Stirile Zilei
Marti, 20 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Traiesc din imprumuturi

In fiecare luna sute de pensionarii se imprumuta la CARPUn sfert dintre pensionarii aradeni au datorii la banci sau la casele de ajutor reciproc.
Aproximativ 42.000 de pensionari aradeni - adica 25% din totalul pensionarilor din municipiul si judetul Arad - au de achitat rate lunare la banca sau la casa de ajutor reciproc. Cei mai multi dintre ei - peste 30.000 - sunt din municipiu, restul sunt din localitatile judetului.
La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Arad, se inregistreaza, luna de luna, cate 400 de cereri de imprumut. In ceea ce priveste valoarea creditului, aceasta variaza intre 100 si 8.000 de lei. Valoarea medie a imprumuturilor acordate este de 1.300 de lei. „Sunt oameni care vin si cer 100 de lei pana vine pensia, ca nu au cu ce sa-si cumpere paine. Dar, in principal, banii imprumutati sunt folositi pentru plata impozitelor, pentru medicamente, pentru internari in spital, pentru executarea unor reparatii la case, pentru achizitionarea unor obiecte sau aparate electrocasnice ori, pur si simplu, pentru cumpararea de alimente si cele necesare traiului de zi cu zi. Dar sunt si cazuri cand pensionarii se imprumuta pentru copiii si nepotii lor” - spune Vasile Neagu, presedinte al CARP Arad.
Pentru imprumuturile acordate de CARP, se percepe o dobanda cuprinsa intre 10% (pentru sume de pana la 200 de lei) si 14% (pentru sume mai mari de 1.000 de lei). Perioada de rambursare a creditului este de maximum 12 luni. Oamenii sunt disciplinati si achita la timp ratele lunare. Daca au posibilitatea, isi platesc chiar in avans datoriile.
Numarul pensionarilor care se imprumuta a crescut in ultima perioada de timp, mai ales dupa inasprirea conditiilor de creditare impuse de banci. Cel putin asa stau lucrurile la CAR-ul care functioneaza in cadrul Ligii Judetene a Pensionarilor din Arad. Aici se primesc, lunar, cate 130 de solicitari de imprumut, cele mai multe dintre ele pentru sume de pana la 1.000 lei. Valoarea maxima ce poate fi imprumutata este de 10.000 de lei. Perioada de rambursare a banilor este de cel mult 18 luni. In functie de suma imprumutata si de termenul de restituire a creditului, se calculeaza o dobanda cuprinsa intre 6% si 15%.

Popriri pentru giranti
In general, pensionarii care au contractat imprumuturi solocita sa li se retina rata direct din pensie. Din acest motiv, nici nu sunt probleme privind achitarea ratelor. „Problemele apar atunci cand pensionarii sunt giranti, iar titularul creditului nu reuseste sa achite ratele lunare” - explica Mihaela Vasil, director al Casei de Pensii Arad. In aceste conditii, banca de unde s-a luat creditul solicita Casei de Pensii sa faca poprire pe pensia girantului. Aproximativ 200 de pensionari aradeni se afla in aceasta situatie. Lor li se retine, lunar, maximum 30% din pensie, pana la achitarea integrala a datoriilor.

D. D. - Jurnal Aradean

  • Criza economica loveste piata auto

Din cauza crizei economice dealerii auto nu mai au promotiile de alta dataRecesiunea economica se face resimtita in sectorul industriei auto, dupa ce piata auto locala cunoscuse, o indelungata perioada, o evolutie prospera. Afectati deja de criza ori preventivi, dealerii auto impun masuri menite sa limiteze efectele nedorite, masuri gandite in functie de problemele fiecarei companii. Unii ies in fata cu promotii si discounturi substantiale, altii insa, „strang cureaua“, stopand orice investitie si reducandu-si cheltuielile de functionare la minim. Pentru a face fata problemelor financiare si cheltuielilor crescande, administratorii zonali ale marilor branduri de masini se mobilizeaza stabilind masuri si stratageme menite sa creasca economiile si sa stimuleze vanzarile.

