Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Miercuri, 25 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Autoritatile locale si-au asigurat un partener in persoana noului prefect, Calin Bibart

Calin Bibart a fost numit prefect al AraduluiCalin Bibart a fost numit ieri prefect interimar al Aradului, pana la organizarea concursului de ocupare a postului. Sala 70 a Palatului Administrativ a parut neincapatoare pentru numerosii invitati: reprezentantii cultelor, reprezentanti ai Politiei, primariei municipiului, Consiliului Judetean, precum si numerosi primari din judet.
Bibart a fost investit de ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu, dupa care a depus juramantul. Prefectul va reprezenta legatura administratiei centrale cu cea locala. „Nu doresc sa intru in polemici, dar nu voi face ca si alti prefecti, sa intru in contradictie cu interesele aradenilor, sau sa franez dezvoltarea judetului”, a rostit Calin Bibart. „Va asigur de intreaga mea colaborare”, s-a adresat acesta autoritatilor locale.
Ministrul a luat si el cuvantul: „La Bucuresti raportul de forte s-a schimbat, iar acum, cand se iau decizii, toata lumea intreaba daca e si Ghita Falca la masa. Sunt oameni puternici in Arad, asa ca Aradul se afla pe o pozitie buna”, iar referitor la noul prefect, Gabriel Sandu i-a adresat un singur indemn: „Domnule prefect, aveti grija!”
Eusebiu Pistru, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, a tinut si el sa adreseze cateva cuvinte celor din sala, cu aceasta ocazie: „Voi ajuta Aradul, iar obiectivul nostru principal este infrastructura: centura de ocolire, drumul expres Arad-Oradea, autostrada Arad-Timisoara si pasajele de pe centura”.
Din partea parlamentarilor aradeni, Traian Igas i s-a adresat lui Bibart: „In numele parlamentarilor din Arad va asiguram ca veti fi partenerul nostru, atata timp cat veti respecta legea si veti avea o colaborare buna cu autoritatile locale”. De asemenea, Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean, l-a apreciat pe Bibart ca pe un partener al primariilor din Arad.
Primarul Aradului a mentionat ca participa la a 7-a numire a unui prefect si s-a aratat convins ca cel care ocupa acest post in momentul de fata va demonstra ce inseamna functionar public. Gheorghe Falca a subliniat si el faptul ca „Aradul a inceput sa conteze la Bucuresti”, pentru ca in pozitii cheie se afla si aradeni.
Primarul a facut referire si la neintelegerile pe care le-a avut cu fostul prefect, dar si la problemele pe care, spune el, le-au generat Aradului oamenii politici de alta culoare decat cea din care face parte conducerea municipiului si a judetului.

