asemenea, se considera ca obiectivul acestei evaluari nu a fost atins. Programul a fost un esec total, de la inceput pana la sfarsit. Din rezultatele programului de evaluare a sanatatii, nu se poate sub nici o forma evalua, cu limite de eroare admisibile si previzibile, starea de sanatate a romanilor.
Ancheta ministerului a indentificat faptul ca, pentru 1,2 mililoane persoane, datele de evaluare sunt absente sau informatiile esentiale sunt incomplete. Pentru cca. 450.000 cazuri, au fost constatate coduri de raportare dublate, deci consultatii si analize fictive, care nu s-au realizat, dar care au fost platite.
Dr. Adrian Darabantu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad, declara: „Aproximativ 60% din populatie s-a prezentat pe raza judetului Arad. Datele culese de medicii de familie aradeni sunt relativ cinstite, sunt insa si cateva date introduse fictiv. Acestea nu au denaturat insa justetea datelor. Abateri mari nu am avut. Din pacate, rezultatele comisiei ministeriale tine foarte mult cont de politic. Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei nu a fost o idee rea. Au fost insa probleme in ceea ce priveste aplicarea sa. S-au pierdut foarte multe instiintari care trebuiau sa ajunga la populatie. Ministerul ar trebui sa tina cont insa de rezultatele acestui program si pentru cele pe care vrea sa le initieze in continuare“.
Reprezentantii ministerului considera totusi ca acest program este cel mai costisitor si ilogic demers de evaluare a starii de sanatate a populatiei. S-a cheltuit o suma considerabila pentru a nu se afla nimic. Din totalul costurilor, circa 20 milioane euro au reprezentat cheltuieli administrative: costuri cu tiparirea taloanelor, costuri cu expedierea postala, rambursare, introducerea si inregistrarea persoanelor evaluate in baza de date si altele. La acestea se mai adauga circa 10 milioane euro pentru achizitionarea de laptop-uri pentru medicii de familie, special pentru acest program. „La Arad am primit 271 de laptop-uri, pe care le-am dat mai departe medicilor de familie. Le-am primit direct de la Ministerul Sanatatii, astfel incat noi nu am platit nimic“, declara dr. Laura Nicolescu, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Arad. „Aceste laptop-uri raman medicilor de familie pentru cinci ani de zile. Nu cred ca ar mai avea rost ca ministerul sa le ceara inapoi dupa aceasta perioada de timp“, declara dr. Adrian Darabantu. De asemenea, pentru fiecare pacient care a fost evaluat complet, medicul de familie primea 15, 5 lei.
In perioada august 2007-iulie 2008, s-au prezentat si cate 200 de pacienti pe luna la medic.
„Eu cred ca acest program a avut si parti bune, desi nu a avut impactul scontat asupra populatiei. Poate timpul de un an de zile a fost prea scurt pentru realizarea sa. Cu toate acestea, s-au descoperit foarte multe boli despre care nimeni nu stia. Asa am aflat ca Aradul sta foarte prost in ceea ce priveste diabetul si bolile de inima“, adauga dr. Nicolescu.
Ministerul Sanatatii va initia, din 2009, trei programe de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, a cancerului de san si a bolilor cardiovasculare.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Pompierii in actiune, pe Mures

Pompierii au executat un exercitiu de recunoastere a raului Mures folosind barcile de salvareDetasamentul de Pompieri Arad a executat, miercuri, un exercitiu de recunoastere a raului Mures, beneficiind de sprijinul personalului din cadrul rezervatiei Lunca Muresului si a Asociatiei Trei Insule, sub coordonarea directa a lt.col Iustin Marsieu.
Aplicatia vine ca urmare a faptului ca in ultima perioada a crescut numarul de misiuni de cautare a persoanelor inecate. In cadrul exercitiului, barcile de salvare au parcurs dus-intors traseul Micalaca-Pecica.
Asta pentru ca potrivit bilantului, pe aceste portiuni au existat cele mai multe solicitari de interventie, in anii anteriori. ''Au fost identificate zonele in care lansarea la apa a barcilor se poate face cu usurinta, precum si portiunile dificile pentru echipajele de cautare salvare, din cauza curentilor puternici si a neregularitatilor albiei raului'', a declarat Sorina Ambrus purtator de cuvant in cadrul ISU Arad.
Tot cu aceasta ocazie, a fost testat si sonarul care va fi folosit pentru depistarea diverselor obiecte aflate sub apa, precum si pentru determinarea adancimii (distantei pana la fundul apei).

