Stirile Zilei
Joi, 12 februarie 2009
Stirile TVA aici
  • Majorarea impozitului provoaca panica in randul aradenilor

Impozitul pe locuinte va cresteVestea ca vor scoate mai multi bani din buzunar pentru plata impozitelor ii aduce pe aradenii cu venituri reduse in pragul disperarii. Decizia Guvernului de a trece la aceste masuri dure este motivata de faptul ca bugetul trebuie sustinut in criza. Ministerul de Finante doreste sa actualizeze valoarea impozabila a locuintelor.
Astfel, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pentru anul 2009, Finantele vor sa obtina venituri suplimentare de aproape 800 de milioane de lei (0,14% din PIB) din „majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile”.
Amintim ca la ultima actualizare care a avut loc in anul 2002, pretul locuintelor a crescut de pana la sase ori, asa ca nu este exclus ca si acum sa creasca cu un procent similar. Unele voci sustin faptul ca, deoarece impozitul pe acest an este aprobat si tinand cont ca multe persoane l-au si platit, doar de la anul vom simti la buzunare aceasta crestere. Conform actualelor norme, valoarea impozabila a unui metru patrat construit si utilat este de 700 de lei, pentru care populatia plateste o cota de impozit de 0,1%. Cu toate acestea, valoarea difera in functie de localitate, zona de amplasare, vechime, dar si suprafata. „Plata impozitului ne da in fiecare an batai de cap. Abia daca reusim sa-l platim pana la sfarsitul anului. Am auzit ca se va mari de cateva ori, nu stim cum sa ne descurcam cu un venit de 900 de lei trei persoane”, afirma Georgeta Pop.
Si reprezentantii Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad se arata nemultumiti de o majorare a impozitului. „Majorarea impozitului va fi dezastruoasa pentru locatari. În primul rand pentru ca in acest an au platit mai multi bani pentru utilitati, plus ca toate s-au scumpit, iar salariile au ramas aceleasi, sa nu mai vorbim de contribuabilii care au ramas fara locuri de munca. Sub nici o forma aceasta marire nu va fi privita cu ochi buni”, afirma Vasile Arion, vicepresedinte ULAL.
Pana la ora actuala taxele si impozitele pentru anul 2009 sunt aceleasi ca si anul trecut, ceea ce inseamna ca Directia Venituri va incasa numai de la persoanele fizice suma de 10 milioane de lei pentru cladiri si 4 milioane pentru terenuri, iar de la persoanele juridice circa 41 de milioane lei.
Codul fiscal da posibilitatea administratiilor locale sa majoreze impozitul fata de grila stabilita la nivel national cu pana la 20%. Reprezentantii Primariei afirma faptul ca momentan nu se va schimba nimic, pana nu se modifica legea la nivel national. Pavel Neamtiu, director executiv Directia Venituri este de parere ca daca se face o modificare, sa se faca cu anul 2010, deoarece trebuie timp pentru recalculare, tinand cont ca exista peste 70 de variante, de modalitati de calculare a impozitului pe cladiri. „O modificare de acest gen nu se poate face peste noapte. Prin marirea impozitelor nu facem decat sa provocam panica in randul contribuabililor. Toata lumea este in criza, aducem bani la buget, dar de unde? Lumea nu va avea de unde sa plateasca”, afirma directorul.
Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, impozitul se majoreaza cu 15% pentru prima cladire in afara celei de domiciliu si cu pana la 100% pentru a patra cladire detinuta. Este posibil ca la stabilirea noilor valori impozabile sa se ia in calcul ghidul folosit acum de notari la stabilirea taxelor de platit in momentul vanzarii.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • „Detectorul de minciuni” de la Arad, in slujba a trei inspectorate judetene de politie

