Stirile Zilei
Miercuri, 6 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Inca doi ani pentru BERD

Lucrarile la Proiectul BERD costa mai mult decat s-a estimat initialSantierul va dura cel putin pana la finele lui 2011, iar alesii sunt chemati sa voteze un alt pret al lucrarii.
Inca doi ani, pe putin. Atat va mai dura lucrarea pe creditul BERD, inceputa in Arad in 2007 si care isi trece in cont o intarziere de un an. Alesii locali sunt chemati joi in sedinta extraordinara pentru a vota modificarea studiului de fezabilitate la „Transport urban in municipiul Arad”, prin adaugarea noilor valori ale etapei I de finantare si executie si ale etapei a doua, dupa votul de saptamana trecuta, cand consilierii si-au dat acceptul pentru noul credit BERD (in valoare de 13 milioane de euro). Alesii ar urma sa modifice, prin vot, sumele necesare finantarii proiectului care vine sa inlocuiasca liniile de tramvai si sa modernizeze carosabilul, din Vlaicu pana la Gara Aradul Nou.
In proiect, se indica faptul ca finantarea primei etape, care a ajuns la o valoare de 36.610.070 euro, se va face din creditul BERD ( 26.500.000 Euro), din credite bancare Dexia ( 1.679.302 euro), credite neprevazute, din informatiile noastre, in primele acte ale proiectului, si din alocatii de la buget (8.430.767 euro). Etapa a doua va avea acum o valoare de 11.384.814 euro si va fi sustinuta tot de creditul BERD (6.500.000 euro) si din alocatii de la buget (4.884.814 euro).

Misiune imposibila?
Consilierii sunt pusi joi sa voteze valoarea totala a investitiei, care a ajuns acum la 47.000.000 euro, de la 39.000.000 euro, valoare stabilita la momentul semnarii contractului de lucrari, dar si termenele de executie, fixate acum la 27 de luni, pentru prima etapa, si la alte 19 luni, pentru cea de a doua.
Daca totul va merge bine si nu vor mai fi probleme, iar ritmul lucrarilor va fi unul sustinut, lucrarea BERD ar urma sa se finalizeze la sfarsitul anului 2011.
Lucrarile s-ar putea insa sa se intinda si in 2012, daca ar fi sa mentionam doar doua amanunte: etapa a doua a lucrarii va depinde de demararea lucrarilor la Podul Traian, investitie cuprinsa in proiectul pe fonduri europene de reabilitarea a centrului vechi, pentru care licitatia de lucrari este doar in faza de pregatire, si faptul ca, fara probleme majore pe satiner, lucrarea BERD are deja o intarziere de cinci luni si alte cinci luni sunt deja luate in calcul de banca si Primaria Arad.

Start la Primarie
Primarul Gheorghe Falca sustine ca tronsonul Vlaicu-Boul Rosu va fi finalizat in aceasta toamna, in ceea ce priveste infrastructura, iar pana la finele anului vor fi finalizate si lucrarile complementare (precum spatiile verzi). Tot edilul este cel care sustine ca tronsonul Boul-Rosu-Aradul Nou (intersectia Calea Timisorii - strada Stefan cel Mare) va intra in lucru doar anul viitor. In doua saptamani, va incepe modernizarea Pietei Primariei, unde investitia BERD va fi mai... eleganta (se vorbeste aici de montarea de placi de granit).

Costurile cresc
Cresterea continua a costurilor acestei lucrari este pusa, in proiect, pe seama devizelor generale si a diferentei dintre valoarea euro la acea data si cea din prezent (la startul lucrarii euro fusese calculat la 3,4 lei, iar acum la 4,3). Ca un exemplu, finantarea primei etape fusese stabilita, in 2005 la 24.000.000 euro, in 2007 la 35.000.000, iar in 2009 la 36.500.000 euro.
Trecerea anilor si schimbarile facute in creditul BERD au facut o alta gaura la buget: inca 1,4 milioane de lei pentru firma care asigura consultanta lucrarii (1,1 milioane lei, fusesera platite la inceput).

