Stirile Zilei
Sambata, 24 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Efectele crizei economice

Criza economica a facut ca preturile bunurilor imobiliare sa scadaPare un paradox, dar actuala criza financiar-economica mondiala, care se napusteste si peste Romania, produce si efecte pozitive. Desigur, faptul ca marile intreprinderi isi reduc motoarele - prea turate in ultimii ani - si destui oameni isi vor pierde locurile de munca, este un lucru rau pentru Romania. Dupa cum, la fel de rau este si faptul ca locurile de munca bine platite din tarile occidentale, care au asigurat un trai indestulator pentru cateva milioane bune de romani, se vor reduce drastic in viitorul apropiat, deoarece tarile cu pricina vor cunoaste rigorile recesiunii economice.
Dar nu acelasi lucru il putem spune si despre scaderea preturilor la bunurile imobiliare, incadrand aici casele, apartamentele si terenurile. Ani de-a randul, preturile din acest domeniu au crescut intr-un mod mai mult decat spectaculos. Un apartament in buricul Bucurestilor ajunsese sa valoreze cat unul din Paris sau de la Londra, iar o vila in Baneasa batea preturile rivierei frantuzesti. Toata lumea ajunsese sa vorbeasca despre suta de mii de euro ca despre un lucru aproape banal, iar buticarii din fata Spitalului judetean sau cei care duceau marfa din Turcia si o vindeau la mesele din Piata Soarelui se credeau mari agenti economici si, dupa ce au umflat cu profituri pe cateva luni fisa fiscala, au inceput sa-si cumpere masini luxoase in leasing, unele cu preturi care sareau de 50.000 de euro. De cealalta parte, apartamentele, casele de locuit si terenurile de constructie si-au pierdut pur si simplu pretul de referinta, iar bancile acceptau in zece minute evaluari de mai mare jena.
O garsoniera in Vlaicu trecea lejer de 30.000 de euro, un loc de casa in Micalaca Veche sarea de 150.000, iar hectarul de teren agricol intravilan se rotea in jurul milionului de euroi.
Devenise cat se poate de evident ca se intrecuse masura, iar lantul se va rupe cat de curand. Ei bine, iata ca s-a rupt, iar „geambasii“ imobiliari se dau de ceasul mortii cu marfa in stoc. Nici o banca nu mai este in stare sa evalueze corect un teren sau un imobil, deoarece nimeni nu mai stie cat valoreaza in mod real. Intreaga piata e blocata, nimeni nu mai cumpara si, in final, nimeni nu mai poate vinde. Preturile materialelor de constructii s-au redus la jumatate, deoarece si acestea se umflasera pe masura imobiliarelor. Pe la sate, taranii au constatat ca nu mai este rentabil sa lucrezi pamantul si, prin urmare, l-au lasat in parlogire. Toata lumea astepta sa vina italienii sau francezii sa ne faca agricultura, iar Romania a ajuns sa importe trei sferturi din necesarul alimentar. Romania care, de bine, de rau, este a treia tara din Europa din punct de vedere al potentialului agricol. Ajunsi in aceasta situatie de criza, macar avem sansa sa ne trezim din visarea imbogatirii peste noapte si sa ne apucam de lucru. Aceasta reasezare spectaculoasa a preturilor poate avea efecte benefice in ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a tarii. Cel putin, nu se va mai construi pe nisip si la preturi iluzorii, care depaseau cu mult puterea de cumparare a romanilor obisnuiti. Si, de departe lucrul cel mai important, vom invata - impreuna cu guvernantii - ca nu mai putem sa traim pe datorie. Pentru ca, iata, a venit si vremea scadentei, cand datoriile trebuie platite…

Doru Sinaci - Glasul Aradului

  • Firma de consultanta din Suedia prevede o scumpire a pretului gigacaloriei la Arad de pana la 451 de lei!

Conform rezultatelor studiului unei firme de consultanta din Suedia  pretul gigacaloriei produse de CET Arad va cresteDesi directorul Centralei Electrice de Termoficare din Arad, Cornel Secianschi, spune ca pretul gigacaloriei va scadea odata cu realizarea investitiei de 20 de milioane de euro, finantata prin imprumutul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare, in studiul de fezabilitate realizat de specialisti se arata altceva. La capitolul „previziunea pretului combustibilului”, in raport se arata: „Nu este clar cu ce nivel de pret se va confrunta in anii urmatori CET Arad, dar se preconizeaza o crestere a pretului gazului. De asemenea, pretul real al curentului electric se preconizeaza sa creasca pana la atingerea pragului de 467 de lei/MWh”.
Situatia financiara a CET Arad a fost previzionata pana in 2023. Consultantul propune o structura tarifara noua pentru serviciile livrate de CET. Aceasta va trebui sa fie capabila sa acopere costurile, ca de exemplu pentru forta de munca si combustibil, dar si pentru lucruri ca debite pentru servicii si necesarul de investitii in capitalul de active. De aceea, tariful este stabilit intr-un mod care va permite CET-ului sa-si onoreze angajamentele fata de furnizori, creditori, precum si alte parti interesate.
In scenariul prezentat, cresterea preconizata de 20% va trebui sa fie acoperita in totalitate de CET, care va fi nevoit sa recupereze cresterea costului prin tarif. In acest context, in care pretul combustibilului creste cu 20%, pretul mediu este determinat la 451 de lei/Gcal. In momentul de fata, pretul de productie al gigacaloriei este de 287 de lei, din care populatia plateste 187 de lei.

