Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Luni, 9 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Sute de hectare de teren din judet - sub ape

Sute de hectare de teren au fost inundate in urma ploilor de la sfarsitul saptamanii trecutePloile de la sfarsitul saptamanii au afectat serios unele localitati din judet, sute de hectare fiind acoperite de ape.
Acelesi localitati, care an de an, sunt in pericol de inundatii, s-au aflat si de aceasta data pe lista zonelor unde apa a depasit nivelul normal, iesind din matca si revarsandu-se peste terenurile agricole. Din fericire, de aceasta data, pana in prezent, nu s-au inregistrat pagube materiale serioase si nici o gospodarie nu a fost afectata. Asta in ciuda faptului ca locuitorii sunt deja obisnuiti sa intampine astfel de probleme in aceasta perioada. Chiar daca deocamdata apele par sa se retraga, autoritatile raman in alerta, vremea din saptamana aceasta fiind cea care va decide soarta locuitorilor din comunele Dieci, Almas, Tarnova, Halmagiu, Barzava si alte localitati aflate in pericol de inundatii.
Desi la inceputul saptamanii trecute Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis avertizare de cod galben in legatura cu Bazinul Hidrografic Crisuri, mai ales ca pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioada si a ploilor ar putea creste debitul raurilor, aducand cu acestea viituri in mai multe localitati de pe raza judetului Arad, conform datelor furnizate de catre Gospodarirea Apelor Chisineu-Cris, in prezent desi sunt localitati care intampina probleme in caz de inundatii, situatia se afla sub control.
Astfel, singurele localitati care la sfarsitul saptamanii au fost afectate de iesirea raurilor din matca, au fost Almas, Dieci si Tarnova, la ultima avand loc in mai putin de trei zile doua cresteri ale debitului de apa.
„Incepand de sambata, s-a putut observa o scadere a volumului de apa atat pe Crisul Alb cat si pe afluentii acestuia. Singurele probleme pe care le-am intampinat au fost Almas, Tarnova si Dieci. La Gurahont de exemplu cota maxima a fost duminica dimineata, cand la ora 04.00 se inregistrau 246 de centimetri. Probleme au fost si la Tarnova, unde adancimea apei in bazin a ajuns la 365 de centimetri. In orice caz, ne asteptam in urmatoarele ore la o crestere a debitului de apa la Ineu, la cota de 600 de centimetri in urmatoarele 15 ore, la Chisineu Cris in urmatoarele 30 de ore si la Zerind” - a spus Viorel Latiu, seful sistemului de Gospodarire a Apelor Chisineu-Cris.
Conform acestuia, in conditiile in care in acest week-end a plouat, drumul care leaga Almas de Dieci a fost inundat partial pe o portiune de o suta de metri patrati, iar drumul Almas-Revetis, pe o portiune de 200 de metri patrati.
„Azi dimineata (n.r. ieri) in jurul orei 08.00 aproape 200 de hectare era inundate, iar in jurul orei 14.00 erau deja 500 de hecactare sub ape. Pe masura ce apele se vor retrage, muncitorii sunt pregatiti sa curete puturile si santurile pentru a nu mai exista probleme”, a declarat Teodor Avram, primarul comunei Almas.
Si la Halmagiu au existat cateva zeci de hectare sub apa, insa pericolul a trecut. Sau cel putin asa se spera si asta pentru ca a incetat sa mai ploua.
„Deocamdata nu sunt probleme. Avem cateva zeci de hectare inundate, insa ploaia s-a oprit. In caz de o calamitate mai mare suntem pregatiti sa intervenim”, a declarat Adrian Toca, primarul comunei Halmagiu.
Cat priveste zonele in care zapada inca nu s-a topit, aceasta a acumulat apa urmand ca in cazul unei incalziri a temperaturilor, sa genereze probleme.
„In prezent, toate cursurile sunt pline, astfel ca in caz ca vremea se va incalzi, vom avea probleme, mai ales ca zapada care nu s-a topit a acumulat circa 70 de litri de apa pe metru patrat” - a mai completat Viorel Latiu.

