Stirile Zilei
Luni, 19 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Plateste on-line!

Aradenii isi pot plati online impozitele, taxele locale si amenzile contraventionale Primaria Municipiului Arad, prin Directia Venituri, pune la dispozitia contribuabililor sistemul de plata on-line a impozitelor si taxelor locale, precum si a amenzilor contraventionale, prin card bancar. Serviciul de plata on-line este accesibil prin site-ul primariei la sectiunea: Directia Venituri.
Aceasta modalitate comoda si moderna de plata, ofera posibilitatea achitarii 24h/24h a impozitelor si taxelor pe cladiri si terenuri, pe autovehicule, taxa speciala de salubritate, amenzi contraventionale, etc.
Accesul in sistem se face pe baza CNP pentru persoane fizice, respectiv CUI pentru persoane juridice. Contribuabilul va vizualiza sumele datorate bugetului local pe categorii de taxe, avand mai multe optiuni pentru plata (integral sau partial, pe categorii, etc).
Sistemul de plata on-line implementat de primaria municipiului este simplu de folosit si sigur, fiind acceptate orice carduri de debit/credit emise de banci din Romania si din strainatate sub siglele Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, American Express, JCB, Diners-Club.

D. M. - Observator

  • CLM face economii din salariile directorilor

Consilierii vor vota modificarea contractelor directorilor societatilor din subordinea Consiliului LocalSaptamana trecuta, primarul Aradului, Gheorghe Falca, a anuntat ca o parte dintre functionarii publici din cadrul Primariei Municipiului Arad vor ramane fara locuri de munca, urmand sa aiba loc reduceri de personal. Saptamana aceasta o noua veste loveste, de data asta, in directorii de institutii aflate in subordinea Consiliului Local. Ei nu vor mai beneficia de salariile de pana acum, acestea urmand a se modifica dupa ce proiectul de hotarare va fi supus votului. Bani mai putini vor primi si consilierii locali, membri AGA.
Astfel, joi, pe masa consilierilor se va afla proiectul privind modificarea contractelor de mandat-cadru pentru directorii generali ai operatorilor economici de sub autoritatea Consiliului Local. Aceasta masura se ia in conformitate cu Ordonanta de urgenta emisa de Guvern in 30 decembrie 2008, privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici si unele masuri referitoare la remuneratia conducatorilor si adjunctilor conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale.
In ceea ce ii priveste pe directori, in cazul indeplinirii pe perioada cumulata de la inceputul anului a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat, la sfarsitul anului sumele retinute conform prevederilor se restituie acestora. Directorul beneficiaza de concediu de odihna anual si indemnizatia aferenta, diurna si cheltuieli de delegare in interesul serviciului, concediu medical conform legii si zile libere platite pentru sarbatorile legale, zile festive specifice, casatorie, nasterea unui copil sau de deces al unui membru de familie, acordate prin similitudine cu cele din contractul colectiv de munca aplicabil unitatii respective.
De asemenea, remuneratia lunara a directorului general stabilita prin contractul de mandat va fi unica forma de recompensare in bani a activitatii depuse de persoana respectiva.
In legatura cu remuneratia lunara acordata prin contractul de mandat directorului general de la nivelul regiilor autonome, societatilor si companiilor de interes local aflate in coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea unitatii adminsitrativ teritoriale de interes local, precum si filialelor acestora, nu poate depasi nivelul indemnizatiei lunare acordate prin lege pentru functia de viceprimar. „Sunt directori care nu vor simti aceasta reducere, deoarece banii primiti vor scadea cu cateva sute de lei vechi. Nu ma va afecta cu nimic aceasta modificare, deoarece eu primeam pana acum salariul de incadrare de 34 milioane lei si am inteles ca acesta va scadea cu pana la un milion de lei vechi“, declara Caius Parpala, director Regia Autonoma de Drumuri Municipale.
Cei mai afectati de aceste modificari ale contractelor-cadru sunt chiar consilierii locali municipali, care fac parte din AGA si care vor lua in loc de cateva sute bune de lei doar cateva zeci. Asa ca cea mai mare remuneratie le ramane indemnizatia de consilier de cinci milioane lei vechi. In sedinta de joi, acestia isi vor vota singuri sumele pe care le vor primi.
Conform ordonantei de urgenta, pentru indeplinirea mandatului sau, reprezentantul are dreptul la o remuneratie de sedinta pentru participarea la adunarile generale ale actionarilor, in cuantum de 1% din remuneratia directorului general, ceea ce va insemna doar cateva zeci de lei. Pana acum salariul brut al unui director a depasit chiar si suma de 55 de milioane de lei vechi, in functie de societatea pe care o conducea.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • CET Arad, in vizorul DNA

