Stirile Zilei
Sambata, 7 martie 2009
Stirile TVA aici
  • Fosta conducere a CET Arad, cercetata penal pentru abuz in serviciu

Fosta conducere a CET Arad este cercetata penalFosta conducere a CET Arad este cercetata penal pentru abuz in serviciu, in legatura cu un contract de cumparare de carbune dezavantajos pentru centrala termica si care a determinat blocarea conturilor societatii.
Seful Serviciului Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad, comisarul-sef Nicolae Batran, a declarat, vineri, ca cercetarile au inceput dupa ce politistii s-au atosesizat in acest caz, in conditiile in care conturile CET au fost blocate recent.
Batran a precizat ca este vorba de dosare penale deschise pe numele fostului director general Lucian Barniciu si pe numele fostului directorul comercial Adrian Ghilea.
Ancheta vizeaza legalitatea unui contract semnat intre CET si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).
"Contractul este unul deosebit de dezavantajos pentru CET din punctul de vedere al penalitatilor. SNLO a cesionat dreptul de recuperare a creantelor unei alte firme, situatie care a condus la blocarea conturilor CET", a declarat comisarul-sef.
Comisarul Nicolae Batran a precizat ca ancheta este la inceput si ca nu s-a trecut la faza audierilor.
Contactati de corespondentul MEDIAFAX, cei doi fosti directori ai CET afirma ca nu au primit nicio instiintare de la Politie in legatura cu faptul ca sunt cercetati penal.
"Nici nu stiu la ce contract se refera anchetatorii pentru ca, de cand exista, CET a avut contracte cu SNLO pentru furnizarea carbunelui. Toate contractele au anumite clauze si prevad penalitati", a spus fostul director comercial Adrian Ghilea, in prezent inginer in cadrul CET.
Conducerea actuala a CET Arad nu a putut fi contactata pentru a comenta situatia financiara a centralei.
Liderul sindical din cadrul CET, Traian Deliman, a declarat ca centrala are probleme din cauza firmei recuperatoare a creantelor, dar ca angajatii si-au primit salariile la zi.
"S-a ajuns la blocarea conturilor pentru ca aceasta firma de recuperare a creantelor pentru SNLO a pretins sume nejustificat de mari, cu mult peste datoriile reale. CET se afla in proces de reorganizare si concediaza oameni, iar recuperatorii incearca sa obtina sume ce nu li se cuvin", a spus Deliman.

Observator

  • Audit la DSP

Activitatea fostei directoare a DSP, dr. Gabriela Tarle, va fi verificata de o comisie a Ministerului SanatatiiO comisie a Ministerului Sanatatii va verifica intreaga activitate a Directiei de Sanatate Publica Arad. Controlul este asteptat pentru saptamana viitoare, insa nimeni nu stie cu exactitate cand.
Se zvoneste faptul ca noua conducere a Prefecturii a cerut mai multe informatii actualei conduceri a DSP in legatura cu neregulile semnalate in cadrul institutiei de catre mass-media. Urmatorul pas este vizita comisiei ministeriale.
Vizita comisiei se pare ca va afecta si buzunarele fostei conduceri a DSP. Banii pe care i-a castigat in urma procesului intentat propriei institutii, despre care se zvoneau ca „sunt pe drum“, nu vor mai sosi decat dupa incheierea auditului. Dr. Mihai Tarcus, directorul DSP, declara: „Stiu ca se va face un audit dar nu stiu cu exactitate cand va fi acesta. Saptamana viitoare se va discuta in consiliul prefectural despre problemele din DSP“.
Va reamintim ca neregulile semnalate in mass media locala cat si cea nationala in legatura cu fosta conducere DSP, sunt multiple. Dintre acestea, amintim prima colosala de 300 de milioane pe care si-a acordat-o dr. Tarle la sfarsitul anului 2007. De aici au urmat o serie de procese in care a fost implicata conducerea institutiei. A urmat apoi scandalul provocat de factura telefonica de 30 de milioane de lei vechi, in care fosta directoare DSP a sunat de pe telefonul de serviciu in interes personal. Ultimul mare scandal a fost provocat de procesul in care dr. Tarle a dat in judecata propria institutie, fara ca aceasta sa fie reprezentata la proces.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Consiliul Local Municipal a tinut seama in 2008 de doar doua recomandari dintre cele 23 formulate de cetateni

