Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Vineri, 20 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Concedierile de la CET, activitatea taximetristilor si amenajarea unei benzi de viraj la dreapta pe Podul Decebal au starnit discutii aprinse in consiliul local

Consilierii locali au avut de votat in sedinta de ieri peste 45 de proiecteConsilierii locali au avut de votat in cadrul sedintei publice de ieri, mai bine de 45 de proiecte de hotarare, dintre care 32 au fost in domeniul imobiliar.
Printre cele mai importante s-a numarat si proiectul de hotarare privind aprobarea programului de restructurare a CET-ului. „A fost disponibilizat un numar redus de angajati, cei care au cerut ei, cei care au avut conditii de pensionare si bineinteles cei care au avut abateri disciplinare. Sindicatele normal ca isi apara interesele, au fost impotriva acestui lucru, dar noi am considerat ca nu este o problema majora acum pentru ca numarul disponibilizarilor este destul de redus. In ceea ce priveste persoanele disponibilizate, acestea vor primi pana la 12 salarii compensatorii, in functie de vechimea pe care o au la CET. Am avut trei cazuri deosebite pe care le-am discutat si le-am oferit si alte locuri de munca”, a spus Cornel Secianschi, director CET.
In cadrul sedintei s-a pus accent si pe proiectul de amenajare a unei benzi suplimentare la coborarea de pe podul Decebal. In acest sens, au fost mai multe luari de cuvant pentru realizarea proiectului si reamenajarea zonei. „Drumul este foarte des folosit, iar multi participanti la trafic depasesc coloana de masini inainte de a ajunge la semafor pentru a vira la dreapta. Oarecum se incalca legea circulatiei, iar odata cu introducerea acestei benzi, se va imbunatati situatia”, a spus Claudiu Cristea. „Trebuie sa avem grija de siguranta copiilor care vor trece pe-acolo si care fac sport pe terenul de la Moise Nicoara, iar in acest sens va trebui ridicate doua randuri de pereti metalici: unul intre asfalt si trotuar si unul intre trotuar si pista de alergare”, a precizat viceprimarul Levente Bognar. „Asa-zisele spatii verzi de 200 de cm erau cele care provocau acel praf din cauza faptului ca pamantul era mai inalt. Deci, nu putem sa spunem ca a fost distrus un spatiu verde atata timp cat acesta producea probleme”, a mai spus Claudiu Cristea. Proiectul a obtinut 16 voturi pentru si 3 abtineri.
Reprezentantul taximetristilor din Arad a fost prezent la sedinta si a tinut sa-si prezinte nemultumirile fata de hotararea care le reglementeaza activitatea. El ar dori fie reducerea numarului de taximetristi autorizati, fie asigurarea unui numar corespunzator de locuri de parcare. „Din cei 1200 de taximetristi, 450 sunt independenti, iar ceilalti sunt angajati la firme particulare de taxi. Legea spune clar ca avem voie sa fim 4 taximetristi la 1000 de locuitori. Noi suntem enorm de multi si daca numarul nu se reduce la 800 de taximetrisi, atunci sa ne asigure locul de parcare. Sunt multi care s-au retras, atat persoane fizice, cat si juridice si vrem sa ramanem 800 de taximetristi”, spune Daniel Tomuta, presedintele Camerei Taximetristilor din Arad. Claudiu Cristea a tinut sa-l contrazica pe reprezentantul taximetristilor sustinand ca de multe ori statiile de taximetrie sunt goale.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • DGA a pus ochii pe permisele aradenilor

DGA va ancheta si la Arad modul in care sunt acordate permisele autoAradul este situat pe al patrulea loc din tara la capitolul „spaga la permise si inmatriculari“
Potrivit unui sondaj, efectuat de anchetatori la nivel national, Aradul ocupa al patrulea loc din tara dupa Bucuresti, Bacau si Vrancea la capitolul spagi pentru permise de conducere obtinute fara examen sau inmatriculari fara taxe. Anchetele desfasurate de procurori si ofiterii DGA, au luat amploare in mai multe orase din tara, urmand ca si la Serviciul de Inmatriculari si Permise Arad, anchetatorii sa ia la puricat dosarele candidatilor pentru a descoperi daca suspiciunile si sesizarile facute sub anonimat sunt sau nu veridice.
Sute de permise obtinute in schimbul catorva sute de euro au facut ca zeci de politisti sa-si umple buzunarele in urma „ajutorului“ acordat unor candidati care au preferat sa „cotizeze“ pentru a-si obtine permisul de conducere. De altfel, anchetatorii sustin ca lucrurile s-au simplificat de la inceputul anului odata cu introducerea examnarii computerizate, iar modalitatea cea mai frecvent folosita de unii candidati era folosirea castilor conectate prin bluetooth, la un telefon mobil. Astfel, sustinatorul examenului era in permanenta legatura cu instructorul auto, care ii dicta raspunsurile… sub ochii ingaduitori ai politistilor examinatori.
Astfel, la Cluj, desi nu au fost depuse plangeri, in baza unor sesizari anonime mai multi oameni ai legii au fost retinuti, in urma cu doua zile. Controalele se vor extinde in mai multe orase din tara, printre care si in Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • „Trebuie sa fim luati in seama”

Interviu cu Danut Ienesescu - liderul Sindicatului Democratic din Invatamant AradInterviu in exclusivitate cu Danut Ienesescu, liderul Sindicatului Democratic din Invatamant Arad.
Nemultumiti de negocierile cu Guvernul, sindicalistii nu exclud reinceperea protestelor.

