Stirile Zilei
Marti, 21 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Europarlamentarul aradean Iosif Matula: „Nu am pretentia ca am mutat muntii din loc de cand am ajuns la Bruxelles, dar am pus umarul la multe proiecte care vizeaza Romania”

Interviu cu europarlamentarul Iosif MatulaIosif Matula are o bogata experienta administrativa. A fost presedinte al Regiunii de Dezvoltare Vest, al Consiliului Judetean Arad si viceprimar al orasului Chisineu Cris. De la inceputul anului este europarlamentar, iar la cabinetul sau de la Bruxelles o are ca stagiara pe fiica presedintelui Traian Basescu, Elena, care candideaza acum ca si independenta pentru Parlamentul European. La randul sau, Iosif Matula este candidat pe locul 6 pe lista Partidului Democrat-Liberal, la alegerile europarlamentare care vor avea loc peste mai putin de doua luni.

- Domnule Matula, sunteti de cateva luni europarlamentar al Aradului. Ce inseamna acest statut si ce beneficii aduce un europarlamentar pentru Arad?
- As putea spune ca sunt europarlamentar al Romaniei, din partea PD-L, dar normal ca reprezint mai mult regiunea Vest si implicit judetul Arad, din care provin si in care mi-am desfasurat activitatea. In primul rand as spune ca sunt foarte importanti toti europarlamentarii Romaniei, ca stat membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana, in acest mecanism foarte complex care isi doreste sa devina numarul 1 mondial sau sa fie o contrapondere la celelalate puteri mondiale. Si Romania este aici, este intre cele 27 de state membre! As spune ca este la fel de important faptul ca facand parte din PD-L fac parte din Partidul Popular European, care este grupul politic cel mai important din Europa si este vocea care se impune de regula la nivel european. Revenind la intrebarea dumneavoastra, tinand cont ca politica europeana se decide de fapt in Parlamentul European, la Bruxelles si Strasbourg, a avea un europarlamentar aradean inseamna o serie intreaga de oportunitati. As incepe cu lucruri simple: promovarea judetului, a zonei pe care o reprezinti, in Uniune, si acest lucru se poate face si il fac; informatii relevante despre tot ce inseamna legislatie europeana in pregatire sau care dobandeste putere de lege; informatii despre proiectele, programele si fondurile europene, care de fapt in ultima instanta, daca sunt obtinute rapid, inseamna posibilitati de dezvoltare. Deci, as spune, un drum cu dublu sens, cu dublu circuit: a-ti promova imaginea judetului in Parlamentul European dar si invers, de a aduce informatie din Europa spre Arad. Apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana inseamna fonduri pentru dezvoltare, suntem tara care absoarbe, care preia mult mai mult decat pune la dispozitie in materie de fonduri, inseamna noi standarde de calitate, inclusiv a vietii, inseamna drepturi fundamentale (si in Uniunea Europeana nu se mai pune demult aceasta problema), coroborat cu siguranta cetatenilor, a frontierelor, si exemplele ar putea continua.

- Care este, la modul concret, activitatea uzuala a europarlamentarului Iosif Matula?
- In activitatea fiecarui europarlamentar exista o parte generala, pe care o desfasoara fiecare, dar si particularitati si activitati specifice. Activitatea se desfasoara in comisii, in delegatii, grupuri de lucru, subgrupuri, grupuri politice si in final in plenul parlamentului. A fost un obicetiv poate indraznet in ianuarie, cand am ajuns in Parlamentul European si mi-am propus sa fac parte din comisia de dezvoltare regionala, REGI, cum este cunoscuta, si am reusit acest lucru pentru ca am considerat ca experienta pe care am acumulat-o, si administrativa dar si politica, se regaseste cel mai bine in aceasta comisie. Practic aici se discuta dezvoltare regionala. Ca fost presedinte al Consiliului Judetean Arad, al Regiunii de Dezvoltare V Vest, cunosteam si cunosc foarte multe din programele regionale. Asta a fost si este un avantaj si la Bruxelles, pentru ca privesc toate lucrurile dintr-o alta perspectiva, dinspre Europa spre Romania. Chiar daca la inceput credeam ca Parlamentul European este o institutie undeva, acolo sus, departe de realitatile cetateanului nostru dintr-o localitate oarecare, am constatat foarte repede ca se pot face multe lucruri practice, mai ales in comisia REGI. Aici se lucreaza direct cu Comisia Europeana, cu reprezentantii Consiliului UE, practic cele trei institutii care iau deciziile in tot ceea ce priveste dezvoltarea Europei. Ma regasesc in aceasta comisie, care are peste 50 de membri, si imi doresc sa imi continui activitatea si in viitorul mandat tot in comisia REGI. Aici am discutat despre gazoductul Arad-Szeged, proiect la care s-a renuntat de ani si ani dar a fost repus pe tapet; aici discutam de fonduri noi pentru reabilitarea termica a locuintelor, si ma refer la fonduri europene care ar putea fi folosite si in Romania. Aici discutam deja si este in pregatire un nou fond, fondul de globalizare, care va putea fi folosit si de catre multe societati si institutii aradene. Va pot spune si ca de la 1 iulie va urma o noua etapa si la sistemul de telefonie in roaming, referitor la tarifele practicate la convorbirile telefonice in strainatate.

