Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Sambata, 21 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Spitalele mici trec la primarii

Si spitalul din Gurahont ar putea trece in subordinea autoritatilor localeDescentralizarea trimite spitalele cu profil clinic sau ambulatoriu la autoritatile locale.
In doua saptamani, spitalele mici din judetul Arad ar trebui sa intre in subordinea autoritatilor locale. Dupa toate probabilitatile, ar fi vorba de Spitalul de boli cronice Lipova, Spitalul orasenesc Ineu, Spitalul de boli cronice Sebis, Centrul de Sanatate Chisineu Cris, Spitalul teritorial Gurahont si Spitalul orasenesc Santana.
„Nu stim exact care sunt spitalele ce vor trece la autoritatile locale pentru ca inca nu au fost nominalizate oficial” - explica dr. Mihai Tarcus, director interimar al Directiei de Sanatate Publica Arad.
Informatii ceva mai certe avem de la Centru, ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, declarand ca s-au facut pasi importanti pe linia descentralizarii si ca Ministerul Sanatatii are actele normative pregatite. Dupa doua saptamani de dezbatere publica, urmeaza ca spitalele sa treaca in subordinea autoritatilor locale. Potrivit Ministerului Sanatatii, descentralizarea sistemului sanitar nu vizeaza, deocamdata, spitalele judetene, ci numai pe cele mici, cu profil clinic sau ambulatoriu.
Ce va insemna pentru spitale si pentru autoritati aceasta descentralizare, nu se poate spune cu exactitate. „Buzunarul unei primarii nu e atat de mare incat sa intre in el si un spital. Daca finantarea ar urma sa fie asigurata doar de la bugetul local, nu cred ca primariile ar face fata. Dar, daca vor exista si alte surse de finantare, atunci e altceva. Pana nu avem, negru pe alb, un act oficial in acesta privinta, nu putem face decat speculatii” - opineaza dr. Tarcus.

D. D. - Jurnal aradean

  • De Paste, mieii ar putea fi sacrificati in mod traditional

De Paste mieii vor putea fi sacrificati dupa metoda traditionala, adica fara asomareComisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European a votat, luni, favorabil amendamentele privind sacrificarea prin metoda traditionala, fara asomare, a animalelor, in preajma sarbatorilor de Paste si de Craciun.
Astfel, cu zece zile inainte de Paste, mieii vor putea fi sacrificati fara asomare, propunerea urmand sa fie votata in plenul Parlamentului European in ultima saptamana a lunii martie. Desi multi sunt rezervati in ceea ce priveste acest amendament, primarii de pe raza judetului considera ca nu ar trebui sa se renunte la metoda traditionala, pentru ca aceasta reprezinta traditia romanului, atat de Pasti cat si de Craciun. „Din partea mea consider ca revenirea la vechea metoda de sacrificare a animalelor de sarbatori e binevenita, pentru ca in acest mod se pastreaza traditia noastra. Si alte state au traditii pe care le pastreaza. Noi de ce nu am face-o? Din cele mai vechi timpuri acestea au facut parte din spritul sarbatorilor la romani si consider ca ar trebui fiecare dintre noi sa nu lasam sa moara traditia pentru ca face parte din noi” - a spus Adrian Toca, primarul Halmagiului.
Totodata, Viorel Agud, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, nu crede ca s-ar putea reveni la sacrificarea traditionala. „N-am primit nimic oficial in acest sens. Ca facem noi produse traditionale, e altceva, dar sa se revina la sacrificarea animalelor in mod traditional, nu cred. Aici este vorba de bunastarea animalului. Noi am fost obligati sa cumparam pistoale de asomare pentru punctele de sacrificare de pe raza judetului Arad, iar acum sa se renunte la asa ceva? Facem parte din Uniunea Europeana si ar trebui sa ne comportam ca atare. Comisia Europeana nu va accepta revenirea Romaniei la vechea metoda” - a precizat directorul DSVSA Arad.
Cum amendamentul propus prevede exceptarea de la conditia de asomare, in cadrul sacrificarilor pentru consum propriu, ocazionate de sarbatorile religioase importante, cum ar fi Pastele si Craciunul, si numai pe o perioada de zece zile inainte de data acestora, sambata, asociatile de crescatori de animale din intreaga tara se vor intalni la Bran pentru a discuta pe aceasta tema.
„Noi am obtinut o simpla derogare. Astfel, micul producator poate sa mearga la un punct de sacrificare amenajat in judet. In ceea ce priveste revenirea la vechea metoda de sacrificare a animalelor de sarbatori, in momentul de fata nu va pot spune nimic in acest sens. Vom avea sambata o intalnire cu Ministerul Agriculturii, ANSVA si Federatia unde vom discuta acest amendament” - ne-a spus Ion Branga, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Miorita” Chisineu Cris.