Jurnal aradean: - Ati emis un comunicat prin care ati declarat ca FSLI :„Isi rezerva dreptul de a-si retrage semnatura de pe strategia pentru educatie” si de a reincepe conflictul de munca, suspendat in luna noiembrie, anul trecut. Ce va nemultumeste cel mai mult din negocierile cu guvernul?
Danut Ienesescu: - Exista o asa zisa negociere intre federatiile reprezentative la nivel national si guvern, se poarta discutii pe probleme din invatamint, dar a doua zi nu se mai respecta in totalitate ceea ce s-a negociat. Hotararile luate de guvern se modifica in mod nejustificat. Atunci, iar se merge la guvern sa se intrebe de ce s-au luat deciziile respective, de ce nu au fost discutate si cu noi... Ceea ce nu intelegem este ca, daca intr-adevar se doreste o reforma a sistemului de invatamant, de ce se iau aceste decizii in mod unilateral.

Jurnal aradean: - La o noua runda, post factum, se mai poate obtine ceva?
Danut Ienesescu: Da, spre exemplu in cazul planurilor cadru, s-a revenit asupra unor decizii. A doua limba straina a revenit cu cate o ora, istoria ramane si la liceele tehnologice, iar sportul va fi predat de profesori si la clasele primare.

Jurnal aradean: - Scopul era bun, reducerea numarului de ore la 30 pe saptamina?
Danut Ienesescu: Si noi dorim reducerea numarului de ore, dar pentru a face acest lucru trebuie si sa decongestionam materia. Nu poti sa predai acelasi volum de cunostinte intr-un numar mai mic de ore, deoarece elevii vor fi supusi unui efort suplimentar. In acest moment nu exista o strategie coerenta a guvernului, dupa cum s-a si recunoscut. Sunt doar incercari: cum ar fi cazul tezelor unice, care ba se desfiinteaza, ba nu se desfiinteaza, o adevarata ,,abrambureala”. De fiecare data, cand vine o noua guvernare, acestia au impresia ca ceea ce fac ei e mult mai bine decat ce au facut cei de dinainte.

Jurnal aradean: - Cum a fost si cazul SAM-urilor?
Danut Ienesescu: - Da, SAM-urile au fost introduse si sustinute chiar de acelasi ministru, Ecaterina Andronescu, care nici atunci nu s-a consultat cu sindicatele. Acum, la desfiintarea acestora, de asemenea nu ni s-a solicitat punctul de vedere. Nu s-au analizat consecintele acestei decizii si ce presupune revenirea la liceele tehnologice. Ce punem in loc? Luam dreptul la educatie al elevilor care aveau acces in SAM-uri, fostele scoli profesionale, elevi nu foarte buni la invatatura, dar foarte buni meseriasi.

Jurnal aradean: - Ce s-a negociat in privinta banilor, pana la urma ramane una din cele mai spinoase probleme?
Danut Ienesescu: - Se doreste suspendarea salariului de merit care se acorda pentru performanta profesionala si premiile anuale, cum ar fi distinctia ,,Gheorghe Lazar”, premiul de 2% cu toate ca acestea sunt stabilite prin lege sau prin contractul colectiv de munca. Sporul de zona a ramas, la fel ca si banii pentru carte, incercandu-se o discriminare prin acordarea doar cadrelor didactice pana la 35 de ani.. E criza, trebuie sa facem sacrificii alaturi de ceilalti bugetari, dar nu sacrificii care ar presupune calcarea in picioare a statutului cadrului didactic si a legilor in vigoare.

Jurnal Aradean: - Ce veti face in continuare, veti relua conflictul de munca?
Danut Ienesescu: De luni se intra din nou la negocieri, pe aceste ultime drepturi mai sus mentionate, urmand ca dupa solutionare acestora sa reinceapa negocierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel Ramura Invatamant. Vom expune situatia colegiilor din unitatile de invatamant apartinatoare, iar in situatia in care colegii consultati vor decide, vom redeschide conflictul suspendat in noiembrie 2008. Trebuie sa fim respectati pentru importanta activitatii noastre.

Carte de vizita
S-a nascut in 15 noiembrie 1961, in Chesint, judetul Arad. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii din Timisoara, 1987, si a predat ca profesor de matematica la Scoala Generala din Fintanele. A obtinut un master educational si unul in domeniul managementui si finantarii in administratia publica. Din 1997, anul infiintarii Sindicatului Democratic Invatamant Arad, a fost secretar executiv iar din 2004 este presedintele acestui sindicat, iar din 2007 este vicepresedinte al F.S.L.I, coordonator al Departamentului pentru Tineret.

