Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Marti, 24 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Anul 2009 - mult mai scump pentru aradeni

Anul acesta aradenii platesc mai mult la cheltuieli decat anul trecutCheltuielile unui aradean au crescut extrem de mult in aceasta perioada a anului, fata de anul trecut. Gigacaloria a fost scumpita intre timp de patru ori (207 lei in momentul de fata), pana a ajuns in acest moment cu 40% mai mare ca si pret decat in primavara lui 2008, dupa cum ne informeaza Vasile Arion, vicepresedinte al ULALA (Uniunea Locala a Asociatiilor Locative din Arad).
In aceeasi masura (cu 40%) a crescut si pretul apei calde, ajungand la 13 lei. Pentru apa rece platim 5 lei, adica cu 9% mai mult, conform calculelor lui Arion, gazul a ajuns mai scump cu 20%, pana la 1,4 lei/ mc. Gunoiul a ramas la acelasi nivel, 5,25 lei/luna/persoana, insa cu cateva zile in urma, Consiliul Local Municipal a aprobat scumpirea serviciilor de salubrizare efectuate de societatea in cauza, cu 8,57%. Canalizarea, scumpita saptamana trecuta cu 20%, a ajuns la 2,70 lei.
Scumpirea gigacaloriei a dus si la scumpirea apei calde, iar scumpirea canalizarii a generat un pret mai mare pentru facturarea apei calde si a apei reci.
In ceea ce priveste impozitul pe casa, acesta variaza foarte mult, in functie de cele aproximativ 70 de criterii aplicate de directia fiscala, printre care zona de impozitare in care se afla imobilul, suprafata, numarul de etaje, materiale de constructii.
Vicepresedintele ULALA ne-a precizat ca inainte de ultima majorare a gigacaloriei, cu 11%, de la 186, la 207 lei, cheltuielile pentru un apartament cu doua camere erau cuprinse intre 400 si 500 de lei. Pretul caldurii reprezinta aproximativ 70% din aceste sume, insa efectele recentelor scumpiri vor fi resimtite abia odata cu afisarea cheltuielilor din aceasta luna.

Dana Mirea - Observator

  • Politia si-a deschis portile

Copiii au venit in numar mare sa vada aparatura cu care lucreaza IJP AradInspectoratul Judetean de Politie a fost luat cu asalt de aradenii care au dorit sa vada cum lucreaza un om al legii si cum decurge o ancheta. Mai curiosi din fire, copiii au venit intr-un numar mare.
Zeci de politisti le-au stat la dispozitie pentru a le explica modul in care se cerceteaza locul crimei, cum se identifica o persoana, cum se face un test la detectorul de minciuni sau cum se antreneaza politistii, atat in sala, cat si in poligonul de trageri. De departe, cele mai cautate oferte din cadrul Zilei Portilor Deschise au fost masinile de interventie. Girofarele le-au atras atentia in mod special copiilor iar un numar foarte mare de elevi au spus, la finele vizitei, ca vor sa se faca politisti.

I. C. - Jurnal aradean

  • A inceput numaratoarea inversa pentru ANL-uri

Mai sunt sase zile lucratoare in care se mai pot depune cererile pentru locuinte ANLTinerii care doresc sa intre in posesia unei locuinte ANL trebuie sa se grabeasca, deoarece a inceput numaratoarea inversa.
Sase zile lucratoare mai sunt pana se incheie perioada de depunere a cererilor. De asemenea, cei care si-au depus dosarul in urma cu cativa ani trebuie sa il reinnoiasca, altfel nu este luat in considerare. „Cei care si-au depus cererile si mai doresc o locuinta ANL trebuie sa vina sa isi depuna si celelalte acte pentru ca dosarul sa fie complet”, sustine Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.
De pe data de 2 februarie, de cand a inceput inscrierea, 500 de tineri au depus dosarele complete. Lupta va fi una destul de mare, deoarece sunt doar 128 de apartamente, iar dupa experienta anilor trecuti, cei mai multi isi vor depune dosarele pe ultima suta de metri. Apartamentele au una sau doua camere si sunt in blocurile din Cartierul Micalaca (Zona Selgros).
Pana pe data de 5 aprilie se va afisa si punctajul, iar in intervalul 6-14 aprilie va avea loc depunerea contestatiilor. Acestea se vor solutiona in intervalul 15-24 aprilie, iar in data de 24 se va afisa lista finala. Amintim ca pentru a intra in posesia unei locuinte ANL trebuie indeplinite cateva criterii. In primul rand, titularul cererii de repartizare a unei locuinte pentru tineri, destinata inchirierii, trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii si sa poata primi repartitie pentru locuinta in cel mult 12 luni dupa implinirea acestei varste.
Cererea de locuinta se efectueaza numai individual si in nume propriu. De asemenea, titularul cererii de locuinta si ceilalti membri ai familiei acestuia: sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia trebuie sa nu detina si sa nu fi detinut o alta locuinta in proprietate si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unitatii administrativ-teritoriale sau a unitatii in care isi desfasoara activitatea, in localitatea in care a solicitat locuinta.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Proiectele culturale au primit bani de la Consiliul Judetean - aproximativ 1.750.000 de lei