A. B. - Jurnal aradean

  • 90 de ani de administratie romaneasca

In data de 17 mai se implinesc 90 de ani de administratie romaneasca in AradIn data de 17 mai se implinesc 90 de ani de la intrarea Armatei romane in Arad si instalarea primei administratii romanesti. Cu prilejul acestei aniversari, in zilele de 16 si 17 mai vor fi organizate o serie de manifestatii de catre Prefectura Arad, Consiliul Judetean si Primaria Municipiului Arad.
Din randul actiunilor nominalizam: concertul special sustinut de solistii de muzica populara in fata Palatului Administrativ - Nicolae Furdui Iancu, Ionut Fulea, Sava Negrean Brudascu, Veta Biris; Defilare si parada militara; Recital sustinut de Fanfara Militara Bistrita; Retragere cu torte.
Duminica, 17 mai, de la ora 13 va avea loc o sedinta festiva, la care au fost invitati si cei 11 fosti prefecti post-decembristi ai Aradului, carora li se va acorda Distinctia Prefecturii Arad „Iustin Marsieu”. Vor fi prezente la eveniment si rudele primului prefect roman, Iustin Marsieu.
Circulatia auto va fi intrerupta pe bulevard pentru cateva ore atat in ziua evenimentului, cat si in ziua dinainte, pentru repetitii. Si in anii urmatori, la Arad se va serba ziua in care Armata romana a instalat prima administratie. Primaria va cheltui in acest an 90.000 de lei pentru acest lucru, iar Consiliul Judetean nu a putut prezenta inca o suma pe care o va pune la dispozitie.

Dana Mirea - Observator

  • Luna aprilie, incarcata pentru jandarmii aradeni

Luna aprilie a fost plina de evenimente pentru jandarmii aradeniAu fost aplicate, un numar de 170 sanctiuni contraventionale.
Intr-o singura luna, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Arad, au executat peste 360 de misiuni de mentinere si restabilire a ordinii publice, atat in zonele institutiilor de invatamant, a pietelor, targurilor, cat si in timpul manifestarilor sportive si cultural artistice, desfasurate in oras si judet. In urma actiunilor desfasurate, oamenii legii au constatat 46 de infractiuni, printre care loviri si alte violente, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, amenintare, furt calificat si altele. Totodata, au fost aplicate, un numar de 170 sanctiuni contraventionale, in valoare de 41.250 lei, un numar de 34 avertismente scrise si au fost avertizate verbal un numar de 1054 persoane.
De asemenea, jandarmii aradeni au identificat si predat politiei o persoana data in urmarire generala, fiind condamnata la sapte ani de inchisoare pentru omor. Pe langa actiuni, jandarmii au mai executat peste 140 de misiuni de paza si protectie a transporturilor de bunuri si valori, a transporturilor de corespondenta clasificata si a transporturilor de produse cu caracter special.
„Inspectoratul de Jandarmi Judetean Arad si-a propus ca obiective principale prin misiunile pe care le va executa in urmatoarea perioada, cresterea sigurantei stradale, prevenirea faptelor antisociale si reducerea timpului de raspuns la solicitarea cetatenilor sau la producerea unor evenimente”, a declarat cpt. Florin Zapodean, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Bomba de aviatie descoperita la o societate de colectare a fierului vechi din Bujac

