Stirile Zilei
Miercuri, 10 iunie 2009
Stirile TVA aici
  • Firmele mici si cuminti nu vor fi calcate de controale

Purtatorul de cuvant al DGFP Arad - Calin Arusti anunta ca societatile comerciale care lucreaza cinstit nu sunt verificateMicii intreprinzatori sau societatile care nu se simt „cu musca pe caciula” pot sta linistiti din partea organelor aradene de control.
Altfel spus, s-a dus era controalelor obositoare care puneau nervii si buzunarele intreprinzatorilor aradeni la grele incercari. Cei care vor raspunde aspru, de acum incolo, pentru greselile lor sunt marii evazionisti sau societatile comerciale aradene indisciplinate.

Marii evazionisti - in vizorul Garzii Financiare
Aparent, numarul mai scazut fata de anul trecut al societatilor aflate „in vizor” Directiei Generale a Finantelor Publice, al Garzii Financiare sau al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului ar fi putut sa conduca la diminuarea numarului de controale. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Spre exemplu, Garda Financiara din Arad are la activ 536 de controale intreprinse de la inceputul anului pana in prezent si soldate cu 59 de dosare penale si amenzi care depasesc 1.000.000 de lei. Sanse ca, pana la sfarsitul lui iunie, realizarile Garzii Financiare Arad sa depaseasca rezultatele obtinute pe parcursul intregului an 2008 sunt, potrivit lui Marius Baltaretu, director coordonator adjunct. Despre modul diferit de abordare adoptat de institutie de la inceputul anului, Baltaretu spune ca: „atat ministrul Pogea cat si conducerile Ministerului Finantelor si ANAF au solicitat diminuarea numarului de actiuni de control la micii intreprinzatori si concentrarea asupra aspectelor de risc maxim de evaziune fiscala care prejudiciaza bugetul cu sume mari. Astfel, in timp ce la micii intreprinzatori e liniste, numarul actiunilor de control la societatile considerate ca fiind de risc maxim, mai precis cele care au afaceri cu alcool sau petrol, a crescut”.

Peste 1500 de firme „au scapat” de control
Nici la Directia Generala a Finantelor Publice echipele de control nu stau degeaba, insa cele 468 de inspectii fiscale inregistrate de-a lungul ultimelor patru luni i-au vizat numai pe intreprinzatorii „certati cu legea”. Asadar, dintr-un total de peste 2000 de societati comerciale care isi desfasoara activitatea in oras, doar 468 „nu au fost cuminti” in prima parte a lui 2009. „Societatile comerciale care lucreaza cinstit nu sunt verificate. Daca agentii economici isi depun toate declaratiile la timp si nu creeaza probleme, nu exista motive pentru care sa fie verificati. Inspectiile fiscale din ultimele patru luni s-au soldat cu un numar de 105 amenzi contraventionale a caror valoare totala este de aproximativ 343.000 de lei”, arata Calin Arusti, purtatorul de cuvant al institutiei. Cu alte cuvinte, inspectorii DGFP Arad nu pleaca in control doar de dragul controlului, toate actiunile institutiei fiind motivate de abateri ale societatilor comerciale.

Protectia Consumatorului- spaima micilor afaceristi
Cei de care micii intreprinzatori ar trebui sa se teama atunci cand vine vorba de controale sunt inspectorii Comisariatului pentru Protectia Consumatorului. Acestia nu se rezuma la a verifica societatile comerciale, dovada ca, in intervalul ianuarie-aprilie 2009, numarul controalelor la agentii economici, societati comerciale sau asociatii familiale, a ajuns la 4640, iar valoarea amenzilor ajunge la aproape opt miliarde de lei vechi.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Veselie si tristete: s-a afisat lista ANL

Au fost afisate listele cu familiile ce vor primi apartamentele ANLContestatiile celor nemultumiti pot fi depuse la Primaria Arad, pana pe 22 iunie.
Asteptarea a luat sfarsit. Dupa luni de zile in care cei care si-au depus dosarul pentru o locuinta ANL, la Primaria Arad, au sperat ca se vor regasi pe lista buna, dupa o serie de amanari venite de la institutie si alta serie de verificari, lista finala a beneficiarilor apartamentelor ANL, din Micalaca, a fost facuta publica ieri. Cele 128 de apartamente situate in cartierul Micalaca, langa Selgros, vor fi ocupate de tot atatea familii cu probleme. Din apartamentele scoase acum la bataie de Primarie, 30 sunt cu o camera, iar 98 cu doua.
Listele au fost afisate in ordinea descrescatoare a puncatului obtinut de cei 970 de solicitanti (din totalul celor 1009 care si-au depus initial dosarele, unele incomplete). Potrivit Corinei Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad, cel mai mic punctaj luat in calculul repartizarii unui apartament ANL cu doua camere a fost de 52, iar in cazul apartamentelor cu o camera de 54.