Conductele sunt mult prea vechi, dar inlocuirea lor nu este rentabila
Specialistii care au efectuat studii asupra CET de-a lungul a aproximativ patru luni, au constatat ca conductele de termoficare se afla intr-o stare proasta. Cele mai multe sunt vechi si ineficient dotate cu izolatie, sau complet fara izolatie, ceea ce duce la o scadere a duratei de viata si la pierderi.
Pierderile mari de apa si caldura au generat intrebarea: din punct de vedere financiar, merita inlocuirea tevilor cu unele preizolate si moderne? Costurile ridicate de investitii, asociate cu inlocuirea de conducte au aratat ca aceasta nu este o masura rentabila. „Schimbarea tevilor nu produce modificari semnificative asupra revenirii Centralei. Cu toate acestea, in cazul in care retelei i se permite deteriorarea, operatiunea de sistem nu mai este in siguranta. In cazul in care nu se efectueaza inlocuirea conductelor intr-o perioada de 5 ani, rata de esec este asteptata sa creasca in fiecare an. Costurile pentru reparatii neplanificate ar creste cu cel putin 50%”.

Apa calda se raceste „pe teava” cand nu este consumata
In acelasi raport se mentioneaza faptul ca municipalitatea nu are pla-nuri pentru promovarea programului de eficienta energetica pentru gospodarii sau industrii. Asociatiile de proprietari investesc azi de exemplu in imbunatatirea izolatiilor. Este insa o activitate redusa ca volum, din cauza lipsei banilor necesari.
Sistemul de apa calda menajera este destul de vechi si are scurgeri destul de mari. Aceleasi probleme se gasesc si la apa calda menajera, neputandu-se asigura tot timpul temperatura optima. Apa calda menajera se raceste in perioada in care consmul este redus. Acest lucru duce la un consum masiv de apa calda menajera, in cazul in care exista doar cateva apartamente care consuma apa, deoarece trebuie sa goleasca total conductele de la punctul termic pana la robinet. Apa calda menajera este pregatita ineficient din cauza tevilor supradimensionate in schimbatorul de caldura in contracurent.

Dana Mirea - Observator

  • Mall-urile din Ungaria, luate cu asalt de aradeni

Datorita perioadei de reduceri multi aradeni merg la cumparaturi la mall-urile din UngariaAradenii, si nu numai, iau in aceasta perioada cu asalt, magazinele si centrele comerciale din Ungaria. Motivul este acela, ca inainte de sarbatori: reducerile foarte mari, de pana la 70%. Ca in fiecare an, imediat dupa Craciun sau Paste, romanii dau navala in marile magazine din Budapesta, unde reducerile sunt substantiale. Oamenii isi pot reninnoi linistiti garderoba, la preturi mai mult decat decente. „Sunt reduceri foarte mari, nu ca la noi, doar pe eticheta. Pot linistita sa vin la cumparaturi, fara sa imi fac griji. Am venit cu familia si avem de gand sa stam toata ziua, ca sa fim siguri ca nu ratam nici o ocazie”, a declarat Florina M., aradeanca, aflata in febra cumparaturilor in Budapesta.
Daca atractia majora o reprezinta reducerile foarte mari, aradenii prefera sa isi faca cumparaturile in Budapesta si pentru ca aici se practica un stil de cumparaturi mult mai civilizat decat cu ceea ce suntem noi obisnuiti, adica fara imbulzeala si cu o oferta mult mai generoasa.
„Aici nu ni se spune ca nu avem la reducere decat marimea X sau Y. Gasim de toate pentru toate marimile. Nici nu e imbulzeala sau aglomeratie la casa. Ne putem plimba linistiti, fara sa avem teama de a pierde o oferta. Daca chiar nu mai sunt aici produsele de care avem nevoie, le gasim la un alt mall, cu siguranta, la acelasi pret”, a declarat Marius P.
Chiar daca la unele produse nu sunt afisate preturile reduse, surpriza vine la casa de marcat, unde casiera incaseaza banii doar pe jumatate.
„Camasa pe care am vrut sa mi-o cumpar costa 12.000 de forinti. Cand am ajuns la casa, am platit doar 6.000, pentru ca era la reducere”, ne-a povestit un aradean, mandru de noua sa tinuta vestimentara.
Reducerile din aceasta perioada, din Ungaria, sunt programate pana la sfarsitul acestei luni, dupa care magazinele vor oferi spre vanzare produse din noua colectie, la preturi… fara reducere.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Directorii unitatilor de invatamant considera ca elevii ar trebui evaluati si dupa tezele unice dar si dupa examenul de admitere, la nivel de liceu

