Stirile Zilei
Marti, 12 mai 2009
Stirile TVA aici
  • DSP-ul a „uitat“ de gripa porcina

La Aeroportul Arad DSP nu a monitorizat pasagerii curselor internationaleLa Aeroport, institutia nu are niciun reprezentant care sa monitorizeze pasagerii
In conditiile in care virusul H1N1 care provoaca gripa porcina a ajuns deja in Uniunea Europeana, autoritatile statelor membre iau masuri stricte pentru a preveni raspandirea bolii. La Arad insa, in urma unui control al Prefecturii, au iesit la iveala nereguli alarmante. Desi are echipe prezente in punctele terestre de trecere a frontierei, conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) nu a considerat ca e necesar ca medicii sa monitorizeze pasagerii avioanelor care vin din Italia si Spania, doua dintre tarile lovite de virusul ucigas.

Surprize, surprize
Reprezentantii Prefecturii au efectuat, duminica, un control inopinat, la Aeroportul Arad, pentru a vedea modul in care sunt respectate masurile impuse de Ministerele Sanatatii si cel al Administratiei si Internelor cu privire la combaterea gripei porcine. Nu mica a fost mirarea celor din echipa condusa de subprefectul Radu Stoian, cand a constatat ca personalul aeroportului si-a facut datoria, politistii de frontiera si-au facut datoria, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si-au facut datoria, dar de la post lipseau tocmai inspectorii Directiei pentru Sanatate Publica, adica reprezentantii in teritoriu ai Ministerului Sanatatii. „Deplasandu-ne la aeroport, am constatat ca reprezentantul DSP lipsea, drept pentru care am convocat-o de urgenta pe doamna Dana Negru, directorul Directiei pentru Sanatate Publica, impreuna cu seful compartimentului de epidemiologie. Nu am luat nici o masura punitiva, dar am dispus sa se asigure permanenta. Cei de la DSP sustineau ca monitorizarea pasagerilor care sosesc din tarile unde a aparut gripa porcina este facuta de asistentele de la aeroport, dar nu am putut fi de acord cu acest lucru”, ne-a declarat Radu Stoian.
Acesta mai sustine ca in judet nu au fost cazuri de pasageri care sa vina din tari unde a aparut virusul gripei porcine si sa acuze simptome de gripa sau raceala si ca singurele deficiente constatate au fost cele de la aeroport, punctele de trecere ale frontierei terestre respectand intocmai masurile impuse de autoritatile centrale.

Fara controale medicale
Contactat telefonic, Mircea Grec, inginerul-sef al Aeroportului Arad sustine ca nu are cunostinta ca vreun medic din cadrul DSP sa fi venit in control de cand a aparut alerta cu privire la gripa porcina. „De cand nu mai au birouri in incinta aeroportului, medicii de la DSP controleaza doar documentele. Daca vin sa verifice pasagerii, trebuie sa ne anunte, pentru ca fara noi nu au drept de control or, eu nu stiu sa fi fost anuntat cu privire la astfel de actiuni. Pot sa va spun doar ca, dupa declansarea alertei, un reprezentant al directiei a avut o intalnire cu domnul director Balacel, pentru a stabili masurile ce trebuie luate”, a declarat Grec.

Obligati sa revizuiasca protocolul
Lipsa inspectorilor DSP de la Aeroport este recunoscuta si de directoarea institutiei, Dana Negru. Aceasta se justifica insa, sustinand ca, in cadrul protocolului de colaborare interinstitutionala semnat de fostul director interimar Mihai Tarcus si conducerea aerogarii, nu se prevede prezenta unui medic. „Cand am preluat conducerea directiei, in data de 3 mai, protocolul era deja semnat si nu prevedea ca medicii DSP sa asiste debarcarea pasagerilor din Italia si Spania, asta in conditiile in care la punctele de trecere a frontierei terestre prezenta medicilor era prevazuta”, sustine Dana Negru. Directorul DSP spune insa ca in urma controlului de la Prefectura s-a revizuit metodologia de supraveghere, urmand ca toti cei 14 medici ai Directiei sa faca cu randul la supravegherea epidemiologica a pasagerilor ce vin din Italia si Spania. „Aceasta activitate presupune din partea noastra un efort de aproximativ o ora pe zi. Astfel, luni, intre orele 21-22, vor fi supravegheati pasagerii ce vin de la Verona, marti, intre 22-23, cei care vin de la Barcelona, joi, intre orele 12.30-13.30, pasagerii de la Verona si intre 14.30 si 15.30 de la Valencia, sambata, intre 21 si 22 va fi verificata cursa de Verona, iar intre 22 si 23 cursa de Barcelona, in timp ce duminica, intre 15.30 si 16.30 vom fi la Aeroport, pentru cei care vin de la Valencia”, mai spune Dana Negru.
Acesta sustine insa ca masurile luate de predecesorul sau nu au incalcat procedurile, dar ca revizuirea metodologiei de control a fost binevenita. „La Timisoara, unde exista 40 de curse pe zi, supravegherea se face de un medic si doua asistente de la DSP. Conform protocolului initial incheiat la Arad, medicii directiei preluau doar chesttionarele de la agentii din punctul de trecere a frontierei, iar calatorii care prezinta probleme de sanatate trebuiau sa se prezinte la cabinetul medical din incinta aeroportului”, a incheiat Dana Negru.

