Stirile Zilei
Joi, 8 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Doar doua modificari in privinta taxelor si impozitelor aradenilor pentru 2009

Reprezentantul IMM-urilor Mihaela Breaz expune nemultumirile intreprinzatorilor fata de unele taxe impuse de catre Consililul LocalImpozite mai mari pentru locuinte pentru unii dintre aradeni
Consiliul Local al municipiului Arad a stabilit in vara taxele si impozitele pentru anul 2009, mentinand aceleasi valori ca si in anii 2007 si 2008. Totusi, una dintre cele doua modificari priveste zonarea Aradului, o serie intreaga de imobile fiind mutate dintr-o zona de impozitare inferioara intr-una superioara, situatie in care aradenii vor scoate mai multi bani din buzunar si vor exista mai multe venituri la primarie.
Nicio strada nu a fost mutata dintr-o zona de impozitare superioara intr-una inferioara. Aradenii din zona A urmeaza sa plateasca cel mai mare impozit pe cladiri, in timp ce aradenii din zona D vor plati cele mai mici taxe, zonarea municipiului fiind stabilita in functie de utilitatile si facilitatile din vecinatate.
Sunt o serie de strazi care au trecut din zona C in zona B: Fratiei, Lipovei, Stanjenel, Lacrimioarelor, Podgoriei, Ciobanului, Marginei, Viitorului, Dreptatii etc. Strazile Zalau, Sighisoarei, Vaslui, Trompetei, Tunarilor, sau Zona Industriala Sud si Cartierul Verde au fost mutate din zona B de impozitare in zona A. Zeci de strazi au fost trecute din zona B de impozitare in zona A sau din zona C in zona B. In zona D nu a aparut nicio schimbare.
Tiberiu Dekany a refuzat atunci sa voteze proiectul, din cauza faptului ca zonarea a fost facuta fara consultarea cetatenilor. Teodora Hotaran a cerut si ea sa se afiseze la transparenta decizia primarului prin care s-a infiintat comisia care a stabilit zonarea in municipiu, membrii acesteia, normele de calcul si hotararea de consiliu local in care au fost aprobate aceste norme. De asemenea, a solicitat afisarea un numar de telefon in cazul in care cineva ar avea de facut sesizari. Nu s-a tinut seama insa de aceste solicitari si recomandari.

Pretul pentru parcare este neschimbat
Primaria nu a propus pentru anul 2009 cresteri nici la taxa speciala de parcare, ramanand la valoarea de un leu pe ora. Nemodificate sunt si valorile abonamentului la parcare, precum si a amenzilor pentru parcarea neregulamentara sau fara plata. Valoarea taxei speciale de salubrizare ramane tot de 5,25 de lei/luna pentru persoanele fizice si de 90 lei/luna pentru cele juridice.

Program prelungit pentru terase
Cea de-a doua modificare prevede ca terasele sa functioneze pe toata perioada anului, cu exceptia lunilor decembrie, ianuarie si februarie. In ceea ce priveste cuantumul taxelor pentru ocuparea domeniului public cu terase, se propune diferentiat in cursul anului, pe zone, astfel: in perioada: aprilie – septembrie, Zona A: 2,83 lei/mp/zi, Zona B: 1,78 lei/mp/zi, Zona C: 1,26 lei/mp/zi si Zona D: 0,94 lei/mp/ zi. In perioada octombrie, noiembrie, martie pentru Zona A : 0,70 lei/mp/zi, Zona B: 0,45 lei/mp/zi, Zona C: 0,32 lei/mp/zi, Zona D: 0,25 lei/mp/zi.

