Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Joi, 26 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Ameninta ca ies in strada

La dezbaterea publica repezentantii ULALA si-au exprimat nemultumirea legata de majorarea pretului gigacalorieiAradenii se opun majorarii pretului la gigacalorie ca urmare a reducerii subventiei acordate.
Sala de Casatorii a Palatului Cenad a gazduit, in aceasta dimineata, o dezbatere publica cu privire la majorarea pretului gigacaloriei. La intalnirea organizata de Primarie la solicitarea Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad (ULALA) autoritatile locale au fost reprezentate doar de viceprimarul Levente Bognar si de cativa consilieri locali. Asta, cu toate ca scumpirea gigacaloriei va afecta mii de aradeni.
Pentru ca nu a putut sa stea prea mult, Bognar a deschis dezbaterea, spunandu-si scurt punctul de vedere. „Suntem intr-o situatie foarte critica. Daca nu facem niste modificari, vom bloca sistemul. Daca trebuie sa subventionam energia termica, subventionam doar acea parte care e consumata de cei care au ramas la sistemul centralizat. Mai trebuie sa subventionam si transportul, iluminatul public...Daca consilierii vin cu o propunere de majorare, nu vin de dragul de a creste preturile”, a afirmat viceprimarul.
Reprezentantii ULALA si-au manifestat dezaprobarea in legatura cu initiativa consilierilor puterii, care propun majorarea pretului gigacaloriei de la 186 la 207 lei, Aradul urmand sa aiba astfel cea mai scumpa caldura din tara. „Ne intrebam mai intai de ce aceasta initiativa au avut-o cei trei consilieri locali, in calitate de reprezentanti in AGA la CET si nu domnul primar”, a spus printre altele Vasile Arion, vicepresedintele ULALA. Apoi, facand referire la faptul ca alesii locali si-au motivat initiativa prin necesitatea transformarii subventiei catre CET intr-un sprijin dat acelor aradeni care doresc sa-si reabiliteze termic locuintele, Arion a spus ca „prin aceasta propunere procentul de participare a Primariei cu 30% la realizarea reabilitarii termice va fi suportat tot de asociatiile de proprietari, care vor plati o gigacalorie mai scumpa”.
„In final, vom ajunge ca in Arad, la realizarea reabilitarii termice a condominiilor sa participe doar doi actori, statul si asociatiile de proprietari. Exista riscul ca aradenii sa nu mai poata plati sau sa nu mai fie de acord sa plateasca o gigacalorie aberant de mare si nejustificata, iar CET-ul, care nu a avut probleme cu debitorii, sa inceapa sa le aiba. Va aducem la cunostiinta ca, ieri seara (n.r.- miercuri seara), adunarea generala a asociatiilor de proprietari si-a manifestat dezaprobarea totala fata de acest proiect de hotarare”, este de parere Arion.
Referindu-se la afacerea de la fabrica de zahar, pentru care primarul Falca a fost trimis in judecata, vicepresedintele ULALA a spus ca „dintr-o tranzactie imobiliara din care Aradul a iesit prost s-ar fi putut reabilita 3000 de apartamente nu 1000, asa cum promite Primaria ca va reabilita ca urmare a cresterii pretului la caldura”.
Cetatenii prezenti in sala s-au aratat deosebit de nemultumiti de intentia Primariei de a majora preturile, amenintand chiar ca vor iesi in strada pentru a-si apara drepturile.

Cea mai scumpa gigacalorie
Conform unui tabel realizat de Capital, in decembrie, Aradul se afla pe locul 3, in topul celei mai scumpe energii termice. Cu 185,88 lei, cat platea populatia pentru gigacalorie, municipiul era devansat doar de Giurgiu cu 201 lei si Miercurea Ciuc, cu 199,37 lei. Daca sunt obligati sa plateasca gigacaloria cu 207 lei, aradenii vor beneficia de cea mai scumpa energie termica din tara. Asta, in conditiile in care autoritatile din Ploiesti isi permit sa ceara de la populatie doar 100 de lei pe gigacalorie, iar cele de la Constanta si Bucuresti 119 lei.

