Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Marti, 17 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Transportul in comun - calvarul aradenilor

Aglomeratie mare in mijloacele de transport in comunInchiderea traseului Micalaca - Podgoria - Piata Romana da peste cap circulatia in oras
Inchiderea circulatiei tramvaielor, zonele cuprinse de reabilitarea sinelor de tramvai si traficul intens de pe arterele principale ale orasului au creat un adevarat haos pentru pietoni si calatori pe mijloacele de transport in comun. Aradenii au de asteptat minute in sir autobuzele ce inlocuiesc tramvaiele, in statiile amenajate temporar pe durata sistarii circulatiei cu tramvaiele. Fiind inceput de saptamana, aglomeratia a fost cuvantul de ordine prin care putea fi descrisa circulatia. Pentru a se deplasa la locul de munca sau acasa, dezobisnuiti sa circule cu autobuzul, calatorii s-au inghesuit ieri, in mijloacele de transport pana la depasirea capacitatii acestora. A ajunge la destinatia dorita presupune schimbarea a cel putin doua autobuze sau tramvaie, statul la coada si in picioare, suportarea inghesuielii, a traficului greu si intarzierea mijloacelor de transport.
Aradenii s-au saturat de sistemul anevoios de circulare pe mijloacele de transport determinat de reabilitarea drumului, a sinelor si statiilor de tramvai. Pentru unii, circulatul pe mijloacele de transport in comun a devenit un adevarat cosmar, in contextul in care, pentru a ajunge la destinatia dorita trebuie sa pleci de acasa cu 40 de minute mai repede, daca se iau in considerare portiunile necirculate de niciun mijloc de transport, zone in care se merge pe jos. In aceste conditii, pentru calatori, gratuitatea pe mijloacele de transport paleste in fata calvarului deplasarii. Aradenii nevoiti sa circule cu tramvaiele si autobuzele asteapta cu sufletul la gura finalizarea lucrarilor insa, pana atunci situatia pare sa se inrautateasca de la zi la zi. „Eu trebuie sa ajung pe Capitan Ignat si schimb doua, trei mijloace de transport pana acolo. Acum ca s-a inchis ciculatia in Micalaca trebuie sa stau la autobuz. M-am saturat de situatia asta... In fiecare zi ma trezesc cel putin cu jumatate de ora mai repede ca sa ajung pe ora opt la serviciu“, povesteste Violeta Lupse. Daca pana acum se putea circula cu tramvaiul in majoritatea zonelor existand legaturi, acum circulatia tramvaielor pe centru, unde traficul era oricum aglomerat s-a inchis. Autobuzele ce inlocuiesc tramvaiele ingreuneaza traficul iar stationarea lor se face cu mare dificultate, avand in vedere ca locurile de parcare sunt arhipline. „De diminieata autobuzul a fost plin, ticsit de oameni, peste capacitatea acestuia. Era sa-mi prind mainle la usa, pentru ca toti calatori ne-am inghesuit in zona usii, scarile autobuzului. Cat despre asteptat nu mai am cuvinte. De dimineata am stat minute in sir dupa autobuz si alte minute dupa tramvai“, sustine Marioara Jurcuta.
Pentru a avea parte de o circulatie fluidizata si de mijloace de transport care sa circule normal aradenii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca mai au de asteptat pana in luna iulie a acestui an.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Achizitiile intracomunitare provoaca probleme in mod constant Garzii Financiare