Anca Barbura, Adrian Todor - Glasul Aradului

  • Parlamentarii aradeni, chemati la munca

Asociatia AradID solicita parlamentarilor aradeni sa organizeze dezbateri publice pe teme de interes nationalDe teama statului politienesc, Asociatia AradID le cere parlametarilor sa organizeze dezbatere publica. Apel catre parlamentarii aradeni
Asociatia AradID a adresat ieri un apel catre parlamentarii aradeni, cerandu-le acestora sa organizeze dezbateri publice pentru ca nu cunmva Romania sa se transforme intr-un stat politienesc. Premisele sunt create, sustin membrii asociatiei, care indica in sprijinul afirmatiilor lor Legea ascultarii convorbirilor telefonice (Legea 298/2008), proiectul noului Cod Penal si proiectul noului Cod de Procedura Penala. Actele contin, potrivit organizatiei, prevederi care, „prin modul in care sunt formulate, permit incalcarea grava a drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute in numeroase documente internationale la care Romania este parte semnatara.”
AradID sustine, de pilda, ca Legea 298/2008 statueaza prezumtia de vinovatie pentru toti romanii, in timp ce proiectul noului Cod Penal si al celui de Procedura Penala anihileaza principiul raspunderii penale personale si anuleaza adunarile care tulbura linistea publica. Membrii Asociatiei se tem de faptul ca proiectul noului Cod Penal ar putea fi votat asa cum este gandit acum, sau ca articolul 100 din Codul de procedura penala ar putea, prin ambiguitate, sa faca posibila legalizarea subtila a torturii. Totul, in conditiile in care exista intentia de adoptare a acestor coduri prin asumarea raspunderii guvernului, fara dezbatere parlamentara.

Pe munca lor
In atare conditii, AradID le propune parlamentarilor de Arad sa „organizeze ei insisi o dezbatere publica in cadrul careia sa-si precizeze pozitia cu privire la legile in discutie si sa identifice masurile pe care le pot lua in calitatea lor de parlamentari”. Alesilor aradeni li se mai cere sa nu accepte „aprobarea noilor coduri prin asumarea raspunderii Guvernului ci prin dezbaterea lor in cele doua camere ale Parlamentului Romaniei”.

Pentru uninominal?
Autorii apelului cred ca doar o dezbatere publica la care sa participe cetateni, reprezentanti mass-media si cei ai societatii civile aradene ar fi dovada faptului ca „introducerea votului uninominal poate genera cu adevarat o clasa politica responsabila si atenta la electorat”.

A. B. - Jurnal aradean

  • Tigari de peste 500.000 de euro, ascunse printre blaturi de pizza

La PTF Nadlac a fost descoperit un TIR care avea ascunse printre blaturi de pizza tigari de peste 500.000 de euroPolitistii de frontiera aradeni au descoperit, intr-un TIR ce transporta blaturi de pizza congelate din Grecia pentru firme din Germania si Belgia, peste 387.000 pachete de tigari de contrabanda, in valoare totala de 545.000 de euro.
La Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, s-a prezentat pe sensul de iesire din tara un automarfar condus de cetateanul grec Georgios G., in varsta de 44 ani. Acesta a prezentat politistilor documentele de insotire a marfii conform carora transporta 15.750 de kilograme de blaturi congelate din Grecia pentru doua societati comerciale din Germania si Belgia. Politistii de frontiera au efectuat un control amanuntit al TIR-ului si au descoperit in compartimentul de marfa, ascunse in cutii de pizza, peste 387.000 pachete de tigari, marcile Marlboro si Jin Ling. Soferul nu detinea niciun fel de act pentru tigari, declarand ca nu stia nimic despre tigarile a caror valoare pe piata se ridica la suma de peste 2.327.520 de lei adica 545.000 de euro.
Tigarile au a fost predate inspectorilor vamali din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Timisoara, care au confiscat atat tigarile, cat si TIR-ul in care acestea se aflau, urmand sa stabileasca si valoarea amenzii.

A. M. C. - Observator

  • Comercializarea florilor - profit pe vreme de criza

Oferta de flori este diversificataAfacerile cu flori par a fi extrem de profitabile. Odata cu inceperea lunii martie, pietele si florariile din Arad sunt luate cu asalt de aradenii care doresc ca de 1 sau 8 Martie sa ofere o floare sau un aranjament floral, fiecare pe masura propriului venit.
Inceputul lunii martie a fost unul de bun augur pentru majoritatea florarilor independenti. Desi multi dintre ei se aratau pesimisti in privinta vanzarilor, avand in vedere criza care in mare parte i-a afectat si pe ei, totusi, spiritul inceputului de primavara se pare ca nu i-a parasit pe clientii fideli ai acestora.
Cu toate acestea, se pare ca florarii independenti nu au avut la fel de mare succes ca in anii precedenti, dar tot au vandut mai mult decat in restul zilelor. Cele doua zile ale lunii martie dedicate femeii au marit in schimb vanzarile la zambile si ghiocei, conform spuselor multor dintre comerciantiI din Piata Mihai Viteazul. Asta in cazul in care multi dintre ei au pregatit pentru clienti diverse aranjamente florale, care au scos din buzunarul acestora intre 30 si 60 de lei, aceleasi aranjamente care in florarii ajungeau pana la 120 de lei.