Psihologul criminalist Gianina Alexa explica functionarea poligrafuluiInspectoratul Judetean de Politie detine un laborator poligraf care deserveste inspectoratelor de politie din trei judete, respectiv Arad, Timis si Hunedoara. Acesta functioneaza in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Arad - Serviciul Criminalistic din luna iunie 2006 cu ajutorul aparatului fiind testate persoane cercetate in diferite cauze aflate in instrumentarea politistilor din cele trei judete. Gianina Alexa este psiholog criminalist in cadrul IJP Arad si totodata specialistul in tehnica poligraf care si-a adus o contributie importanta la rezolvarea unor cauze penale in care autorii erau necunoscuti, fie prin recunoasterea directa a persoanelor testate, fie prin orientarea anchetei pe anumite piste in cazul persoanelor nesincere. Pe parcursul anului trecut au fost testate cu detectorul de minciuni de la Arad 71 de persoane in 48 de cauze. Aproximativ 80% au trecut testul pentru ca nu au incercat sa minta aparatul, 19 persoane fiind demonstrate nesincere, iar 13 persoane au recunoscut comiterea faptelor pentru care erau anchetate. Aparatul format dintr-o serie de senzori care inregistreaza activitatea fiziologica a organismului nu poate fi pacalit, avand o sigurata de veridicitate de 98%.
Examinarea consta in cateva intrebari, maxim zece, a caror raspuns este da sau nu. Acestea sunt repetate de trei ori in ordine diferita, tensiunea creata determinand un exces de andrenalina, aceasta surescitare afectand inima si plamanii, ceea ce angreneaza o serie de modificari in functionarea organismului respiratie, tensiune, puls, reactia galvanica a pielii care tradeaza persoana de pe scaunul detectorului. Testul cu detectorul de minciuni se face doar daca persoana care urmeaza a fi testata este de acord. De asemenea, inainte de procesul propriu zis aceasta va fi informata despre tot ce inseamna testarea la care urmeaza sa fie supusa si are parte chiar si de o testare de proba. Subiectul cunoaste dinainte intrebarile la care urmeaza sa raspunda in conditiile in care este de acord cu ele. Toate aceste lucruri reprezinta o sabie cu doua taisuri pentru ca desi au rolul de a destinde persoana care urmeaza sa fie testata si de a o familiariza cu procesul, multi si-au recunoscut faptele inainte de a fi testati pe bune. Testul poligraf nu poate fi efectuat de persoanele sub 18 ani si nici de femeile insarcinate, precum nici de persoanele care nu au starea de sanatate apta pentru acest lucru. Testarea poate fi contramandata in orice moment al desfasurarii acesteia de catre subiect care are dreptul sa renunte, insa acest lucru va fi consemnat de catre psihologul criminalist in raportul pe care il intocmeste ulterior.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Dealerii auto isi pun mari sperante in programul Rabla

Dealerii auto spera in revigorarea segmentului auto prin programul RablaProgramul de casare a autoturismelor va incepe cu o intarziere de doua saptamani de la data la care a fost stabilit.
Cu toate ca anul trecut desfasurarea programului „Rabla“ a fost blocata de taxa auto care sprijinea importul de masini rulate, dealerii auto aradeni sunt optimisti in aceasta privinta sperand intr-o relansare a vanzarilor.
De vreme ce criza financiara si-a pus drastic amprenta in bunul mers al afacerilor marilor companii auto, programul „Rabla“ pare o solutie de „revigorare“ a segmentului auto, dupa un sfarsit de an cu vanzari mici si discount-uri neasteptat de mari, masuri de compromis pentru a ramane macar la linia de plutire.
Programul de casare a masinilor vechi de pe piata va fi demarat spre finele lunii februarie, insa Ministerul Mediului nu a mentionat o data exacta de incepere a acestuia. Cu toate ca la finele anului trecut se astepta intrarea masinilor mai vechi de zece ani, pragul a fost ridicat la 12 ani vechime. Atat dealerii auto cat si persoanele care vor sa isi achizitioneze un autoturism nou privesc cu optimism programul, in conditiile in care toata lumea este afectata mai mult sau mai putin de criza financiara.
Reprezentantii marilor firme de autoturisme mizeaza pe o crestere a vanzarilor prin sustinerea primei de casare, care a crescut de la 3.000 de lei cat reprezenta anul trecut la 3.800 de lei. „Lunile de iarna peste care s-a suprapus si criza au scazut vanzarile. Ne asteptam la o crestere a acestora si credem ca programul Rabla va relansa vanzarile. Dacia are oricum un program asemanator doar ca nu este lansat de Ministerul Mediului. S-au prezentat deja persoane care se intereseaza de program“, a declarat Geta Gabor, sef vanzari auto Verbita.
Pentru unii dealeri lunile de iarna au insemnat o scadere drastica a profitului, astfel incat privesc interventia programului Rabla ca pe un impuls dat pietei auto. Acestia se asteapta ca tendinta aradenilor de a opta pentru autoturisme second-hand sa fie inabusita de taxa auto si de suportul pe care il asigura programul Rabla. „Programul Rabla este o solutie de compromis dar una foarte buna in contextul actual de criza. Acest discount oferit de stat va sprijini sectorul auto. Atata timp cat se va mentine taxa triplata, tendinta de achizitionare a masinilor second hand va scadea. Sa speram ca programul Rabla nu va fi blocat de masuri care sa micsoreze taxa. Din pricina crizei financiare vanzarile au scazut pot spune in procentaj de 50% asa ca era normal sa fie demarat programul“, sustine Adrian Tipei, consultant vanzari reprezentanta Hyundai.
Chiar daca majoritatea celor care si-au casat autoturismele mai vechi au optat pentru cele mai ieftine masini, axandu-se pe baza, prima de casare a reprezentat un ajutor de care, multi aradeni au profitat. „Deja au venit persoane care se intereseaza si se fac chiar si rezervari pentru program, publicitatea spunandu-si cuvantul aici. Majoritatea sunt interesati de masini din clasa medie pentru cel mult o masina de 7000 de euro la care se adauga TVA, din care se scad 900 de euro. Suntem increzatori ca Guvernul nu isi va schimba hotararea si nu va scoate taxa auto, pentru ca programul nu ar mai avea nici un rezultat“, sustine Florin Cristian Farcas, reprezentant vanzari Peugeot.
Dealerii sustin totusi ca, programul „Rabla“ nu va avea succesul de anii trecuti din pricina deficitului financiar global insa, va contribui semnificativ la redresarea segmentului automobilelor. „Programul Rabla va contribui la salvarea sectorului auto insa, nu cred ca se va repeta succesul anilor trecuti si asta din pricina conditiilor financiare actuale. Avem deja un numar de 510 persoane care s-au inscris pentru program si unele chiar au platit deja avansul asa ca, lucurile vor demara bine. Sunt persoane care au norocul de a profita atat de program cat si de discounturi.
De asemenea, cei care se inscriu acum au posibilitatea de alege din stoc cea ce doresc pe cand mai tarziu, aceasta posibilitate va fi mai mica“, a declarat Adi Pica, director vanzari Getax Renault Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Donatie din Germania pentru Spitalul Judetean