Adrian Todor - Glasul Aradului

  • Targ pentru aradenii interesati de casele pasive si energia regenerabila

La Expo Arad va fi organizat un targ dedicat caselor pasive si a energiei regenerabileExpo Arad International va organiza Targul International si Conferintele ENREG ENERGIA REGENERABILA 2009. Scopul este prezentarea ultimelor realizari in domeniul energiilor regenerabile din acesta primavara.
Evenimentul dedicat surselor de energie regenerabila si eficientei energetice in constructii si renovari, va avea loc in perioada 26-28 martie. Detalii suplimentare se gasesc pe site-ul www.enreg.ro.
Evenimentul abordeaza cele doua domenii sub aspectele: case pasive, energie obtinuta din lemn, bioenergie, cogenerare, energie geotermala, pompe de caldura, hidroenergie, energie fotovoltaica, renovari, sisteme termosolare de incalzire a apei, uleiuri vegetale, energie eoliana, eficienta energetica.
Se asteapta 50 de expozanti dintre care aproximativ 50% internationali, peste 1.200 de vizitatori si o suprafata ocupata de 800 mp. In parteneriat cu asociatiile de profil din Ungaria, Austria si Romania se vor organiza conferinte pe tematicile abordate de expozitie.

A. A. - Observator

  • Victimele violentei in familie pot lua atitudine - Centru de adapostire si consiliere a persoanelor abuzate

Adresa Centrului de adapostire si consiliere a persoanelor abuzate este secreta„Non-violenta conduce la cea mai inalta moralitate, care reprezinta tinta evolutiei, pana nu ne oprim din ranirea tuturor fiintelor vii, suntem inca salbatici.“ Thomas Alva Edison
Violenta domestica este un fenomen care, in mare masura, inca nu este constientizat de catre societate ca fiind ceva deosebit de grav. Poate de aceea sunt multi cei care aleg sa nu intervina in cazul in care asista la scene de acest gen, sau stiu ca asa ceva se petrece in imediata lor apropiere, in familiile cunoscutilor sau chiar a rudelor.
Victimele violentei in familie nu sufera doar abuzuri fizice si psihologice, ci mai mult decat atat, in unele cazuri ajung sa se autoinvinovateasca agresorul modificand sistemul de valori al victimei sale si perceptia acesteia asupra adevarului. Copiii care sunt partasi la acte de violenta vor fi victime colaterale si vor ramane tarati poate pe viata, in urma dramei din familie. Ranile fizice provocate de acest tip de violenta se vindeca dupa o perioada de timp insa ranile pe care le lasa violenta psihica poate niciodata nu se vor cicatriza. Din pacate, victimele abuzurilor sunt de cele mai multe ori indoctrinate de asa natura incat sa nu se adreseze persoanelor care le-ar putea ajuta.

Reabilitare pentru victime, schimbare pentru agresorii acestora
In ciuda dezvoltarii si evolutiei continue, violenta mai cu seama cea domestica a luat amploare. Din pacate, fara taria victimelor de a lua atitudine, fenomenul nu face altceva decat sa persiste si sa se propage. De cele mai multe ori, victimele suporta aceste chinuri poate chiar ani de zile iar agresorii raman nepedepsiti. In Arad, exista un singur centru care se ocupa cu consilierea si adapostirea victimelor violentei in familie si functioneaza in cadrul Fundatiei „Renincoor Open Hand“, organizatie care are misiunea de a valoriza relatiile de intr-ajutorare dintre oameni, de a promova toleranta si de a raspunde nevoilor materiale, educationale si culturale ale unor categorii defavorizate. Serviciile fundatiei se adreseaza tuturor categoriilor de varsta ale persoanelor defavorizate social, financiar sau cu probleme de sanatate. „Centrul pentru consilierea si adapostirea victimelor violentei in familie“ si „Centrul de asistenta destinat agresorilor familiali Alter Ego“ au fost deschise in urma a doua proiecte dezvoltate de organizatie pe parcursul anului 2008. Cele doua centre sunt finantate de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei si cofinantate prin Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara Arad. Partenerii proiectului de deschidere a celor doua centre sunt DDAC, Episcopia Ortodoxa a Aradului si Hunedoarei si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca.