Lucian Serban - Glasul Aradului

  • Marca inregistrata pentru salamul de Nadlac, pita de Pecica, cadarca de Minis si ceapa de Vinga!

Prefectul Calin Bibart doreste ca pita de Pecica sa se coaca in continuare dupa metoda traditionalaAutoritatile locale vor ca produsele traditionale din zona Aradului, ce respecta retete vechi de zeci de ani, sa fie protejate si eventual exportate. Painea preferata a familiei Ceausescu era cea adusa din Pecica. De doua ori pe saptamana, painea facuta pe vatra era dusa la Bucuresti cu un avion special.
19 produse traditionale din judetul Arad sunt indreptatite, potrivit autoritatilor, sa primeasca marca inregistrata. Toate sunt produse fara conservanti si ar face concurenta serioasa alimentelor pline de aditivi, care umplu rafturile supermarketurilor.
Pavel Suhanski, un producator de salam de Nadlac, dezvaluie cateva secrete ale produsului traditional: „aici il tinem, intr-o incapere cu ziduri din vaiuga, groase, care vara apara salamul de caldura, este afumat si poate rezista si doi trei ani.”
Singurul loc din tara unde se face acest salam este Nadlacul. Porcii crescuti in gospodarie sunt hraniti cu porumb, crescuti fara ingrasaminte, carnea fiind astfel sanatoasa. Pavel Suhanski ar fi incantat ca salamul de Nadlac sa fie cunoscut peste tot in lume. „Ar fi bine sa fie marca inregistrata, pentru ca traim intr-o zona de granita si ar fi pacat ca acest produs sa apara inregistrat peste granita spre exemplu”.
Procesul de omologare este unul de durata. Primul pas ar fi ca producatorii sa respecte o singura reteta. Calin Bibart, prefectul Aradului, spune ca in astfel de cazuri se vor face derogari de la normele sanitare, in sensul ca pita de Pecica se face pe vatra deci producatorul nu trebuie sa aiba faianta si gresie in bucatarie.
Pana ca produsul sa fie atestat de UE, producatorii au de trecut un adevarat hatis legislativ. Multi renunta pe parcurs.
Marinela Petrean, de la primaria Pecica, este de parere ca ar fi bine ca producatorii traditionali sa fie ajutati, sprijiniti sa mearga la targuri, procesul in sine de obtinere a marcii inregistrate sa nu fie atat de greoi.

C. P. - Observator

  • Miscarea Aradeana cere cetatenilor sa se implice in „treburile publice”