Lipsa ofertei societatilor de leasing taie elanul clientelei
Majoritatea dealerilor auto aradeni recunosc o scadere a cererilor datorata de criza. Aceasta scadere apare dupa o perioada in care piata auto a evoluat considerabil. Daca pentru unii problema primordiala este scaderea clientelei, care nu-si mai permite sa cumpere automobile, pentru altii impedimentele sunt societatile de leasing. Unii administratori de companii sustin ca motivele scaderii cererii de pe piata sunt conditiile societatilor de leasing, care nu mai permit achizitionarea unei masini decat in conditii greu de indeplinit.
De asemenea, inasprirea conditiilor bancare face ca reprezentantele auto sa resimta criza oglindita in numarul de solicitari tot mai scazute.
„Ma ocup de noua ani de piata auto si sunt de parere ca intodeauna au existat fluctuatii, iar in aceasta perioada nu mi se pare ca sunt in plus. In perspectiva mea, consider ca problema e alta. Nu se mai ofera finantare pentru persoanele fizice, iar acest lucru ne dezavantajeaza. Finantarea pentru aceasta categorie este foarte slaba si in conditii grele. De exemplu, am incercat sa obtin finantare pentru o persoana care avea salariu de 5.000 de ron, insa nu am reusit. Este incredibil ca la un asemenea salariu sa nu fie posibil. Societatile de leasing nu mai au oferte, iar bancile au inasprit conditiile fara nici o justificare. Fara aceste aspecte, piata auto a evoluat si era normal sa ajunga la un nivel la care sa stagneze, pentru ca oricum populatia Aradului nu este chiar atat de mare“, declara Ioan Benea, director vanzari reprezentanta Ford.
In conditiile actuale, competitia dintre brandurile concurente pare mai acerba. Chiar daca analiza anului trecut nu este ingrijoratoare, dealerii auto incearca sa iasa pe piata cu oferte si servicii noi care sa ingradeasca companiile concurente. „Problema vine de multe ori de la producatori, iar piata europeana nu se aseamana cu cea americana. La noi este nevoie de garantii reale. Nu se ofera finantare fara avans, doar daca este vorba de promotii. Societatile de leasing nu isi asuma riscuri, iar noi suntem comercianti, chiar daca reprezentam branduri puternice, in aceste situatii greul vine tot pe noi“, adauga acesta.

Investitii stopate, cheltuieli reduse
Daca unii dealeri au probleme cu ofertele de finantare, pentru altii criza financiara are alte implicatii, fiind nevoie de alte masuri. Unii, chiar daca intentionau sa investeasca, si-au stopat planurile si au redus cheltuielile interne, neproductive in aceasta perioada. Unele companii au simtit inca de la inceputul crizei financiare efectele acesteia resfrante in profit. „Simtim ca multe alte companii scaderea vanzarilor, inca de prin luna septembrie a anului precedent. In aceasta situatie, normal ca a fost nevoie de promotii si discounturi care sa amelioreze aceste efecte. In alte perioade prospere chiar nici nu visam ca vom fi nevoiti sa facem asemenea discounturi considerabile. Privita din perspectiva clientelei, acesta pare un moment prielnic pentru cei care doreau sa isi achizitioneze o masina, insa pentru noi este o perioada grea. Din pricina problemelor actuale am oprit orice investitie, pentru ca situatia s-ar putea agrava si astfel a fost nevoie sa previn. De altfel, am redus complet bugetul pe planul de cheltuieli neproductive. Deci publicitatea, promovarea si cheltuielile interne au fost stopate pana la trecerea crizei. Comparativ cu anul trecut se resimte o scadere a cererilor si trebuie sa venim cu oferte care sa stimuleze vanzarile. La capitolul forta de munca nu am facut disponibilizari, i-am reorientat in cadrul companiei noastre, in asa fel incat situatia sa se echilibreze“, a declarat Mihai Verbita, director general al companiei Verbita.

Perioada cu vanzari scazute
Daca alte companii ofera casco gratuit pentru fiecare contract facut prin leasing, altele fac discounturi mari. Cert este ca toti dealerii de pe piata auto incearca sa diminueze efectele crizei, sa depaseasca concurenta si sa treaca peste obstacolele reprezentate de conditiile societatilor de leasing cu care lucreaza. Pentru unii, anul trecut a fost plin de realizari si se gandesc doar preventiv sa ia anumite masuri. „Oricum, luna ianuarie este scazuta din punct de vedere al vanzarilor, asa ca nu cred ca ar trebui sa ne facem deocamdata probleme. Am avut o perioada de promotii care a crescut vanzarile, diminuand astfel posibilele probleme“, sustine Dulcianu Marius, coordonator punct de lucru reprezentanta Quark Motors.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Tir incarcat cu aproximativ 19 tone de parfumuri false, descoperit la Varsand

La Vama Varsand au fost descoperite intr-un TIR 19 tone de parfumuri susceptibile a fi contrafacutePolitistii de frontiera aradeni au descoperit, intr-un automarfar condus de un cetatean turc, 19 tone de parfumuri susceptibile a fi contrafacute, ce urmau sa ajunga in Germania.
Conform documentelor de insotire a marfii, tirul trebuia sa fie incarcat cu 19 tone de materiale textile din Turcia pentru o societate din Germania.
Actionand in baza unei analize de risc, politistii de frontiera au solicitat inspectorilor vamali din cadrul D.J.A.O.V. Arad sprijinul pentru efectuarea unui control amanuntit al mijlocului de transport, ocazie cu care au fost descoperite mai multe cutii de carton ambalate in saci de rafie, ce contineau flacoane cu apa de parfum, purtand insemnele distinctive ale unor marci de profil (Dior, Nina Ricci, Gucci, Givenchi etc.) susceptibile a aduce atingere asupra dreptului de proprietate intelectuala.
La o prima evaluare, s-a estimat ca greutatea totala a produselor contrafacute se ridica la aproximativ 19 tone.
Politistii de frontiera continua cercetarile in vederea stabilirii autenticitatii produselor transportate si identificarii persoanelor implicate in cauza, la finalizare, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Observator