Contestatii pe puncte
Contestatiile celor nemultumiti de modul de evaluare al Primariei si de punctele obtinute pe dosar pot fi depuse, la sediul institutiei, pana pe 22 iunie. Ieri, la sediul Primariei, listele au fost consultate de zeci de aradeni si e greu de crezut ca nu vor exista persoane care sa conteste lista finala afisata. O problema, luata deja in calcul de Primarie, se refera la persoanele care si-au depus dosar in nume propriu (singure) si care au obtinut 52 de puncte.
Punctajul in cauza este sub cel luat in calcul pentru repartizarea unei locuinte cu o camera, iar potrivit executivului aceste persoane nu sunt indreptatite sa beneficieze de o locuinta cu doua camere (desi punctele ar fi suficiente), asa ca, din pacate, vor ramane pe dinafara. In aceasta situatie se gasesc un numar de 10-11 persoane, pentru care ziua de ieri a fost una extrem de trista. Alte familii au si ele punctajul minim necesar, pentru a intra in posesia unei locuinte, dar nu vor prinde un apartament in Micalaca pentru ca Primaria a ales dintre cei cu punctaj identic situatiile cele mai dramatice.

Punctaj maxim: 77
Cel mai mare punctaj a fost obtinut de o familie cu probleme mari sociale si de sanatate, care a adunat nu mai putin de 77 de puncte. Alte trei familii au adunat si ele peste 70 de puncte. Printre beneficiarii locuintelor Primariei se numara si familii formate din sase persoane. Pe lista solicitantilor s-au regasit, desigur, si familii cu noua membri, dar acestea nu au intrunite celelalte conditii necesare pentru a aduna puncte destule.

Cu lista in CLM
Dupa scurgerea perioadei oferite solicitantilor pentru contestatii, dupa verificarea acestora si dupa definitivarea listei finale a beneficiarilor de ANL-uri, consilierii locali se vor intruni in sedinta pentru a aproba lista finala, moment la care ANL-urile nu vor mai ramane un vis pentru cei care au adunat puncte destule. Mutarea efectiva a beneficiarilor in cele patru blocuri din Micalaca a fost estimata, insa, a avea loc in toamna, investitiile la cladirile de langa Selgros nefiind inca finalizate.

A. B. - Jurnal aradean

  • CET-ul va da bancile in judecata

Daca bancile nu deblocheaza conturile CET-ului luna viitoare nu vor mai fi bani pentru salariile angajatilorConducerea CET-ului va purta in aceste zile discutii cu reprezentantii bancilor pentru a li se debloca conturile.
Chiar daca au hotarare judecatoreasca pentru acest lucru, bancile nu le dau acceptul. „Am discutat cu firma de avocatura de la Bucuresti si vom purta discutii cu cei de la Banca. Daca nu ajungem la o intelegere si nu ne vor debloca conturile ii vom da in judecata”, afirma Cornel Secianschi, directorul CET Arad. De asemenea, Cornel Secianschi afirma ca i-a dat in judecata pe fostul director general si pe cel economic de la SNLO Oltenia, deoarece acestia au incheiat un contract de recuperare a datoriilor CET fara a informa partea aradeana. Amintim ca din cauza datoriilor mari pe care CET Arad le-a avut catre SNLO si firma de recuperare la sfarsitul anului s-au blocat conturile. De atunci si pana acum au avut loc numeroase procese, iar CET Arad a reusit sa plateasca o mare parte din datorii. Conducerea CET-ului afirma ca daca nu se gaseste o solutie pentru deblocare conturilor luna viitoare nu vor mai fi bani de salarii.

Se asteapta contractul de la firma spaniola
Tot in aceasta saptamana, reprezentantii CET-ului impreuna cu cei ai Primariei Arad asteapta contractul de la firma spaniola care vrea sa investeasca in societate. La sfarsitul lunii trecute, Cornel Secianschi, directorul CET, impreuna cu primarul Aradului, Gheorghe Falca au stat la masa tratativelor cu reprezentantii firmei spaniole, care s-au aratat interesati de societatea aradeana. Dupa spusele celor doi este vorba despre o investitie a societatii spaniole de 200 de milioane de euro in CET-ul pe lignit.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Varstnicii se bucura de sezonul de vara la Baile Termale din Gai