- Spuneati, inaintea acestui interviu, ca nu aveti timp la Bruxelles sa vizitati orasul, din cauza orarului incarcat al europarlamentarului. Ce insemna o zi de lucru pentru Dumneavoastra?
- O zi normala de lucru incepe cu plecare de la hotel, la 8.15. La ora 8.30 sunt in parlament, la birou. Activitatea se incheie de regula la 22.30 cand suntem la Bruxelles si ceva mai tarziu la Strasbourg, unde lucrarile in plen sunt oprite la ora 23.59. Avand in vedere toate facilitatile pe care le ofera cladirea Parlamentului European nu mai simti nevoia sa iesi in cursul zilei, sa parasesti cladirile. Masa se serveste la autoservirea institutiei, unde iau masa 4000-5000 de functionari si toti parlamentarii. Legat de activitate, programul ni-l intocmim noi. O zi normala de munca are de regula 6-7-8 activitati, adica intalniri in comisii, in delegatii, in grupuri de lucru sau politice, intalniri in grupuri restranse, cand se negociaza (pentru ca aici totul este negociere si compromis). Participarea o decidem noi, pentru ca sunt evenimente suprapuse, de multe la ori la aceeasi ora ai 2-3 evenimente. Eu, ca europarlamentar, particip la cel pe care il consider cel mai important si sunt reprezentat de asistenti la celelalte. Se pleaca foarte tarziu din parlament, iar vineri in general luam drumul spre casa.

- Cum credeti ca, in contextul unui program atat de aglomerat, greu, unii politicieni romani care s-ar fi vrut europarlamentari dar nu au fost pusi pe liste pe locuri eligibile, la partide ca PNL si PSD, s-au suparat si si-au dat demisia din partid?
- Dupa mine, chiar e simplu! Fac treaba aceasta cei care nu sunt oameni de echipa politica sau care nu s-au integrat in acea formatiune politica! In momentul in care ai un obiectiv al formatiunii tale, important este ca echipa partidului tau sa aiba de castigat. Pai ce era: eu cand nu am ajuns in PE sa nu mai lucrez?

- Sunteti cunoscut si ca seful Elenei Basescu. A lucrat si lucreaza ca stagiara dumneavoastra la cabinetul europarlamentar de la Bruxelles, iar acum s-a decis sa candideze ea insasi la functia de europarlamentar. A fost o decizie controversata si sigur ca ma intereseaza cum vedeti aceasta optiune a dansei, dumneavoastra, seful ei? A discutat-o cu dvs. in prealabil?
- Noi discutam multe. Cred ca Elena a luat decizia cea mai inteleapta, mai ales dupa ceea ce s-a intamplat la anuntarea candidaturii ei, la momentul initial, valul de controverse pe care l-a starnit. In acest moment este simplu, asa cum multi au spus-o, votul direct ca si candidat independent va decide. Este o pozitie pe care i-am respectat-o si pe care o respect si ii urez mult succes. La cabinetul meu Elena isi desfasura activitatea ca orice stagiar. Ei au statut de observator si participa la toate activitatile pe care le desfasoara cabinetul unui europarlamentar. Noi avem un cabinet la Bruxelles, as zice modest, compus din doua birouri, sunt si colegi de-ai dumneavoastra care l-au vazut, bine dotat insa din punct de vedere informatic. Am trei asistenti care ma sprijina in activitatea cabinetului si o stagiara (pe Elena Basescu). La Strasbourg avem un singur birou cu un singur calculator. Avem si televizor, la care prindem Realitatea TV si TVR International.