Consilierii au alocat suma de 1.750.100 lei pentu activitatile culturale din 2009 finantate prin Centrul Cultural JudeteanAnul acesta, Consiliul Judetean Arad a alocat 1.750.100 de lei pentru calendarul evenimentelor artistice din 2009, care vor fi finantate prin Centrul Cultural Judetean.
Calendarul a fost organizat avand in vedere propunerile inaintate de principalii promotori/organizatori de evenimente culturale apartinand institutiilor subordonate Consiliului Judetean Arad: Centrul Cultural Judetean, Biblioteca Judeteana, Scoala Populara de Arte, Inspectoratul Scolar al Judetului Arad, scoli speciale. Acestor propuneri li s-au adaugat unele actiuni cu grad ridicat de reprezentativitate si caracter repetitiv.
Selectionarea solicitarilor de finantare s-a facut conform criteriilor general valabile, utilizate in ultimii ani de comisia de specialitate a Consiliului Judetean Arad, stabilindu-se sprijinul financiar pentru fiecare actiune in parte si configurarea bugetului total.
Cea mai mare suma, 300.000 de lei, a fost repartizata pentru Zilele Culturii Judetului Arad - Scoala de vara, tabere de creatie, spectacole, intalniri cu personalitati. Pentru organizarea concursului interjudetean de matematica „Traian Lalescu” au fost alocati 7000 de lei, pentru Salonul international de fotografie turistica - 11.500 de lei, pentru promovarea turismului aradean - 8.000 de lei, premierea elevilor aradeni olimpici nationali - 15.000 de lei, seminar „Leadership si management in administratia publica” la Moneasa - 9.000 de lei, targ de produse si preparate culinare traditionale - 40.000 de lei, festivalurile internationale de folk si rock vor avea la dispozitie cate 5.000 de lei, Festivalul clatitelor - 10.000 de lei; Avignon, „Obicei de nunta” - 30.000 de lei; Festivalul de muzica usoara de la Sebis - 40.000 de lei; Turneul international de tenis „Trofeul Ion Tiriac” - 25.000 de lei; festivalul vinului de soi - 50.000 de lei; Zilele culturii sarbe si germane, cate 5.000 de lei, iar ale celei maghiare - 10.000 de lei; Bustul lui Alexandru Mocioni la Birchis va costa CJA 20.000 de lei; Festivalul vanatorilor de la Bata - 15.000 de lei; Bienala Meeting Point - 90.000 de lei; Ziua Nationala a Romaniei - 15.000 de lei; Comemorarea eroilor revolutiei - 20.000 de lei; Premiile anuale ale CJA - 40.000 de lei; Concurs „Lada de zestre” - 150.000 de lei; Productii editoriale - 100.000 de lei etc.

Dana Mirea - Observator

  • Investitie de 5 milioane euro

UVVG a inaugurat la Socodor Centrul de Tratament si Cercetare a bolli AlzheimerUVVG a inaugurat, astazi, la Socodor, Centrul de Tratament si Cercetare a bolii Alzheimer.
Peste cinci milioane de euro - atat valoreaza Centrul de Tratament si Cercetare a bolii Alzheimer, inaugurat, ieri, in comuna Socodor. Centrul apartine Universitatii de Vest „Vasile Goldis” si este realizat in colaborare cu SC Terapeutica SA (proprietara Spitalului „Sf. Gheorghe” din Chisineu Cris), Consortiul Social si Medical Del Borsodi din Miskolc (Ungaria) si Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia” din Bucuresti.
Centrul are 20 de camere cu doua paturi, pentru bolnavi si pune la dispozitia pacientilor servicii medicale, baze de tratament si agrement, precum si o infrastructura de nivel european. Colectivul de cercetare a bolii Alzheimer beneficiaza de toate conditiile pentru diagnosticul si tratarea bolii, centrul fiind dotat cu aparatura de ultima ora pentru teste de biologie moleculara, anatomatologie si biochimie.
Toate acestea vin sa confirme interesul Universitatii pentru studii in domeniul gerontologiei.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, considera ca infiintarea unui Centru de tratament si cercetare a bolii Alzheimer este o necesitate pe termen mediu si lung, deoarece nu se cunoaste cu siguranta cauza care provoaca boala Alzheimer.
„In prezent nu exista niciun examen de laborator care sa indice eventualitatea unei boli Alzheimer, aceasta constituind una din premisele cercetarii stiintifice care se va desfasura la Centrul de Cercetare. Testele de laborator se efectueaza pentru a exclude alte cauze posibile ale unei demente, iar departamentele de specialitate psihologie si psihiatrie de la Universitate vor desfasura, in cadrul centrului, teme de cercetare cu aplicabilitate clinica. Prin examenele de laborator se pot detecta unele cauze infectioase ale dementei progresive”, a precizat rectorul Aurel Ardelean.
La festivitatea inaugurala de ieri au participat prefectul Calin Bibart, vicepresedintele CJ, Adrian Tolea, conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Arad, cadre universitare, studenti, reprezentanti ai Academiei Romane, parteneri din invatamantul medical academic din Ungaria (dr. Szalkai Ivan), oficialitati judetene si locale.

Planuri
Conducerea Universitatii de Vest „Vasile Goldis” are de gand sa infiinteze si la Arad, in cadrul Clinicii de Psihiatrie, un ambulatoriu de specialitate pentru diagnosticarea si monitorizarea cazurilor de dementa sau boala Alzheimer.

D. D. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]