L. S. - Jurnal Aradean

  • Angajarea persoanelor dezavantajate social, incurajata cu scutirea platii contributiilor

Intreprinzatorii sunt incurajati sa angajeze persoane cu handicapIncurajarea ocuparii fortei de munca, angajatorii beneficiaza in conditiile legii de scutirea platii contributiei la bugetul asigurarilor de somaj, pe o perioada de un an de zile, desigur cu conditia sa incadreze pe posturile disponibile anumite categorii de persoane dezavantajate social.
Aceste masuri sunt menite sa intervina in cresterea excesiva a somajului. „Una dintre facilitatile puse la dispozitia angajatorilor se refera la incadrarea in munca pe perioada nedeterminata a somerilor in varsta de peste 45 de ani sau a somerilor care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale. Acesti angajatori sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani. In prezent, indicatorul de referinta este de 500 de lei“, sustine Mihaela Jude, inspector asistent AJOFM Arad. Prevederile legii incurajeaza si angajarea persoanelor cu handicap, prin oferirea de anumite impulsuri angajatorilor in acest sens. Astfel, beneficiaza lunar de o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, conform legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala dar care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani. Totusi, aceasta categorie de angajatori care, incadreaza persoane cu dizabilitati nu beneficiaza de scutirea de la plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, datorate pentru persoanele respective.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” sarbatoreste 76 de ani de la atestarea Protectiei Civile in Romania

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" sarbatoreste 76 de ani de la atestarea Protectiei Civile in RomaniaVinerea aceasta se implinesc 76 de ani de la atestarea Protectiei Civile in Romania, zi in care Regele Romaniei, Carol al-II-lea aproba prin Inaltul Decret Regal nr. 468, Regulamentul Apararii Pasive, consfintind astfel, infiintarea primelor structuri de protectie civila. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” Arad va marca evenimentul prin activitati specifice care se vor desfasura astazi si maine. Acestea vor debuta astazi de dimineata incepand cu ora noua pana la 13 cu Ziua portilor deschise si exercitii demonstrative care vor avea loc pe platoul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. In cadrul acestei activitati aradenii interesati vor putea vedea un atelier cu accesorii pentru pirotehnici, un atelier de prezentare a autospecialei NBRC (nuclear, biologic, chimic, radiologic), prezentarea modulului SMURD, prezentarea noilor echipamente speciale pentru scafandri care nu au mai fost prezentate pana acum. De asemenea, vor avea loc si salvari de la inaltime cu ajutorul corditelor, salvari de la etajele cladirii cu perna pneumatica, o descarcerare si un incendiu la tava. La 11 si jumatate, tot la sediul ISU Arad va avea loc premierea concursului de pictura destinat copiilor, pe teme de Protectie Civila, intitulat sugestiv „Copiii pot ajuta in situatii de urgenta”. Tot maine, reprezentantii inspectoratului vor prezenta analiza situatiei operative pe primele doua luni si situatia adaposturilor si a mijloacelor de alarmare de pe raza judetului. A doua zi, sambata, incepand cu ora 11 si jumatate, va avea loc un simpozion cu tema „Rolul autoritatilor locale in Protectia Civila” care se va desfasura in Sala 70 a Palatului Administrativ.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Tichetele de vacanta au intrat in legalitate