Consilierul local Claudiu Cristea cere aradenilor sa se implice in "treburile publice"„Sala 70 a Palatului Administrativ, in care se tin sedintele este proiectata in asa fel incat si cetatenii sa poata participa. Este suficient loc in sala, dar si la balcon”
Reprezentantii Miscarii Aradene vor demara o campanie de sensibilizare a societatii civile si a cetatenilor cu privire la importanta asupra „treburilor publice”, implicarii in consultarile publice, formularii de amendamente, puncte de vedere si solutii. Pentru participarea la elaborarea deciziei administrativ-politice, in comisiile locale si judetene, in comisiile de specialitate. Aceasta campanie face parte din prima etapa a proiectului destinat cresterii transparentei actului de decizie publica. Claudiu Cristea, presedintele Miscarii Aradene si consilier local municipal, dar si Cosmin Galu, consilier judetean, doresc ca la sedintele pe care le au si la care se voteaza proiecte importante pentru cetateni (cum ar fi majorarea tarifelor la utilitatii sau bugetul local) sa participe si cetatenii. „Sala 70 a Palatului Administrativ, in care se tin sedintele este proiectata in asa fel incat si cetatenii sa poata participa. Este suficient loc in sala, dar si la balcon”, spune Claudiu Cristea. De asemenea, se doreste ca in dezbaterile publice, care au loc inaintea votarii unor proiecte discutiile sa nu se mai poarte la un nivel foarte tehnic, ci la unul pe intelesul cetateanului.
Miscarea Aradeana mai doreste si initiere, promovarea, sustinerea de acte normative locale si nationale care sa largeasca cadrul institutional in vederea asigurarii accesului societatii civile, a cetatenilor la actul de decizie politico-administrativa, la elabararea politicilor publice. Consilierul Claudiu Cristea mai afirma ca a initiat un proiect de hotarare care vine in intampinarea Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad, cu privire la imbunatatirea accesului societatii civile la actul de decizie care priveste teme cu impact asupra asociatiilor de proprietari. Reprezentantii Uniunii Locale au trimis o adresa primariei prin care doreau acest lucru. Acestia cereau sa fie consultati in proiectul de elaborare a actelor normative locale, de interes general care privesc asociatiile de proprietari. „Credem ca prezenta noastra in comisiile de specialitate ce initiaza si elaboreaza proiectele locale de hotarari nu poate sa fie decat benefica, noi putand sa aducem propuneri realiste si viabile cu efecte pozitive finalitatii actului legislativ”, se arata in cererea adresata in luna aprilie, de catre Uniunea Locala a Asociatiilor Locative Arad. De asemenea, in aceasta saptamana va avea loc o intalnire intre reprezentantii Miscarii Aradene si cei ai Uniunii.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Avancronica de concert

Filarmonica aradeana va sustine in program celebre titluri concertanteProgramat pentru seara de joi, 14 mai, la ora 19, in sala de concerte a Palatului Cultural.
Penultimul program al seriei imaginate de dirijorul Cristian George Neagu pe suportul simfoniilor beethoveniene, incanta printr-o lucrare premiata a maestrului Branzeu („Preludiu si fuga”, datata 1941) si partituri de virtuozitate instrumentala inspirate de „teme - capodopere” ale scenei lirice. Cele mai atragatoare fragmente sonore ale operei „Carmen” de Georges Bizet, inlantuite in paginile „Fanteziei” lui François Borne dar si variatiunile lui Frederic Chopin pe tema ariei rossiniene „Non piu mesta” din opera „Cenusareasa” acopera si de aceasta data apetenta pentru liric a auditorilor.
Uluitoarea desfasurare de virtuozitate si brilanta scriiturii din partiturile fantezii ale secolului al XIX-lea reprezinta o adevarata marca a timpului, un gest de mare complezenta adresat publicului consumator de spectaculos, pentru care materialul liric al celor mai vestite dintre spectacolele momentului, ramanea esentiala sursa de auditie si divertisment.
Filarmonica programeaza pentru prima oara in cuplaj aceste celebre titluri concertante, in interpretarea prim flautistului Constantin Talmaciu, cel care a parcurs de-a lungul ultimelor doua decenii repertoriul universal destinat celui mai suplu si diafan dintre instrumentele aparatului simfonic.

Codruta Dogaru - Jurnal aradean

  • Ususau: primarie complet reabilitata, planuri pentru realizarea unei retele de apa-canal si asfaltarea drumurilor comunale

Printre planurile primariei din Ususau se afla si realizarea unei retele de apa-canalComuna este situata in zona de culoar a Muresului si in partea de nord a dealurilor Lipovei. Teritoriul administrativ are o suprafata de 15000 ha. Din punct de vedere administrativ, comuna este alcatuita din cinci sate: Ususau - resedinta de comuna situat la o distanta de 43 km fata de municipiul Arad, Bruznic, Dorgos, Patars si Zabalt.