- Se discuta in detrimentul cui va intra Elena Basescu in Parlamentul European, de la cine va „fura” voturi. Indiferent cate procente va obtine, nu creeaza mai degraba un deserviciu Partidului Democrat-Liberal, pe care il concureaza, si in care apoi doreste sa se intoarca?
- Nu. Rezultatele votului vor confirma acest lucru. Sunt convins ca Elena Basescu va intra in Parlamentul European, asa cum sunt convins ca Elena are un electorat al ei, care o va vota.

- Care este aspectul activitatii de europarlamentar de care sunteti cel mai mandru?
- As vrea sa fiu realist. Am trei luni de activitate si mi-am propus sa ma familiarizez cu tot ce inseamna Parlament European si functionarea lui in ansamblu. Dar as spune, desi nu am pretentia ca in cele trei luni de zile am mutat muntii din loc (si asta pe un capat de mandat nici nu este posibil), ca sunt multumit si fericit ca integrandu-ma in echipa PD-L si PPE am pus umarul la multe proiecte care vizeaza Romania, si ceea ce spun mereu este ca am pus si eu umarul. Deci nu am, de pilda, pretentia ca eu am generat repornirea proiectului gazoductului Arad-Szeged, dar am pus umarul la reluarea sa, pe fondul crizei gazelor. Am facut lobby, incepand de la ambasadorul Romaniei, la membrii comisiilor, in grupul PPE si inclusiv in plenul Parlamentului, in momentul in care aveam la dezbateri reprezentantii Comisiei Europene in domeniu. Proiectul poate continua acum pentru ca exista vointa politica reala, exista si interes comercial, dar lobby-ul a insemnat ca aceasta lucrare sa beneficieze si de finantare europeana, sa nu se desfasoare numai prin investitia celor doua state. Comisia Europeana a aprobat o cofinantare de 30 de milioane de euro din valoarea de 70 de milioane a lucrarii, si asta este un mare sprijin pentru noi.

- Cat de abstracta credeti ca este pentru un cetatean roman legatura cu europarlamentarul? Cum va percep oamenii din judet cand veniti de la Bruxelles si le vorbiti despre UE, PPE, cand ei au problemele lor curente, zilnice, mult mai concrete si mai prozaice?
- Eu incerc sa nu fie o relatie abstracta. Vineri seara ajung in tara, in fiecare sambata-duminica sunt in judet si ceea ce am facut patru ani de zile fac in continuare. Adica ma intalnesc si am iesiri in judet in fiecare week-end si nu una singura, tocmai pentru a nu fi abstract, asa cum spuneti. Vin si prezint si ce inseamna Parlamentul European, institutiile, decizia, codecizia, intregul mecanism european. Cred ca mi-a fost mai usor, pentru ca ma infatisez unor oameni pe care ii cunosc bine. Discut cu primari, reprezenanti in administratia publica, pana la cetateanul nostru aradean, indiferent din ce localitate. Am construit un sistem al cabinetului europarlamentar, in municipiul Arad, dar cu cateva puncte si in judet, prin care sunt in contact direct cu cetatenii. Si asa cum ma intalneam inainte cu aradenii, asa o fac in continuare.

- Parlamentarii spun ca la audiente oamenii le solicita cel mai adesea bani. Dumneavoastra vi se cer euro, daca veniti de la Bruxelles?
- (rade) Bine, nu ma refer la cei care sunt obisnuiti sa ceara un ajutor direct pentru ei. Mie mi se cere de regula sprijin pe proiecte, in primul rand informatie, mecanismul, calea de urmat pentru derularea unei finantari europene. Avem multe alte discutii si pe administratie si pe domeniul politic. In contextul in care Romania va intra in curand in zona euro, trebuie sa ne obisnuim si cu moneda unica europeana.