Dascalii aradeni considera ca elevii trebuie sa dea examen de admitere la liceuDascalii considera ca admiterea la liceu ar trebui sa se faca pe baza unui examen sustinut la unitatea de invatamant pe care doresc sa o urmeze si nu pe baza mediei din gimnaziu si de la tezele unice. Ei considera ca aceste note nu reflecta adevarata pregatire a elevilor.
Peste 66% dintre profesorii participanti la un sondaj pe tema tezelor cu subiect unic considera ca acestea nu reflecta pregatirea reala a elevilor, deoarece exista multe probleme la supravegherea examenului si la corectarea lucrarilor. Media tezelor unice are o pondere de 50% la media de admitere in licee. Dascalii sustin ca cel mai indicat ar fi sa se revina la examenul de admitere organizat in fiecare liceu. Unii sustin ca in unele cazuri elevii din zona rurala obtin note mai mari la tezele cu subiect unic si intra la liceele bune de la oras, unde de multe ori nu fac fata cerintelor.
O alta problema remarcata de profesori consta in faptul ca tezele unice deranjeaza desfasurarea normala a orelor de curs, dupa cum considera 43% dintre participantii la sondaj. 76% dintre cadrele didactice considera ca subiectele de la teze au avut un grad mediu de dificultate si au corespuns standardelor actuale de evaluare. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat ca sunt necesare modificari atat in privinta examenului de Bacalaureat cat si in cazul tezelor unice care nu i se par potrivite pentru admiterea in liceu.
Directorii unitatilor de invatamant din municipiul si judetul Arad au si ei parerile impartite. Unii considera ca cel mai bine ar fi sa se renunte la tezele cu subiect unic si sa se revina la admitere, la nivel de liceu. Altii cred ca ar trebui sa functioneze, in paralel si examinarea dupa modelul tezelor unice dar si examenul de admitere in liceu, insa doar in cele mai bune licee, unde concurenta este mai mare.
Directorul Colegiului National „Moise Nicoara” din Arad, Mircea Potoceanu, considera ca „Ar fi bine sa ramana si tezele cu subiect unic dar sa fie si admiterea in licee. Eu as considera ca elevul care doreste sa se inscrie la un anumit liceu ar trebui sa sustina acolo examen la Limba romana si la Matematica. Cred ca exista o conceptie gresita cu privire la elevii din zona rurala despre care se spune ca au note mari in scolile respective iar cand vin la Arad nu mai au aceleasi note - si acolo, ca si peste tot sunt si elevi mai buni si mai slabi. Este bine ca exista o testare la nivel national unde toti elevii capabili sa aiba sansa sa urmeze licee bune.”
Si dascalii de la Colegiul National „Elena Ghiba Birta” considera ca ar trebui sa functioneze in paralel cele doua tipuri de testare, deoarece elevii care nu obtin note de trecere la examenul de admitere intr-un anumit liceu ar fi prea mult pe drumuri pana vor obtine un loc intr-unul. „Nu zic ca ar trebui sa se dea admitere la toate liceele, insa la cele unde concurenta este mai mare, ar fi necesar. Cred ca tezele cu subiect unic ar trebui sustinute in continuare pentru a se putea lua in calcul in cazul elevilor care nu dau admitere. Insa media de admitere pentru cei care sustin examen la un anumit liceu sau colegiu nu ar mai trebui sa fie formata si din notele obtinute la tezele unice”, ne spune Ionel Rosu, directorul Colegiului National „E.G. Birta”.
Chiar daca mediile de admitere sunt foarte mari in unele cazuri - aceasta calculandu-se in prezent prin adunarea mediei tezelor unice cu cea de pe clasele V-VIII - adevarata valoare se vede la clasa. Multi elevi care ajung in clasa a IX-a cu o medie mare nu fac fata cerintelor profesorilor si inregistreaza o scadere semnificativa a mediilor. „Ar fi o idee buna sa se revina la vechiul sistem de admitere deoarece am vazut la clasa diferenta dintre admiterea pe baza tezelor unice si cea prin testare la nivel de liceu. Am discutat si cu parintii si cu elevii si multi dintre ei doresc sa se renunte la testarea la nivel national. Diferenta se vede in fiecare an intre elevii nostri si cei proveniti de la diferite scoli. Unii nu au nici cunostintele minimale la anumite materii. Pe vremea cand se dadea admitere noi testam copiii la Limba romana pentru profilul uman si la Matematica pentru profilul real. Cred ca tot asa ar trebui procedat si acum”, ne explica Diana Duca, director adjunct al Liceului Teoretic „Vasile Goldis”.
Petrusca Tamasan, directorul Scolii Generale „Aurel Vlaicu” din Arad, considera ca ar trebui renuntat la tezele cu subiect unic, doar in cazul in care se va gasi o alternativa mai buna, „Nu pot sa ma exprim pana nu vad metodologia. Daca s-ar introduce o metoda mai buna de testare nu am avea nicio obiectie insa pana nu stim ce variante ar fi nu ma pot pronunta. Problema este ca vorbim de inlocuire insa nu stim cu ce sa le inlocuim.”
Am sunat si la cateva scoli din judet pentru a afla parerea directorilor grupurilor scolare de acolo. Unii spun ca ar fi mai bine sa ramana si tezele unice si repartizarea computerizata pe locurile disponibile cum s-a facut anul trecut. „Teoretic este bine sa se renunte la tezele unice si sa se revina la admitere - in special pentru liceele bune unde concurenta este mare. Totusi elevii care nu intra la asemenea licee nu pot fi lasati sa alerge de la o scoala la alta pentru a gasi un loc liber. Cred ca ar trebui pastrate tezele unice insa acestea sa se dea cu profesorii de la clasa fara sa fie supravegheati de profesori straini iar lucrarile corectate la diferite centre. Ar trebui sa avem incredere in dascalii de la clasa. Si de asemenea ar trebui sa ramana in vigoare repartizarea computerizata, iar pentru liceele care vor sa-si introduca propriul examen de admitere sa nu mai conteze tezele”, ne spune Romulus Barbatei, directorul Grupului Scolar Sebis.

