Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Vineri, 6 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Reabilitarea unui apartament costa intre 500 si 700 de euro

Pretul mediu estimat pentru reabilitarea unui apartament este cuprins intre 500 si 700 de euroConsiliul Local Municipal Arad a scumpit gigacaloria cu 21 de lei, pentru a le oferi aradenilor posibilitatea sa-si reabiliteze termic locuintele.
Este vorba, pentru acest an, de cateva zeci de blocuri de locuinte, asa cum se arata in anexa proiectului aprobat, mai exact 1054 de apartamente (90.000 mp). Prioritare sunt blocurile inscrise deja in program de pe Aleea Neptun, strada Nucet, strada Fratiei, Aleea Albac etc. Urmeaza strazi precum I.C. Bratianu, Fratii Neumann, Calea Aurel Vlaicu, Bulevardul Revolutiei, Piata Garii, Calea Romanilor, strada Brancusi, strada Hateg s.a. Blocurile respective au un regim de inaltime cuprins intre P+3 si P+10, iar anii in care au fost construite imobilele variaza intre 1953 (pe strada Fratii Neumann) si 1986. In anul acesta vor incepe probabil lucrarile, insa deocamdata se realizeaza o inventariere pentru realizarea documentatiei tehnice. Guvernul a stabilit deja, zilele trecute, amanuntele legate de licitatii si dispunerea contractelor. In discutiile despre bugetul municipiului se are in vedere, zilele astea, si suma atribuita acestor lucrari.

Familiile care nu-si pot plati cei 20% vor fi ajutate de primarie
Asociatiile de locatari din blocurile de locuinte se pot inscrie in program prin solicitare scrisa adresata primariei de care apartine, insotita de contractul de mandat semnat, hotararea privind inscrierea in programul local, adoptata in adunarea generala cu acordul majoritatii proprietarilor, lista proprietarilor din imobil.
Costurile vor fi suportate in felul urmator: 50% statul, 30% administratia locala si 20% asociatia de proprietari. Cei 20% pot fi platiti de catre primarii, prin decizii ale consiliilor locale, tot ele putand stabili si modul prin care isi vor recupera banii. Mai mult, daca exista intr-un bloc una sau mai multe familii in imposibilitate de a plati partea lor, iar primaria, consiliul local, facand analiza sociala, vor ajunge la concluzia ca au dreptate cei care solicita surse de la primarie, partea proprietarului poate fi suportata de primarie.
Pretul mediu estimat pentru un apartament este cuprins intre 500 si 700 de euro, dupa cum ne-a declarat Corina Draghici, purtatorul de cuvant al primariei, insa acest cost variaza in functie de tipul de lucrari care vor fi realizate.

Costurile reabilitarii pot varia de la un bloc la altul
Costurile reabilitarii depind de foarte multi factori, care contribuie la cresterea sau scaderea facturii totale pentru reabilitare. Materialele din care a fost construit blocul, modul cum au fost intretinute instalatiile, reparatiile efectuate, amploarea lucrarilor de reabilitare solicitate de catre beneficiari, sunt cativa dintre factorii care contribuie la factura totala. Costurile reabilitarii nu pot fi estimate decat de catre specialisti, in urma expertizei si auditului energetic al cladirii. Doar specialistii (auditorii energetici) pot spune care este situatia de fapt a cladirii, ce presupune reabilitarea termica a acesteia si la cat sunt evaluate costurile reabilitarii. Aceste cheltuieli vor fi achitate de primarie, din Bugetul General al Municipiului Reabilitarea este o urgenta
In proiectul adoptat de CLM se arata ca se va lua aceasta masura din cauza pierderilor energetice mari, de pana la 40%-50%, fapt care reclama reabilitarea termica de urgenta a cladirilor - blocuri de locuinte.
Vor avea loc: izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv a tamplariei aferente accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic; termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei; izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter.
Trebuie mentionat ca nu vor fi inchise balcoanele, nu se schimba caloriferele, iar toata activitatea va fi supravegheata de arhitectul-sef al orasului.

Scaderea consumului de energie cu 60%
Toate acestea au drept scop reducerea consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte, fapt care are ca efect reducerea costurilor de intretinere cu incalzirea, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei arata ca masuratorile efectuate la cladirile pilot, indica o scadere a consumului de energie termica cu pana la 60%. Altfel, spus daca o cladire avea un consum de energie termica, in lunile de varf, de 100 Gcal, consumul de energie termica al aceleasi cladiri, dupa reabilitare, in aceeasi luna si in conditii de temperatura similara, poate sa scada la 40 Gcal.

