Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Sambata, 21 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Primaria Arad, CET si BERD se intalnesc pentru a stabili datele contractului de imprumut pentru 20.000.000 de euro

Miecuri va avea loc o intalnire intre reprezentatii CET, BERD si Primaria Arad in cadrul careia se va discuta despre imprumutul necesar CET-uluiPrimaria ar putea fi cea care acceseaza si acest imprumut
Centrala Electrica de Termoficare din Arad va fi imprumutata cu 20 de milioane de euro de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, pentru realizarea unor investitii fara de care, in scurt timp, ar trebui sa puna punct activitatii.
Saptamana viitoare, mai exact miercuri, in Palatul Administrativ va avea loc o intalnire intre CET, Primarie si reprezentantii BERD. Discutiile vor viza felul in care se va face imprumutul. Daca acesta va fi accesat de Primarie, pentru CET dobanzile vor fi mai mici decat daca Centrala ar lua imprumutul in mod direct.
Imprumutul va fi rambursat in zece ani, Centrala beneficiind de trei ani de gratie in care nu va trebui sa plateasca nimic, iar in 2011 va avea cea mai mare rata, dupa care valoarea va descreste.
Investitia va fi realizata in termen de doi ani, iar cea mai mare parte din suma, 15 milioane de euro, va merge la noua turbina pe gaz, care va prelua functiile CET-ului pe lignit, urmand ca in acest timp sa se gaseasca solutii si pentru revigorarea acestei Centrale. CET-ul pe lignit nu se va inchide totusi, pentru ca va urma o a doua etapa, de asociere cu un investitor privat, pentru ca Aradul sa beneficieze in continuare de doua surse de energie.

Turbina pe gaz de 15.000.000 de euro, dispecerat nou de termoficare - 1.200.000 de euro
Iata pentru ce vor fi folositi banii de la BERD in acest an, in ceea ce priveste CET Lignit: la statia de compresoare vor fi investiti 50.000 de euro. In raportul specialistilor care au analizat situatia Centralei se arata ca statia se afla intr-o stare deplorabila, iar cinci angajati de la acest compartiment isi vor pierde locurile de munca. Instalatia de stins incendii se afla si ea in aceeasi situatie, iar in momentul de fata o parte din ea nu poate fi utilizata deloc in caz de incendiu. Aici vor fi investiti 90.000 de euro.
Pentru reducerea emisiilor de noxe, care trebuie sa aiba loc tot anul acesta, se vor cheltui 126.000 de euro. De asemenea, 10.000 de euro va costa investitia pentru sistemul de distributie al combustibilului.
Grosul sumei obtinute prin imprumut va fi insa folosita pentru CET Hidrocarburi. O turbina noua pentru statia electrica de transmitere de putere va costa 280.000 de euro. Pentru pompe vor fi cheltuiti 50.000 de euro, iar pentru turbina pe gaz se va face investitia esalonat: in 2009 - 4.500.000 de euro, iar in 2010 - 10.500.000 de euro.
Va fi construit tot anul acesta un dispecerat de termoficare (control si comanda a retelei de termoficare) pentru care vor fi utilizati 1.200.000 de euro. Reabilitarea pentru Aradul Nou (deconectarea de la magistrala de termoficare) va costa 74.000 de euro, vanele vor costa si ele 198.000 de euro, conductele 2.400. 000 de euro, automatizarea retelei de termoficare va insemna 500.000 de euro. Pentru IT software si training, adica pentru sistem informatizat, calculatoare si educarea angajatilor in acest domeniu vor fi folositi 120.000 de euro. Totalul este asadar de 20.098. 000 de euro, insa orarul lucrarilor ar putea fi intarziat, din cauza faptului ca deocamdata nu a fost semnat contractul pentru imprumut.

Dana Mirea - Observator

  • Aradencele, consiliate de preoti in privinta avortului

Tinerele care vin la Spitatul Matern pentru a face avort vor fi consiliate de catre preotiPreotii Episcopiei Aradului au initiat un program de consiliere pre si post avort la Materinitate din Arad. Astfel, femeile care doresc sa scape de sarcina vor putea fi consiliate. Acest program se deruleaza prin Sectorul social filantropic al Episcopiei si va oferi servicii specializate tuturor tinerelor aflate in pragul savarsirii unui avort.
„Am ajuns la o intelegere cu conducerea spitalului, ca ei sa ne anunte cand au cazuri de tinere care doresc sa faca intrerupere de sarcina. Consilierea va fi asigurata de un preot la Spitalul Matern, un asistent social si cinci voluntari, studenti la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad“, a declarat preotul Mircea Bupte, consilier social in cadrul Episcopiei Aradului.
De asemenea, personalul Sectorului social filantropic al Episcopiei va oferi servicii specializate tuturor tinerelor aflate in pragul savarsirii unui avort, informatii cu privire la alternative ale avortului, plasament sau adoptie, prezentarea riscurilor unui avort, a traumei post avort, precum si ajutoare materiale si/sau financiare.
Reprezentantii Episcopiei mai afirma faptul ca serviciile se vor extinde si in privinta consilierii post avort, care vor fi oferite atat la Spitalului Matern din Arad, cat si la Centrul Social „Sfintii Cosma si Damian“ al Episcopiei. Numai anul trecut la Spitalul matern s-au inregistrat 1.500 de avorturi.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Public si interpreti din Arad intretin Carnavalul Medieval de la Jula!