Propunerile IMM-urilor au fost ignorate
Nu s-a tinut seama insa de celelalte propuneri facute de reprezentantii IMM-urilor in timpul dezbaterii publice din luna iulie. Mihaela Breaz, reprezentantul IMM-urilor, a cerut modificari pentru patru taxe: taxa de salubrizare, taxa hoteliera, taxa anuala pentru autorizarea orarului de functionare si impozitul pe cladire pentru persoanele juridice. S-a solicitat de altfel si reducerea taxelor de ocupare a domeniului public in zonele centrale, acestea ajungand la 30 dolari pe metru patrat. De asemenea, s-a mentionat faptul ca, la Timisoara de exemplu, ONG-urile sunt scutite de plata taxei.
S-a mentionat si faptul ca taxa hoteliera platita la Arad este cea mai mare din tara. Taxa de salubrizare este si ea de doua ori mai mare decat la Timisoara.
S-a propus ca agentii economici care fac dovada faptului ca realizeaza colectarea selectiva a deseurilor si valorificarea ulterioara a acestora, sa fie scutiti. Unii dintre agenti nu produc nici cantitatea minima de gunoi, adica 0,3 mc, platind ceva de care nu beneficiaza.
Una dintre taxe a fost considerata neconstitutionala. Este vorba despre taxa anuala platita pentru orarul de functionare. „Este absurd sa platesti anual o taxa in conditiile in care nu s-a schimbat nimic, orarul nu a suferit modificari. Cerem asadar desfiintarea taxei in acesti termeni”, a spus atunci Mihaela Breaz.

Observator

  • Podul de pontoane le-a dat de furca pompierilor aradeni

Pompierii aradeni au reusit sa ancoreze bucata desprinsa din podul de pontoaneIeri, pompierii aradeni au infruntat inca o data temperaturile foarte scazute si s-au deplasat inca de la primele ore ale diminetii pentru a rezolva problema podurilor de pontoane din zona Strandului Neptun.
Daca pana anul trecut, inclusiv, podurile de pontoane din aceasta zona erau in administratia Gospodaririi Comunale Arad, din 2008, ele au trecut in grija Serviciul de administratie a zonelor de agrement, din subordinea Primariei. Curios este faptul ca, pana anul trecut, pontoanele era trase si ancorate la mal, inainte de a se instala frigul, tocmai pentru a preveni incidentele neplacute. Anul acesta insa, din cauza temperaturilor foarte scazute, specifice anotimpului de iarna, bucatile de gheata formate pe Mures, a rupt unul dintre poduri. Explicatia primita din partea Primariei pentru ca nu s-au scos din functiune aceste poduri, pericol sigur mai ales in acest anotimp, a fost ca „ele inca mai sunt folosite de catre cei care frecventeaza localurile Strandului Neptun deschise si pe timp de iarna, iar dealtfel, apa a fost mica”. Pana aproape de lasarea serii, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” Arad au fost nevoiti sa ancoreze de mal bucata desprinsa din podul de pontoane din Micalaca, si totodata si podul de la Belvedere, care a fost ancorat de ambele maluri, in vederea securizarii acestuia.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Revolta in randul persoanelor cu handicap

Ecaterina Jäger explica motivul protestului public al AHNR impotriva ordonantei care interzice cumularea pensiei cu salariulAHNR protesteaza public impotriva ordonantei care interzice cumularea pensiei cu salariul.
Asociatia Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Romania (AHNR) - asociatie nationala cu sediul central la Arad - protesteaza impotriva ordonantei de urgenta prin care se interzice cumularea de pensie si salariu de la stat.
„Prin aceasta Ordonanta sunt afectate din nou familiile cele mai defavorizate, si anume cele care au in intretinere o persoana cu handicap grav care are dreptul la un asistent personal. Noi am luptat zece ani pentru acest drept, iar acum vine cineva si ni-l ia! Nu se poate asa ceva! Noi, persoanele cu handicap, avem nevoie de asistenti personali, iar asistentii personali au dreptul la o retributie, fie ea cat de mica...” - atrage atentia Ecaterina-Ani Jäger, secretar general al AHNR.
Se stie, majoritatea asistentilor personali sunt parinti (mama sau tata), incadrati pe baza unui contract individual de munca care se incheie cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav. Marea majoritate a parintilor-asistenti personali sunt pensionari care au o pensie mica. Acestei pensii i se adauga salariul de asistent personal, adica echivalentul salariului minim brut pe economie - o suma pentru care nimeni din afara familiei nu vine sa stea cu persoana cu handicap grav. In aceste conditii, conducerea AHNR considera ca limitarea cumularii pensiei (mici) cu acel salariu (minim pe economie) nu face altceva decat sa incurajeze cresterea numarului de persoane cu handicap care vor fi institutionalizate in viitor. Iar institutionalizarea acestor persoane ar costa mult mai mult decat suma la care se ajunge prin cumularea pensiei cu salariul de asistent personal.

