Stirile Zilei
Marti, 14 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Institutiile plimba autostrada

Situatia lucrarilor la autostrada Arad-Timisoara este necunoscutaNici o institutie cu atributii in domeniu si nici autoritatile nu pot da date legate de autostrada spre Arad.
Cand se va da startul lucrarilor efective la autostrada Arad-Timisoara si la centura ocolitoare a Aradului, cand va incepe organizarea de santier, cand vor fi libere de sarcini terenurile pe care va trece autostrada, unde vor fi amplasate statiile de asfalt si ce mai e de facut pana sa vedem prima tasare de teren.
Acestea sunt intrebarile pe care le-am fi adresat institutiilor abilitate pentru raspunsuri pertinente. Numai ca acestea nu au venit. Administratia Drumurilor Nationale, sectia Arad, ne-a informat ca date exacte despre stadiul lucrarilor la autostrada vom putea afla de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale - Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara. Numai ca regionala din Timisoara, prin vocea directorului general Ioan Malita, sustine ca nu ne-am adresat bine, de aceasta data, si ca raspunsuri la obiect putem afla de la Ministerul Transporturilor.
Reprezentantii ministerului au fost extrem de binevoitori si ne-au sfatuit sa adresam in scris intrebarile noastre, pe care le vor trimite apoi Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, pentru a ne putea oferi raspunsuri clare. Un termen exact, pentru raspuns, nu ne-a fost oferit.

Nici o veste pe local
Cum de la institutiile ministerului ne-a fost greu sa primim raspunsuri la timp, am decis sa vedem cate stiu autoritatile locale despre startul lucrarilor la autostrada, in conditiile in care, teoretic, acestea ar trebui informate.
Prefectul Calin Bibart sustine ca nu a primit nicio informatie despre autostrada, dar ca, pana la demararea lucrarilor, va mai trece ceva timp.
Primaria nu a primit nici ea, de la momentul dosarelor depuse pentru despagubirile oferite expropriatilor, nicio informatie despre autostrada, iar CJA asijderea.

Au inceput
Pe agentiile de stiri, la finele saptamanii trecute, ministrul Transporturilor, Radu Receanu, a declarat, insa, ca autostrada Arad-Sibiu va fi gata mai devreme cu doi ani, adica in 2015, si ca s-a dat startul la lucrari pe Arad-Timisoara si pe centura ocolitoare a Aradului.

A.B., A.G. - Jurnal aradean

  • Gaze furnizate aradenilor dupa ureche

Protectia Consumatorilor Arad a constatat abateri in ceea ce priveste contractele de furnizare incheiate de E-on GazComisarii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arad au finalizat recent o actiune de control cu privire la respectarea prevederilor legale de catre societatile furnizoare de gaze naturale. Este vorba despre o actiune tematica, desfasurata la nivel national, impreuna cu reprezentantii primariilor si ai asociatiilor de proprietari.

Contracte incomplete
In urma verificarilor s-au constatat abateri in ceea ce priveste contractele de furnizare, comisarii descoperind ca lipseste clauza referitoare la data, perioada si modalitatea de citire a contorului, lipsa informatiilor privind presiunea minima, puterea calorifica a gazelor livrate sau valorile minime si maxime ale acesteia, lipsa precizarii punctului de delimitare a instalatiei, lipsa tarifelor pentru serviciile suplimentare oferite consumatorilor (tariful de reconectare, tariful pentru revizii periodice, daca aceste tarife includ sau nu TVA-ul), lipsa clauzelor privind drepturile si obligatiile partilor. De mentionat ca reprezentantii furnizorilor de gaz afirma ca aceste informatii se regasesc in „Conditiile generale de contractare” care nu erau anexate insa contractului, fiind doar afisate la casieriile E-On. De asemenea s-a mai constatat lipsa clauzei privind modul de recalculare a consumului de gaze naturale ca urmare a defectarii aparatelor de masura, lipsa elementelor care confera consumatorului dreptul la despagubire pentru furnizarea serviciului in afara standardului de performanta, prin plata de catre furnizor a penalitatilor prevazute de standardul de performanta, lipsa clauzei privind obligatia furnizorului de a utiliza numai aparate autorizate si verificate metrologic, lipsa definirii conditiilor de forta majora sau ce a prevederii referitoare la perioada de solutionare a reclamatiilor sau a cererilor de racordare, nestipularea in contract a obligatiei de notificare a consumatorul in cazul sistarii furnizarii gazelor naturale, nerespectarea obligatiei de a notifica consumatorul asupra modificarilor contractului cadru, lipsa mentionarii numarului de contract si data incheierii acestuia, redactarea contractului cu litere mici, greu de citit.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Pentru a lichida o firma la cerere ai nevoie de minim 1.000 de lei, dar si de trei luni de asteptare