Dana Mirea - Observator

  • Confuzie in randul dascalilor aradeni

Cadrele didactice din invatamantul aradean sunt nedumerite de actiunile CJANemultumirile cadrelor didactice din invatamantul aradean, au atins limita suportabilului.
De cativa ani, dascalii apeleaza la instanta pentru respectarea legilor si aplicarea lor corecta, apoi depun eforturi sustinute pentru responsabilizarea autoritatilor si institutiilor statului pentru a pune in executare sentintele obtinute. Profesorii considera ca este o situatie aberanta care nu mai poate continua si in mod firesc, trebuie sa intre in normalitate.
Profesorii sunt suparati din cauza nerespectarii legilor de catre guvern, in special Legea nr. 221/2008 votata de parlament si promulgata de presedinte, privind cresterile salariale, precum si din cauza indarjirii Consiliului Judetean Arad de a nu recunoaste drepturile salariale castigate in instanta prin Sentinta Civila nr. 402/10.07.2008, sentinta definitiva, executorie si irevocabila. Nemultumirile sunt amplificate si de faptul ca cel de-al 13-lea salariu aferent anului 2008 n-a fost acordat inca, desi au trecut deja doua luni din primul trimestru al anului in curs. Avand in vedere ca bugetul pe anul 2009 a fost votat, se asteapta ca, in cel mai scurt timp, sa fie alocate sume pentru alocarea acestui premiu anual.
Prof. Danut Ienesescu, liderul Sindicatului Democratic din Invatamantul Aradean, declara: „Problemele au aparut in momentul in care a fost emisa Ordonanta de Guvern nr.1/2009, iar Consiliul Judetean Arad a cerut sa fie pusa in aplicare in unitatile scolare pentru care are calitatea de ordonator de credite. Prin aceasta decizie, Consiliul Judetean nu a mai recunoscut sentinta judecatoreasca 402/2008 si, astfel, personalul didactic aflat in posesia sentintei a fost prejudiciat de sume cuprinse, in medie, intre 200-300 de lei. Ca urmare, in data de 20.02.2009 a avut loc intalnirea Biroului Operativ al SDIA cu liderii de sindicat din unitatile scolare care au ca ordonator principal de credite Consiliul Judetean Arad , in care s-a analizat starea de fapt cu care se confrunta cadrele didactice si s-au stabilit masurile ce se impun pentru restabilirea situatiei create. Consideram ca impunerea aplicarii ordonantei in respectivele unitati de invatamant este un abuz deoarece hotararea judecatoreasca in cauza este obligatorie pentru angajator avand efect de „putere de lucru judecat”, conform Codului de Procedura Civila. De asemenea, salariile stabilite prin sentinta civila amintita nu pot fi modificate de catre angajator decat cu acordul angajatului si numai daca noua salarizare este superioara celei stabilite de respectiva sentinta“.
De cealalta parte, Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean, considera ca presiunile create de sindicatul din invatamant sunt pripite si vin intr-un moment in care administratiile locale inca nu si-au aprobat bugetele pe anul 2009. „Necesarul resurselor bugetare aferente cheltuielilor de personal pentru achitarea drepturilor salariale pana la aprobarea bugetului de stat pe anul 2009 va fi determinat cu respectarea prevederilor O.U.G. nr. 1/2009 ,,privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar”. Potrivit legislatiei in vigoare gestiunea sistemului de salarizare se asigura de catre ordonatorul principal de credite al judetului din care unitatile de invatamant special sunt finantate cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate. In ceea ce priveste acordarea celui de-al 13-lea salariu, reamintim faptul ca principiul de finantare pana la aprobarea bugetului fiecarei institutii publice potrivit prevederilor Legii 273 actualizata, privind finantele publice locale, este de 1/12 din prevederile bugetare ale fiecarui ordonator de credite, pe anul 2008. Mentionam faptul ca scolile speciale nu s-au incadrat in aceasta prevedere legala, mai mult Legea Bugetului de Stat pe 2008 prevede acordarea celui de-al 13-lea salariu incepand cu luna ianuarie a anului 2009, neimpunand un termen limita. Acordarea acestuia putandu-se acorda esalonat pe tot parcursul anului 2009, in functie de posibilitatile financiare ale ordonatorului principal de credite“, sustine Nicolae Iotcu.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Aradenii vor putea sa deguste in continuare branza pe care o cumpara!

Cumparatorii vor putea sa deguste produsele lactateMicii comercianti sunt incantati de faptul ca se va reveni la vechiul sistem si se va renunta la legea prin care li se impunea sa-si ambaleze marfa. La fel de incantati sunt si cumparatorii care prefera sa guste branza inainte sa o cumpere si care de multe ori doresc sa achizitioneze produsul in cantitati mai mici.
Astfel, pentru ca oamenii nu sunt de acord cu acesta hotarare urmeaza sa se renunte la ideea de a ambala branza, urda si casul de pe piata. Ramane insa de vazut cand si daca legea va fi anulata.
Ieri in halele pietelor aradene prea putini producatori si-au expus marfa, spre dezamagirea oamenilor care au venit la cumparaturi. Multi dintre comercianti au ales sa nu-si mai etaleze marfa ca de obicei, pana cand nu se va stabili cu exactitate conditiile in care isi vor putea desfasura activitatea.
In cazul in care branza va trebui infoliata si etichetata, multi tarani vor trebui sa renunte la acesta afacere, care oricum nu este asa banoasa. Pe langa faptul ca vanzatorii au redus destul de mult din pret in acesta perioada, platesc destul de mult si pe inchiriatul mesei, iar ambalatul marfii i-ar fi costat mult prea mult. Totodata acest lucru i-ar determina pe comercianti sa-si scumpeasca produsele, ceea ce ar indeparta si clientii.
„Normal ca nu ne convine sa fim obligati sa ambalam branza si in acelasi timp nici clientilor nostri nu le convine acest lucru, pentru ca ei s-au obisnuit sa guste branza si sa cumpere ce le place mai mult. Deocamdata, eu am inteles ca legea nu a fost publicata in Monitorul Oficial si asteptam sa vedem ce se va intampla”, spune Maria, comerciant.
„Ar fi bine daca s-ar renunta la acesta hotarare pentru ca nu avantajeaza pe nimeni si este foarte costisitoare, iar noi, taranii, nu ne permitem sa platim atatea taxe. Daca va trebui sa ne ambalam produsele, probabil ca ne vom vinde animalele si ne vom reprofila. Acum am mai si scazut pretul branzei, la 12 lei kg, iar laptele la 5 lei doi litri”, spune Maria Suteu, comerciant.
„E o idee foarte buna sa se renunte la ambalarea produselor lactate pentru ca e si in avantajul clientilor, pentru ca stim ce cumparam: am posibilitatea sa degust branza si stiu sigur daca merita sa o cumpar sau nu. Nu sa ajung cu ea acasa, sa o desfac si sa constat ca nu e pe gustul meu. Eu sunt de acord cu acest lucru!”, spune Elena, cumparator.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Au lansat Aradul digital