Garda Financiara a descoperit nereguli si in punctul de trecere al frontierei VarsandIn urma unor controale efectuate recent de catre comisarii Garzii Financiare au fost constatate mai multe nereguli, atat in punctele de frontiera, cat si la unele firme aradene. Au fost descoperite mai multe firme care au prejudiciat statul cu sume importante de bani. In baza documentelor puse la dispozitie de catre directorul general al unei societati cu sediul in Arad, s-a constatat ca agentul economic a efectuat, in perioada noiembrie 2008-decembrie 2008, achizitii de cereale de la persoane fizice, fiind intocmite in acest sens Borderouri de achizitii fara a respecta normele legale speciale. Prin urmare, comisarii Garzii Financiare au dispus sanctionarea contravenientului cu amenda in suma de 20.000 de lei, precum si confiscarea sumei de 68.038 de lei, reprezentand contravaloarea achizitiilor efectuate de la persoane fizice fara indeplinirea conditiilor legale.
O alta firma aradeana a efectuat in trimestrele I,II si III / 2007 achizitii intracomunitare de bunuri si servicii in valoare totala de 1.248.936 lei, bani proveniti de la o firma din Germania si 8 furnizori din Ungaria. „In lipsa evidentei contabile aferente anului 2007, comisarii Garzii Financiare au preluat datele raportate de catre aceasta firma la Organul Fiscal Teritorial. Astfel, conform fisei sintetice totale editate la data de 9.03.2009, de catre AFP Arad, firma apare in evidentele Organului Fiscal Teritorial fiind in stare de faliment incepand cu data de 11.12.2007, pentru neplata datoriilor catre bugetul statului”, ne-a declarat Marius Baltaretu, sef divizie Garda Financiara Arad.
Ca urmare a omisiunii inregistrarii in contabilitate a operatiunilor de achizitii si respective livrari de bunuri, firma in cauza s-a sustras de la plata catre bugetul statului a sumei totale de 437.128 de lei, din care 237.298 lei TVA si 199.830 impozit pe profit.
Un caz similar a fost constatat tot in decursul saptamanii trecute, cand a fost descoperita o firma aradeana care a realizat achizitii intracomunitare de bunuri si servicii in valoare totala de 7.598.424 de lei de la furnizori din Ungaria si Slovacia.
„In urma controlului am constatat ca agentul economic nu desfasura activitate la sediul social declarat. In legatura cu livrarile intracomunitare declarate prin sistemul Vies de catre contribuabilii din Ungaria si Slovacia, contabilul sustine ca nu are cunostinta despre asa ceva, nu i s-au inmanat niciun fel de documente referitoare la acest gen de operatiuni si in consecinta nu le-a contabilizat si nu a depus la Organul Fiscal Teritorial declaratia recapitulativa privind livrarile si achizitiile intracomunitare de bunuri”, ne-a mai spus Marius Baltaretu, sef divizie Garda Financiara Arad.
In afara contabilei, comisarii Garzii Financiare nu au putut lua legatura cu nicio alta persoana din cadrul firmei, intrucat aceasta nu are angajati, la sediul social al firmei nu se gaseste nicio persoana de contact, iar administratorul nu a raspuns invitatiei de a se prezenta la sediul Garzii Financiare Arad.
„Daca declaratiile facute de furnizorii firmei in cauza catre Organele Fiscale Maghiare si Slovace sunt corecte, iar livrarile de marfuri au fost facute intr-adevar catre agentul economic din Romania, ar rezulta ca acesta din urma nu a evidentiat in contabilitate achizitii intracomunitare de bunuri si servicii in suma de 7.598.424 lei si drept urmare, nici livrarile aferente acestora, care, in lipsa altor date, le estimam la aceeasi suma. In consecinta, firma s-a sustras de la plata TVA-ului in suma de 1.443. 701 lei si impozi pe profit in suma de 1.215.748 lei, total 2.659.449 lei", spune Marius Baltaretu, sef divizie Garda Financiara Arad.
Neregului au fost descoperite si in punctul de trecere al frontierei din Varsand. In urma verificarilor efectuate asupra introducerii de achizitii intracomunitare pe teritoriul national, au fost oprite in Romania, pe sensul de intrare din Ungaria, un numar de trei autovehicule formate din cap tractor si semiremorca fiecare, incarcate cu porumb boabe. „La verificarea documentelor legale de introducere pe teritoriul national a cantitatii de 65.560 kg porumb boabe, respectiv facturi, avize, acte de cantar si documente de transport, am constatat ca exista un numar de trei avize emise de un furnizor maghiar, catre un beneficiar din Slovacia, din care rezulta cantitatea neta pe fiecare din mijloacele de transport inscrise in aviz si care au intrat in Romania. De precizat este ca toate mijloacele de transport apartin unor societati comerciale din Romania”, ne-a mai spus Marius Baltaretu, sef divizie Garda Financiara Arad. Fata de aceste constatari, comisarii Garzii Financiare au luat masura sanctionarii contraventionale a firmei in cauza si a fost confiscata cantitatea de 65.650 kg porumb boabe introdusa in Romania din Ungaria fara documente legale.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Mai multa disciplina la UPU