- Apropo, FMI a cerut urgentarea intrarii statelor est-europene in zona euro.
- Este un lucru oarecum normal, pentru ca s-a dovedit ca in zona euro din Uniunea Europeana efectele crizei nu au fost atat de accentuate comparativ cu tari din afara acestei zone. Putem da chiar exemplul Marii Britanii, unde moneda britanica s-a prabusit. Pe de alta parte, este normal ca Romania sa mai aiba pasi de parcurs dar eu cred ca suntem pe calea cea buna in acest domeniu si sunt convins ca in cativa ani, patru-cinci, vom fi - dupa ce vom intra in zona Schengen - si in zona Euro. Avantajele sunt mult mai mari comparativ cu dezavantajele!

- La Parlamentul European va intalniti cu colegi de-ai dumneavoastra de pe tot continentul. Ce spun ei despre criza din statele lor, ce trebuie sa invatam din exemplul lor, cat de departe suntem de „luminita de la capatul tunelului”?
- Sigur, as putea spune ca exact in luna in care am ajuns in Parlament, in ianuarie, in discutiile pe care le-am avut, am vazut si oameni destul de speriati, pentru ca acea criza economica era dublata si de criza gazelor. Prin toate programele adoptate insa in regim de urgenta, in UE dar si pe plan mondial, pentru ca putem vorbi si de alte forte economice din lume, prin deciziile care s-au luat tot in regim de urgenta si masurile pentru depasirea crizei, si ma refer la summitul G20 de la Londra, apele se pare ca s-au mai limpezit. Este deja conturata o parere generala ca in anul 2009 vom mai simti efectele crizei, dar ne indreptam spre o redresare care poate incepe chiar in primele luni din anul 2010. Practic semnele sunt vizibile, indiferent la ce indicatori economici mondiali privim astazi. Ziarele financiare deja arata o usoara crestere la tot ce inseamna indici bursieri, cotatii ale marilor societati multinationale.

- Exista voci care sustin ca nominalizarea dumneavoastra pe locul 6 pe lista electorala iar plasarea celuilalt aradean prin origine, Daniel Funeriu, pe locul 16, reprezinta o inechitate. Nu va jignesc aceste aprecieri?
- Eu as lua-o putin altfel. Ma bucur ca Aradul, judetul Arad, prin rezultatele deosebite pe care le-a obtinut PD-L la ultimele alegeri, si ma refer la europarlamentarele din 2007, la alegerile locale si la cele generale, are doi reprezentanti intre primii 16, pe lista nationala. Practic este deja o apreciere a acestor rezultate de echipa, dar si a modului cum liderii nostri PD-L au stiut sa gestioneze aceasta oportunitate. Normal, aici ma refer la domnii Seculici, Falca, Iotcu, Igas, Cionca, dar lista este atat de lunga ca este greu sa te opresti. Eu am o parere excelenta despre colegul meu, Daniel Funeriu si cred ca printr-o participare a aradenilor la vot, asa cum au facut-o de obicei, judetul poate avea din nou doi europarlamentari. Cine are rezerve, ii reamintesc ca eu am intrat in Parlamentul European de pe locul 16 si nu au trecut decat putine luni de zile de la momentul votului pana cand am ajuns acolo. Aradul are nevoie de profesionisti in toate domeniile si m-as bucura sincer sa fim doi in Parlamentul European, pentru ca ar fi avantaje suplimentare pentru judetul Arad. Sigur, sper ca prezenta romanilor, in general, la vot, sa fie la inaltimea asteptarilor si a noastre, dar si a celor pe care le are UE de la Romania. Reprezentantii in Parlamentul European intr-adevar sa fie alesi printr-un vot majoritar! Derapaje se pot intampla doar la prezenta redusa la vot. Aud pe multi ca se sperie ca poate ajunge x sau y in Parlamentul European. Acest lucru este posibil, repet, doar la prezenta redusa la vot, cand exista riscul sa ajunga in Parlament doar reprezentantii unei categorii de populatie care iese la vot.