Retea de apa - canal, asfaltare drumuri si un camin cultural in Zabalt: doar cateva din proiectele primarului din Ususau
Pentru urmatoarea perioada, Florin Tole, primarul Ususaului, spune ca a demarat o serie de proiecte, dintre care, cel mai spectaculos pe care spera sa il obtina cat mai curand este contractul cu o firma de consultanta care consta in depunerea unui proiect pentru reteaua de apa-canal, in valoare de 2,5 milioane de euro, la care se adauga lucrari la drumuri, dat fiind faptul ca proiectul apa - canal va fi de 1,8 milioane de euro, cu tot cu statie de epurare si forare.
Alte proiecte pe care primarul si-ar dori sa le realizeze pe viitor sunt construirea unei gradinite cu program prelungit, mari actiuni la intretinerea drumurilor si santurilor si construirea unor podete. „Am facut drumul ce duce catre cimitir, din Dorgos, care era impracticabil. De asemenea, am inceput sa facem la Biserici, si in jurul lor, troite si sa refacem gardul care s-a rupt in urma inundatiilor”. Nu au fost uitati nici tinerii, care vor avea parte de un club dedicat lor, la intrarea in localitate, langa baza sportiva. „Avem foarte mult de lucru. De la santuri, drumuri, mai ales la Bruznic. E foarte greu pentru oamenii de acolo. Sper sa reusim sa finalizam ce ne-am propus. Ne bucuram de sprijinul Consiliului Judetean si al Prefecturii care ne ajuta cu bani”, explica primarul Tole.
In ceea ce priveste proiectele aflate in curs de derulare, trebuie amintit cel de apa si canalizare „pe care sper sa il prindem si ne gandim ce sa mai atasam la el pentru a fi cat mai complet”, spune primarul Ususaului. De asemenea, se doreste construirea unui camin cultural in Zabalt, unde nu exista asa ceva. „Trebuie neaparat sa il reabilitam si pe cel de aici, din Ususau, care este foarte degradat”, continua Tole. Asfaltarea drumui comunal 183 - Chelmac este un alt proiect pe care Primaria il are pe lista din acest an, mai ales avand in vedere ca au fost deja stabilite fondurile pentru aceasta lucrare de catre Consiliul Judetean. „Ar fi un lucru extraordinar sa reusim, mai ales pentru ca in zona sunt balastiere si cariere si de aceea circula foarte multe TIR-uri pe acolo, care fac mult praf si se produc multe trepidatii din cauza gropilor de pe drumul din piatra”, spune primarul.

Primarul Florin Tole vrea sa demareze construirea unui drum de centura, pentru a devia traficul greu din localitate
Pentru ca suprafata Ususaului este de 15000 ha in total, lucrarile care trebuie executate sunt multe. Fiindca subtraversarile de pe drumurile comunale erau infundate, deoarece nu s-au mai executat de foarte mult timp lucrari de reabilitare a acestora, Primaria a cumparat tuburi care ajuta la scurgerea apei, ceea ce micsoreaza riscul inundatiilor. Referitor la strazi, primarul ne-a spus ca este in tratative cu o firma prin care va achizitiona tuburi pentru strazi „pentru ca nu sunt podete si trebuie favorizata scurgerea apei de pe platformele drumurilor si din gradinile oamenilor”. Problema cea mai mare cu care se confrunta localnicii este ca stau intr-o zona inundabila si, de aceea, trebuie sa execute lucrari de consolidare a digului de protectie din Ususau, pentru ca, de fiecare data cand ploua, Muresul loveste in dig si oamenii risca sa li se umple curtile de apa. „Asteptam sprijin pentru indiguiri si consolidari de diguri”, spune primarul. Una dintre problemele pe care Florin Tole ar vrea sa le rezolve in viitor este construirea unui drum de centura, pentru care acum este in discutie cu balastiera din Ususau, care are cea mai mare pondere de lucrari in zona. „Vreau sa scot traficul greu din Ususau. Asta ma streseaza foarte tare. Avem strazi inguste si e periculos pentru copiii care ies la strada. Tot timpul traiesc cu frica unui accident. Sper sa ne sprijine si Consiliul Judetean, pentru ca trebuie sa facem un pod peste vale pentru a scoate traficul greu si atunci ar fi treburile rezolvate”.

Primaria din Ususau - una dintre cele mai moderne de pe Valea Muresului
In ceea ce priveste primaria, aceasta a fost reabilitata complet, de la zero, cu sprijinul Consiliului Judetean. Dupa se vor finaliza lucrarile de refacere, toata primaria va fi mutata la parterul cladirii. In scurt timp ne vom muta in noul sediu. In biroul primariei va fi amenajata o farmacie, pentru ca, in momentul de fata localnicii trebuie sa se deplaseze pana in Lipova daca au nevoie de medicamente. Tot in acest an, va fi achizitionat un autobuz, cu colaborarea primarului de la Bata, care va face traseul Bata-Lipova, ceea ce ii va ajuta foarte mult pe cei care fac naveta. „In momentul de fata, autobuzele au un program foarte lejer si oamenii trebuie sa circule cu ocazia. Ar fi foarte bine daca am reusi sa cumparam autobuzul”, incheie Florin Tole.

Corina Hutan - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]