Multi aradeni sunt in aceste zile in orasul Jula din Ungaria unde are loc carnavalul medieval“Impreuna in diversitate; motivatia culturala in centrul atentiei”, a fost tema intalnirii oficialitatilor orasului Jula (Ungaria) cu lideri ai administratiilor locale din orasele infratite (printre acestea si Aradul.) Delegatia aradeana a profitat de ocazie pentru a prezenta, la Carnavalul Medieval al orasului Jula, ieri seara, un program cultural traditional aradean, cu participarea unor artisti locali.
O numeroasa delegatie aradeana a participat la intalnirea oraselor infratite cu Jula, in Ungaria. Viceprimarul Bognar Levente a avut la dispozitie cincisprezece minute pentru a prezenta orasul. A accentuat faptul ca Aradul este poarta de vest a Romaniei, la 500 de kilometri de Viena, 250 de kilometri de Budapesta, 18 kilometri de granita maghiara la Batania. „Am ajuns la Jula intr-o ora, ceea ce ne faciliteaza comunicarea si deplasarea aici. Am depus patru proiecte Phare CBC impreuna cu Jula si speram sa fie declarate eligibile” - a declarat dl. Bognar. Acesta a etalat cateva din punctele de atractie ale orasului: zonele industriale, spatiile verzi, centrul vechi.
Viceprimarul municipiului Arad a insistat pe faptul ca se doreste aducerea cetatii Aradului in circuitul civil si cuprinderea sa in patrimoniul UNESCO. Potrivit lui Bognar Levente, Aradul a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare industriala care il plaseaza intre primele cinci la nivel national, iar obiectivul municipalitatii este ca prin crearea zonei metropolitane Aradul sa devina un pol regional de dezvoltare.
„Asa cum dispunem de o mostenire culturala, avem si un patrimoniu natural, pe care suntem datori sa il protejam. O data am vaslit si eu pana la Pecica, pe Mures, cu caiacul; a fost o experienta deosebita”, a subliniat viceprimarul Aradului, prezentand un film de cateva minute realizat despre Parcul Natural Lunca Muresului. Este vorba de o productie documentara, care atrage atentia asupra rezervatiei naturale si a biosferei sale deosebite. Prezentarea filmului a fost foarte inspirata, pentru ca imaginile cu bogatia verde a Aradului au contat mai mult decat orice descriere verbala a potentialului nostru. A si fost, de altfel, foarte bine receptat de public, care a luat astfel contact cu un Arad pe care nu multi dintre aradeni l-au vazut in modul acesta.
A fost prezentat inclusiv Strandul Neptun, iar accentuand importanta Muresului Levente Bognar a subliniat faptul ca odinioara la Arad functionau cinci ramuri sportive acvatice.
In delegatia aradeana i-am mai remarcat pe Etelka Nagy, directorul Directiei de Asistenta Comunitara, consilierul local Stefan Tabuia, artistul plastic Kett Groza Janos.

Manifestari interesante azi si maine in cadrul Carnavalului Medieval
Astazi si duminica la Jula se deruleaza cea mai interesanta manifestare publica a iernii: Carnavalul Medieval. Programul este extrem de bogat. Sambata, la ora 10 (ora locala), deschiderea Targului Artizanal pe aleea din fata Cetatii. La 10.30 are loc Alaiul Nuntasilor (Regele Matei si Beatrix de Aragonia marsaluind pe strazile principale ale orasului, unde tanara pereche este insotita de norod si de boieri). La ora 11 incepe Targul Renascentist. Se vor mai organiza prezentari de soimari (13.30), teatru de strada, muzica din epoca medievala (14.15). La ora 18.15 incepe programul organizat de orasele infratite, urmat de un bal medieval.
Duminica, la 10 dimineata, carnavalul continua cu parada tobosarilor, prezentarea vestitorilor si cantaretilor din epoca medievala (10.30), concurs cavaleresc pentru copii (11), muzica renascentista (11.30), teatru, dans, scamatorii, jonglerie.
In curtea Cetatii atelierul fierarului se trezeste la viata, cozonacul se coace in cuptorul mare, se gatesc miei la protap. Totul, pe fundal de muzica renascentista.
"Participam la invitatia orasului Gyula la acest eveniment care se desfasoara cu orasele infratite. La conferinta am prezentat Aradul, alaturi de ceilalti colegi din orasele infratite. Suntem a doua oara la acest eveniment, care deja pentru Gyula inseamna o manifestare traditionala. Noi suntem cei mai apropiati de Jula, si ca frecventa intalnirilor si ca distanta. Avem mai multe proiecte comune, avem in fiecare an un program de colaborare. Cu doua saptamani in urma am incheiat protocolul de colaborare dintre noi. Anul acesta implinim chiar 15 ani de cand suntem orase infratite. Dorim prezenta cetatenilor nostri la diferite manifestari la Jula, dar bineinteles si legaturile oficiale sa fie cat mai stranse" - viceprimarul Bognar Levente.
"Sunt pentru a treia oara la Jula. Am avut o surpriza foarte placuta, facand cunostinta cu acest oras de 30.000 de locuitori, care se prezinta intr-o tinuta europerana deosebita. Vreau sa remarc ca nu intamplator a fost declarat Orasul Florilor, pentru ca nu exista strada pe care sa nu te bucuri de frumusetea deosebita a peisajelor marcate de o frumusete de flori, de arbusti ornamentali, de pomi, de zone verzi. Am fost placut impresionat de atentia acordata de conducerea orasului patrimoniului cultural si remarc in mod deosebit frumusetea strazii, faptul ca nu am vazut o singura cladire a carei fatade sa nu fie primenita, sa nu fie pusa in valoare prin lucrari de finisaj deosebite, care fac din orasul Jula o localitate urbana la nivel european" - Stefan Tabuia, consilier local