Dana Mirea - Observator

  • Certificate de urbanism pentru investitii importante

Consiliul Judetean va emite certificate de urbanism pentru diferite investitii din judetComisia tehnica de specialitate, formata din reprezentati ai institutiilor deconcentrate, organismelor teritoriale si specialisti din cadrul Serviciului Amenajarea Teritoriului si Urbanism a CJA, s-a intrunit ieri, in sala 63 a Consiliului Judetean pentru a analiza mai multe documentatii in vederea emiterii certificatelor de urbanism din competenta presedintelui si a primarilor.
Astfel, Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean, va emite certificate de urbanism pentru urmatoarele investitii pe raza judetului Arad, respectiv: modernizare strazi si drumuri comunale (DC 72 in localitatea Parnesti, comuna Savarsin si modernizare strada localitatea Siria intersectie DJ 709 - Cariera Galsa); reabilitare linie cale ferata de la Frontiera cu Ungaria pana la km 614 (zona Vladimirescu); modernizare statia Horia, parte a proiectului „Construire conducta de interconectare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale cu sistemul Vest European pe directia Szeget - Nadlac - Arad”.
Totodata au fost emise avizele structurii de specialitate in vederea emiterii certificatelor de urbanism de catre primarii pentru alte doua investitii: construire sala sport in localitatea Pilu si modernizare camin cultural in comuna Simand.
Tot astazi s-a depus documentatia in vederea emiterii de catre presedintele Consiliului Judetean Arad a autorizatiei de construire pentru conducta de interconectare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale cu sistemul Vest European pe directia Szeget - Nadlac - Arad, Etapa a II- a, Pecica- Nadlac.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Scolile din Arad - coplesite de numarul cererilor de inscriere in clasa I

Scolile de elita au primit cele mai multe cereri de inscrire a copiilor in clasa IMinisterul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a transmis o notificare inspectoratelor scolare judetene potrivit careia acestea vor informa parintii in legatura cu necesitatea inscrierii copiilor in clasa I, pe cat posibil, pana la data de 1 mai 2009.
In Arad procesul de inscriere a inceput in unele scoli, inca din vara anului trecut. Sunt scoli unde numarul de solicitari este mult mai mare decat numarul de locuri disponibile. Bineinteles ca scolile sunt obligate sa inscrie elevii care locuiesc in apropierea unitatii de invatamant si ulterior, in limita locurilor disponibile, pe ceilalti solicitanti. Pentru asigurarea transparentei procesului de inscriere in clasa I, fiecare unitate scolara va trebui sa afiseze pana la data de 16 martie, numarul de clase disponibile, in conformitate cu planul de scolarizare, iar saptamanal, situatia inscrierilor. In plus, unitatile scolare vor raspunde in scris si in timp util tuturor solicitarilor de inscriere depuse de catre parinti.
In clasa I se pot inscrie copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar, precum si cei care implinesc respectiva varsta pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psiho-somatica este corespunzatoare. De asemenea, la cererea scrisa a parintilor, tutorilor sau sustinatorilor legali, inscrierea in clasa I a copiilor care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar, va fi amanata cu un an.
Am dat o raita pe la cateva scoli din municipiu pentru a afla care este situatia incrierilor. La Liceul Pedagogic „Dimitrie Tichindeal” parintii au venit sa solicite un loc pentru copiii lor inca din vara anului 2008. „Conform planului de scolarizare avem alocate locuri pentru trei clase I. Inca din iunie 2008 aveam deja 75 de elevi preinscrisi, adica suficient pentru cele trei clase. Acum avem 165 de solicitanti si am solicitat inca o clasa. Bineinteles ca elevii care locuiesc in apropierea scolii sau care mai au frati aici vor avea prioritate. Multi parinti au vrut sa depuna deja cereri pentru anul scolar 2010 - 2011”, ne spune Sorin Haiduc, directorul Liceului Pedagogic.
La Scoala Generala „Ioan Slavici” se vor forma patru clase din care trei sunt deja ocupate - „Avem elevi inscrisi pentru trei clase si mai avem una disponibila. Fiecare clasa are optional de Limba Engleza, adica elevii vor studia aceasta materie o ora pe saptamana. Si la noi se vor avea in vedere criteriile de inscriere impuse”, ne spune Ioan Muresan, directorul scolii.
Peste 120 de parinti au facut cerere pentru un loc la Scoala Generala nr.5 - „Avem patru clase, cu optional de o ora de Engleza pe saptamana iar una dintre ele va avea si cateo ora de Limba germana. Sunt foarte multe cereri, iar parintii continua sa vina”, explica Maria Pascalau, director la Scoala Generala nr.5.
La Scoala Generala „Mihai Eminescu”, directorul scolii Ilita Moldovan ne-a spus ca „avem o clasa pentru Limba germana care este completa - cu 24 de elevi inscrisi aici si inca trei clase pentru sectia Romana unde avem deja 52 de cereri. Cu siguranta vom cere la Inspectoratul Scolar suplimentarea cu inca o clasa.”
Scoala Generala nr. 3 are 25 de elevi inscrisi pana in acest moment, iar parintii continua sa depuna cereri. „La noi sunt patru clase din care una cu metoda de predare „step by step”. Intr-o clasa intra aproximativ 20 de elevi. Chiar daca acum sunt 25 de elevi inscrisi parintii mai au inca timp”, explica Andreea Vida, directorul unitatii.

