Stirile Zilei
Vineri, 9 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • CET-ul nu poate fara gaz

Directorul CET - Cornel Secianschi sustine ca stocul de pacura ajunge doar doua saptamaniDirectorul Centralei sustine ca stocul de pacura ajunge doar pentru maxim doua saptamani.
Intreruperea furnizarii de gaze rusesti nu a afectat foarte mult CET-ul. Cu toate acestea, pierderile suferite ca urmare a trecerii pe carbune sunt destul de mari, directorul Cornel Secianschi sustinand ca daca pana nu de mult societatea avea pierderi de 20%, acum acestea sunt de 40%.
Dupa solicitarea venita din partea Transgaz, ca CET-ul sa-si reduca consumul de gaze cu 2.000 de metri cubi pe ora, ceea ce inseamna 25% din cantitatea folosita in mod obisnuit, cazanele functioneaza acum in proportie de 85% cu carbuni si 15% cu gaz.
„In aceste conditii, rezerva de carbune, despre care se preconiza ca va fi suficienta pana la 15 aprilie, se va termina pe 30 martie. Problema este insa ca nu putem functiona fara gaz. Centrala a fost astfel conceputa incat gazul ne aste absolut necesar. In ceea ce priveste pacura, daca vom incepe sa o folosim, rezerva de 8.200 de tone ne va ajunge o saptamana, maxim doua”, ne-a declarat Secianschi.

Fara reduceri de presiune
Pentru moment, situatia nu este de natura sa-i ingrijoreze pe aradeni. Directorul CET-ului sustine ca a avut o discutie cu responsabilii Petrogaz, firma de la care Centrala se aprovizioneaza cu gaze, ca nu vor fi reduceri de presiune.
„Si timpul incepe sa ne fie mai prielnic, iar pana in februarie, cand exista previziuni ca vor scadea din nou temperaturile, speram ca se vor rezolva problemele cu gazul rusesc”, a incheiat Cornel Secianschi.

L. S. - Jurnal Aradean

  • Garda de Mediu Arad informeaza comerciantii despre ecotaxa pentru pungile din plastic

Comerciantii sunt informatii de catre Garda de Mediu Arad despre ecotaxa pentru pungile din plasticComisarii Garzii de Mediu din Arad informeaza si impart in aceste zile afise operatorilor economici cu privire la ecotaxa pentru pungile nebiodegradabile. Este vorba despre pungile din plastic care se distribuie gratuit in magazine. Pentru respectarea prevederilor Ordonantei nr. 25 privind Fondul pentru mediu, operatorii economici trebuie sa achite o taxa denumita ecotaxa in valoare de 0,2 lei pe bucata pentru pungile de tip sacosa - banana, cu maner aplicat sau maieu, din materiale care nu sunt biodegradabile, incepand cu 1 ianuarie 2009. Suma va fi platita de operatorii care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere. Ecotaxa se va evidentia distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia trebuie sa fie afisata la loc vizibil pentru ca fiecare consumator sa se poata informa.
„Comisarii nostri au responsabilitatea sa informeze operatorii cu privire la aceasta lege si sa le lase cate un afis care sa fie afisat la vedere. Nu s-a dat nicio amenda si nu s-au facut verificari, cum au spus unii. Au avut loc doar actiuni de informare si impartire de afise”, ne spune Attila Szekely, comisarul sef al Garzii de Mediu Arad.
Szekely a mai adaugat ca amenzile se vor acorda doar in cazul in care informatiile necesare cu privire la valoarea ecotaxei nu vor fi afisate la loc vizibil pentru consumatori. Aceste contraventii pot fi sanctionate cu amenzi intre 2.000 de lei si 2.500 de lei.

S. R. - Observator

  • Slujitorii Altarului care nu se vad

Parintele protopop Iov Oradan explica rolul ProtopopiatuluiExista mai multe moduri de a-L sluji pe Dumnezeu. In afara de preotii si calugarii care sunt cel mai aproape de Cer, fiind adesea comparati cu niste ingeri, mai sunt si oamenii din jurul lor. Este vorba despre cei care ii servesc pe acesti ingeri ai lui Dumnezeu. Cei care au in viata aceasta rolul Martei. Multora ne-ar place sa fim numai in rolul Mariei, sa atingem picioarele Mantuitorului. Dar viata ne obliga sa si servim.
Rolul Martei, desi nu se ridica la inaltimea spirituala al Mariei, nu este deloc de neglijat. Contabilii, casierii, secretarii si oamenii care ajuta la buna desfasurare a Slujbei, sunt slujitori ai Altarului pe care nu-i vedem. Fara ei insa, aportul nostru catre Divinitate ar fi mai diminuat.
Biserica este o institutie divino-umana si are menirea de a mijloci, prin slujitorii ei, intre credinciosi si Dumnezeu. Ca orice institutie umana si Biserica are o administratie bine definita. Protopopiatul este o unitate bisericeasca administrativa care cuprinde mai multe parohii arondate de pe teritoriul aceleiasi eparhii. Fiecare protopopiat are o cancelarie administrativa proprie in cadrul careia functioneaza personal clerical si neclerical aferent competentelor date prin Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane si regulamentele bisericesti.
Alaturi de celelalte opt protopopiate, Protopopiatul Ortodox Roman Arad, face parte din Eparhia Aradului si are in componenta 103 parohii, doua manastiri si un schit, deservite de 131 clerici. Pe langa cei 131 de clerici, parohiile sunt deservite si de un numar de aproximativ 100 persoane neclericale (cantareti si paraclisieri).