- In data de 7 iunie avem alegeri europarlamentare. Care este mesajul dvs catre electoratul aradean, cum ii veti convinge pe oamenii care tind sa iasa in numar tot mai mic la vot sa mearga totusi la urne si sa isi puna stampila pe un candidat care candideaza pentru o institutie ce nu este in proximitate, in viata de zi cu zi a alegatorului?
- Aradenii cunoscandu-ma, le-as spune, simplu, ca sunt poate cele mai importante alegeri care le stau in fata. Soarta Europei si implicit a Romaniei se decide si in Parlamentul European. Obiectivul acestei uniuni cu aproape jumatate de miliard de cetateni este ca toate statele membre sa ajunga la un nivel de viata apropiat. Obiectivul, de fapt, este cresterea nivelului de trai in Romania. Daca in viitorul apropiat sau mai indepartat vrem sa ajungem si sa traim ca si cetateanul german sau francez sau italian, european in general, cel mai important lucru este sa venim la vot, pentru ca Europa a dovedit si dovedeste ca ne sprijina concret, prin proiecte, prin programe, prin fonduri europene. Nu putem singuri realiza acest obiectiv, dar este momentul sa aratam ca ne meritam locul in aceasta Uniune. Si sa nu uitam ca Parlamentul European este singurul for la nivel european ales prin vot direct de cetateni! Daca Romania va deveni o forta europeana depinde si de semnalul pe care il vom da prin prezenta la alegerile europarlamentare, si eu sper ca acest lucru sa il aratam la 7 iunie. Cu atat mai mult mi se pare important ca judetul Arad sa aiba reprezentant direct in Parlamentul European!

Andrei Ando - Observator

  • Peste 300 de aradeni si-au petrecut sarbatorile la „Urgente”

De Paste peste 300 de aradeni au fost internati la UPUDe sambata pana luni dimineata, mai mult de 300 de aradeni au fost internati la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.
Desi cazurile legate de consumul excesiv de alimente sau de alcool nu a depasit media celorlalti ani, in schimb s-au inregistrat foarte multe cazuri de afectiuni cardiace. Medicii de la UPU sustin ca motivul imbolnavirilor cardiace se datoreaza agitatiei premergatoare sarbatorii, dar si al consumului ridicat de sare si grasimi din aceasta perioada.

Pe langa cazurile digestive si cardiace, s-au numarat si cinci victime care au provenit din agresiuni fizice.
„Am putea spune ca macar la acest capitol situatia este mai incurajatoare. Comparativ cu alti ani, numarul victimelor care provin din agresiuni a scazut“, declara un medic din cadrul UPU. In schimb, in ceea ce priveste consumul alimentar, nu se poate spune ca mult discutata criza financiara i-ar fi afectat prea mult pe aradeni. Ouale, carnea fripta, drobul de miel, maioneza, sarmalele, miile de feluri de prajituri sau cozonace si zecile de beri nu aveau cum sa lipseasca din stomacul unui veritabil aradean care se respecta. „Consumul acestor alimente insa conduce automat la cresterea tensiunii. Astfel se explica si numarul mare de cardiaci prezenti in spitale“, declara un alt medic din cadrul serviciului de urgenta. Din pacate, a fost semnalat si un numar record de internari in ceea ce priveste copiii: peste o suta de cazuri. Cu toate acestea, un lucru pozitiv il reprezinta numarul scazut de come etilice in care au fost implicati minorii, in comparatie cu alti ani.
Sambata ziua, intre orele 08.00 - 20.00, au fost internati 74 de pacienti: 51 de adulti si 23 de copii. Noua a fost numarul afectiunilor digestive, provocate de consumul excesiv de alimente. Sase au fost adulti, iar trei au fost copii. Afectiuni cardiace au suferit in aceasta zi trei adulti. Tot sambata au fost aduse alte trei persoane, una provenind dintr-un accident de circulatie, celelelte doua din agresiuni.

Invierea
In noaptea Invierii, s-au inregistrat 49 de cazuri, 32 fiind adulti si 17 copii. Au fost sase afectiuni digestive: patru adulti si doi copii. Afectiuni cardiace au fost patru, iar doua victime au provenit din agresiuni fizice. Duminica, in ziua Invierii, aradenii s-au dezlantuit. Nu mai putin de 91 de bolnavi au ajuns la UPU. 49 au fost adulti, iar 42 copii. Afectiuni digestive au fost sapte, dintre care doi copii. S-au mai inregistrat cinci afectiuni cardiace, o victima dintr-un accident de masina si o alta dintr-o agresiune. Duminica noaptea spre luni, au fost adusi 56 de pacienti, dintre care 47 de adulti si noua copii. Au fost zece afectiuni digestive si sase afectiuni cardiace.