Simina Roz - Observator

  • Posturi deblocate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta

Managerul Spitalului Judetean - dr. Mirandolina Prisca anunta organizarea unui concurs pentru angajarea a inca 13 mediciSpitalul Clinic Judetean Arad si-ar putea largi in scurt timp efectivul medical cu inca 13 medici. Conducerea spitalului a primit, in cursul zilei de ieri, o adresa venita din partea Ministerului Sanatatii prin care se anunta deblocarea posturilor.
In consecinta, spitalul din Arad va cere sapte posturi de medici specialisti, plus inca sase posturi pentru Unitatea de Primire Urgente. De data aceasta insa, concursul nu va mai fi organizat de catre spital, ci de catre Centrul universitar. Comisia de concurs va fi propusa de catre Universitate, care ulterior va primi aprobarea ministrului Sanatatii. Din cate se pare, examenul se va desfasura pe data de 25 martie. „Am cerut ministerului ocuparea a sapte posturi de specialitate: medic pentru terapie intensiva, chirurgie si ortopedie pediatrica, boli infectioase, neuropsihiatrie infantila, medicina interna, medicina legala, endocrinologie si psihiatrie. Acestora li se adauga inca sase pentru Unitatea Primire Urgente. Toate aceste posturi au fost aprobate de catre minister inca de anul trecut. Din pacate, cand mai aveam putin pana la stabilirea examenelor, a aparut acea ordonanta de urgenta prin care se blocau toate posturile. Acum speram sa nu mai apara vreun impediment“, sustine dr. Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Judetean.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Va invitam la... „Cluj Napoca Beauty”

Artistul plastic aradean Mihai Bagu prezentand operele saleExpozitie de pictura a artistului plastic aradean Mihai Bagu, deschisa la Muzeul de Arta (str. Gh. Popa 2-4, et. II).
Muzeul de arta Arad va invita sa vizitati „frumusetile clujene” prezente in picturile tanarului artist aradean Mihai Bagu, expozitie ce poate fi vizitata pana in data de 22 martie a.c. Expozitia reuneste lucrari cu deschideri conceptuale si narative in care subiectele centrale sunt reprezentate de personajele feminine. Tanarul artist concepe o pictura figurativa caracterizata prin neo-realism cu jonglari elegante intre figurativ si abstract si cu partiala tendinta spre minimalism, dar cu suficiente informatii foto-realiste.
Lucrarile prezente la Muzeul de Arta implica abordarea unor aspecte ce tin de domeniul cotidianului, un aspect care aparent s-ar include intr-o sfera a banalului. Spre conceperea lucrarilor artistul a depus un efort intens de selectie, iar abordarile efective ale lucrarilor nu au desavarsit iradierea unei mare doze de gratuitate. Intentionat personajele au fost propuse in multe cazuri de a fi reprezentate din spate, chipul nu este reprezentat, identitatea personajelor care tine de trasaturile faciale este „sustrasa”, nici unul din personaje nu pozeaza. Pe de o parte stilul abordat ar putea fi considerat o replica la genul de frumusete contrafacuta in multe cazuri, promovata de catre multe dintre revistele de moda, iar pe de alta parte lucrarile ar prezenta o mare doza de mister, incat privitorul va fi supus la alte eforturi spre a afla ceva despre personalitatea personajelor respective.

A. S. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]