Stirile Zilei
Joi, 29 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Posibila inghetare a veniturilor de la stat pune pe jar bugetarii si pensionarii

Bugetarii ameninta cu proteste in cazul in care le vor fi inghetate veniturileAlerta in randul sindicatelor bugetarilor si Ligii Pensionarilor! Guvernul ar putea propune in noul proiect de buget inghetarea salariilor bugetarilor pentru cel putin sase luni. Astfel, majorarea salariilor profesorilor ar urma sa fie facuta abia din septembrie, in trei transe. Totodata, majorarea pensiilor cu 9 la suta ar putea intra in vigoare tot din luna septembrie, prin cresterea punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut. Sindicatele si reprezentantii pensionarilor spun ca, in cazul in care se va lua o asemenea decizie, mai mult ca sigur, vor recurge la proteste.

Profesorii - cei mai afectati
Liderul Sindicatului Sanitas Arad, Delia Bonca, ne-a informat ca astazi se va afla la Bucuresti, locul unde se va discuta pe aceasta tema in cadrul Consiliului National al sindicatelor din sanatate. „Vom discuta maine (astazi n.n.) cu presedintele nostru. Sigur nu vom fi de acord cu inghetarea salariilor, dar nu stiu inca sa spun ce masuri vom lua, deoarece doar maine se va discuta. De asemenea si vineri vom avea o intalnire in acest sens. Am inteles ca ori maine, ori vineri va veni si ministrul. Sa vedem ce ne spune. Oricum nu-i sigur inca faptul ca se va aproba bugetul in conditiile acestea...”, ne-a declarat Delia Bonca.
Cei mai afectati de aceasta decizie care ar putea fi luata de guvern sunt bugetarii din randul cadrelor didactice. Potrivit liderului Sindicatului Democratic din Invatamant Arad, Danut Ienesescu, faptul ca guvernul nu a respectat nici hotararea adoptata referitoare la majorarea salariilor profesorilor, iar acum ar putea sa decida si inghetarea salariilor bugetarilor, ar putea duce la o greva generala in invatamant. „La nivelul invatamantului exista in acest moment o lege neaplicata. Daca ar fi fost aplicata aceasta lege, atunci era altceva. Inghetarea ar fi trebuit sa se faca dupa majorarile salariale promise. Nu putem fi de acord cu acest lucru, daca nu se propune o inghetare a cresterilor de preturi. Si asa colegii mai tineri nu castiga un salariu ca sa poata sa aiba un trai decent. Noi cerem respectarea legii care a fost adoptata. Nu putem fi de acord cu o situatie care ar putea inrautati nivelul de trai al colegilor nostri. Greva generala a fost doar suspendata. In perioada urmatoare, daca s-ar lua aceasta decizie de inghetare a salariilor sau orice alta decizie care sa fie in contradictie cu respectarea legii, ne vom consulta cu colegii nostri si, in functie de decizia lor, vom actiona ca atare. Nu excludem nici o eventuala declansare a unei greve generale, pentru ca nu este posibil ca intr-un stat de drept o lege care este adoptata sa fie supusa negocierii. Nu cerem decat sa-si respecte promisiunea si in acelasi timp sa respecte legea. Suntem constienti de situatia tarii, dar nu putem fi partasi la ilegalitate”, ne-a spus Danut Ienasescu.

„Inghetarea pensiilor ar putea sa se faca gradual”
In cadrul Sindicatului functionarilor Publici Sed Lex parerile despre masura inghetarii salariilor sunt impartite, probabil si in functie de venitul functionarului. „Eu, personal, nu sunt de acord cu asa ceva, atata timp cat restul preturilor se duc inainte, dar din discutiile cu colegii mei, parerile sunt impartite. Unii spun ca inteleg ca este criza si ar fi de acord cu inghetarea salariilor daca ar sti ca dupa cele sase luni, situatia s-ar remedia si ar fi mai bine, altii insa nu sunt de acord. Mie nu mi se pare normal sa vina presedintele tarii, care nu are nici o calitate in relatia dintre guvern, sindicate si patronat, sa vina sa dea asemenea sugestii de inghetare a salariilor. Oricum, sindicatele nu vor fi de acord cu o asa masura si in mod sigur vor exista proteste daca se accepta inghetarea salariilor”, ne-a declarat Tudor Gabor, presedintele Sindicatului Sed Lex, Filiala Arad.
Cum in aceasta decizie a fost vorba si despre inghetarea pensiilor, si pensionarii sunt ingrijorati. Presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor din Arad, Ilie Cerna, ne-a declarat ca a ramas socat de aceasta idee privind inghetarea pensiilor. „Sigur ca intr-o situatie dificila pentru economie trebuie luate masuri, dar nu in acest fel. Pot sa inghete pensiile si salariile, insa sa fie o masura graduala. Sunt persoane care au o pensie de 12 mii de lei sau altele care au trei mii de lei pensie. Pe aceste categorii nu le-ar afecta inghetarea pensiilor, insa pentru cei care au 120 de lei pensia, 300 sau 500 de lei, ar fi o lovitura. Asa ar fi mai intelept ca inghetarea sa se faca, dar in functie de venituri. Federatia Pensionarilor de la Bucuresti va avea o intalnire la Consiliul national al persoanelor varstnice si vor lua atitudine”, ne-a spus Ilie Cerna.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Apartamentul ANL poate fi cumparat de chirias dupa 3 ani