Probleme cardiace
Luni dimineata, Unitatea de Primire Urgente a fost luata cu asalt de bolnavii cu probleme cardiace. Pana in jurul orei 13.00, s-au inregistrat zece cazuri de accidente vasculare cerebrale si alte zece de boli cardio-vasculare.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Treizeci si doi de profesori din 11 scoli aradene ar putea ramane fara catedra de anul viitor

Maria Buruc - presedintele Sindicatului Liber din Invatamant filiala Arad anunta ca in unele scoli vor avea loc reduceri de personalCriza economica loveste si sistemul de invatamant aradean, de anul viitor existand posibiltiatea de a se pierde 32 de catedre, dintre care o buna parte sunt din sfera invatamantului tehnologic. In cursul zilei de vineri a avut loc o sedinta a Comisiei de dialog social de pe langa Consiliul Judetean Arad, prezidata de vicepresedintele CJA, Cristian Dragan, la care au participat reprezentanti ai Prefecturii, ai CJA, ai sindicatelor din invatamant, dar si a partidelor politice aradene. In timpul sedintei s-a luat legatura chiar cu ministrul invatamantului, Ecaterina Andronescu, pentru a fi lamurite unele aspecte legate de reducerea posturilor din invatamantul preuniversitar aradean.
Maria Buruc, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant, filiala Arad, spune ca doamna ministru refuza sa semneze niste ordine de acreditare a unor specializari din cadrul mai multor licee aradene, desi dosarele de acreditare au primit acceptul ARACIP-ului, institutia insarcinata cu evaluarea procesului de invatamant preuniversitar din Romania. Nevoia pentru a avea respectivele specializari a fost identificata de Consiliul Local de Dezvoltare, un organism judetean in care intra sindicalisti, reprezentanti ai patronatelor si cei ai autoritatilor locale. „In acest Consiliu, pe baza unor studii facute pe piata muncii, facem anumite previziuni pe termen mai lung privind specializarile scolare de care ar fi nevoie. Fara a fi luate in calcul recomandarile noastre, de la minister au venit planuri cadru modificate”, spune Maria Buruc. In plus, liderul de sindicat spune ca in scolile afectate de acele reduceri de personal s-au investit „peste 200.000 de euro in dotari, unele fiind cuprinse chiar in programul Phare”. Autoritatile locale sau comunitatile unde se afla scolile afectate au garantat specialistilor europeni faptul ca banii investiti vor fi folositi pentru dotari necesare pentru anumite specializari, la care acum se va renunta. Mai mult, acele scoli au cheltuit si sume importante de bani pentru intocmirea dosarului de acreditare al specializarilor, 60 de milioane, plus alte cheltuieli legate de asigurarea conditiilor de calitate si igiena pentru spatiile de invatamant. „In timpul sedintei de comisie, atmosfera a devenit putin tensionata, au fost de fata si reprezentanti ai partidelor politice, s-a facut legatura cu ministerul si m-am trezit ca stau de vorba cu ministrul Educatiei”, povesteste aceeasi Maria Buruc. Dupa ce i-a povestit ministrului social-democrat problema de la Arad, replica se pare ca nu a fost cea asteptata. Ministrul Educatiei ar fi spus ca „nu s-au semnat ordinele de acreditare a specializarilor deoarece la momentul actual este o inghetare a posturilor, pana se va sti exact ce se doreste pe piata muncii”. Ori, liderul de sindicat aradean afirma ca pentru acele specializari „exista cerere, iar unii elevi nu vor putea sa mai urmeze a doua etapa a pregatirii lor intr-o anumita meserie, urmand sa se specializeze in altceva. Criza-criza, dar tot trebuie sa ai o viziune”, constata aceeasi Maria Buruc. In continuare, sindicalistii vor initia o serie de discutii cu reprezentantii ministerului, pentru a vedea daca este eficient sau nu sa se renunte la respectivele specializari.
In total, de anul viitor ar putea ramane fara catedre un numar de 32 de profesori, din 11 licee aradene, „o patrime fiind din domeniul tehnic. Apoi, normal ca vor mai fi afectati si profesorii de muzica, desen, de fapt toate cadrele didactice”, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Arad. Printre institutiile de invatamant afectate de decizia ministrului Andronescu de a nu semna ordinele de acreditare se numara licee atat din municipiu, cat si din judet. Acestea ar fi: Liceul „Aurel Vlaicu”, Grupul Scolar de Industrie Alimentara, Grupul Scolar „Francisc Neumann”, dar si liceele din: Beliu, Minis, Sebis, Varfurile, Lipova sau Savarsin.