Andrei Ando - Observator

  • S-a redeschis patinoarul

Patinoarul din Arad a fost redeschis ieriImpatimitii ghetii pot sa mearga in acest week-end la pationar, deoarece acesta a fost redeschis ieri, dupa o perioada in care nu a functionat.
„Incepand de astazi (n.r. ieri) s-a redeschis patinoarul. Acesta a fost inchis din cauza temperaturilor prea ridicate si a ploilor, iar cand temperaturile au fost mai scazute si se putea patina nu s-a putut deschide din cauza unei defectiuni la masina de gheata. Situatia s-a remediat si cat vremea o permite, pationarul va fi deschis”, afrima Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.
Pationarul va functiona in fiecare zi de luni pana vineri intre orele 10.00 -21:30, iar sambata si duminica de la 10.00 la 23:30. Seriile au ca durata 90 de minute) incepand de la ore cu sot (10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00, 20.00, respectiv 22.00 in week-end), iar 30 de minute dupa fiecare serie sunt rezervate pentru interventia utilajului de curatare a ghetii. Tariful de intrare este urmatorul: copii, adulti 8.5 lei/ ora respectiv 10 lei/ 90 minute. Grupurile organizate de elevi, studenti (pe baza adresei comunicate de institutiile de invatamant) vor plati 8.5 lei / 90 minute. Un abonament saptamanal costa 50 lei, unul lunar 150 lei. Cei care nu au patine nu trebuie sa isi faca problem, deoarece si in acest an vor fi de inchiriat. Pretul este de 3 lei/pereche/ora sau 4 lei / 90 minute. Pentru ascutit patine se plateste 2 lei per pereche.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Judetul musca din bugete

Scolile din judet au primit bani de la buget pentru reabilitareAradul, primul pe vest la banii atrasi din buget pentru reabilitarea unitatilor de invatamant.
Zile bune pentru judetul Arad. Bugetele unor ministere precum cel al Sanatatii sau al Invatamantului ne sunt, in sfarsit, favorabile. Asa cum v-am informat ieri, Aradul a reusit sa obtina,din bugetul Sanatatii, cei mai multi bani pentru investitii in unitatile sanitare. Mai exact, potrivit raportului care a insotit bugetul, din cele 36 de obiective de investitii patru revin Aradului, cele mai mari sume fiind acordate unitatilor spitalicesti de aici (1.380 mii lei). Urmeaza Cluj (1.070 mii lei pentru sase obiective de investitii), Alba (640 mii lei pentru patru obiective de investitii) si Argesul (aceeasi suma, pentru doua obiective de investitii).
Si la invatamant lucrurile intra pe fagasul normal pentru Arad. In bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Aradul se regaseste cu bani seriosi destinati reabilitarilor, investitiilor si consolidarilor. Potrivit informatiilor pe care le detinem, vor primi bani pentru scolile din Santana (40.000 lei), Ususau (40.000 lei), Lipova (100.000 lei), Frumuseni (60.000 lei), Conop (40.000 lei), Pecica (300.000 lei pentru scoala, 100.000 lei pentru gradinita, 280.000 lei pentru liceu), Nadlac (100.000 lei) si Sagu (200.000 lei). Adica un total de 1.160.000 lei, bani destinati Aradului din totalul de 33 de milioane alocate pentru programul pe anul 2009.

Comparatii
Desi suma nu pare neaparat una impunatoare, comparativ cu alte judete, Aradul are cu ce se mandri. Alba a primit prin bugetul de acum 182.000 lei, Timisul doar 865.000 lei, Bihorul numai 460.000, iar Hunedoara 765.000.

Fara cultura
Daca la sanatate si invatamant stam bine pe fondurile atrase din bugete, la capitolul cultura lucrurile arata cu totul altfel. Potrivit informatiilor pe care le detinem, doar Biserica Ortodoxa Romana, Parohia I, Pecica, din Arad, se alege cu 250.000 lei, bani obtinuti peste proiectul initial al bugetului Culturii. La biserici, alte judete precum Olt, Cluj, Galati sau Arges ne-au luat fata, primind de zeci de ori mai multi bani.

A. B. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]