Pentru lichidarea la cerere a unei firme cheltuielile sunt de peste 1000 de leiNe-am interesat care ar fi etapele lichidarii unei firme si la ce costuri s-ar ridica aceasta lichidare administrativa, (adica ceruta de firma). Bineinteles, cheltuielile difera de la un caz la altul, insa suma necesara este cuprinsa intre 1.000 si 1.300 de lei, in functie de comisionul firmei lichidatoare. Taxele care trebuie achitate la Registrul Comertului, pentru operatiunea de lichidare se ridica la aproximativ 760 de lei, la care se adauga onorariul impus de firma care va efectua lichidarea, intre 300 si 500 de lei. „Taxele difera insa o buna parte a cheltuielilor - cea mai mare parte - merge la stat pentru a se realiza lichidarea. Intr-adevar, in ultimul timp sunt multe firme care au cerut lichidarea, deoarece nu se mai pot descurca”, ne explica un reprezentant al unei firme lichidatoare din Arad.
Procesul de lichidare incepe prin depunerea la Registrul Comertului a hotararii AGA din care sa reiasa dizolvarea si numirea firmei care se va ocupa de lichidare. Taxa pentru aceasta operatiune se ridica la aproximativ 180 de lei, aici fiind incluse: taxa judiciara de timbru, tariful de publicare in Monitorul Oficial si taxa de registru. Solutionarea acestei cereri se va face in cel mult o saptamana. Urmeaza depunerea, tot la Registrul Comertului, a cererii de inregistrare a lichidatorului, o copie dupa hotararea emisa de AGA, o declaratie pe propria raspundere data de lichidator in original si un specimen de semnatura a acestuia, tot in original. Aici costurile se ridica pana la 150 de lei. Aceasta cerere se depune la Registru dupa expirarea unui termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a primei hotarari. Urmatoarea etapa in procesul de lichidare va fi depunerea situatiei financiare finale, care va fi mentionata si publicata in Monitorul Oficial. Si pentru acest pas veti scoate din buzunar in jur de 250 de lei. Ultimul pas consta in depunerea cererii de radiere insotita de situatia financiara de lichidare si repartizare a activului, aprobata de asociati, certificatul de inregistrare si anexele la acesta (original), certificatul emis de autoritatea competenta din care sa rezulte ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale (original). Pentru realizarea acestui demers sunt necesari 180 de lei. Daca nu apare nicio problema din partea vreunui actionar, termenul de lichidare este de aproximativ 3-4 luni.

Simina Roz - Observator

  • Un nou foto club aradean

Fotografie din cadrul expozitiei "Copilarie europeana" a nou infiintatului Foto Club Pro AradFoto Club Pro Arad, acesta este numele noului club de fotografi profesionisti a carui prima expozitie va fi vernisata, miercuri, ora 18.00, la Sala Clio din cadrul Complexului Muzeal Arad (str. Horia nr.8).
Presedintele clubului, Nelu Scripciuc a prezentat, in cadrul conferintei de presa, ambitiile celor zece membri, toti fotografi profesionisti: „Ne propunem derularea unor proiecte si programe pentru a pune in valoare Aradul, asa cum se zareste el prin ochiul format al fotografului profesionist. Este un organism independent, neafiliat politic, economic sau structural la nicio alta asociatie”.
Clubul ofera membrilor sai posibilitatea de a invata lucruri noi, de a le experimenta in studioul propriu, prin intalnirile de lucru lunare, la care poate participa oricare membru.
Despre relatia cu celelalte cluburi foto din oras: „Va fi una de colaboarare, de parteneriat, nu intentionam sa ne situam pe pozitii de adversitate”, a declarat presedintele Foto Club Pro Arad.