CLM a tinut seama de doar o parte dintre recomandarile formulate de aradeni in cadrul intalnirilor cetatenestiIn raportul privind transparenta decizionala in administratia publica din Arad se arata ca in cursul anului 2008 au fost aduse la cunostinta publica, in conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala, un numar de 117 proiecte de hotarari.
In ceea ce priveste propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectele de acte normative supuse transparentei, in cursul anului 2008, s-au primit din partea cetatenilor si a asociatiilor legal constituite un numar de 23 de recomandari, dintre care doua au fost incluse in proiectele de hotarari. Toate aceste recomandari au fost aduse la cunostinta Consiliului Local, a executivului, precum si colectivelor de redactare a proiectelor de hotarari.
In cursul anului 2008 au fost adoptate un nr. de 100 de proiecte de acte normative si tot anul trecut Primaria Municipiului Arad nu a fost actionata in justitie pentru nerespectarea prevederilor privind transparenta decizionala.
In cadrul sedintelor Consiliului Local s-a dat cuvantul tuturor celor care au solicitat sa isi exprime opiniile in fata consilierilor cu privire la proiectele de hotarari inscrise pe ordinea de zi. Astfel au fost exprimate un numar de 16 observatii si recomandari, din care, doar una a fost inclusa in deciziile luate.

Toate cele 32 de sedinte ale Consiliului Local au fost publice.
Conform Legii nr. 52/2003, autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica. In toate cazurile in care se organizeaza dezbateri publice, acestea trebuie sa se desfasoare in cel mult 10 zile de la publicarea datei si locului unde urmeaza sa fie organizate. Trebuie sa mentionam ca acest lucru nu a fost respectat saptamana trecuta, cu ocazia discutarii despre majorarea tarifului pentru gigacalorie, dezbaterea avand loc a doua zi dupa ce anuntul a aparut pe pagina de internet a primariei, in aceeasi zi cu publicarea anuntului in presa.
Pe parcursul anului 2008 au fost organizate, la solicitarea scrisa a unor asociatii legal constituite, 4 dezbateri publice. La aceste dezbateri publice au participat un numar de aproximativ 229 de cetateni, conform raportului, dintre care 44 au fost invitati din oficiu de catre responsabilul cu societatea civila.
Tot anul trecut, cei care s-au implicat in luarea deciziilor au fost agentii economici, intreprinderile private mici si mijlocii. Astfel, prin intermediul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii s-au depus recomandari pentru proiectul de hotarare privind aprobarea impozitelor si taxelor locale, solicitandu-se de asemenea, si organizarea unei dezbateri publice cu aceasta tema. Numeroasele solicitari ale agentilor economici nu au fost puse in practica, cel putin nu cele mai importante dintre ele.
In cadrul proiectului „Democratie participativa - Strategia de Dezvoltare a Municipiului Arad 2008 - 2013/2014 - 2020 - Intalniri cetatenesti”, in perioada 30 octombrie 2008 - 11 decembrie 2008, Primaria Municipiului Arad a organizat un numar de 17 intalniri cetatenesti in toate cartierele din municipiu. In cadrul acestor intalniri au fost prezentate marile proiecte de investitii ale municipiului, colectandu-se parerile acestora despre dezvoltarea orasului, in vederea stabilirii prioritatilor pe cartiere si a centralizarii problemelor cu care se confrunta cetatenii. La aceste intalniri au participat un numar de aproximativ 1.114 cetateni.