  • Bani falsi la Finante

La caseriile Directiei Generale a Finantelor Publice s-au prezentat persoane care au vrut sa achite taxele cu bancnote falseCasieriile din Arad au inceput sa fie inundate de bancnote falsificate de 100 de lei.
O serie de bancnote false au inceput sa apara prin Arad, pe la diverse societati comerciale, banci, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si chiar la Directia Generala a Finantelor Publice. Din informatiile pe care le avem, banii falsi au aparut pe piata in luna decembrie, au fost plasati in diverse locuri, iar acum incep sa iasa la suprafata. Este vorba despre bancnote de 100 de lei, despre care casierele spun ca trec neobservate, fiind introduse intre bilete de banca valabile, iar atunci cand sunt predati, banii sunt numarati cu ajutorul aparatelor care nu detecteaza insa falsurile.
„De vreo doua saptamani au inceput sa apara bani falsi la Finante. Prima data au fost 200 de lei, apoi au inceput sa vina zilnic cu cate o bancnota de 100 de lei. Nora mea este casiera acolo si a luat 100 de lei falsa de la o firma, astfel incat a fost obligata sa puna bani de la ea. Au fost casierite care au pus de la ele si 200 de lei. Mi se pare foarte mult la cei 400 de lei pe care ii iau ele in mana. Banii nu se mai numara manual si e greu sa-i depistezi daca nu cercetezi fiecare bancnota. Acum fiecare casierita ii avertizeaza pe clienti sa fie foarte atenti la banii pe care-i primesc. Un paznic de acolo s-a trezit cu un fals dupa ce a scos bani din bancomat”, spune cititoarea noastra Emilia S.

Din loc in loc
Conform celor declarate de Calin Arusti, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Arad, saptamana trecuta au fost descoperite doua cazuri. „Saptamana trecuta a fost gasite doua bancnote de 100 de lei falsificate. Din fericire colegele noastre au vazut imediat despre ce e vorba si au anuntat Politia. Falsurile sunt plasate din loc in loc, iar institutiile publice si agentii economici vin la noi dupa ce au facut incasari”, sustine Arusti. Banii falsi depistati la Finante provin de la o societate privata si de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Buni de plata
In ceea ce-i priveste pe cei care fac incasarile, oamenii risca sa puna bani din buzunar daca se constata ca au acceptat bancnote falsificate. „In mod normal casierii au obligatia sa verifice cu atentie ce primesc. Din fericire, acum falsurile au fost depistate si nu au trebuit sa plateasca”, a incheiat Arusti.

L. S. - Jurnal Aradean

  • „Steaua fara nume” si „Falsele Confidente”, in aceasta saptamana, la teatru

Iubitorii de teatru sunt invitati joi si sambata la doua spectacole deosebiteJoi seara, de la ora 19, Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad gazduieste spectacolul „Steaua fara nume”. Spectatorii au ocazia sa revada, pentru ultima data in aceasta luna, o piesa scrisa de Mihail Sebastian si transpusa scenic de regizorul Dan Vasile, care a conceput spectacolul special pentru Sala Studio a teatrului din Arad. Dan Vasile este cunoscut pentru maniera sa deosebita de interpretare a unui text si de transpunere a acestuia in note inedite, comedia fiind un gen in care exceleaza. Dan Vasile propune publicului sa reinterpreteze „Steaua fara nume“ intr-o alta maniera diferita de cea clasica de pana acum, cu care ne-am obisnuit. Spectacolul sau a facut sali pline inca de la premiera din aprilie si, va face, cu siguranta, de cate ori se va juca. Din distributia acestui spectacol trebuie amintiti actorii: Dan Covrig, Ioan Peter, Dorina Darie Peter, Carmen Butariu, Doru Nica, Iulian Copacea, Calin Stanciu, Dan Antoci, Florin Covalciuc. Decorul ii apartine Luminitei Penisoara si costumele Oanei Varan Goia. „Steaua fara nume” este un spectacol in care se imbina sentimentele de melancolie si tristete cu cele de bucurie si uneori chiar cu unele momente hazlii la care nimeni nu se asteapta.

Sambata, tot incepand cu ora 19, de aceasta data in Sala Mare a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad, iubitorii de teatru sunt invitati sa revada spectacolul care a reprezentat orasul nostru, anul trecut, la Festivalul National de Teatru Clasic. “Falsele Confidente”, de Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux, in regia lui Alexandru Colpacci, care a avut premiera in vara anului trecut, de atunci fiind jucat cu sala plina de fiecare data. Din distributia acestui spectacol fac parte: Carmen Butariu, Zoltan Lovas, Ioan Costea, Dorina Darie Peter, Calin Stanciu, Ioan Peter, Carmen Vlaga, Dan Antoci si Ionel Bulbuc. Biletul de intrare intreg costa 14,1 lei si 7,1 cu reducere pentru pensionari, elevi si studenti. Cei care doresc pot cumpara bilete de la agentia teatrului, deschisa miercuri, joi si vineri, de la ora 10 la 14 si de la ora 17 la 18.30 sau sambata si duminica, intre orele 17 si 18.30.

Corina Hutan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]