Florarii versus vanzari online
Cei care si-au dorit sa cumpere flori de pe internet sau sa dea comenzi online pentru ca florile sa fie livrate direct acasa la persoana draga au platit aproape dublu pentru comanda, iar in unele cazuri, chiar si cu 400% mai mult decat in piata sau la o florarie de cartier.
Printre clientii florariilor online se numara si persoane plecate in strainatate care comanda flori pentru rudele sau prietenii din Romania. Totodata, clientii pot plati prin transfer bancar, card sau ordin de plata, iar florile vor fi livrate in maximum patru ore de la efectuarea comenzii. Cele mai vandute flori in aceasta perioada au fost trandafirii si florile de camp, iar preturile acestora variaza intre 14 lei, un trandafir si 165 lei, un aranjament floral compus din noua trandafiri (cinci trandafiri rosii si patru trandafiri albi) precum si din floricele decorative.
Livrarea nu este gratuita, la cele mai multe firme. Aceasta atrage un cost de cinci lei, iar pentru alte orase, taxa de transport depaseste 25 de lei.
In schimb, multi aradeni care nu au aceasi dare de mana, s-au rezumat doar la un buchet de lalele, sau cateva fire de trandafir.

Florari in criza si explozie de preturi
Incepand de sambata, florarii independenti si-au insirat tarabele in asteptarea clientilor. Desi vremea de afara a fost una ploioasa nu putini au fost cei care s-au inghesuit sa cumpere din timp buchete intregi de flori. Chiar daca la producatori pretul florilor a crescut considerabil, micii comercianti au crescut pretul cu 100% - 150%. Astfel, duminica, pentru un buchet de lalele care sambata nu depasea 20 de lei, ieri in schimb, clientul era nevoit sa scoata din buzunar pana la 60 de lei.
Ieri, incepand cu primele ore ale diminetii, marea majoritate a aradenilor care au lasat pe ultima zi sa cumpere flori, au avut parte de o „surpriza” de proportii: inghesuiala mare si explozie de preturi in pietele aradene. Astfel, la orele 13.00, strazile din jurul pietelor erau pline de masini parcate, multi dintre cei veniti la piata fiind nevoiti sa-si lase masinile la cateva strazi distanta.
„E nebunie ce e aici. Nu ai loc unde sa-ti parchezi masina. Cat despre preturi, nu am cuvinte. Ieri am fost in piata sa-mi fac o idee in privinta preturilor. Astazi, cand am ajuns aici, am crezut ca lesin. Nu e normal sa se intample asa ceva. De unde sa scot eu 70 de lei pentru un buchet de cativa trandafiri, care oricum se vor ofili in cateva zile. Am impresia ca isi bat joc de noi, acum, de 8 martie” - spune Maria Boros.

Flori in loc de cadouri
Pentru ca multi considera ca un fastuos buchet de flori atrage atentia mult mai mult decat un simplu cadou, clientii cu dare de mana se intrec in achizitionarea a buchetelor de gerbere, lalele mov, trandafiri roz sau galbeni, orhidee sau crini. In acest caz multe dintre florariile din Arad au pregatit pentru ziua de 8 Martie aranjamente florale grandioase si ca aspect, dar in primul rand ca pret. Astfel, pentru un cosulet de nuiele cu patru crini si noua trandafiri albi, la o florarie din Arad, pretul acestuia era de 299 de lei. Iar ca tacamul sa fie complet aceasi florarie percepea pentru o inima florala compusa din 27 trandafiri ( trandafiri rosii, trandafiri albi si trandafiri roz), nici mai mult nici mai putin de 390 de lei.
Cert este ca desi trecem printr-o perioada de criza „febra” 8 Martie a pus stapanire pe tot romanul care se incumeta sa plateasca si cateva sute de lei doar pentru a impresiona persoana iubita. Intr-un final depinde de atitudinea fiecaruia si de posibilitati, astfel ca de 8 Martie, se pare ca multi dintre aradeni au preferat un buchet fastuos de flori, in locul unui cadou simbolic.