Dana Mirea - Observator

  • Sprijin umanitar pentru semeni

Crucea Rosie Arad si-a prezentat bilantul de activitate pe anul 2008Crucea Rosie Arad si-a facut bilantul si a prezentat raportul de activitate pe anul 2007-2008.
8.300 lei au strans voluntarii Crucii Rosii Arad pentru sinistratii din judetul Botosani. Patru transporturi umanitare a cate 20 de tone fiecare (imbracaminte, obiecte casnice, mobilier alimente, furaje) au ajuns in localitatile Viseul de Sus (Maramures) si Ulma (Suceava) - grav afectate de inundatii. 15 voluntari au raspuns prompt solicitarilor comisiei judetene de dezastre, in zilele caniculare de asta vara. Alti 10 voluntari au acordat prim ajutor premedical pe plaja din Eforie Sud si Mamaia. 35 de aradence au absolvit cursul de surori voluntare de Cruce Rosie. 290 de copii au primit daruri cu ocazia sarbatorilor de iarna. 95 de batrani cu pensii mici au fost ajutati cu alimente timp de patru luni de zile. S-au distribuit ajutoare individuale la 3.250 persoane si 25 de colectivitati. 1.200 de copii si tineri sunt beneficiarii celor 92 de actiuni de educatie pentru sanatate desfasurate in scolile din municipiu.
Toate aceste date au fost prezentate la Adunarea Generala a Filialei judetene de Cruce Rosie Arad, privind analiza raportului de activitate pe anul 2007-2008. Spre finalul intalnirii, conducerea filialei a inmanat diplome de recunostinta principalilor sai colaboratori: „Agrirom”, „Moda”, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Siegfrid Meyer, Epitransport Timisoara, Duotransport Santana, Alcoa Fujikura Nadab si Pavel Nicolae (voluntar CR de 30 de ani, actualmente pensionar).
„Cred ca autoritatile locale trebuie sa multumeasca Crucii Rosii Arad si doamnei director Iudita Cuvineanu pentru tot ce a facut pentru semenii nostri” - a subliniat Cristian Dragan, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad. „Contati, si mai departe, pe sprijinul nostru” - a incheiat subprefectul Radu Stoian.

Cifre
Crucea Rosie Arad are 9 subfiliale in orasele din judet si 18 comisii. Numarul membrilor cotizanti se ridica la 830. Activitatea filialei este sustinuta de 63 de voluntari activi. Crucea Rosie Arad are 5 detasamente de interventie in caz de dezastre, iar baza materiala pentru acordarea primei urgente la 100 de persoane, valoreaza 28.374 lei.

D. D. - Jurnal aradean

  • „La multi ani, mamico!”

Micutii de la Gradinita PP nr. 19 au prezentat un program artistic dedicat tuturor mamicilorGrupa mica A de la Gradinita PP nr. 19 „Piticot”, sub atenta indrumarea a educatoarelor Adelina Haica si Irina Olar, a organizat cu ocazia zilei de 8 Martie un program artistic dedicate tuturor mamicilor.
Din sufletul lor mic si plin de dragoste pentru mamicile lor, copiii au prezentat cantece, poezii si activitati instructiv-educative, dorind sa demonstreze tuturor ca cel mai frumos dar pentru mama poate consta in iubire, admiratie si zambet. Chiar daca pentru micutii copii inca nu e cunoscuta semnificatia Zilei Internationale a Femeii, 8 Martie, ei au cantat pentru mamicile lor cat au stiut ei de bine. Este in fapt al doilea mare eveniment sustinut de ei de cand merg la gradinita, prima lor serbare fiind cea de Craciun.
Unii mai sfiosi, altii mai curajosi, copiii au cantat, au spus in comun poezii si au avut un moment in care, prin jocuri dedicate sosirii primaverii, au reusit sa aduca zambetul pe buzele celor prezenti la serbare. Nu au lipsit cantecelele traditionale de 8 Martie, „E ziua ta, mamico”, sau versurile in care „Sanda scoate din zapada gingasi ghiocei”.
Asistenta a fost numeroasa, formata din parinti si bunici „inarmati pana in dinti” cu aparate foto si camere video, dornici sa imortalizeze momente unice din viata copiilor sau nepotilor lor.
Viata daruita de mama a fost recompensata de micuti prin cuvinte de multumire si printr-o felicitare confectionata chiar de manuta lor, insotita si de cateva versuri: „Mama draga, mama mea / Doar asa-ti pot arata / Toata dragostea mea!”

Anca Barbura - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]