Foarte multi pensionari aradeni frecventeaza Baile Termale din GaiPentru majoritatea pensionarilor din Arad, Baile Termale din Gai reprezinta unul dintre locurile pe care le frecventeaza zilnic, atat pentru tratament, cat si pentru relaxare. Daca in timpul iernii cele mai frecventate locuri sunt centrele de zi, pe timpul verii persoanele varstnice prefera sa-si petreaca timpul liber la strand.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a deschis Baile termale din Gai inca de la 1 mai. Chiar daca strandul este deschis in permanenta, pe perioada de iarna, varstnicii nu au acces decat la bazinele acoperite, la sauna si la fizioterapie.
Pe perioada verii strandul este luat cu asalt de membrii CARP, care beneficiaza de reduceri considerabile. Si pentru cei care nu sunt membri preturile sunt rezonabile, in comparatie cu cele de la strandul Neptun, care au fost triplate anul acesta.
Cei mai multi vin pentru tratamentul cu apa termala si pentru fizioterapie, unde au acces pe baza biletului de la intrare si pe baza fisei medicale.
Peste 500 de persoane beneficiaza aici de fizioterapie si peste 19.200 de proceduri sunt aplicate beneficiarilor de fizioterapie.
Strandul este dotat cu un bazin olimpic pentru inot, un bazin pentru tratament cu apa termala, care este amenajat in exterior, un bazin pentru copii, un bazin cu apa termala pentru tratament acoperit, care functioneaza si pe timpul iernii, vani individuale cu hidromasaj (jacuzzi), aparate ultramoderne de fizioterapie, si cabinete pentru manichiura si pedichiura. Toate acestea sunt incluse in pretul biletului de intrare, cu exceptia cabinetului de fizioterapie, unde se intra pe baza fisei medicale, la cabinetul de manichiura-pedichiura, care este individual si la masaj si hidromasaj, unde se plateste separat.
Preturile sunt destul de reduse: pentru membrii CARP pretul unui bilet este de 2 lei, iar la vana de 3 lei, pentru copii, elevi si studenti biletul costa 1,5 lei, iar pentru adultii care doresc tratament la vane pretul unui bilet este de 6 lei. Pentru o sedinta la vana cu jacuzzi, unde apa este tot termala tariful este de 8 lei.
Pretul unei sedinte de masaj este de 8 lei, iar la hidromasaj 10 lei, in timp ce pentru manichiura pretul este de 8 lei, iar pedichiura costa 10 lei.
La intrare este obligatorie prezentarea carnetului de membru CARP, iar pentru intrarea la fizioterapie este necesara prezentarea fisei de consultatii si tratamente.
La strand activeaza un medic si un asistent medical specializat. In cursul saptamanii, miercurea si vinerea se fac consultatii si prescrieri medicale, de la ora 13, iar tratament se face de luni pana vineri intre orele 9 si 16.
Chiar daca principala clasa de beneficiari o reprezinta varstnicii, strandul reprezinta un loc pe masura si pentru cei tineri sau pentru copii. De curand a fost renovat si bazinul de inot, care a fost vopsit. S-au facut reparatii, s-au modernizat vestiarele, s-a refacut fatada de la bazinul acoperit, plus cele 30 de vestiare.
Pe langa plaja, baie, tratament si relaxare, persoanele care aleg aceasta locatie pe timpul verii beneficiaza si de serviciile unui bufet amenajat in incinta strandului.
Aici, clientii strandului se pot racori cu un suc, o bere, o apa rece sau chiar o inghetata si isi pot satisface pofta cu mici si langosi.
Terasa a fost si ea renovata, pentru ca persoanele care frecventeaza Baile Termale din Gai sa aiba tot confortul si sa beneficieze de toate serviciile la preturi modice.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Trandafiri de aur, langa Vladimirescu

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc Festivalul RozelorZeci de oameni au participat la Festivalul Rozelor, o sarbatoare dedicata celor mai frumosi trandafiri. In apropiere de Vladimirescu (la iesirea din Arad, spre Deva, la margine DN7), au fost expuse, in week-end, peste 1.800 de soiuri de trandafiri, unii extrem de rari si valorosi, altii premiati cu medalii de aur la cele mai prestigioase concursuri din lume.
Organizarea acestui eveniment, la inceputul lunii iunie, s-a datorat faptului ca acum trandafirii sunt in plina inflorire. Parcul de la Arad, singurul din tara care curpinde atatea soiuri, se intinde pe 25 hectare, din care pe mai bine de 3 hectare sunt doar trandafiri.
In cadrul expozitiei au putut fi vazuti si trandafiri frantuzesti, singurii din lume care au mai multe culori pe acelasi fir, sau trandafiri din China.
Specialistii, unii dintre cei mai reputati din domeniu, nu s-au putut decide, ca atare, care e cel mai valoros soi de trandafir, de la Arad, dar au ramas impresionati de ce au gasit aici. Cunoscatorii spun ca mai greu decat a crea un soi de trandafir este a alege numele potrivit.

A. B. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]