Adrian Todor - Glasul Aradului

  • Dorobanti: Primarul comunei este mandru de realizarile ultimilor cinci ani

Primarul Dorobantiului - Almasi Vince a realizat multe proiecte care au dus la inflorirea comuneiIncepand din 2004, Dorobanti a primit statutul de comuna, iar dupa un referendum organizat s-a obtinut hotararea de guvern prin care Dorobanti este oficial comuna.
De atunci, Almasi Vince, primarul Dorobantiului, a investit intr-o serie de proiecte, care au dus la inflorirea comunei.
Inca de la inceput, in a doua zi de la infiintarea comunei s-a incheiat renovarea sediului Consiliului Local. Lucrarile au fost incepute cu mai multe decenii in urma, insa in anul 1968 au fost oprite, iar cladirea a ramas a nimanui.
Insa, cea mai mare investitie care s-a facut in ultimele decenii in Dorobanti este alimentarea cu apa potabila, care reprezinta 6,5 kilometri aditiune de la Curtici si 16,5 kilometri de retele stradale.
„In prezent, investitia este predata, iar apa potabila curge in Dorobanti. Suntem mandri ca am realizat acest lucru”, spune Almasi Vince, primarul comunei Dorobanti.
O alta mare investitie s-a facut in drumurile care leaga centrul de judet. Aici au fost modernizate drumurile intre Zona Libera si Curtici pe o distanta de 3,5 kilometri, investitia ridicandu-se la 7 miliarde de lei vechi. O alta legatura este cea prin comuna Iratos, unde a fost modernizat drumul judetean, pe o distanta de 6 kilometri.
Tot prin finantare guvernamentala s-a reusit si amenajarea unei sali de sport, care corespunde in totalitate cerintelor normelor europene. Scoala din Dorobanti nu se lasa cu nimic mai prejos fata de sala de educatie fizica. Si aceasta este o investitie guvernamentala de circa 7-8 miliarde de lei vechi, iar de la acoperis pana la instalatia electrica este totul renovat.
De asemenea a fost realizata si o piata agro-alimentara, care usureaza simtitor munca gospodarilor din comuna. Piata este acoperita si iluminata, iar in fiecare marti si joi oamenii merg cu marfa. „Aceasta piata a fost realizata la cerintele cetatenilor si intr-adevar reprezinta un real ajutor pentru ei, deoarece nu trebuie sa se mai deplaseze in alte locuri: la Macea, la Curtici sau la Arad, pentru ca vin alti comercianti aici si se pot aproviziona cu diferite marfuri”, mai spune Almasi Vince.
Fiind la al doilea mandat, primarul comunei Dorobanti a reusit sa realizeze pe parcursul acestor ani mai multe proiecte din fonduri proprii.
„ Avem si lucrari mai mici, pe care le-am realizat din bugetul nostru propriu: am facut reparatii la Centrul Cultural Sportiv, care pentru noi inseamna foarte mult. Stadionul, gardurile, aleile, toate au fost reparate”.
In tot acest timp, primarul a incercat sa puna la punct si inventarul comunei,
„Chiar daca suntem intr-o criza economica mondiala, noi nu dorim sa ne oprim aici cu proiectele si cu investitiile si in prezent incercam ca din bani putini sa facem cat mai mult. Suntem norocosi ca avem o colaborare foarte buna cu cetatenii, care ne ajuta atunci cand ii solicitam”.
In momentul de fata, la Dorobanti se semneaza contracte de salubrizare, iar in scurt timp se doreste si solutionarea acestei probleme.
„Probabil ca incepand cu zilele urmatoare se vor imparti deja pubele si se va organiza colectarea deseurilor menajere .Un lucru foarte important pentru comuna este legat de apa geotermala. Nu demult am primit o oferta de la o firma din vestul Ungariei, care a pornit deja procedura de cumparare a strandului termal si a unui teren de 15 ha, langa strand, pentru a construi o statiune balneo-climaterica. Exista si o concurenta, dar dorim sa vindem cuiva care va investi aici. Avem multe propuneri si speram ca prin darea in folosinta a acestei ape sa reusim sa-i oprim pe romanii care merg in Ungaria la bai termale”, spune primarul comunei Dorobanti.
Dupa o licitatie lunga, Gospodarirea Comunala Arad a castigat dreptul de a realiza la Dorobanti pe o suprafata de 1 ha, un parc. In 5 martie a fost semnat deja contractul, iar parcul va beneficia de loc de joaca pentru copii, alei, mese de sah, de tenis de masa, iar acesta va fi amenajat in zona viitorului cartier de locuinte.
Tot la Dorobanti, activitatea civila este foarte intensa, aproape in fiecare week-end organizandu-se cate ceva. „De curand am avut o conferinta internationala pe tema agricola, unde am avut prezenti si doi parlamentari: unul din Ungaria si unul din Romania. Avem in fiecare sfarsit de saptamana, cand carnaval, cand o actiune a elevilor sau a tinerilor, Zilele satului, Zilele agricultorilor si aproape pana la sfarsitul anului avem actiuni repartizate”, a incheiat Almasi Vince.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]