Spitalul Judetean asteapta sosirea donatiei facute de Asociatia "Lions Club" din GermaniaConsilierii municipali voteaza astazi alocarea sumei de 20.000 de lei din rezerva bugetara a anului 2008, pentru asigurarea costurilor privind transportul unor echipamente si al mobilierului spitalicesc, respectiv achitarea altor cheltuieli aferente, provenite din orasul Halberstadt - Germania. Este vorba despre o donatie facuta de Asociatia Lions Club din Germania, al carei beneficiar este Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Arad. Managerul Spitalului Mirandolina Prisca a declarat ca „donatiile din partea clubului Lions o sa ajunga la Arad in cursul acestei luni. Nu stiu exact despre ce este vorba, dar cel mai probabil mobilier si aparatura”
Suma va fi inclusa in bugetul general al municipiului Arad pe anul 2009, la capitolul Sanatate. Finantarea se va face pe baza de Contract de finantare, incheiat intre Municipiul Arad si Spitalul Judetean.
Solicitarea depusa de catre Spital, inregistrata la primarie in 10 februarie, face referire la urgenta efectuarii acestui transport din Germania la Arad, al mobilierului urban donat. Perioada invocata nu permite asadar amanarea pana dupa aprobarea bugetului general al municipiului Arad pe anul 2009, iar rezerva bugetara din 2008 este de 228.000 de lei, deci mai mult decat suficienta.

Observator

  • Somaj tehnic la Ineu

Primarul Nicolae Mehelean este optimist in legatura cu eradicarea somajului din Ineu prin realizarea zonei industrialeDin cei 4800 de angajati ai firmei Delfi din Ineu, 362 sunt la ora actuala in somaj tehnic, primind 75% din salariu.
Primarul Ineului, Nicolae Mehelean, este, insa optimist, spunand ca oamenii au toate sansele sa merga, cat de curand, din nou la lucru. Aceasta, deoarece se negociaza cu un partener din Germania, care doreste sa presteze aceleasi servicii.
Contractul cu partenerul extern, spune primarul, ar putea fi semnat cam peste doua saptamani, dupa incheierea auditului.
Tot in somaj tehnic este si o parte a angajatelor de la Tricotaje, in timp ce celelalte lucreaza doua sau trei zile pe saptamana, in functie de comenzi. Pentru eradicarea somajului, Mehelean isi pune speranta in realizarea zonei industriale, care se va realiza in spatiul fostei unitati militare.

S. T. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]