Nicolae Bacanu considera ca acordarea tichetelor de vacanta are un efect benefic pentru economiePentru bugetari, o facilitate lasata la latitudinea conducerii
Ordonanta de acordare a tichetelor de vacanta a primit in sfarsit unda verde, fiind publicata ieri, in Monitorul Oficial. Pusa in discutie, masura anticriza de impulsionare a fortei de munca a starnit controverse. Neacordarea acestui impuls a nemultumit angajatii institutiilor.
Intrarea in vigoare a prevederilor ce aproba acordarea acesteia vor avea un efect incurajator pentru mentinerea raporturilor de munca ale personalului existent in institutii. „In urma cu aproximativ 4 ani, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism a initiat proiectul de lobby si advocacy pentru adoptarea Legii voucherelor, tichetelor de vacanta. Consecventi ideii ca aceasta masura legislativa are un efect de antrenare pentru economie, prin cresterea circulatiei turistice interne, prin efectul multiplicator al turismului, consideram ca actul normativ trebuie sa se inscrie inclusiv in pachetul de masuri anticriza. In aceste conditii CCIA Arad, alaturi de un numar important de camere judetene, sustin demersul privind introducerea folosirii tichetelor de vacanta ca o alternativa suplimentara in realizarea pachetelor salariale oferite de societatile comerciale, ca un factor de cresterere a circulatiei turistice interne, ca o masura cu efect de antrenare multipla in pachetul de masuri anticriza“, sustinea Nicolae Bacanu, presedinte CCIA Arad, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
Pentru cadrele didactice acordarea acestora va fi obligatorie, iar pentru societatile de stat doar in cazul in care au avut profit. Astfel, de noile prevederi ce presupun acordarea tichetelor de masa vor beneficia toate persoanele angajate cu contract individual de munca, iar suma acordata sub aceasta forma nu poate depasi, pentru fiecare persoana, valoarea a sase salarii minime brute pe tara. Bugetarii pot primi astfel de tichete de vacanta, insa decizia va apartine institutiei in care isi desfasoara activitatile. De decizia conducerii institutiei nu vor depinde cadrele didactice, pentru ca aceasta categorie va primi obligatoriu tichete de masa.
Investitiile facute de angajator pentru acordarea acestei facilitati vor fi deductibile de la impozitul pe profit sau pe venit, in vreme ce pentru salariat nu vor fi luate in consideratie la calcularea impozitului pe venit si a impozitelor sociale. Comercializarea sau vanzarea acestor tichete se soldeaza cu amenzi drastice, de peste 1.000 de lei.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Apateu surprinde vizitatorii prin curatenie, frumusete si bun gust

Apateu este una dintre cele mai frumos amenajate localitati din judetApateul este una dintre cele mai frumos amenajate localitati din judetul nostru. Infatisarea centrului este potrivita pentru un orasel si nu pentru o comuna. Aici nu lipsesc trotuarele pavate, drumurile asfaltate dar nici spatiile verzi amenajate, parculetele sau locurile de joaca pentru copii.
Si pentru acest an, primarul Aurel Bondor are o serie de proiecte de inceput dar si de continuat. „Am incercat sa modernizam atat Apateul cat si cele doua sate apartinatoare, Berechiu si Motiori. Am terminat de renovat Primaria, mai avem de schimbat doar cateva geamuri cu termopane. Anul acesta ne-am indreptat o atentie sporita asupra problemelor care sunt in satele din comuna”, spune primarul.
Deoarece in Apateu spatiile verzi sunt frumos delimitate si foarte bine ingrijite autoritatile doresc sa amenajeze asemenea spatii si la Berechiu, chiar in centrul satului. Pentru acest proiect s-au alocat fonduri in valoare de aproximativ trei miliarde de lei vechi, lucrarile urmand sa inceapa in primavara.
De asemenea primaria a castigat un proiect guvernamental in valoare de 4,75 miliarde de lei vechi pentru modernizarea bazei sportive de la Apateu prin care terenul de sport va fi dotat si omologat pana la nivelul Diviziei C, vor fi amenajate vestiare si dusuri.

Drumurile comunale si canalizarea au devenit o prioritate
Consiliul local din Apateu si-a propus sa imbunatateasca drumurile comunale deoarece au aparut gropi din cauza vremii. Drumul comunal Apateu - Sepreus va fi refacut pe o suprafata de 5,3 kilometri (aceasta suprafata ii revine comunei Apateu, restul fiind pe teritoriul comunei Sepreus), din care s-au asfaltat deja 1,2 kilometri anul trecut.
„Nu am reinceput inca lucrarile de asfaltare deoarece asteptam banii de la Guvern, necesari pentru finalizare. Mai avem un proiect prin care intentionam sa construim un pod peste raul Calacea din localitatea Berechiu, proiect ce depaseste 2 miliarde de lei vechi. Am primit deja 1,7 miliarde de la Consiliul Judetean Arad, aceste lucrari fiind necesare pentru ca vechiul pod este foarte uzat si noi il vom inlocui cu unul modern”, spune Bondor.
Tot in Berechiu se va pietrui drumul comunal Berechiu - Calacea (judetul Bihor), pe o suprafata de 4,4 kilometri din care 800 de metri este deja gata.
In prezent se lucreaza la introducerea retelei de canalizare in Apateu pe o suprafata de 15 kilometri si la extinderea retelei de apa pe o suprafata de 5 kilometri, 10 kilometri fiind deja terminati. La finalizarea lucrarilor se vor pietrui si drumurile pentru a remedia stricaciunile facute. Pentru reabilitarea drumului spre cimitir si pentru realizarea a 40 de locuri de parcare la cimitir primaria a castigat un nou proiect in valoare de 2.4 miliarde de lei vechi, lucrarile urmand sa inceapa si aici.