Procurorii DNA verifica contractele incheiate intre CET Arad si SNLO OlteniaContractele centralei cu SNLO Oltenia au intrat si in atentia procurorilor anticoruptie.
Scandalul financiar in care este implicat CET Arad ia amploare, conform celor declarate de directorul Cornel Secianschi, de afacere aratandu-se interesati si procurorii DNA.
Dupa cum va informam in numerele trecute ale ziarului nostru, dupa preluarea functiei de director al Centralei Electrice de Termoficare (CET) Arad, Secianschi a cerut un control de fond, in conditiile in care unitatea a ajuns cu conturile blocate din cauza unor datorii la furnizorul de carbune. Mai mult noul director a chemat Garda Financiara, iar de afacerile de la CET s-au mai aratat interesati si politistii de la Serviciul de Investigare Fraude si angajatii Curtii de Conturi.
Secianschi estimeaza daunele produse companiei in urma unor contracte neperformante la 2,4 milioane de lei noi. Acesta sustine ca inca din 2006-2007, responsabilii de atunci ai societatii au incheiat contracte de achizitii cu SNLO Oltenia, carbunele astfel cumparat urmand sa se scumpeasca din 30 in 30 de zile. Asta, dupa ce contractul initial unde se stabilise un pret fix a fost modificat prin intermediul unor anexe.

Comision exagerat
Luni si marti, reprezentantii CET-ului se vor prezenta in fata instantei, avand infatisari in cadrul unor procese cu SNLO Oltenia si SC Best Recuperare din Alexandria. „SNLO Oltenia a cesionat catre SC Best Recuperare datoria noatra de 13,6 milioane de lei, firma de recuperari cerand un comision de 4,4 milioane. E jenant ca atatia bani publici sa se duca in mediul privat, drept pentru care nu am acceptat. Tocmai m-am intors de la Targu Jiu, unde e un scandal foarte mare. Nu vreau sa fac politica, dar fostul director PSD-ist al SNLO a lovit in trei centrale, Brasov, Arad si Drobeta Turnu Severin, apatinand unor orase conduse de primari PDL. Acum DNA-ul cerceteaza contractele de cesionare a creantelor semnate de sefii SNLO, contracte printre care se numara si cel cu privire la datoriile noastre”, povesteste Secianschi.

De recuperat
Daca CET-ul are datorii de 13,6 milioane de lei, societatea are de incasat la randul ei opt milioane de la aradeni. Grosul datoriilor nu apartin insa populatiei, ci marilor societati comerciale. „In proportie de 90-95%, populatia e buna platnica. Avem insa datorii istorice pe care nu le mai putem recupera. Printre cei mai mari datornici sunt fostul Alfar (n.r.- societate care administra serele) si Sabina&Co (n.r. - fostul tricoul rosu)”, a tinut sa precizeze Secianschi.

L. S. - Jurnal Aradean

  • Zece milioane din fondul de rulment al CJA - alocati pentru drumuri

CJA se pregateste se modernizeze unele drumuri din judetAvand in vedere ca Aradul nu a primit resurse financiare suficiente din partea Guvernului, pentru unele investitii, care trebuie demarate in primele luni ale acestui an, conducerea Consiliului Judetean s-a vazut nevoita sa aloce 10 milioane lei din fondul de rulment al CJA.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei de la sfarsitul saptamanii trecute, a fost introdus un proiect de hotarare in acest sens. „Acest proiect de hotarare a fost introdus avand in vedere urgenta pentru demararea achizitiei publice pentru proiectele care incep in ianuarie. Pana la incheierea anului 2008, puteam conta pe un fond de rulment al judetului Arad de 10 milioane de lei, bani pe care ii vom repartiza pentru anumite proiecte”, a explicat Gherghina Ribovici, directorul economic al Consiliului Judetean Arad.
Conform hotararii de consiliu care a fost adoptata in unanimi-tate de catre consilierii judeteni, din suma de 10 milioane de lei, 4.477.200 lei au fost alocati pentru modernizarea drumului judetean 792, 5.294.000 lei pentru modernizarea drumului Julita-Madrigesti, 78.000 lei pentru modernizarea drumul vinului, iar restul de 150.000 lei pentru co-finantarea proiectului pentru modernizarea drumului Sanmartin - frontiera, care face parte dintr-un proiect transfrontalier. „Sumele de bani au fost scoase si alocate pentru a debloca procedurile”, a mai spus Gherghina Ribovici.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Aradul muzical - Muzica si poezie