Primarul Gheorghe Falca a semnat impreuna cu Ministrul Comunicatiilor protocolul de colaborare pentru proiectul "Aradul - Oras Digital"Ministrul Comunicatiilor a semnat protocolul de colaborare pentru proiectul „Aradul - Oras Digital“.
Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu, si primarul Gheorghe Falca au semnat astazi, la Arad, Protocolul de Colaborare pentru „Aradul - Oras Digital”. Proiectul face parte din programul ministerului de creare a portalului national e-Romania, care presupune colectarea si gestionarea informatiilor de interes public din toate judetele si, implicit, colaborarea cu toate administratiile locale.
Portalul va cuprinde link-uri catre site-uri tuturor celor 3.500 de comune si orase din tara, care vor oferi, la randul lor, informatii de interes public, in scop turistic etc. si posibilitatea platii taxelor online sau posibilitatea descarcarii de documente si formulare ale institutiilor statului.
"Pentru proiectul «Romania digitala» ministerul dispune de suma de 38 de milioane de lei, pe moment. Portalul e-Romania va fi cel mai important si va cuprinde legaturi catre alte cateva portaluri, cum ar fi e-taxe, e-guvernare si e-administratie", a declarat ministrul.

Doi la suta
Ministerul va finanta in proportie de 98% costurile de implementare ale proiectului, municipalitatea urmand sa participe cu doar 2%.
Ministerul Comunicatiilor a semnat deja protocoale in vederea realizarii portalului cu administratiile din Mures si Cluj, iar ieri cu Primaria Arad. Protocoalele cu celelalte judete vor fi semnate in urmatoarele luni. Acestea vor trebui sa devina operationale pana la finele lui 2009.

A. B. - Jurnal Aradean

  • Aradul pitoresc... Baile Lipova - una dintre comorile Aradului

Strandul Baile Lipova atrage multi turisti pe perioada veriiJudetul Arad pastreaza o varietate de atractii turistice, atat pentru cei veniti de peste hotare, cat si pentru cei care vor sa paraseasca macar pentru un week-end aglomeratia orasului. Una dintre aceste atractii, care ani de-a randul a suferit schimbari majore (asta dupa ce a fost lasata in paragina un timp indelungat), este Statiunea Baile Lipova, una dintre „perlele Aradului”. Fie ca e vorba de Timisoara, Arad sau judetele din jurul acestuia, oamenii vin an de an aici, fie pentru facilitatile pe care statiunea le ofera, fie pentru apa minerala cotata ca fiind „apa regilor”.
Desi in prezent zeci de oameni continua sa faca eternele drumuri pentru a se aproviziona cu apa minerala direct de la cele doua izvoare existente in jurul statiunii, in decursul celor peste 150 de ani de existenta, statiunea a trecut prin multe momente dificile. Iar cei care au facut o obisnuita din vizitarea ei, pot confirma acest lucru. Daca acum mai bine de zece ani, statiunea era intr-o stare avansata de degradare, singura atractie ramanand totusi apa minerala pentru care multi veneau cu masinile pline ochi de sticle goale, pentru a se aproviziona cu „apa acra”, denumire prin care era cunoscuta inca din secolul XVII, astazi in schimb, cu ajutorul unor oameni care au vazut aici o posibila atractie turistica, statiunea si-a inceput „schimbarea la fata”.