O bomba de aviatie a fost descoperita la o societate de colectare a fierului din BujacEchipa pirotehnica din cadrul Detasamentului de Pompieri Arad a intervenit, ieri dimineata, pentru a ridica o bomba de la o societate de colectare a fierului vechi din Bujac. Pirotehnistii solicitati de reprezentantii firmei s-au deplasat la fata locului, dandu-si seama ca este vorba despre o bomba de aviatie, de 250 de kilograme si un metru lungime de provenienta nemteasca, folosita pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru distrugerea obiectivelor militare, a celor civile, a uzinelor de productie, a podurilor, viaductelor si a nodurilor de cale ferata. Potrivit specialistilor, bomba avea focosul activ, existand in orice clipa posibilitatea ca aceasta sa explodeze in cazul unei loviri foarte puternice.
Din cauza dimensiunilor impresionante a fost nevoie de o macara de mare tonaj pentru a ridica bomba si a o incarca in autospeciala de interventie. Aceasta fost transportata si depozitata in conditii de maxima siguranta, urmand a fi distrusa. Reprezentantii societatii comerciale au declarat ca bomba de aviatie a fost adusa, impreuna cu alte deseuri, de catre niste clienti, care nu au stiut cu ce au de-a face. Pentru ca o parte a populatiei nu este informata cu privire la pericolul pe care il prezinta manevrarea munitiilor neexplodate, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” al judetului Arad precizeaza ca acestea nu trebuie atinse sub nicio forma, se impune interzicerea accesului in zona si anuntarea imediata la numarul unic de urgenta (112) sau a celui mai apropiat post de politie.

Ana Maria Cantea - Observator

  • „Autentic-Fest“, prima editie a concursului de folclor autentic

Consiliul Judetean Arad va organiza in acest an un festival concurs de folclorFestivalul isi propune afirmarea tinerelor talente aradene
Calendarul evenimentelor organizate de Consiliul Judetean Arad din acest an cuprinde Festivalul-concurs de folcor „Autentic - Fest“, o noutate in domeniul folcloric, acesta actiune fiind la prima editie. Concursul face parte din Programul judetean de revitalizare a activitatii caminelor culturale pe criterii valorice, de conservare si continuare a creatiei populare din zonele etnografice aradene, categorisite ca fiind vetre folclorice. Telul festivalului-concurs este stimularea valorilor autentice, dainuirea folcorului aradean si afirmarea tinerelor talente, atat pe plan national cat si pe plan international.
„Autentic-Fest face parte din seria actiunilor organizate de Consiliul Judetean Arad. Scopul evenimentului este acela de a stimula valorile autentice, de a promova folcorul si de a afirma tinerele talente aradene. Concursul se afla la prima editie si se va desfasura in patru zone etnografice stabilite. Speram ca ansamblul folcloric, orchestra si toti solistii invitati sa raspunda pozitiv chemarii noastre ca la final sa ne putem declara multumiti de realizarea acestui eveniment important“, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Adrian Tolea. Astfel, festivalul se va desfasura in zona Valea Muresului la Baile Lipova, in data de 5 iunie, aceasta fiind prima etapa a evenimentelor. Apoi, in perioada 20-21 iunie, concursul folcloric se va muta pe Valea Crisului Alb la Tacasele, cu ocazia Nedeii de la Tacasele, comuna Varfurile.
Intre 27 si 28 iunie, cei prezenti in Podgoria aradeana-Tara Zarandului, Siria se vor putea bucura si ei de folclor autentic. In Statiunea Moneasa „Autentic- Fest“ va putea fi apreciat in perioada 25-26 iulie urmand ca tot aici sa aiba loc si etapa finala a festivalului, in data de 22 august. Concursul se adreseaza formatiilor si ansamblurilor de dansatori, solistilor vocali si instrumentisti din judetul Arad, preponderent tineri dar si celor care doresc sa realizeze o prestatie artistica care sa valorifice folclorul autentic din zona in care provin. La festivalul folcloric aflat la prima editie pot participa si copii cu varste cuprinse intre 6-12 ani insa, cu conditia ca acestia sa aiba reale calitati vocale si interpretative. Vor fi acordate premii prin jurizare iar premiile vor consta in diplome, trofeu si bani. Fisele de inscriere ale participantilor vor fi trimse la Centrul Cultural Judetean Arad.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]