La 1 februarie incep inscrierile pentru apartamentele ANLPentru ca la 1 februarie incep inscrierile pentru apartamentele ANL, este bine de stiut faptul ca chiria lunara la un apartament ANL de doua camere este, in primii 5 ani de inchiriere, de aproximativ 22 de lei. Dupa 3 ani de inchiriere apartamentul poate fi cumparat (pretul face obiectul unei evaluari, deci nu poate fi estimat in momentul de fata). Dupa 5 ani, chiria se recalculeaza, doar pentru persoanele care au depasit varsta de 35 ani si poate ajunge la 275 - 300 de lei. Sansele cresc pe listele de prioritati dupa casatorie, deoarece exista un punctaj suplimentar. De asemenea, o singura persoana nu poate opta pentru un apartament de doua camere, ci doar pentru unul cu o camera. La sfarsitul lunii aprilie va fi facuta publica lista cu cei care au reusit sa obtina cele 128 de apartamente in blocurile ANL din Micalaca.

D. M. - Observator

  • Putine mame vor 85% din salariu

Putine mame au solicitat deocamdata recalcularea indemnizatieiDoar 5 la suta din totalul mamelor aflate in plata indemnizatiei au solicitat recalcularea.
Doar 5% dintre mamicile aflate in plata au solicitat, de la inceputul anului pana acum, recalcularea indemnizatiei la nivelul a 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimul an anterior nasterii copilului. Peste 4.000 de mame din intreg judetul Arad se afla, in acest moment, in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani, doar 191 dintre ele solicitand Agentiei de Prestatii Sociale recalcularea indemnizatiei.
„Inca nu am putut incepe recalcularea pentru ca aceasta se face pe baza unui program informatic special pe care doar saptamana aceasta sau saptamana viitoare il vom primi de la Bucuresti. Dar nu e nici o problema, mamele vor primi in continuare 600 de lei, urmand ca noi sa le dam retroactiv, din ianuarie, banii cuveniti in urma recalcularii indemnizatiei” - precizeaza Diana Spiridon, director al Agentiei de Prestatii Sociale Arad.
Cererile pentru recalcularea indemnizatiei pot fi depuse pana cel tarziu la data de 30 iunie 2009, urmand ca dreptul sa se acorde retroactiv, de la 1 ianuarie 2009. Mamele care vor solicita recalcularea dupa aceasta data, vor primi indemnizatia marita incepand din ziua in care au depus cererea.
In ceea ce le priveste pe mamele care au nascut dupa 1 ianuarie 2009, ele trebuie sa solicite acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (depunand dosarul cu cererea si actele doveditoare) la primaria de domiciliu.

Acte la dosar
Pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cuantum de 85%, mamicile care sunt deja in plata indemnizatiei trebuie sa transmita Agentiei Judetene de Prestatii Sociale o cerere scrisa care sa contina in mod obligatoriu numele si prenumele, CNP, adresa - atat ale persoanei beneficiare, cat si ale copilului pentru care se primeste indemnizatia. Aceasta cerere trebuie insotita de copia buletinului/cartii de identitate si de documentele doveditoare privind realizarea de venituri. Formularul de adeverinta de venit trebuie completat de angajator. Formularul poate fi procurat de la sediul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (Arad, str. Gheorghe Lazar, nr. 20, camera 101 sau 109; telefon 0257-280157).

D. D. - Jurnal aradean

  • TGV-ul nu va trece degraba pe la Curtici

Magistrala feroviara de mare viteza Budapesta-Bucuresti ar putea fi realizata doar peste multi aniRealizarea unui tren de mare viteza, de tipul TGV-ului francez, in Romania nu se poate realiza in viitorul apropriat. Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, spera ca in sapte ani sa fie inaugurata linia care sa lege Bucuresti de Budapesta, via Curtici, si, mai departe, cu Viena si Paris. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a avut o intalnire cu presedintele Consiliului de Administratie al Agentiei de Finantare a Proiectelor de Infrastructura din Franta, Gerard Longuet, si a concluzionat ca un termen atat de apropiat nu este realist. „Ce sanse avem noi sa aducem TGV-ul la Bucuresti in termenul in care s-a spus atunci, imi place sa cred ca in gluma, in conditiile in care Franta a inaugurat abia anul trecut linia Paris - Strasbourg ?”, arata Berceanu.
Reprezentantul francez sublinia ca „proiectul european este de a aduce magistrala feroviara de mare viteza pana la Viena si abia apoi ne gandim sa o prelungim spre Budapesta si, ulterior, spre Bucuresti. In prezent insa nu exista niciun proiect realizat pentru aceasta extindere spre estul Europei. Este o problema de discutat in urmatorii 20 de ani de acum incolo.”