Primarul ar dori liceu in Apateu
Scoala Generala din Apateu va intra din acest an in renovare. Primaria a castigat anul trecut un proiect guvernamental de reabilitare a unitatii de invatamant in valoare de 8,5 miliarde de lei vechi. Acest proiect cuprinde inlocuirea acoperisului, a geamurilor cu ferestre tip termopan, refacerea sistemului de instalatie electrica,
zugravirea salilor de clasa parchetarea si montarea de lambriuri. La final se va face si fatada imobilului, pentru ca aspectul si conditiile oferite aici sa se ridice la standardele impuse de Uniunea Europeana. Incalzirea centrala a fost deja introdusa aici printr-un alt proiect guvernamental.
„Proiectul depus de noi a fost castigat anul trecut, cand am facut si licitatia pentru firma care se va ocupa de lucrari. Acum trebuie sa primim finantarea de la Guvern pentru a demara lucrarile”, ne explica primarul. O alta intentie a primarului ar fi obtinerea aprobarii de a infinta liceu in Apateu pentru ca elevii de aici sa nu mai fie nevoiti sa faca naveta la oras. In prezent aproape 500 de copii sunt inscrisi la gradinita si la scoala in clasele I-VIII.
In ceea ce priveste Gradinita, primarul ar vrea sa prinda un proiect de finantare prin care sa construiasca un loc de joaca pentru copii, restul lucrarilor fiind in mare parte facute, aici prescolarii beneficiind de tot ce au nevoie.

Principala ocupatie a locuitorilor este agricultura
Majoritatea locuitorilor comunei se ocupa cu agricultura, castigandu-si traiul din roadele pamantului. Tinerii au inceput sa se angajeze pe la orase, in special la Ineu, la Delphi, sau la Chisineu Cris. In ultimul timp aici s-a dezvoltat legumicultura, satenii mergand la pietele din Bihor pentru a-si vinde marfa. „Au o piata foarte buna la Oradea. Stiu ca anul acesta au fost foarte cautate vinetele. Aici nu sunt prea multe locuri de munca si atunci oamenii cultiva pamantul. Peste trei sute de cetateni sunt plecati in strainatate, in special in Italia, Statele Unite, Austria si Marea Britanie. Suntem o zona izolata aici si investitorii nu sunt interesati sa-si dezvolte afacerile in aceasta regiune. Suntem departe de orase insa deocamdata nu ne-a afectat criza financiara despre care se vorbeste in diferite localitati. Oricum aici se va simti mai putin - nu sunt firme care sa se desfiinteze, agricultura fiind pe primul loc”, explica primarul.

Locuitorii beneficiaza de internet gratuit
Clubul pentru tineri este foarte frecventat de acestia. In fiecare seara se aduna acolo si desfasoara diverse activitati, dispunand de sase calculatoare, conectate la internet pe care le pot folosi cand doresc. „De obicei se aduna seara si asculta muzica, joaca sah, ping-pong si se distreaza. Tot aici, in cadrul proiectului „Economia bazata pe cunoastere” cetatenii pot veni opt ore pe zi sa caute ce doresc pe internet. Acestia vin si se informeaza pentru diferite probleme sau pur si simplu invata sa foloseasca internetul. Si elevii vin aici pentru a cauta diferite informatii pentru proiectele de la scoala”, explica Bondor.

Functionarea unei statii PECO in comuna ar fi de mare folos oamenilor
Majoritatea locuitorilor au masini dar si tractoare si tot felul de utilaje agricole. Din pacate acestia nu pot sa isi cumpere combustibilul necesar chiar de la ei din comuna, iar primaria s-a gandit ca ar fi profitabila montarea unei statii PECO la iesire din localitate. „Ne-am interesat de actele necesare pentru realizarea statiei insa se pare ca intarzie procurarea lor. Este destul de greu sa mergem in alta localitate pentru combustibil. Sper sa rezolvam problema in acest an”, ne spune edilul.

Simina Roz - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]