I. C. - Jurnal aradean

  • In iunie se incheie stagiunea aniversara la Filarmonica

In luna iunie se incheie stagiunea aniversara la FilarmonicaLuna iunie reprezinta sfarsitul stagiunii aniversare la Filarmonica de Stat Arad. Asta nu inseamna ca nu vom avea parte de concerte de mare clasa. Concertul Simfonic Candlelight Soiree si Tribuna Tinerelor Talente sunt doar cateva dintre surprizele pregatite aradenilor.
Seria evenimentelor organizate de Filarmonica incepe luni, 1 iunie, de la ora 17, cu spectacolul “Joc si poveste”, pe podeaua Salii de Concerte. Zoltan Lovas este cel care va spune povestea “Frumoasei din Padurea Adormita”, un “Basm de muzica la Palat”, ambianta sonora fiind asigurata de Adriana Dogariu.
In 4 iunie, de la ora 19, are loc “Tribuna tinerelor talente”, care ii are in componenta pe Liviu Holender (Viena) - pian, Stefan Simonca Oprita - vioara, Bernadette Puican - vioara, Emanuela Buta - vioara si Dorinel Puia - clarinet. Concertul se va desfasura sub bagheta dirijorului Dorin Frandes si are in program Giacchino Rossini, Joseph Haydn, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Maurice Ravel si Luigi Bassi. Continua si in luna iunie seria Candlelight Soiree, avandu-l ca invitat, dupa cum ne-am obisnuit deja, pe actorul Zoltan Lovas. “Francois Couperin-Concerte regale” ii va avea ca protagonisti pe solistii Cristian Tuns - oboi, Victor Maria - vioara, Marcel Camenita - viola, George Pasca - violoncel, Carmen Craciun - clavecin si Corina Ardelean - flaut. Urmatorul concert al Filamonicii Arad este cel din 11 iunie, de la ora 19, care va fi dirijat de maestrul Cristian George Neagu. Solista Pelin Halkaci (Turcia) va interpreta Ludwig van Beethoven-Uvertura Coriolan op.62, Jean Sibelius-Concertul pentru vioara si orchestra in re major op.47 si Felix Mandelssohn Bartholdy-Suita “Visul unei nopti de vara”. Stagiunea aniversara de la Filarmonica va fi incheiata in 18 iunie, la ora 19, printr-un Concert vocal simfonic, sub bagheta dirijorului Vlad Conta. Solisti in acest concert sunt Carmen Gurban si Antonela Barnat, care vor interpreta Simfonia a IX-a a lui Ludwig van Beethoven. La acest concert va participa si dirijorul corului Filarmonicii, Robert Daniel Radoias.

Corina Hutan - Observator

  • Targ de preparate culinare

Targul mesterilor populari din acest an se va dasfasura la Strandul Neptun„Pe viitor este posibil sa editam o carte de bucate cu retetele prezentate la acest targ” - Adrian Tolea
Consiliul Judetean Arad si Centrul Cultural Judetean in colaborare cu Complexul Muzeal Arad vor organiza in acest sfarsit de saptamana prima editie a Targului de produse si preparate culinare traditionale.
Targul de produse si preparate culinare traditionale va avea loc in cadrul Targului mesterilor populari, manifestare organizata de Complexul Muzeal Arad si ajunsa anul acesta la cea de-a VII-a editie. Locul de desfasurare al celor doua manifestari este parcarea de la Strandul Neptun, iar intrarea este libera.
Deschiderea celor doua targuri va avea loc sambata, la orele 11. In cadrul targului vor fi prezentate produse si preparate culinare specifice zonei Aradului si, asa cum ne asigura organizatorii vor avea loc degustari. Vor fi expuse spre vanzare si degustare pita de Pecica, galustele slovacesti de Nadlac, cozonacii de Zerind, intorsurile de Sepreus si bineinteles salamul de Nadlac si carnatii de Galsa.
La aceasta editie a Targului de produse si preparate culinare traditionale vor veni si invitati din Alba, Brad, Maramures si Oroshaza, Ungaria. Invitatii se vor prezenta cu cate ceva specific zonei pe care o reprezinta, cum ar fi virsli si carnati de Brad, pate de ficat de gasca din Oroshaza si sarmale maramuresene cu pasat.
Programul actualei editii a Targului de produse si preparate culinare traditionale a fost prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa organizata la Consiliul Judetean Arad de catre Adrian Tolea, presedintele institutiei si de Ana Maria Dumitrean, directoarea Centrului Cultural Judetean Arad. „Pe viitor este posibil sa editam o carte de bucate cu retetele prezentate la acest targ, a declarat Adrian Tolea. Majoritatea felurilor enumerate am avut ocazia sa le incerc in calatoriile facute in judet si pot sa spun ca toate mi-au placut, a adaugat vicepresedintele Consiliului Judetean”.
De mentionat ca pe parcursul targurilor atmosfera va fi intretinuta printr-un bogat program folcloric.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]