Stirile Zilei
Luni, 11 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Peste 10.000 de aradeni au devenit... someri

AJOFM Arad are in evidenta peste 10.000 de someriRata somajului a ajuns la 4,67 procente
Dupa o perioada indelungata de disponibilizari Aradul inregistreaza o rata a somajului de 4,67, in prezent avand 10.110 someri care si-au pierdut locurile de munca pe parcursul mai multor luni de zile. Cu toate ca aceasta situatie este ingrijoratoare, reprezentantii AJOFM sustin ca incepand cu luna aprilie numarul reducerilor colective de personal nu mai atinge nivelul lunilor trecute si ca agentii economici incearca tot mai mult sa evite disponibilizarea personalului. Din pacate, ramane numarul mare de someri pentru care gasirea unui loc de munca este vitala.
In judetul Arad sunt 10.110 persoane somere, care si-au pierdut locurile de munca de la inceputul acestui an si pana in prezent, cand rata somajului este de 4,67.
In luna ianuarie, Aradul inregsitra o rata a somajului de 3.5, insumand un numar de 7.588 de someri, din care 4.000 indemnizati si 3.588 fara indemnizatie de somaj. Cei mai multi proveneau din mediul rural, cu un numar de 4.263 de persoane ramase fara loc de munca iar mediul urban venea din urma cu 3.325. Cum si criza financiara s-a acutizat, incepand cu luna februarie, angajatorii au trecut la tot mai multe reduceri de personal, astfel ca, dupa o luna, somajul a crescut la o rata de 3,87, cu un numar de 8.368 de someri, din care doar 4.690 erau indemnizati, 4.661 proveneau din mediul rural si 3.707 din urban. In luna Martie somajul creste simtitor, ajungand la o rata de 4,3 care oricum era mai scazuta decat rata somajului altor judete ale tarii. In Arad, 9.299 de oameni nu mai aveau loc de munca si doar 5.606 primeau indemnizatie de somaj. Mediul rural avea de asemenea cel mai mare numar de someri insumand 5.051. Astfel, in luna aprilie, dupa ce de la inceputul anului s-au facut sute de concedieri, rata somajului a ajuns sa se claseze la 4, 67, cu 10.110 de someri. Dintre acestia, 4.728 sunt femei si 5.382 barbati, 6.172 indemnizati si 3.938 neindemnizati. 5.197 de persoane somere au lucrat in mediul rural iar 4.913, din mediul urban. Cu toate ca acesti someri se afla in dificultate in gasirea unui loc de munca, reprezentantii AJOFM sutin ca disponibilizarile anuntate nu mai ating nivelul lunilor trecute si preconizeaza ca gradul de incadrare in munca va creste pe perioada urmatoare, datorita posturilor cu caracter sezonier, specifice sezonului estival. „Piata fortei de munca este in continua miscare si transformare. Fata de inceputul anului situatia disponibilizarilor a suferit numeroase modificari, chiar de la o zi la alta. Lunile Ianuarie-Martie s-au caracterizat prin cresterea numarului de disponibilizari preconizate de la o zi la alta. Din punct de vedere al evolutiei situatiei somajului, prima jumatate a lunii Aprilie 2009 se caracterizeaza prin scaderea numarului de disponibilizari anuntate fata de lunile anterioare, aceasta situatie datorandu-se si faptului ca angajatorii au incercat sa evite disponibilizari in apropierea Sarbatorilor Pascale. A doua jumatate a lunii Aprilie se remara printr-o foarte usoara crestere a concedierilor colective anuntate, fara a atinge nivelele lunilor trecute. Exista astfel semnale din partea agentilor economici de a gasi solutii pentru mentinerea angajatilor proprii prin reorientare profesionala, retehnologizare, respectiv modificarea profilului de activitate, in concordanta cu cerintele pietii. Estimam ca gradul de ocupare al fotei de munca va creste pe durata lunilor de vara, datorita activitatilor cu caracter sezonier cum este alimentatia, turismul, agricultura si prestarile de servicii“, a declarat Mihaela Jude, inspector comunicare din cadrul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • 3.000 de aradeni - 5.200 de arme

