Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Marti, 17 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Aradul, la mijlocul clasamentului privind banii primiti de la bugetul de stat

Nicolae Iotcu sustine ca Aradul sta mult mai bine cu banii primiti de la bugetul de stat fata de anii trecutiPe siteul Camerei Deputatilor, a fost afisat proiectul debuget pe anul 2009, impreuna cu anexele sale. Unele din aceste anexe prezinta sumele orientate spre fiecare judet al Romaniei, provenite din „defalcarea taxei pe valoare adaugata.” Astfel, in cazul anexei 4, unde sunt prezentate „cheltuielile pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului si a centrelor de asistenta sociala pentru persoane cu handicap”, Aradul se afla pe locul 30, cu 16.813 mii lei. Anexa 6, prevede banii pentru drumurile judetene si comunale, unde judetul nostru se afla pe locul 15, cu 15.631 mii lei. Anexa 7 prezinta sumele alocate pentru „echilibrarea bugetelor locale”, Aradul clasandu-se aici pe locul 23, cu 42.275 mii lei.
Pentru a explica aceste cifre si clasamente, am apelat la presedintele Consiliului Judetean Arad, Nicolae Iotcu. Aceasta a spus ca „pozitiile sunt oricum mai bune decat locul 41, avut pe vremea Guvernarii Tariceanu. Daca am calcula banii alocati pe cap de locuitor, rezultatul ar fi foarte bun”, a spus Iotcu. In cazul anexei 4, presdintele CJA spune ca „este foarte buna pozitia, deoarece demonsreaza ca avem un sistem de asistenta sociala eficient”. Adica, numarul asistatilor social este relativ mic in judetul nostru, ceea ce determina un buget mai mic. Bugetul pentru drumuri judetene si comunale depinde de „distributia drumurilor din judet. Este mult mai mult fata de anul trecut”, mai spune Nicolae Iotcu. In acest caz, CJA va realiza anumite lucrari la drumuri si in urma depunerii unor proiecte la minister. „Echilibrarea bugetelor locale depinde de formula matematica ce se aplica. Aceasta se calculeaza in functie de gradul de colectare si de suprafata comunei. Nu ne putem ghida dupa aceste date. Oricum, pe parcursul anului vor mai aparea hotarari de guvern si sumele se vor suplimenta. Dupa ce aplicam acea formula, vedem cum stam la fiecare localitate”, a explicat Nicolae Iotcu.

Lucian Cozma - Observator

  • Spitalele aradene, in incertitudine

Dr. Mirandolina Prisca subliniaza necesitatea primirii fondurilor de la ministerSpitalul din Ineu, sectiile TBC si Oncologie din cadrul Spitalului Municipal Arad, sectia de Boli infectioase si HIV-SIDA apartinand Spitalului Clinic Judetean Arad, sunt doar cateva din locatiile spitalicesti care asteapta de cativa ani buni sa fie rezolvate.
Desi conducerile acestor institutii se aratau optimiste pana acum, criza economica in care de abia intram, le dezvaluie o oarecare ingrijorare. Ce nu s-a reusit pana acum, cu greu va fi posibil in viitorul prea apropiat.
In noul spital din Ineu, denumit „Spitalul o suta de paturi“, s-au investit pana acum 38.528.400 de lei. Ar mai fi nevoie de inca cel putin 17,5 milioane pentru a fi definitivata intreaga lucrare. Nu mai punem la socoteala si dotarile. Lucrarile au inceput la 1 iunie 1995 si erau preconizate a fi terminate in 28 de luni. Nu s-au incheiat nici acum. Spitalul va cuprinde, cand va fi gata, sectiile de chirurgie, anestezie, obstetrica si ginecologie, neonatologie, interne, paturi pentru bolnavii de diabet, ortopedie, pediatrie si balneofizioterapie. Vechea cladire a spitalului va fi demolata, constructia datand din anul 1855. Conducerea spitalului sustine ca lucrarile ar putea fi finalizate la sfarsitul semestrului III al anului in curs. „Ministerul Sanatatii aloca sume importante pentru investitii. Speram sa ne dea si noua 17 milioane pentru spital“, este parerea conducerii.
O alta cladire care asteapta sa fie... inceputa este sectia de Boli infectioase si HIV-SIDA din cadrul Spitalului Judetean. Cladirea actuala este retrocedata si arata in ultimul hal. „Pentru noua cladire exista un proiect din anul 2007, pe care l-am inaintat Ministerului. La vremea aceea, suma se ridica la 70 de miliarde de lei vechi. Acum, probabil ca valoarea costurilor este mult mai mare. Noi asteptam in continuare finantarea de la Minister“, sustine dr. Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Judetean.
Intr-o situatie putin mai optimista se afla sectia de Oncologie a Spitalului Municipal. „Nici nu ne facem probleme ca anul acesta sa nu ne mutam din vechea cladire care este retrocedata. Noua sectie va ocupa o parte din corpul cladirii destinat Dermatologiei. Avem nevoie insa de sprijinul Primariei“, spune dr. Teodora Olariu, directorul medical al Spitalului Municipal. Nu in aceeasi situatie promitatoare se afla si sectia de TBC. „Cladirea este retrocedata si nu se poate face nici o investitie. Noile norme europene impun o serie de reguli pentru acest gen de spitale. Una dintre ele este faptul ca nu au voie sa fie amplasate in oras. Am incercat mai multe locatii, dar negocierile au esuat. Incercam acum sa gasim un loc spre iesirea catre Pecica, in apropiere de Gai“, sustine Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Batalia pentru clasa I