De ieri la UPU a intrat oficial in vigoare Protocolul National Unic de Triaj al PacientilorA intrat in vigoare Protocolul de Triaj al Pacientilor din Structurile de Primire Urgente.
De ieri, a intrat oficial in vigoare Protocolul National Unic de Triaj al Pacientilor din Structurile pentru Primirea Urgentelor. Practic, acest protocol functioneaza de mult timp, cel putin in Arad.
„La noi s-a pus in aplicare exact in zilele «scandalului Slatina»” - sustine dr. Mirandolina Prisca, manager general al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad. De fapt, in acele zile (sfarsit de ianuarie), s-a si lansat acest protocol, dupa ce un bolnav din judetul Olt, care a fost plimbat aproape patru ore intre sectiile a doua spitale din Slatina, a murit fara ca vreun medic sa-i acorde tratamentul necesar.
Protocolul elaborat de Ministerul Sanatatii stabileste ca medicii sunt obligati sa interneze pacientii ajunsi la spital in stare critica. Daca niciunul dintre medici nu doreste internarea in sectia de profil in care se considera necesara internarea, medicul de garda de la UPU decide internarea obligatorie. Daca nu sunt locuri libere in acea sectie, pacientul va fi internat intr-o sectie inrudita, pana la eliberarea unui loc.
„Toate lucrurile astea, la noi se intampla. Nu se refuza nici un bolnav care vine la Unitatea de Primire Urgente. Sunt afisate codurile dupa culoare, in functie de care se trateaza si se interneaza bolnavii, am dat dispozitie in sectii ca, daca vine un bolnav si nu este loc, sa fie internat intr-o sectie asemanatoare... Pentru noi, nu e nici o noutate. Suntem foarte bine organizati” - puncteaza dr. Prisca. Dr. Monica Puticiu, medic sef UPU intareste afirmatia managerului: „Noi nu avem probleme. Intotdeauna am discutat cu medicii de garda din sectii si am gasit solutii pentru rezolvarea problemelor cu care ne-am confruntat.”

Salon de observatie
In ceea ce priveste crearea unui „salon de observatie” care sa aiba minimum 5% din numarul de paturi pentru urgente, dr. Mirandolina Prisca precizeaza: „Aproape toate paturile Spitalului Judetean sunt pentru urgente. La noi, majoritatea bolnavilor internati vin de la UPU. Acolo exista paturi in care sunt tinuti pentru efectuarea investigatiilor, pana la stabilirea diagnosticului.”

D. D. - Jurnal Aradean

  • “Directia 5” aniverseaza majoratul si alaturi de publicul din Arad

Formatia "Directia 5" va sustine pe 24 martie un concert in Sala Mare a Teatrului Clasic "Ioan Slavici" AradIn 24 martie, de la ora 19, Directia 5 va sustine un concert in Sala Mare a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad. “Aniversare” este cel mai nou album al fomatiei, fiind sarbatoriti 18 ani de activitate. Aceasta este inca o dovada ca Directia 5 este una dintre cele mai longevive formatii in ceea ce priveste topul preferintelor publicului din Romania, reusind sa se reinventeze mereu. Bazele trupei au fost puse de Marian Ionescu (chitara bass, pian, compozitor), Dragos Badoi (voce), Catalin Onoiu (clape), Florin Ionescu (tobe, voce), Razvan Mirica (chitara, voce) si Vlaicu Giurgea (chitara). Genurile muzicale abordate de-a lungul anilor sunt: rock alternativ, balada rock, electronic-rock, pop-rock, instrumental.
Primul single promovat de pe noul material discografic “Aniversare” este piesa „In niciun caz”. Fanii trupei vor avea parte de o surpriza de proportii in momentul in care vor asculta melodiile de pe noul album, care cuprinde piese lente, dar si dinamice, unele melodii mergind chiar catre jazz, iar altele catre muzica progresiva. Pentru realizarea materialului discografic „Aniversare”, componentii trupei „Directia 5” au colaborat cu mai multi instrumentisti, printre acestia numarindu-se si saxofonistul Flavius Teodosiu.
Biletele pentru concertul de saptamana viitoare pot fi cumparate de la agentia teatrului aradean la pretul de 40 de lei, indiferent de locul ocupat in sala.