Purtatorul de cuvant al IPJ Arad - Camelia Tuduce prezentand evidenta cazurilor de nerespectare a legii privind regimul armelor si munitiilorDin totalul armelor inregistrate la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice, peste 3.500 sunt letale.
Aradenii se tem pentru siguranta lor. Sau cel putin asta reiese din evidentele IPJ Arad, acolo unde sunt inregistrati 3.065 de posesori de arme. Acestia detin peste 5.220 de arme, dintre care 3.510 sunt letale. Aradenii mai detin 2.971 de arme de vanatoare, 340 de arme de tir cu glont si 41 de arme de aparare si paza, 1.712 de arme neletale, dintre care 770 sunt cu gaz, 592 cu aer comprimat, 350 cu bila de cauciuc si sapte de panoplie. Acestora li se adauga 63 de agenti economici care detin 918 arme, rezultand in total 6.140 arme. In judetul Arad sunt inregistrate 8 societati comerciale autorizate sa efectueze operatiuni cu materii explozive, 2 depozite de explozivi de uz civil, 4 depozite de obiecte pirotehnice, 16 agenti economici care detin si utilizeaza obiecte pirotehnice, precum si 5 magazine care detin si comercializeaza arme, munitii si accesorii.

Zeci de persoane cercetate
Nu mai putin de 45 de persoane sunt cercetate, de la inceputul anului, pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor, 34 dintre acestia fiind prinsi in flagrant de catre politisti. In primul trimestru al anului, politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice au efectuat 58 de controale la detinatorii legali de arme si munitii, precum si in obiective, pe diferite linii de activitate, si 23 actiuni, inclusiv cu personal de la Agentia pentru Protectia Mediului, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Directia Silvica si Inspectoratul Teritorial pentru Protectia Muncii. Pentru nerespectarea legii privind regimul armelor si munitiilor, au fost indisponibilizate 5 arme letale, 290 de cartuse de diferite calibre, 699 de obiecte pirotehnice, din clasa I si 32.204 de obiecte pirotehnice din clasa a II a, a declarat Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al IPJ Arad.

Permise pentru arme letale
Cei de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice au eliberat, de la inceputul anului, 138 permise de arma pentru detinerea de arme letale, 247 de autorizatii de procurare de arme de vanatoare si tir sportiv, 60 de dovezi de notificare pentru procurare arme neletale si 17 certificate de detinator de arme neletale.

I. C. - Jurnal aradean

  • Produse de firma suspecte, depistate la Varsand

La Vama Varsand a fost depistat un TIR cu produse textile suspecte a fi contrafacutePolitistii aradeni de frontiera au descoperit 216 de saci de rafie incarcati cu produse textile, suspecte a fi contrafacute, intr-un TIR ce transporta diverse produse din Bulgaria pentru o firma din Polonia. Vineri seara, in jurul orei sase si jumatate, la PTF Varsand s-a prezentat pentru a iesi din tara un TIR condus de un polonez, care era insotit de un conational. Conform documentelor de insotire a marfii, prezentate politistilor, cei doi transportau 20.938 de kilograme de produse constand in curele, genti, palarii, produse textile etc pentru o firma din Polonia. In timpul controlului amanuntit, oamenii legii au descoperit mai multi saci de rafie de culoare alba, ce contineau produse textile, purtand insemnele distinctive ale unor firme cunoscute „Nike”, „Lacoste”, „Armani” etc de pe care lipseau insa sigiliile specifice produselor de marca si certificatul de autenticitate, iar soferul nu detinea documentele de provenienta specifice marcilor depistate. Soferul si insotitorul sau au declarat ca nu aveau cunostiinta de existenta produselor. Daca in urma expertizei bunurile se dovedesc a fi false, acestea vor fi confiscate, iar cei doi polonezi vor fi cercetati pentru punerea in circulatie, fara drept, a unor produse purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata.