Nu se opresc aici
Protestul AHNR a ajuns si la Guvernul Romaniei. In cazul in care nu se va gasi o modalitate de exceptare de la prevederile ordonantei, pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap, AHNR ameninta ca se adreseaza organizatiilor internationale din cadrul Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite (din care face parte prin calitatea de membru cu drepturi depline a Federatiei Internationale a Persoanelor cu Handicap Fizic).

D. D. - Jurnal Aradean

  • Calatorii fideli ai CTP vor utiliza cartele pentru taxare

CTP Arad doreste sa realizeze o serie de investitii care sa satisfaca asteptarile calatorilorCompania de Transport Public doreste, conform planului de afaceri elaborat pentru BERD, sa realizeze o serie de investitii cu bani din imprumuturi sau prin fonduri nerambursabile. Obiectivul este atingerea unor standarde care sa satisfaca asteptarile calatorilor. Trebuie imbunatatiti timpii de succedare a tramvaielor si autobuzelor si totodata trebuie respectate normele de protectie a mediului.
Anul acesta vor fi achizitionate 6 minibuze care sa respecte normele europene, valoarea fiecaruia fiind cuprinsa intre 22 si 29 de mii de euro.
Tot anul acesta este programata introducerea unui sistem de ticketing care va costa un milion de euro, bani pe care, dupa spusele lui Gheorghe Falca, primaria ii va recupera in cinci ani. Se spune ca acest sistem va eficientiza monitorizarea incasarilor si cheltuielilor Companiei de Transport si va avea doua componente: sistemul automat de taxare si sistemul de monitorizare a vehiculelor.
Sistemul automat de taxare va duce la cresterea incasarilor, prin reducerea fraudei, dupa cum se arata in proiect. Totodata aceasta masura va duce la imbunatatirea procedurilor comerciale interne si a ofertei tarifare si cresterea calitatii serviciilor oferite calatorilor.
Sistemul automat de taxare se adreseaza tuturor calatorilor care folosesc serviciile de transport public ale CTP. De aceea, sistemul va oferi moduri alternative de validare a calatoriei pentru cele doua mari grupe de calatori: cei fideli si cei ocazionali. Pentru calatorii ocazionali se vor pastra, intr-o prima etapa, biletele de hartie, iar pentru calatorii fideli se va folosi cartela contactless. Sistemul automat de taxare va fi deschis, unizonal pentru bilete si abonamente, cu taxare la numar de statii parcurse pentru cardul „portofel electronic”. Sistemul va prelua intreaga oferta tarifara a CTP, inclusiv gratuitatile, si va oferi suplimentar posibilitatea tarifarii proportionale cu numarul de statii parcurse prin transportul in comun.

Dana Mirea - Observator

  • Pictorita Bobocel isi expune creatiile la Palatul Administrativ

Pictorita Aurelia Bobocel isi expune tablourile la Palatul AdministrativExpozitia de tablouri cu vanzare a pictoritei Aurelia Bobocel, gazduita de Palatul Administrativ, a intrat ieri, in cea de-a doua etapa. Astfel, in expozitie au fost aduse 50 de noi picturi, in total fiind expuse 150. Aradenii sunt invitati sa admire si sa cumpere tablourile Aureliei Bobocel, banii stransi urmand sa fie cheltuiti in scopuri caritabile, pentru infiintarea unei scoli gratuite de pictura, destinate tuturor aradenilor talentati.
Expozitia va fi deschisa pana in data de 20 ianuarie 2009.
„Invitam toti aradenii sa vina si sa viziteze expozitia din holul Palatul Administrativ. Scoala de pictura este unul dintre cele mai mari obiective si sunt sigura ca voi reusi, cu ajutorul colaboratorilor, sa pun in practica acest vis”, a declarat pictorita Bobocel.
In anul 2004. Aurelia Bobocel a fost inclusa in Cartea recordurilor din Londra. (Guinnes Book of Records-Londra). Aceasta a pictat o icoana pe sticla, reprezentand „Cina cea de taina”, care a fost omologata de Guiness Book, cu dimensiuni impresionante: 2 metri lungime si 1,08 metri inaltime.
In portofoliul pictoritei se afla un numar de 523 de tablouri si icoane, pictate pe sticla, numarate de Comisia de metrologie romana, dintre care 40 sunt cu tematica religioasa. Picturile sunt scoase la vanzare, banii obtinuti urmand sa contribuie la realizarea visului artistei, infiintarea unei scoli de pictura.

Nadia Bodran - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]