Simina Roz - Observator

  • Primarul de Arad a primit tort cu autostrada Arad-Timisoara

Primarul Aradului - Gheorghe Falca a implinit zilele trecute varsta de 42 de aniEdilul Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu, si-a sarbatorit joi seara ziua de nastere impreuna cu sute de invitati, la restaurantul unui hotel din Arad.
Eleganta a fost la ea acasa si cei mai multi oaspeti au venit imbracati cu haine de gala. Printre cei care au venit sa-i spuna „La Multi Ani“ primarului, care a implinit 42 de ani, s-au aflat prieteni vechi, care ii sunt alaturi de ani de zile, dar si dusmani politici, care pana nu de mult il incriminau in legatura cu procesul in care a fost trimis de procurorii DNA sau in ceea ce priveste relatia cu presedintele Romaniei.
Printre cei care au venit la eveniment s-au aflat persoane care ii cereau sa se suspende sau chiar sa-si dea demisia. Lucruri uitate pe moment, asa ca liderul PDL a avut uratori din PSD, PNL si PNTCD. Alaturi de politicienii care ii faceau opozitie, la petrecerea primarului de Arad au mai venit procurori, judecatori sau politisti. Toti cu zambetul pe buze si cele mai bune urari. Intre invitati s-au mai aflat oameni de afaceri, fosti, actuali sau viitori directori de directii deconcentrate din oras, dar si reprezentantii mass-media.
Sotia primarului, Ela Falca, a afisat o tinuta foarte eleganta si a fost o gazda perfecta, avand grija ca toti invitatii sa ajunga sa dea mana cu sarbatoritul aflat in centrul atentiei. Primarul a primit multe cadouri, iar sotia multe flori.
Surpriza serii a fost tortul sarbatoritului (inginer constructor de profesie). Tortul reprezenta o autostrada, pe care se aflau inclusiv masini si un mesaj clar si direct: «„Via Vita“ Autostrada 2009 Arad-Timisoara».
Gheorghe Falca s-a nascut pe data de 22 Ianuarie 1967 la Brad. Este casatorit cu Ela, fiica presedintelui PDL Arad, fostul vicepremier Gheorghe Seculici. Traian si Maria Basescu sunt nasii de cununie ai familiei Falca, iar presedintele si sotia sa au botezat-o si pe fiica primarului, Ana-Maria Falca. Gheorghe Falca este din ce in ce mai prezent la nivelul conducerii centrale a PDL, pe langa experienta politica, avand si atuul sa fie liderul judetului cu cele mai bune rezultate PDL din toata tara.

Alex Negru - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]