C. P. - Observator

  • Au escaladat muntii prin imagini

Varstnicii de la centrul de ingrijire au avut ocazia de a vedea imagini si materiale filmate de catre exploratori aradeniIn urma cu cateva luni, mai precis in timpul verii, persoanelor varstnice li s-a promis ca vor participa cat de curand la un eveniment inedit. Unul din exploratorii aradeni si-a anuntat reintoarcerea dupa marea expeditie pe care avea sa o intreprinda. Iar din acel moment, varstnicii au inceput sa viseze la momentul cand li se vor expune alte imagini inedite, legate de minunatiile naturii si misterele ascunse intre masivele muntoase...
Marea expeditie s-a consumat iar exploratorul aradean si-a onorat promisiunea fata de membrii centrului de ingrijire pentru persoanele varstnice. Astfel, vizita sa, insotita de „materialul didactic” a starnit multa veselie si buna - stare in randul batranilor. Mai ales pentru surorile L.U. si F.U. de care am mai scris. Ele chiar au asteptat cu sufletul la gura acest moment. „De cand am asteptat sa se reintoarca exploratorul. Ne-a promis ca o sa ne aduca imagini frumoase din locurile unde va merge si s-a tinut de cuvant. Ne-a uimit si de data asta. Pot sa spun ca asteptarea lunga a meritat. Poate o sa ne mai aduca asa imagini frumoase, pentru ca noua ne plac”, mi-a spus, entuziasmata, L.U..
Putin inainte de ora 18:00, batranii si-au imbracat halatele calduroase si au venit la club, entuziasmati de momentele ce aveau sa urmeze. Si-au ocupat locurile in cea mai mare liniste, dupa cum s-au obisnuit si, plini de nerabdare, se uitau insistent la cearsaful alb pe care urma sa se deruleze unele imagini si filme frumos realizate in urma expeditiilor intreprinse in ultima vreme de exploratorul aradean de origine maghiara.
Astfel, la prima vedere a unor imagini cu masivii muntosi din tara, intr-un cor batranii membri ai centrului au exclamat privind splendoarea surprinsa in fotografii. Tematica acestora a fost una cat se poate de diferita. De la peisajele surprinse in natura, exploratorul a trecut cu cea mai mare usurinta la vanarea celor mai reusite cadre cu viata la tara si oameni muncind pe camp.
Insa, cireasa de pe tort a reprezentat-o primul film ales, „Sunetul linistii”. Timp de 15 minute, batranii prezenti in sala au savurat fiecare imagine, calatorind si escaladand si ei muntii, cu ajutorul imaginatiei starnita de cele vazute. Nu mai puteau scoate un cuvant, fiind prinsi in fiecare amanunt demonstrat pana si de o creanga banala, lasata la voia intamplarii pe o poteca acoperita cu zapada.
„In perioada sarbatorilor, am ales o locatie diferita fata de cea pentru care au optat in majoritate oamenii. Nu ne-am inghesuit la partiile de schi sau alte statiuni montane, ci am ales sa mergem 30 de kilometri cu canoe pe lacul Belis si cele doua brate ale sale”, a povestit varstnicilor exploratorul aradean in timp ce imaginile nu se lasau oprite.
Intr-adevar, ne-a demonstrat ca a meritat sa opteze pentru locuri ascunse de preferintele turistilor, pentru ca intregul film a fost alcatuit din imagini naucitor de interesante. De putine ori ni se intampla sa vedem cum ies aburii, dis-de-dimineata dintr-un lac, pentru ca temperatura apei e mai ridicata decat cea a aerului. Preocuparea lui a fost sa vaneze cele mai reusite cadre peisagistice, ceea ce a si reusit. Al doilea film prezentat a surprins cele mai bune cadre de pe Alpii Francezi, mai precis Masivul Mont Blanc, poate mai surprinzator decat primul.
Iar pentru ca varstnicii au primit cu atata entuziasm montajele realizate din expeditii, exploratorul le-a promis ca urmatoarea actiune pe care o va intreprinde va fi cea de a-i aduce la Filarmonica de Stat din Arad, unde se vor bucura de vizionarea unui film de mai bine de o ora, realizat din imagini culese din mai multe expeditii. Ba, mai mult, in holul Filarmonicii va fi o expozitie de fotografii, numita „Amprente”, culese din locurile nemaivazute din Maroc.

Roxana Rusu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]