La Filarmonica a avut loc un concert vocal-coral cu lucrari pe versuri de Mihai Eminescu ale unor compozitori romaniIn seara zilei de nastere a lui Mihai Eminescu, Filarmonica a organizat un concert vocal-coral cu lucrari ale unor compozitori romani pe care versurile marelui poet i-a inspirat. Acestor creatii muzicale le-au fost adaugate, intercalat, alte versuri eminesciene interpretate de invitatul special, actorul Zoltan Lovas, care ne-a amintit sau unora le-a facut cunoscute, cu arta sa interpretativa si farmecul personal: “De ce nu-mi vii”, “Kamadeva”, “Sara pe deal”, “Frumoasa si juna”, “Dormi”.
Corul, dirijat de Robert Daniel Radoias, a inceput programul cu “Rugaciune” (1940) de Ioan D. Chirescu, maestru al creatiei corale romanesti, urmat de alte doua piese corale semnate de aradeanul Doru Serban (fost dirijor al formatiei): “O, mama” (1963) si “Dorinta” (1964), cea de-a doua cu acompaniament de pian (Manina Bogdan).
Intorcandu-ne in timp la clasicii muzicii romanesti, am ascultat “Somnoroase pasarele” a lui Gheorghe Dima (solo, Monica Valea).
Poate cel mai emotionant moment a fost cel in care corul a interpretat “Doina” (1925) de Sabin Dragoi, ale carei versuri eminesciene nu au fost publicate in anii comunismului in nici-o editie (nici macar in cea bibliofila din 1958 cu 315 poezii in peste 600 de pagini), pentru a nu leza marea Rusie, careia ii stam in cale de prin 1795, cand s-a intins pana la Nistru si foarte curand peste el.
In acele momente emotionante ale interpretarii insufletite a “Doinei” ma gandeam: Unde sunt marii romani aradeni, caci sala Filarmonicii era ocupata doar cu o treime din capacitate? Era o seara deosebita: sarbatorirea lui Eminescu, pe muzica de compozitori romani, cu interpreti romani!
Din creatia mai noua s-a cantat “Floare albastra” de Vasile Spatarelu (cu scurte solo-uri (M.Valea si Florica Burdulean), apoi “Oda (in metru antic)” de Dan Voiculescu, muzica moderna, careia coristii si dirijorul lor i-au dat o plasticitate surprinzatoare.
Din cele “Patru madrigale” pe versuri de Eminescu ale lui Paul Constantinescu, formatia vocala a Filarmonicii a talmacit “Peste varfuri” si “Stelele-n cer”, lucrari aflate mai de mult in repertoriul corulu, care la fiecare reluare releva noi frumuseti ale acestei inspirate muzici.
Intre lucrarile corale amintite au fost intercalate piese pentru voce si pian (Manina Bogdan). Din creatia lui Ionel Bratianu, autor al unor celebre cantece si marsuri patriotice, dar si a unor romante pe versuri de Eminescu, Daciana Gargari a ales “La steaua” . Desi stapana a unei voci ce poate fi expresiva, solista a accentuat pe la inceput cel de-al treilea cuvant din formula “mii de ani”, subliniind-o si cu un gest oarecum teatral, cu toate ca si in rostire si in cantare, primul, “mii” trebuia sa primeze, desi era pe o nota mai joasa. Citirea partiturii muzicale, la cantecele strofice, se face selectiv, in functie de text, care este si generatorul muzicii, muzica ce la fiecare revenire strofica trebuie sa para altceva. Interpretul trebuie sa se ridice la rangul de partas al creatiei. El da viata partiturii, care este in asemenea cazuri un sablon (pentru economie de spatiu).
Natural si real sugestiv a fost discursul muzical al Mirelei Cusursuz in “O ramai”, creatie a altui clasic roman, George Stephanescu. Monica Valea a cantat “Somnoroase pasarele”, a carui muzica a fost semnata Gheorghe Dima, iar David Buzgau a zmuls aplauze cu plinatatea vocii sale in “Codrule, codrutule” de Aurel Eliade (cantaret, compozitor si profesor din generatia lui Enescu).
In concluzie, “nevoia de frumos, de absolut, de...Eminescu”, cum scria in programul de sala, a fost in mare parte implinita, spre satisfactia tuturor, interpreti si auditori.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

Concertul din 22 ianuarie, orele 19, va fi dirijat de
Cristian George Neagu, solist fiind contrabasistul
Cosmin Puican
Vor fi interpretate lucrari de:
Nicolae Boboc, Karl Ditters von Dittersdorf, Ludwig van Beethoven.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]