Inscrierea copiilor in clasa intai se face si cu un an inainte de a merge la scoalaUnele scoli aradene au locurile pentru clasa I ocupate de mult iar altele se afla in plina campanie de inscriere.
Mai sunt doua luni si jumatate pana la finalizarea inscrierilor pentru clasa intai, conform MEC, data limita anul acesta va fi 1mai, si cum in fiecare an apar probleme cu locurile la anumite scoli, am decis sa luam pulsul inscrierilor in cateva institutii de invatamant aradene.
Asa cum era de asteptat la Colegiul National „Dimitrie Tichindeal”, la Colegiul National „Elena Ghiba Birta”, la Scoala Generala nr. 5 numai sunt locuri de multa vreme, mai mult chiar au venit parinti doritori sa-si inscrie copilul in anul scolar 2010-2011, in timp ce la scolile din cartier inscrierile sunt in plina desfasurare, invatatorii fiind prinsi in campaniile de informare la nivelul gradinitelor si, in unele cazuri, din casa in casa, acolo unde sunt copii de virsta scolara.
Batalia parintilor se da, in fiecare an, pe scolile cu traditie in invatamantul primar. Pentru mai multa siguranta se practica chiar si inscrierea la mai multe institutii de invatamint, urmand ca in luna septembrie sa se decida asupra uneia dintre ele.
Conform regulamentului de organizare si functionare al invatamantului preuniversitar, la inscriere au prioritate cei din circumscriptia in care se afla scoala, dar este o regula de care se tine cont dar nu se respecta intotdeauna, prioritari raman, intotodeauna, cei care vin primii. Uzum Corina, inspector pentru invatamantul primar, la ISJ Arad ne-a declarat: „Inscrierile se desfasoara conform graficului, data de la care incep o stabileste fiecare scoala, dar, pana acum, nu au aparut probleme. Dupa 1 mai vom afla care e situatia claselor intai.”

Situatia la zi
Cati copii sunt inscrisi, pana acum, la citeva scoli aradene, am aflat de la directorii institutiilor de invatamant:
Colegiul National „Elena Ghiba Birta” (2 clase): „In urma cu o luna s-au ocupat toate locurile, nu putem solicita suplimentare din pricina spatiului, si asa clasele a II -a, aIII-a si a IV-a au orele dupa amiaza.” dir. Rosu Ionel.
Colegiul National „Dimitrie Tichindeal” (3 clase initial si una acordata suplimentar) : „In iunie anul trecut erau toate locurile ocupate pentru anul scolar 2009 - 2010. S-a suplimentat cu o clasa din cauza cererii mari, aveam 160 de cereri pentru 75 locuri. In acest moment facem inscrieri pentru anul scolar 2010 -2011, unde avem deja ocupate 44 locuri.” dir. Sorin Haiduc.
Scoala Generala nr.5 (4 clase): „Din septembrie nu mai avem nici un loc in cele patru clase, din care una este de sport, special inot, 2 clase in regim normal si una, pentru al doilea an experimental cu doua limbi straine, engleza si germana. Au venit deja parinti pentru anul scolar 2010 -2011.” dir. Pascalau Maria.
Scoala Generala nr.4 (4 clase) : „Am inceput inscrierile de la inceputul lunii februarie si avem deja inscrisi peste 30 elevi. Am facut si putina campanie prin cartier dar, ca in fiecare an locurile vor fi pline.”, dir. Ioan Muresan.
Scoala Generala nr. 3 (3 clase) : „Au inceput inscrierile abia de o saptamana si sunt inscrisi doar cativa elevi. Invatatorii sunt prinsi in campania de promovare a scolii in cartier, in incercarea de a convinge parintii sa opteze pentru scoala din cartier”, dir.adj. Bradin Virgiliu.
Scoala Generala nr. 1 (3 clase) : „Anul acesta avem 2 clase limba romana si una limba germana si sunt inscrisi pana acum peste 40 de elevi la clasele in limba romana si peste 20 la clasa germana. Multi parinti vin sa-si inscrie copilul la o anumita invatatoare, altora le este indiferent la care dascal va fi inscris. Daca va fi nevoie poate vom mai solicita inca o clasa suplimentar. Asteptam sa finalizam inscrierile.” dir. Ilita Moldovean.
Scoala Generala nr. 6 (3 clase): „ Pana acum avem peste 20 de copii inscrisi, mai multi decat anul trecut in aceeasi perioada, in mod sigur vom umple clasele.”