Corina Hutan - Observator

  • Aradul pitoresc... Siria - zeii din cetate

Cetatea Siriei este si un loc de pelerinaj pentru iubitorii de vestigii istorice„Istoria este folositoare in sensul in care arta si muzica, poezia si florile, religia si filosofia sunt utile. Fara ele, viata ar fi mai saraca si mai amara; fara ele, am fi private de unele dintre acele experiente intelectuale si morale care dau sens si bogatie vietii. Cu siguranta ca nu este un accident ca studiul istoriei a fost preocuparea multor minti dintre cele mai nobile, din fiecare generatie”, spunea istoricul american Henry Steele Commager. Despre vestigiile Aradului, s-ar putea scrie sute de pagini. Consemnat in documente inca din anul 1068, de-a lungul timpului, Aradul este reprezentat de obiective turistice de mare valoare.
Un punct de atractie pentru parapantisti si nu numai, este Cetatea Siriei, loc de pelerinaj pentru iubitorii de vestigii istorice de mare importanta, inconjurata de un cadru natural de o mare frumusete. Construita pentru a veghea imprejurimile, orice vizitator care-i calca pragul stie ca de cate ori va vizita comuna de la poalele dealului, o vizita la cetate este intotdeauna binevenita. „Cand eram copil mai mic vedeam cetatea Vilagasului numai de jos, din sat; mi se parea mica si nu ma indoiam ca graiesc adevarul cei ce-mi spuneau ca ea a fost zidita de fiica unui urias care-ngramadea bolovanii de piatra intr-un car cu patru boi, pe care-l lua-n poala ei si-l ducea-n varful dealului, caruia ii zic maghiarii „Kopasz”, adeca plesuv, iar romanii Coposul. Dupa ce am mai crescut, m-am invrednicit sa urc dealul pan-acolo si am vazut ca zidurile sunt inalte, groase, multe” - spunea Slavici despre localitatea natala.

Istoria, asa cum e scrisa
Deasupra Siriei se vad si acum ruinele cetatii feudale, ridicata probabil in secolul al XIII-lea, la care se poate ajunge pe un drum bine practicabil, care porneste din centrul comunei. Se pare ca partea cea mai veche a fost donjon-ul, restul zidurilor adaugandu-i-se treptat pana in seccolul XVI. In 1331 cetatea dispunea deja de o garnizoana insemnata, condusa de un castelan. La construirea partilor vechi ale cetatii au fost folosite si caramizi romane, stampilate cu semnul Legiunii a XIII-a Gemina.
Vioevozii si cnejii romani aveau un rol conducator in aceasta cetate. Astfel in 1440 documentele vorbesc despre un anumit voievod Stefan din Siria. In anii urmatori sunt amintiti voievozi din Araneag, Cladova, Capalna, Ciuci, Crisul Alb, Halmagiu si Ribita.
In a doua jumatate a secolului al XV-lea, cetatea a fost detinuta de Matei Corvin, fiind aici inchis si unchiul sau, Mihail Salajanul. Pe la 1461-1464 cetatea ajunge in posesiunea familiei Bathory, devenind centru vestit al anarhiei feudale. Cetele nemesesti organizau deseori incursiuni pe domeniile invecinate, ca de exemplu cele din 1494 in Lipova si Covasant.
In 1514 cetatea este ocupata de cetele taranesti ale lui Gheorghe Doja. Spre mijlocul secolului al XVI-lea ea cade sub stapanirea otomana, fiind eliberata doar in 1595. In 1599-1600 fortareata gazduieste garnizoana lui Mihai Viteazul. In 1607 ajunge din nou sub stapanire otomana si ramane ocupata pana la 1693. Cetatea se mentine aproape intacta pana in 1784, cand va fi distrusa de trupele habsburgice, pentru a nu ajunge pe mana rasculatilor.
Legenda fondarii acestei fortificatii este in stransa legatura cu cetatile Soimosului si Deznei. Cele trei cetati ar fi fost construite de catre trei surori. Cele trei fecioare s-au intalnit la Siria. Prima spuse: „Daca ma ajuta bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata maine”. A doua nu se lasa mai prejos: „Si cetatea mea va fi gata tot maine”, spuse ea. Cea de-a treia exlama sfidator: „Chiar daca nu ma ajuta bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata maine”. Dupa ce mesterii terminara constructia celor trei cetati, acestea s-au prabusit. Fecioarele se transformara in serpi albi, fiecare purtand cate o coroana de aur pe cap si o cheie de aur in gura. Astfel apar in fiecare an, asteptand eliberatorul care sa le ia coroanele si cheile, dupa care ele se vor transforma iarasi in fecioare iar cetatile vor reapare in toata splendoarea lor.
Exista legende care vorbesc chiar de tunele secrete care pornesc din subsolul cetatii pana la Cetatea Soimosului, sau chiar pana la Cetatea Aradului.