Borvizul de Lipova
Primul izvor descoperit a aparut in mod natural la suprafata si face parte dintr-o panza de adancime medie aflata sub presiune, care o impinge spre suprafata dandu-i caracterul ascensional-artezian. Apa contine mai multe elemente provenite din magma rocilor din care urca in straturile acvifere.
In cele 31 de foraje efectuate intre anii 1906 si 1975, atingandu-se adancimea de 157 de metri, s-a constatat in urma analizelor ca apa minerala cea mai de calitate, cu toate proprietatile fizico-chimice, se gaseste la adancimile cuprinse intre 25-35 de metri, unde se gaseste cea mai mare rezerva de apa minerala a zacamantului hidromineral de la Lipova.
Astfel, analizele facute de specialisti din Viena si Budapesta inainte de 1920 in Austro-Ungaria si Institutul Balneologic din Bucuresti din perioada interbe- lica, i-au atribuit la diferite concursuri internationale, europene si nationale un loc intre primele ape minerale din Romania. In 1910 incepe imbutelierea, cu o productie de 5.000-7.000 de sticle de un litru pe zi. Pentru calitatile sale, incepand cu anul 1928, apa minerala de Lipova devine furnizorul Curtii Regale, fiind considerata cea mai buna din tara. Caracteristicile apei minerale de Lipova sunt gustul placut, bogata in acid carbonic natural, este un admirabil lichid digestiv curat si igienic, este un borviz cu calitati aperitive si nutritive, nu face condens cu vinurile rosii si mai putin cu cele albe, este valorificata in afectiunile cardiovasculare, ale aparatului circulator, in tratament ginecologic, locomotor, tulburari endocrine, gastrite cronice hiperacide, afectiuni hepato-biliare.

Un adevarat magnet pentru turistii de pretutindeni
La o vizita pe meleagurile Lipovei, nu ai cum sa nu ramai impresionat de frumusetea si de potentialul turistic al statiunii balneo-climaterice. In prezent ofera conditii de campare si cazare la standarde occidentale. Pornind de la cele doua bazine si cele trei restaurante aflate in statiune, prin masive investitii s-a realizat si construirea unui camping care cuprinde 15 bungalow-uri dotate cu toate facilitatile (apa calda, dus, toaleta, doua paturi). Totodata, pentru a veni in sprijinul celor care calca pragul statiunii, a fost realizat si un loc pentru camping, pentru amatorii de excursii cu rulota, unde pot beneficia de racorduri la reteaua de electricitate si reteaua de apa potabila, cat si pentru cei care opteaza pentru camparea cu cortul.

Iar ca „tacamul sa fie complet”, in cadrul statiunii se organizeaza si concerte sau diverse manifestari pentru localnici si nu numai.
Inainte de 1990, Statiunea Baile Lipova era cautata in special de cardiaci, pentru ca apa minerala de Lipova are proprietati curative. Existau mai multe pavilioane de cazare, baze de tratament, hoteluri, izvoare cu apa minerala. Dupa Revolutie, in schimb, totul a fost distrus, iar oamenii au furat cat au putut din putinul care a mai ramas.
In urma cu mai bine de zece ani, mai exact in 1998, Constantin Milos, care dorea sa devina un om de afaceri in domeniul apelor minerale, a cumparat pachetul majoritar de actiuni la Statiunea Baile Lipova, care atunci era o ruina.
„In momentul in care am preluat statiunea, totul era distrus. Am incercat sa investim aici tocmai pentru potentialul turistic pe care il are zona. Acum, in fiecare an statiunea este asaltata de turisti, fie de pe meleagurile noastre, fie de peste granita”, spune Constantin Milos. Desi initial a avut inca doi parteneri, cu timpul a ramas singur. Legat de apa minerala, domnia sa tine sa precizeze ca „in perioada interbelica a fost favorita Casei Regale”.
Cat privesc planurile de viitor, acestea par marete, avand in vedere ca se vrea accesarea unor fonduri europene. „Intentionez sa accesez niste fonduri europene, prin care sa investesc in baza de agrement. Este vorba despre saune, bazine cu hidromasaj, plus o baza sportiva care sa cuprinda un teren de fotbal, unul de tenis si unul de minigolf”, completeaza Constantin Milos.

Parerile sunt impartite...
Despre investitiile care au avut loc, cei care au trecut macar o data prin statiune pot spune ca intr-adevar locul este unul pitoresc, o adevatata comoara pentru judetul nostru. Totusi, exista si pareri contra, care considera ca desi au trecut mai bine de 19 ani de cand statiunea a devenit ruina, nimeni nu se grabeste sa investeasca in fostele baze de tratament. „Daca e sa privim per ansamblu, singura schimbare majora este strandul propriu-zis. Pentru ca e parasita, aleile sunt pline de maracini, iar bazele de tratament au devenit cu timpul niste ruine. Asteptam sa se investeasca si in asa ceva, mai ales ca in trecut, era la mare cautare de cardiaci pentru proprietatile acestei ape”, spune Mihai L., un aradean.

Adrian Todor - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]