Monica Ardelean - Jurnal aradean

  • Compania lui Dan Puric sustine doua spectacole la Teatrul de Marionete din Arad

Imagine din cadrul spectacolului "Toti cinci"Maine, cel mai nou spectacol al Companiei lui Dan Puric (Ana Pepine, Dana Paraschiv, Stefan Ruxanda, Paul Cimpoieru, Silviu Man) este prezent si la Arad, pe scena Teatrului de Marionete, cu incepere de la ora 19. “Toti cinci”, este o tragi-comedie fara cuvinte despre omul contemporan: visele, iubirile, sperantele sale traduse in dans, pantomima, teatru. Franturi de viata, care ii permite spectatorului sa priveasca si sa isi construiasca propriul fir narativ. „Toti cinci”, ii are in distributie pe Ana Pepine, Dana Paraschiv, Stefan Ruxanda, Paul Cimpoieru si Silviu Man, care vor spune celor prezenti povestea dintotdeauna a omenirii, concentrata in cateva zeci de minute de muzica si culori, cu sunetele frematatoare ale pasilor de step, cu misterul pantomimei, al dansului, al gestului spontan si efervescent. Cinci oameni. Ca cinci degete de la o mana. Nimic din ce-i uman nu va lipsi din poveste: umorul, fericirea, nedumerirea, tristetea, nostalgia, iertarea.
Poimaine, aceeasi trupa asteapta publicul cu spectacolul “Doi dintre noi doi”, un altfel de love-story, fara cuvinte siropoase si declaratii infierbantate, o poveste rostita numai cu trupul, in ritmuri de flamengo, muzica simfonica si fado. Distributia acestui spectacol este formata doar din doua persoane: Ana Pepine si Paul Cimpoieru. Regia, scenografia apartin companiei Dan Puric, costumele sunt realizate de Wilhelmina Arz si muzica a fost atent aleasa de Ilina Pepine. Si acest spectacol poate fi vizionat tot la Teatrul de Marionete, incepand cu ora 19.

Observator

  • Prioritati bugetare pentru anul in curs

Interviu cu primarul comunei Simand - Dan Ioan SimonInterviu cu Dan Ioan Simon, primarul comunei Simand
- Domnule primar, iata ca anul in curs nu incepe sub prea bune auspicii in ceea ce priveste bugetul. Toata lumea vorbeste de criza economica, de reduceri bugetare si de alte sacrificii. Pe dumneavoasta cum va afecteaza acest lucru?
- Evident, n-as putea spune ca nu vom suporta si noi rigorile crizei economice, care afecteaza absolut toate localitatile lumii civilizate. Insa, cat de curand vom putea vorbi despre o proiectie bugetara cat se poate de realista pentru anul in curs si ne vom adapta din mers. Speram, cel putin, ca investitiile in derulare nu vor fi afectate, dupa cum nici proiectele noastre nu vor fi amanate. Sa stiti ca, dincolo de criza, am gasit suficienta intelegere in zona oamenilor de afaceri si n-am blocat investitiile. Va dau un exemplu recent, de la noi, cand o firma care efectueaza lucrari de modernizare a strazilor a manifestat increderea si intelegerea necesara si a pietruit, din resurse proprii, un kilometru de drum de pamant. Altfel spus, a efectuat lucrarea in avans, iar noi, dupa aprobarea bugetului, desigur ca-i vom returna banii. Cu alte cuvinte, nu consider ca trebuie sa intram in panica de teama crizei si sa nu mai facem nimic. Dimpotriva, investitiile pe care le vom face vor oferi si locuri de munca pentru eventualii disponibilizati de pe raza comunei.
- Exista simandani care ar putea sa fie disponibilizati in viitorul apropiat ?
- Nimeni nu poate sa dea un pronostic in acest sens, dar avem destui locuitori care lucreaza la Ineu, la Santana sau chiar la Arad, dupa cum avem si destui care lucreaza de ani buni prin Italia, Spania sau in alte tari occidentale. S-ar putea sa existe si cazuri de acest gen, cand un numar de oameni sa fie disponibilizati, dar doresc sa le transmit pe aceasta cale ca vom face tot ceea ce tine de noi ca sa-i ajutam sa treaca cu bine peste acest impas.
- Revenind la investitii, care ar fi prioritatile imediate in acest sens?
-In primul rand, lucrarile privind extinderea retelei de apa curenta, asfaltarea sau modernizarea strazilor si construirea de trotuare. In plus, montarea de corpuri economicoase de iluminat intr-un sistem integrat si, daca ma intrebati, am dori sa incheiem in acest an cel putin portiunea din centrul comunei. Insa, vorbind despre investitii si despre capacitatea noastra de a le accesa, va promit ca saptamana viitoare vom vorbi, detaliat, despre fondurile europene.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]