L. C. - Observator

  • Incepe Primavara aradeana

Prin evenimentul "Luna plina de carte" se doreste stimularea interesului pentru lectura literara a publicului tanarLuna plina de carte, primul eveniment din cadrul editiei din acest an a Primaverii aradene, manifestare de traditie a Casei de Cultura a Municipiului Arad a demarat ieri.
Luna plina de carte se va desfasura intre 20 aprilie si 20 mai si isi propune stimularea interesului pentru lectura literara a publicului prioritar tanar, redimensionarea statutului cultural si social al scriitorului si solidarizarea culturala a comunitatilor literare. Va fi o adevarata campanile pentru lectura, pe intreaga perioada aradenii fiind chemati sa redescopere sau sa descopere placerea lecturii si a discutiilor pe teme literare. Se vor organiza intalniri cu scriitorii, lecturi publice si lansari de carte. Editia de fata a Lunii pline de carte ii are ca invitati pe scriitorii Serban Foarta, Simona Popescu, Ioan Grosan, Robert Serban, Radu Vancu, Rares Moldovan, Vlad Moldovan si Filip Florian.
Initiativa organizarii campaniei pentru lectura intitulata Luna plina de carte apartine unor tineri scriitori aradeni si a avut loc pentru prima oara in 2007. Printre participantii la editiile trecute ale Lunii pline de carte se numara Mircea Cartarescu, Ioana Nicolae, Florin Iaru, Dan C. Mihailescu, Dan Sociu, Robert Serban si altii.
Campania pentru lectura are ca principala motivatie constatarea ca, in randul publicului larg, si mai ales printre tineri, cartea nu mai este un produs si o resursa culturala de rangul intai. Bibliografia scolara satisface doar in mica masura gustul, asteptarile si nevoile de lectura ale unui segment important de cititori nevarstnici. Una dintre convingerile initiatorilor acestei campanii este ca, prin interogarea gusturilor si optiunilor de lectura ale publicului, prin stimularea creativitatii, se pot obtine produse literare provocatoare. Programul Luna plina de carte va incerca totodata sa promoveze autorul si cartea. Aceasta promovare se va face mai ales prin mijloace alternative si in spatii alternative, beneficiind de parteneriatul si consultanta unor institutii media si specialisti in imagine si publicitate.
Alaturi de Casa de Cultura a Municipiului Arad la organizarea Lunii pline de carte din acest an au mai participat Asociatia de Idei Creatoare si Inovatoare AICI, Centrul Cultural Judetean Arad, Biblioteca Judeteana „A. D. Xenopol”, Colegiul National Moise Nicoara, Universitatea Aurel Vlaicu. Sponsori sunt Hotel Phoenix si Restaurant Retro. Partener media - Glasul Aradului.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Oua potcovite la Macea

Ou potcovit de catre fierarul Petru Socaci din MaceaUn batran, din Macea, e recunoscut in toata Europa pentru talentul sau de a potcovi oua
Este cunoscut in intreaga Europa pentru talentul sau de a potcovi oua. Este vorba despre un batran, de 72 de ani, din Macea. Petru Socaci spune ca detine o tehnologie speciala si ca este singurul din Romania care stie sa potcoveasca oua. Batranul povesteste ca totul a pornit din ambitie, in urma cu patru ani. Sotia sa a auzit, la un post de radio, ca ar exista oua potcovite si i-a lansat provocarea. Omul isi aminteste cu exactitate cat s-a chinuit pana a reusit sa potcoveasca primul ou.
Acesta se afla acum la un muzeu din Viena, unde a castigat detasat. A fost un concurs care a durat mai multe zile si au participat fierari din toata Europa.
In timp, Petru Socaciu si-a imbunatatit tehnica si a continuat sa potcoveasca oua. De atunci, potcovarul din Macea a potcovit sute de oua. Pe majoritatea le-a facut cadou prietenilor sai din strainatate, pentru ca, spune batranul, „nu mi-am pus problema sa le comercializez''.

58 de ani de fierarie
Batranul fierar a potcovit mii de cai si sute de oua, in cei peste 58 de ani de fierarie. El locuieste in comuna Macea, localitate unde are loc cel mai mare festival de umor satesc din Romania, „Gura satului”.

I. C. - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]