M. A. - Jurnal aradean

  • Hasmas - Curaj si optimism pentru inscrierea unei comune pe harta perlelor turistice europene

Prin noul program realizat in parteneriat cu Buteni si Gerendas primaria Hasmas doreste si atragerea de investitoriFrumoasa comuna Hasmas situata intr-un cadru natural de exceptie, iata, face primii pasi pentru „iesirea in lume” - din tacerea unui anonimat nemeritat. Primarul Cornel Popa a gandit, alaturi de echipa de conducere a administratiei locale, un program extrem de eficient pentru dezvoltarea comunei, inspirat de progresele economico-sociale ale localitatii infratite, Gerendas, judetul Bekescsaba.
Sfarsitul lunii trecute a fost marcat de un eveniment deosebit de important si de bun augur pentru comuna Hasmas, in sensul ca primaria, in parteneriat cu primariile Buteni si Gerendas (Ungaria) - au lansat proiectul comun „Centru de afaceri transfrontalier pentru agricultura eco-turism si de promovare a antreprenoriatului si a investitiilor la nivel rural - derulat in cadrul Programului Phare CBC RO-HU 2006”.
Obiectivul proiectului este unul major, dezvoltarea economica si sociala a zonei transfrontaliere Hasmas-Buteni-Gerendas prin valorificarea la maxim a potetialului celor trei comunitati si stimularea atragerii unor investitii importante in zona. Conferinta de presa pe aceasta tema, tinuta la Hasmas a evidentiat clar aceasta directie care are ca obiective principale dezvoltarea infrastructurii de afaceri si a serviciilor comune la nivelul zonei rurale transfrontaliere Hasmas-Buteni-Gerendas, precum si informarea si pregatirea populatiei in vederea impulsionarii dezvoltarii economice prin investitii si stimularea antreprenoriatului. Adresabilitatea proiectului are ca grup-tinta antreprenorii si potentialii antreprenori din comunele mentionate, fiind totodata, beneficiarii acestuia. „Pentru reusita punerii in practica a acestui proiect in valoare de 76.300 euro vom parcurge cateva etape obligatorii: organizarea a 6 intalniri informative destinate antreprenorilor si potentialilor antreprenori din aceste zone cu tematici specifice obiectivelor proiectului, un marketing de proiect si de atragere a investitiilor straine. Legat de Hasmas - suntem o zona speciala, frumoasa si curata, inca neinfestata de poluare - astfel ca suntem disponibili atat pentru investitii in agricultura ecologica cat si in eco-turism, oferind un mediu curat si bogat celor care vor sa-si deschida aici o afacere. Istoria, traditiile si mestesugurile specifice zonei Hasmasului sunt premisa sigura a punctului de plecare spre o afacere de lunga durata si foarte rentabila. Ne adresam investitorilor care deja au o afacere in zona noastra, dar mai ales tinerilor carora vrem sa le deschidem o perspectiva larga de afaceri, si, firesc, strainilor - pe care vrem sa-i atragem in zona noastra deosebit de frumaosa, cu peisaj montan si aer foarte curat!”, spune primarul Cornel Popa, un om tanar si dinamic, hotarat sa ridice Hasmasul la adevarata sa valoare. „Am avut multe de invatat de la colegii nostri maghiari, astfel ca ne-am hotarat ca prin acest proiect comun sa ne dezvoltam localitatile si sa le transformam intr-un spatiu in care investitiile inseamna afaceri rentabile, confort si dezvoltare pentru toti locuitorii acestor zone, investitori, turisti.”
Durata de implementare a proiectului este de 14 luni si se va incheia pe data de 18 octombrie a.c. Urmeaza, deci, o perioada plina de activitati, intalniri, discutii, vizite reciproce. Proiectul se inscrie ca premiera judeteana si nationala, avand toate sansele sa devina o reusita.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]