A.M.C. - Observator

  • Dubla aniversare la Festivalul de folk din acest an

Mircea Vintila pe scena Festivalului de Folk de la AradViata culturala aradeana a ajuns in aceasta perioada la intensitate maxima.
Campania pentru lectura „Luna plina de carte” este in desfasurare, tocmai s-a incheiat Festivalul de Folk si se pregateste sa inceapa si Festivalul Underground „Arad - Fun”. Traversam, deci, o perioada cu adevarat stimulativa din punct de vedere cultural.
Cum am mai spus, Festivalul de Folk a ajuns anul acesta la cea de-a V-a editie. Vremea a tinut cu iubitorii muzicii de calitate, astfel ca un public numeros s-a adunat la restaurantul Riviera si la Club Fairplay ca sa-i asculte pe artistii preferati. Se zvoneste chiar ca printre manifestarile de profil, cea de la Arad s-ar situa pe primele locuri ca si participare artistica, dar si ca organizare. Astfel ca, la editiile anterioare ale festivalului, artisti precum Mircea Florian au preferat Aradul si nu alt oras ca loc de relansare in tara natala.
Editia din acest an a Festivalului de Folk „Arad - Fun” l-a avut ca selectioner pe Mircea Bodolan. Artistul ne-a asigurat ca in alegerea participantilor calitatea si renumele au fost cele care au contat cel mai mult „nu am facut nici un fel de rabat si am lasat la o parte tot ce ni s-a parut pastisat, anacronic sau neconvingator” a declarat Mircea Bodolan.
Tot de la Mircea Bodolan am aflat ca editia din acest an a Festivalului de Folk este dedicata unui eveniment importat din lumea acestui gen muzical - cantaretii Mircea Vintila si Mircea Baniciu implinesc anul acesta 60 de ani. „Chiar daca cei doi au cantat doar in ultima seara, toate cele trei zile de festival s-au desfasurat sub egida acestei duble aniversari,” ne-a asigurat Mircea Bodolan. „Am facut in asa fel incat primele doua zile sa pregateasca urcarea pe scena a celor doi artisti importanti in folk-ul autohton, a adaugat selectionerul”.
Pe lista invitatilor editiei din acest an al Festivalului de Folk apar nume sonore precum Nicu Alifantis, Ilie Stepan si Horia Crisovan, Mircea Bodolan, Zoe Alecu, Nelu Pitic si Daniel Julean, Mircea Baniciu si Pacifica, Mircea Vintila si Brambura, Dinu Olarasu si, nu in ultimul rand, Adrian Ivanitki.
Cei prezenti au avut ocazia de a face cunostinta si cu Gascademia de folk, Pragul de sus, Didina, Raul Carstea si Nicolae Constantin si Formatia Poesis. Se pare ca nu doar aradenii au participat la festival. Au existat spectatori veniti din Sibiu, Cluj-Napoca, Timisoara si din alte orase ale tarii. Festivalul de Folk a fost promovat si pe site-urile si blogg-urile de profil. Astfel, membrii Blogorevistei folk-ului romanesc si-au anuntat si anul acesta venirea la Arad cu ocazia festivalului.
Ca si anul trecut, in perioada celor trei zile cat a durat Festivalul de Folk, organizatorii au oferit posibilitatea doritorilor sa participe la un workshop de chitara. Workshop-ul din acest an a fost sustinut de artistul Adi Manolovici, iar participarea a fost gratuita. Festivalul de Folk este o manifestare a Casei de Cultura a Municipiului Arad care s-a nascut acum sase ani la initiativa unor studenti ai Universitatii "Aurel Vlaicu".

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Palatul Copiilor din Arad a castigat a 30-a editie a „Cupei Crisius”

1800 de copii au participat la diferite evenimente sportive in cadrul "Cupei Crisius"Ziua Europei a coincis pentru Chisineu-Cris cu cea de-a XXX-a editie a „Cupei Crisius” si, totodata, sarbatorirea a 35 de ani de la infiintarea Clubului Copiilor. Frumosul oras de pe malurile Crisului Alb a frematat timp de doua zile de tinerete, sport si voie buna, gratie celor 1800 de copii participanti la diferitele discipline de concurs. Incendiat de tinerete, orasul s-a lasat cucerit (si) de soarele fierbinte care nu a putut opri verva stralucitoare de care s-a umplut spatiul citadin.

Karting-ul - vedeta
Nimic mai frumos decat un oras luminat de culorile tineretii scaldate in raze insorite de mai. Asa arata Chisineu-Cris in cele doua zile de concurs, 8-9 mai, sarbatorind prin sport si arta,traditionala manifestare sportiva „Cupa Crisius”. Daca prima zi a insemnat vernisajul uneia dintre cele mai frumoase expozitii internationale de arta plastica intitulata „Sportul in imaginatia copiilor”, primirea invitatilor din strainatate si din alte judete ale tarii, discoteca pentru copii si cocktail, ziua a doua a debutat in forta, dupa festivitatea de deschidere care a precedat desfasurarea disciplinelor sportive (tenis de masa, navomodele, karting, mini fotbal,aeromodele, sah, baschet, handbal, informatica, karate-shotokan, karate-kempo, gimnastica aerobica si tenis de camp). Regina disciplinelor a fost ca de obicei, sportul care a atras cei mai multi spectatori, kartingul. Artera principala a orasului a fost pregatita pentru concursul micilor bolizi si ai viitorilor campioni, azi, niste prichindei frumosi si seriosi, vegheati atent de pe margine de antrenori si... parinti. Copiii-pilot au pornit startul in tromba, uimind publicul cu priceperea si abilitatea de care au dat dovada pilotandu-si masinile pitice, colorate si ultra-zgomotoase. Nu stiai ce sa faci, sa razi, sa aplauzi sau sa te infiori la fiecare curba luata scurt, ori sa ti se taie respiratia in fata accidentelor (in)evitabile, ciocniri de bordura strazii, defectiuni la motor... Deh, necazuri de pilot... Castigatorul categoriei I mobra-super (cu varsta cuprinsa intre 5-9 ani) a fost ... un baietel maghiar de 6 ani si jumatate, frumos si zvelt ce nu parea deloc impresionat de succes, de faptul ca lumea i s-a adunat in preajma, l-a feliciat si fotografiat. Comportament corespunzator de viitoare vedeta, ce mai!