S.T. - Jurnal aradean

  • Se descentralizeaza Cultura

Adrian Simon sustine mentinerea patrimoniului sub jurisdictia Ministerului Culturii dar si descentralizarea la nivelul gestionarii veniturilor proprii a fiecarei directii judeteneVarianta de descentralizare propusa de Adrian Simon, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Arad a starnit interesul ministrului culturii Theodor Paleologu.
Propunerea lui Adrian Simon a fost prezentata in cadrul intalnirii pe care directiile judetene pentru cultura le-au avut la sfarsitul saptamanii trecute cu ministrul culturii si cu secretari de stat din minister la Bucuresti. Intalnirea a avut ca principal subiect de discutie descentralizarea directiilor judetene. Asa cum am mai spus, o descentralizare totala ar putea pune in pericol patrimoniul national, mai precis o anumita categorie de obiecte ce fac parte din patrimoniul imobil. Pentru acest motiv majoritatea celor prezenti la acesta intalnire s-au declarat pentru mentinerea patrimoniului sub jurisdictia Ministerului Culturii. In acest caz descentralizarea ar avea efect la nivelul gestionarii veniturilor proprii, fiecare directie judeteana incasand taxele pe avize si certificate de export din jurisdictia proprie.
Recomadarile venite din partea lui Adrian Simon si care au starnit interesul ministerului culturii au vizat largirea posibilitatilor directiilor de cultura judetene de a obtine venituri, dar si crearea unor organisme regionale care sa preia sarcinile administrative ale directiilor judetene, economisindu-se astfel costurile legate de acest sector. Interesanta a fost si propunerea ca directiile judetene sa poata obtine venituri din promovarea monumentelor, prin realizarea si comercializarea de cataloage, ghiduri turistice, pliante, dupa modelul unor tari precum Franta.
In prezent, propunerile facute de directorii directiilor judetene din tara vor fi analizate si discutate, urmand ca, dupa concretizarea unor concluzii acestea sa fie trimise mai departe, in parlament.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Peregu Mare - „Comunele de categoria II si III nu sunt bagate in seama la buget!”

Comuna Peregul Mare va avea si in acest an un buget saracaciosVesti proaste si dezamagire atunci cand vine vorba de saracie si votarea unui buget care se anunta, din nou, saracacios. Comuna Peregu Mare este in continuare vaduvita de proiecte, tocmai pentru faptul ca nu sunt bani si nici sanse ca bugetul sa se insanatoseasca. „Comuna Peregu Mare, facand parte din localitatile de categoria II si III, evident ca nu este bagata in seama, si, oricat de multe proiecte ar face, ramane cu ele! - rabufneste primarul Alexandru Nagy. Nu suntem inclusi pentru aprobarea sumelor privind proiectele de dezvoltare locala, tocmai din aceasta cauza! Pe anul acesta avem rezerva de cheltuieli materiale si plata salariilor administrative locale doar pana in luna ulie. Ce vom face in continuare, nu stiu! Avem in plan finalizarea lucrarilor la uzina de apa, pentru care mai trebuie sa primim bani de la guvern, 500.000 RON; am facut un SF privind elaborarea unui proiect de extindere retea de alimentare cu apa per comuna, dar nu ne asteptam deloc la votarea unui buget „viu” pentru localitatea noastra. Dau exemplu drumul judetean Peregu Mare -Nadlac sau invers, cum vreti sa-l luati! Acest drum trece prin mijlocul comunei. S-au realizat 10, 5 km de drum modernizat, dupa care lucrarile s-au oprit din 2005, astfel ca zona noastra a ramas nereabilitata. Acum ni s-a promis ca in prima jumatate a anului viitor se vor moderniza cam 1,3 km... Raspunsul CJ a fost ca in etapa actuala de dezvoltare pe linie rurala, acest drum nu mai prezinta o prioritate, deocamdata! Ce sa mai spun?! Am facut un studiu SF pentru reabilitarea scolii generale, totul din banii locali si am primit aprobare pentru suma de 100.000 RON de la minister, dar banii nu au mai ajuns. ISJ a scos lucrarea la licitatie, oamenii s-au si apucat de treaba., dar, din cauza lipsei de fonduri, lucrarile s-au oprit.” Pentru reabilitare s-a inscris si cladirea veche a scolii generale, fondurile venind de la Banca Mondiala, dar proiectul mai trebuie sa astepte... „Gradinita am reabilitat-o, de asemenea, tot din putinii bani de care am dispus... Lucrarile de pietruire a strazilor continua. E nevoie de 8 milarde lei pentru pietruirea a 24 de km de strazi - adauga primarul - si pentru asta am solicitat 100.000 RON. Primaria mai are in vedere un concept de proiect Phare privind reabilitarea drumului comunal Peregu Mic - Batanya - Mezövasarhely. Partea maghiara ne-a cerut inca niste completari, si, evodent, va trebui sa participam la cofinantare.” Primarul spune ca atat timp cat nu exista o infrastructura modernizata, nici nu poate fi vorba de dezvoltare econmica in localitate.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]