Rolul Protopopiatului
In acest an se implinesc 260 de ani de atestare documentara a Protopopiatului Ortodox Roman Arad. De-a lungul vremii, Protopopiatul Ortodox Roman a functionat in mai multe locatii: in imobilele din curtea Catedralei Vechi; pe str. Gojdu, nr. 2; in incinta sediului Episcopiei Aradului; pe str. Eminescu, nr. 18 si in cele din urma in imobilul situat pe str. Eminescu, nr. 30 Arad. Activitatea desfasurata de catre deserventii protopopiatului Arad (protopop, secretar, contabil si casier) este foarte diversificata, avand foarte multe atributii. Preotul Iov Oradan, protopopul Aradului, ne face cunoscute cateva din indatoririle sale: „Un protop are menirea de a indruma, de a coordona si supraveghea activitatea bisericeasca a parohiilor si filiilor din protopopiat. El inspecteaza parohiile si filiile, asezamintele sociale, constatand calitatea vietii religioase, morale si sociale a parohienilor, verifica registrele contabile, arhiva si biblioteca, starea bisericii, a cladirilor bisericesti, a cimitirelor precum si a altor bunuri bisericesti. Supravegheaza si indruma activitatea catehetica, misionar-pastorala, culturala si social-filantropica a preotimii. Intocmeste si prezinta anual Permanentei Consiliului Eparhial situatia privind bunurile mobile si imobile, proprietati ale parohiilor si filiilor. Intocmeste un raport anual general despre intreaga viata bisericeasca din protopopiat, pe care-l inainteaza Chiriarhului locului“.

Secretarul
Secretarul unui protopopiat are atributii privind corespondenta intre parohii si episcopie precum si intre episcopie si parohii. Totodata, are atributii privind sectorul biroului personal al protopopiatului (Schema de functii si salarii, inscrisuri in carnetele de munca, intocmirea dosarelor de angajari, incetari de activitate si pensionari). Redactarea proceselor verbale la conferinte preotesti, anchete, receptii, lucrari de constructii, reparatii, picturi, fac de asemenea parte din munca secretarului.

Contabilul
Acesta are sarcini privind evidentele contabile: intocmirea documentatiilor lunare cu contributiile angajatilor catre Casa de Pensii, Casa de Sanatate etc. Intocmeste bugetele si executiile bugetare ale protopopiatului si parohiilor, precum si controleaza din punct de vedere financiar parohiile.

Casierul
Atributiile sale se refera la relatiile bancare, cum ar fi incasarile si depunerile de bani. Se ocupa si de statele de plata ale angajatilor si de buna functionare a depozitului protopopiatului: aprovizionarea cu lumanari, materiale de colportaj etc.
„Protopopiatul Ortodox Roman Arad, prin atributiile pe care le are, coordoneaza si supravegheaza intreaga activitate social - filantropica desfasurata de care preoti si credinciosi, in parohiile din subordine“, ne informeaza pr. Gheorghe Hodrea.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Pistele pentru biciclete - o utopie pentru aradeni

Pentru a circula in siguranta biciclistii au nevoie de piste amenajatePistele pentru biciclisti sunt un minus al municipiului altadata intesat de aceste mijloace de transport ieftine, utile si nepoluante. In multe dintre intalnirile cetatenesti organizate la sfarsitul anului trecut de primarie s-a ridicat aceasta problema. De altfel, proiectul initial finantat de BERD includea aceste piste, la care s-a renuntat pentru ca nu erau... oportune. Nici spatiu suficient nu se gaseste in multe zone ale Aradului, pentru a delimita traficul auto de spatiul dedicat bicicletelor.
Au fost identificate totusi cateva eventuale trasee, unele dintre ele avand aceasta destinatie cu ceva timp in urma. Este vorba despre Gradiste - Sere, sau pe Calea Victoriei, pe sensul de mers catre UTA, acolo unde trotuarul are o latime de aproximativ 4 metri, iar pietonii sunt foarte putini. La fel s-ar putea proceda si cu trotuarul din fata Vagoanelor, de la UTA la gara.
Conform unui proiect de hotarare adoptat de Consiliul Local Municipal, de-a lungul falezei Muresului va fi amenajata o strada, insa alesii ii asigura pe aradeni ca destinatia nu va fi de trafic auto, ci de pista pentru biciclete.
Au fost solicitate mai multe piste din centrul vechi al orasului catre Aradul Nou, de la Boul Rosu pe Calea Romanilor, dar si locuri speciale pentru parcarea bicicletelor. De fapt, Planul Urbanistic General al municipiului prevedea ca faleza sa fie continuata pana la padurea Ceala, iar accesul sa se faca cu bicicletele.
Autoritatile s-au aratat atunci interesate sa caute solutii pentru infiintarea acestor piste, ramane de vazut insa cum se vor concretiza aceste bune intentii.
Deocamdata, biciclistii se descurca asa cum pot. Corrado Cristofaletti, proprietarul unui magazin de biciclete, spune ca el reuseste sa se descurce pe strazile aglomerate ale Aradului, insa sunt persoane in varsta sau copii care nu pot circula in siguranta. „Si biciclistul este un participant la trafic si are nu numai datorii, ci si drepturi. Este o mare problema in Arad cu pistele. Pe malul Muresului ar fi cel mai bine sa se circule cu bicicleta, pentru ca e spatiu destul si e mai bine mai ales pentru copii. Un oras civilizat are nevoie de piste”.
Purtatorul de cuvant al primariei nu a reusit sa ne dea ieri un raspuns in legatura cu acest subiect, insa e de asteptat ca si anul acesta situatia sa se pastreze in acelasi stadiu, adica la nivel de discutii si promisiuni.