1800 de copii s-au intrecut pe 14 discipline sportive
Stadionul orasului, plin pana la refuz de copii - parea, la acea ora de varf sportiv un fluture imens si multicolor. Sute de copii imbracati in tricouri colorate in rosu, verde, galben, albastru, alb s-au intrecut la fotbal, minifotbal, baschet, handbal - debordand de energie si dorinta de a castiga. Aerul sarbatoresc s-a amestecat cu spiritul de competitie care a dominat intreaga manifestare. Deosebit de interesante au fost concursurile de navomodele si aeromodele - mici ambarcatiuni frumos colorate si zmei zburatori spre inalt - adunand numerosi spectatori iubitori ai acestor sporturi speciale. Casa de cultura oraseneasca a frematat sub picioarele concurentilor sportului puterii si inteligentei, artele martiale - micii sportivi fiind aplaudati si premiati din plin. O sala plina de kimono-uri si copii cu priviri serioase, deci si sa iasa castigatori din inclestare; tinerele gimnaste au atras privirile tuturor iubitorilor acestui sport al fortei imbinata cu gratie si muzica ritmica, si, nu in ultimul rand, sportul mintii, sahul - care, iata, a cucerit o clasa de copii isteti-foc.

Clubul Copiilor la a 35-a aniversare
Stam de vorba cu presedintele Clublui Copiilor din Chisineu-Cris, prof. dr. Eugen Gagea intr-una din salile clubului, acolo unde se pregateau premiile, cupele mici, mijlocii si mari, medaliile, diplomele, cadourile. „Chiar in aceasta zi... europeana, orasul nostru traieste o dubla sarbatoare: cea de-a 30 editie a „Cupei Crisius” si implinirea a 35 de ani de la infiintarea Clubului Copiilor. Manifestarea sportiva a fost organizata de Clubul Copiilor in colaborare cu primaria si consiliul local, actiunea fiind sponsorizata de primarie, „Universitatea V. Goldis” si firma aradeana „Aqua Vest”. Este cea mai ampla editie pana in prezent - participand in total un numar de 1800 de copii veniti din 12 judete ale tarii (Arad, Timis, Bihor, Salaj, Cluj, Hunedoara, Caras-Severin, Mehedinti, Olt, Calarasi, Harghita, Satu-Mare) si patru tari, Ungaria, Spania, Franta si Serbia. S-au stabilit 14 discipline de concurs dintre care tenisul de masa si informatica au fost introduse ca discipline noi. A doua zi a concursului, 9 mai - a fost dedicata zilei Europei. Un loc deosebit il ocupa vernisajul expozitiei internationale de arta plastica „Sportul in imaginatia copiilor” - organizat de clubul nostru si de primarie - expunandu-se peste 100 de lucrari ale micilor artisti sub indrumarea prof. Ioana Tugulea (critic de arta) care a si deschis vernisajul, alaturi de profesorii Ioana Singerean, Anamaria Rut Kremer, Laurentiu Ion, Ioana Mardale si Iolanda Munteanu”. Intreaga manifestare a fostdotata cu premii, cupe, medalii, diplome, dulciuri si Diplome de excelenta.
Concursurile s-au finalizat prin punctajele obtinute de fiecare unitate scolara in parte, astfel ca mult asteptatele rezultate arata astfel: Locul I si „Cupa Crisius” au fost castigate de Palatul Copiilor din Arad, urmat de Locul II - Palatul Copiilor din Resita si Locul III obtinut de Clubul Copiilor din Chisineu Cris.
„Cupa Crisius” - o sarbatoare a tineretii, spiritului sportiv, a descoperirii talentelor, a veseliei si armoniei, a bucuriei si prieteniei intre tineri - avand ca scop promovarea talentelor, aspiritului corectitudinii in sport. „Aceasta manifestare are ca scop educarea prin sport si cultura a tinerelor generatii; faptul ca, an de an, orasul se bucura de prezenta a tot mai multi participanti inseamna ca ne-am atins pe deplin nobilul scop” - spun organizatorii.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]