Sprijin in luarea de atitudine
Cu o capacitate de 12 locuri, centrul de adapostire a victimelor violentei in familie ofera consiliere si gazduire pentru persoanele abuzate care care se hotarasc si reusesc sa ceara ajutor. „Centru ofera primire si gazduire temporara pe o perioada cuprinsa intre 7 si 60 de zile, femeilor dar si copiilor abuzati de membrii din familie, in cazurile in care este vorba de violenta fizica ori psihica. Victimele au parte de asistenta medicala primara si de ingrijire, consiliere pentru reintegrare sociala, consiliere psihologica, juridica, profesionala, familiala si spirituala. Persoanele care apeleaza la centru au parte de aceste servicii gratuit, pe toata perioada gazduirii lor, beneficiand de hrana, medicamente si materiale sanitare si de uz propriu. Pe femeile care s-au hotarat sa intenteze divort le ajutam sa treaca mai usor de perioada, sa ia decizii mai usor si sa isi poata lua viata de la capat. Centrul a fost gandit de asa natura incat viata victimelor sa isi pastreze cursul normal pe perioada adapostirii, adica acestea sa continue sa mearga la serviciu si copiii la gradinita sau scoala. Adresa centrului este pastrata secret pentru a evita ca agresorii sa isi poata gasi victimele“, sustine Alin Moanea, presedintele fundatiei „Renincoor Open Hand“ Arad. In prezent sunt 9 persoane in centru, mame si copii, care au trecut prin experiente neplacute cu sotii, tatii ori rudele lor. Femeile care apeleaza la ajutorul fundatiei dau dovada de curaj insa, daca dupa ce au inceput sa se refaca fizic si emotional se intorc in mediul nefast care le-a cauzat suferinta, stradania persoanelor care s-au implicat in reabilitarea acestora pare a fi in van. Exista totusi si cazuri in care exista sanse ca agresorul sa isi revizuiasca conduita, constientizand dezastrul care l-a cauzat. Asemenea situatii se petrec in cazul barbatilor care nu sunt violenti in mod constant sau celor care au lovit fiind sub influenta alcoolului. Schimbarile de acest gen sunt foarte rare iar pentru producerea lor este necesar ca si agresorul sa aiba vointa de a se schimba si de a se lasa consiliat in acest sens. „Dintre toate femeile care sunt victime ale abuzului, nu foarte multe cer ajutor. In majoritatea cazurilor cu care ne-am confruntat atacatorii au fost soti dar au existat si cazuri in care au fost parinti sau frati. O parte din cele care trec prin centru au intentat divort pe fondul rupturii de agresor sau intentasera inainte de a ajunge la noi. In cazuri mai rare am incercat reintegrarea in familie, in situatia in care agresorul are mustrari de constiinta si violenta s-a petrecut pe fondul consumului de alcool. Centrul destinat agresorilor, acestei categorii se adreseaza. In prezent, am reusit sa il capacitam pe un sot sa mearga la dezalcoolizare pentru ca toate actele de violenta se petreceau cand acesta era beat. Totusi, in general agresorii sunt foarte greu de convins sa aleaga serviciile noastre si nu exista niciun cadru legislativ care sa ii oblige din pacate“, sustine presedintele fundatiei.

Persoanele care sufera abuzuri dar care insa se tem de repercusiunile unei schimbari pot apela cu incredere la serviciile Fundatiei „Renincoor Open Hand“ care asigura sprijin pastrand confidentialitatea spre binele victimelor. Victimele abuzurilor pot apela numerele de telefon 0357.428400 sau 0770.672343.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • „Am tinut cont, la intocmirea proiectelor, numai de nevoile oamenilor!”

Siria este una din comunele fruntase ale judetuluiSiria este una dintre comunele fruntase ale judetului in care s-au elaborat numeroase proiecte, multe aprobate, si, iata, si mai multe deja realizate sau sunt in curs de finalizare. Valentin Bot, unul dintre cei mai eficienti primari ai judetului este omul care nu a stat niciodata cu mainile in san, nu s-a dat inapoi de la niciun obsatcol, este mereu alaturi de cetatean si cunoaste exact nevoile comunitatii. „Nu are rost sa pierzi timpul si banii aiurea, pe niste proiecte de care oamenii nu au nevoie. Proiectele pe care le-am facut sunt rezultatul unei analize amanuntite ale necesitatilor comunei”.
Unul dintre acestea este constructia, aflata deja in faza avansata, privind substatia de salvare din comuna, reabilitata total, recompartimentata si modernizata. „Aici vom avea cabinet pentru consultatii, o camera de garda si, evident, o substatie de salvare, in spate. Oferta este deschisa cadrelor medicale profesioniste care vor vrea sa lucreze la noi.” (apropro, am fost contactati de cativa cetateni care au batut degeaba la usa dispensarului din Masca, medicul care trebuia sa fie prezent, ieri, la cabinet, lipsind!). „Scoala generala si gradinita din Masca sunt deja finalizate, iar scoala generala din Galsa, total reabilitata va fi receptionata deja in cursul saptamanii viitoare - spune primarul Siriei. In privinta scolii mari din Siria, lucrurile de modernizare si reabilitare vor fi terminate spre sfarsitul anului, atunci cand va avea loc si receptia lucrarii.” Primarul Bot mai are in vedere continuarea modernizarii drumului Siria-Feredeu, drumul care duce la frumoasa manastire siriana. „Aici vom continua lucrarile de modernizare in primavara, vom face rigole, se vor pune semnalizari, se va pava si se vor face locuri pentru refugiu - lucrari care vor costa inca 11 miliarde lei”. In rest, la Siria - curatenia de primavara a si inceput: s-a executat toaletarea pomilor la intrarea si iesirea din localitate si s-au curatat toate santurile, mizeriile aruncate. „Acum ne ocupam de parcul mare din centrul localitatii, il reamenajam frumos pentru primavara si il curatam exemplar.” Evident, fiind vorba de locul natal al clasicului Slavici, ideea de a-i readuce osemintele acasa, la Siria, ramane, in continuare, in atentia si demersurile primariei.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]