Dana Mirea - Observator

  • Interviu cu actrita Adela Ungureanu Caimacan - Germania

Actrita Adela Ungureanu Caimacan va prezenta cartea ei dedicata copiiilorArtista isi va prezenta, duminica, dupa premiera de la Marionete, cartea „Balada unui catelus...de plus”.

Jurnal aradean: Sunteti de multi ani plecata in Germania. Ce va mai amintiti din perioada petrecuta la Teatrul de Marionete Arad?

Adela Ungureanu Caimacan: Am plecat de 18 ani in Germania si pot spune ca am implinit „majoratul” acolo. Am parcurs o perioada de mare experienta de viata si profesionala. Baza mi-am format-o aici la Arad, la Teatrul de Marionete. Inceputurile au fost marcate de „bagheta” maestrului Frangopol, un mare „vrajitor” al acestui gen de spectacol. 15 ani de daruire artistica pentru copii erau bagajul meu in momentul in care, in toamna anului 1990, am hotarat sa raman, alaturi de sotul meu, Cristian Caimacan, in Germania. Soarta a vrut ca el sa creeze in acelasi domeniu: era director artistic al festivalului international „Intermarionett” care, din 1996, s-a transformat intr-un teatru stabil - „Das Kleine Theater im Rathaus” (Micul teatru din primarie) -, subventionat de primaria din Saarbrücken. Teatrul dispune de o sala de 100 de locuri si prezinta, in decursul stagiunii, spectacole de marionete si papusi pentru copii si adulti.

Jurnal aradean: Cum ati pastrat legatura cu fostii colegi din teatrul aradean?

Adela Ungureanu Caimacan: In decursul anilor am invitat si am jucat cu foste colege de la Arad: Carmen Marginean, in spectacolele „Cufarul fermecat” si „Circul Marionetti”, Adelaida Moldovan, in „Raza de soare” si „Do-re-mi show”. Am facut si multe ateliere impreuna. Din Bucuresti am invitat pe Dan Puric cu „Metamorfoze”, Teatrul Tandarica - „Cenusareasa”, Silviu Purcarete, Gabor Tompa.

Jurnal aradean: De curand ati revenit la Arad si intr-o alta calitate, cea de autoare de carte...

Adela Ungureanu Caimacan: Am avut sansa sa cunosc, tot la Saarbrücken, cu ocazia unui targ de carte pentru copii, pe marea doamna a literaturii pentru cei mici, Silvia Kerim. Ea m-a incurajat in cea de-a doua pasiune pe care o am: poezia pentru copii. Am scris, cred, din dorinta de a ma exprima in limba romana. Dar, inca o data, steaua mea norocoasa m-a calauzit: poeziile mele l-au inspirat pe Nelu Pitic, scenograf la Teatrul de Marionete Arad, care a facut niste desene minunate pentru catelusul de plus, iar editorul Ioan Matius si poetul Vasile Dan au „materializat” cartea.

Jurnal aradean: Din cate am aflat, duminica veti face o prezentare inedita a acestei carti. La ce se pot astepta copiii?

Adela Ungureanu Caimacan: „Balada unui catelus...de plus” se adreseaza copiilor mici. Cartea pledeaza pentru prietenie si iubire. Eu am un crez: „Pastrati-va jucaria preferata, in ea veti regasi, peste ani, copilaria!”. In acest spirit, impreuna cu catelusul de plus, voi prezenta, duminica, 11 ianuarie, dupa premiera de la Marionete, cartea de poezie care povesteste nazdravaniile lui.

Carte de vizita
Adela Ungureanu Caimacan:
• Nascuta in 19 martie 1955, la Arad
• Absolventa a Liceului de Muzica si Arte Plastice Arad si a sectiei marionete din I.A.T.C.
• Actrita, pana in 1990, la Teatrul de Marionete Arad
• Coordonator, in prezent, la Das Kleine Theater im Rathaus

V. F. - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]