„Raiul” parapantistilor
Aflata la 27 km de Arad, ofera parapantistilor si nu numai, un deosebit punct belvedere asupra zonei inconjuratoare. Diferenta de nivel dintre locul de decolare si cele de aterizare este de 183 sau 290 de metri. Directia de zbor preferata este Sud. Posibilitati excelente pentru zborul dinamic si termodinamic la panta pe aceasta directie, chiar cu devieri importante spre Est sau Vest. Conform spuselor unui parapantist: „din primavara pana toamna tarziu se poate conta pe ascendenta termica nelipsita la acest deal. Directia de vant predominanta este Sud sau Sud-est, Sud-vest. Este o panta ideala atat pentru avansati, care pot decola chiar de langa cetate, cat si pentru incepatori, care au posibilitatea de a decola de pe pantele de scoala. Atat terenul de decolare cat si cele de aterizare sunt lipsite de obstacole. Mai putem intalni o tufa pe ici pe colo dar asta nu reprezinta o problema. Pomii nu ne sunt in drum numai daca ii cautam cu lumanarea”.
Astfel, alaturi de cetatea Soimosului, cea de la Siria este la mare cautare de parapantistii care nu ezita de cate ori au ocazia sa se intalneasca sa inteleaga natura din jurul lor, si de ce nu… sa zboare cat mai departe.

Obiectiv turistic sau ziduri lesinate?
De cativa ani incoace, se pare ca cetatile de pe raza judetului au starnit interesul in primul rand al tinerilor, care ori de cate ori au ocazia, iau cu asalt vestigiile Aradului. Astfel, odata cu primele zile de primavara, cand vremea le permite, aradenii, cu mic, cu mare, pornesc intr-un „mars” pentru a beneficia din plin de vremea si soarele de afara. Totodata, de 1 Mai, multi prefera sa-si pregateasca gratarele si micii intr-un cadru mai special.
Bineinteles ca astfel de manifestari au si un revers al medaliei, gunoaiele si resturile pe care cei care o viziteaza le lasa in urma, „infrumuseteaza” si mai mult ruinele lesinate ale Siriei.
Cat despre sirieni, cetatea nu reprezinta mai nimic, decat niste „ziduri blegite pentru vizitatori”. Potentialul turistic pare sa nu-I intereseze, avand in vedere ca Siria mai adaposteste casa lui Slavici si Manastirea cu schitul de la Feredeu. Din punct de vedere al cazarii in comuna sunt doar doua pensiuni. „Vin an de an cu sutele si urca la cetate. Eu nu stiu ce e de vazut acolo sus. In afara de cateva ziduri nu e nimic” - spune Valeriu M., un localnic. Cat despre turismul de care localitatea ar putea beneficia, despre fonduri sau reabilitari ale punctelor de atractie din comuna, multi recunosc ca nu sunt interesati. Mirajul banilor i-a trimis pe multi dintre tinerii Siriei pe meleaguri straine. Astfel, nu doar cetatea a avut de suferit ci intreaga comunitate. Vorba poetului: „istoria, cea reala si solemna, nu ma intereseaza defel… O citesc putin, din datorie, dar nu-mi spune nimic ce sa nu ma irite sau agaseze”.

Adrian Todor - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]