Stirile Zilei

Vineri, 6 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Luna aceasta se va circula cu tramvaiul pe ruta Vlaicu - Gradiste

La sfarsitul lunii februarie se va relua circulatia tramvaielor si pe ruta Vlaicu-GradisteCalvarul prin care trec aradenii care circula pe ruta Vlaicu-Gradiste va disparea la sfarsitul lunii februarie cand se va relua circulatia tramvaielor. Vesti bune sunt si pentru cei care merg pe ruta Vlaicu-Micalaca, deoarece in martie si zona Podgoria va fi finalizata.
„Am vorbit si cu firma care executa lucrarile si daca timpul ne va permite pe data de 20 februarie vom da drumul la circulatia tramvaielor pe ruta UTA - Gradiste. In ceea ce priveste zona Podgoria, speram ca la inceputul lunii martie sa fie finalizata pentru a putea da drumul circulatiei tramvaielor si in Micalaca. In schimb, se va inchide pentru o perioada circulatia in zona centrala, deoarece vom lucra la montarea stalpilor, la linia de contact, vom amenaja statiile de tramvai. De asemenea, vom reface zona din fata primariei dintre linii si vom inlocui asfaltul cu granit”, afirma Razvan Popa, director tehnic din cadrul Primariei Arad.
In ceea ce priveste carosabilul in zona UTA - Podgoria, se va mai turna asfalt. Reprezentantii Primariei mai afirma faptul ca lucrarile au fost amanate pentru ca cele doua centre comerciale din zona sa poata sa execute lucrarile pentru intersectia de intrare in incinta. In urma discutiilor s-a stabilit ca muncitorii BERD sa realizeze contra cost aceste lucrari. Pana la terminarea centrelor comerciale semaforul care va fi montat va fi intermitent.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Parchetul Arad a pus in practica o strategie de combatere a coruptiei

Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a pus in practica strategia alcatuita anul trecut de combatere a infractiunilor de mica coruptieConform datelor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad anul trecut s-a inregistrat o crestere de 100% in ceea ce priveste numarul cazurilor de infractiuni de mica coruptie, finalizate cu trimiterea in judecata a inculpatilor si o crestere de 133% sub aspectul numarului de inculpati trimisi in judecata.
Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a alcatuit anul trecut o strategie de combatere a infractiunilor de mica coruptie, unde au fost analizate masurile ce se pot lua. Astfel, in anul precedent au fost trimisi in judecata trei inculpati in trei cauze, toti pentru comiterea infractiunii de luare de mita, unul fiind paznic la o societate comerciala, altul, functionar la Compania Nationala de Drumuri si Poduri iar al treilea, profesor universitar. Valoarea foloaselor materiale au variat de la promisiunea unei sticle de vin la 250 si respectiv 300 de euro. Pe de alta parte, tot in 2008, Parchetul de pe langa Tribunalul Arad a dispus trimiterea in judecata a sapte inculpati dintre care doi pentru luare de mita iar cinci pentru trafic de influenta, cuantumul sumelor pretinse si primite, variind intre 500 de lei - 500 de euro.
Strategia elaborata de Parchet in acest sens cuprinde ca elemente obligatorii - o analiza de risc, definirea domeniilor cu caracter prioritar in activitatea de combatere a coruptiei, stabilirea metodelor utilizate pentru monitorizarea acestor domenii, rezultatele care se prefigureaza a fi obtinute prin implementarea acestor strategii. Metodele alese vor fi concepute astfel incat sa asigure respectarea vietii private si a celorlalte drepturi fundamentale ale persoanei, precum si dispozitiile referitoare la protectia informatiilor clasificate. In ceea ce priveste rezultatele asteptate, intr-o prima etapa intra analiza informatiilor obtinute ce trebuie sa determine cresterea numarului de investigatii demarate ca urmare a sesizarii din oficiu a organelor de urmarire penala cu privire la savarsirea infractiunilor de coruptie in legatura cu domeniile definite ca prioritare si trimiterea in judecata a persoanelor vinovate. Obiectivul final este reprezentat de reducerea fenomenului coruptiei in aceste sectoare, acesta urmand a fi reflectat in studiile si analizele care urmeaza sa fie realizate pentru acest sector in perioada 2008 - 2010.

S. R. - Observator

  • Frumusete si rafinament

Targul "Petreceri de Vis" este la a doua editieAtmosfera magica creata de expozantii din cele doua pavilioane ale Expo Arad, in cadrul targului de profil.
„Petreceri de Vis” este un targ menit sa vina parca in totala contradictie cu starea economica mondiala din aceste luni. Aflat la cea de-a doua editie, „Petreceri de vis” reuneste peste 55 de expozanti atat din Arad cat si din alte orase.
„Constat cu bucurie ca importanta acestui eveniment sporeste de la an la an, lasand o mica amprenta in albumul amintirilor si totodata subliniind dorinta noastra de a contribui la organizarea celor mai frumoase evenimente din viata noastra, cum ar fi: nunta, botezul sau alte aniversari”, a punctat presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, Nicolae Bacanu.
Evenimentul si-a deschis ieri portile, si este considerat cel mai mare targ pentru amenajari de nunti si organizari de evenimente din vest tarii, si al doilea la nivel national.

Varietate
„Pe o suprafata de aproximativ 1.800 mp interior-exterior expozanti vin in intampinarea vizitatorilor cu o gama variata de produse si servicii: oferte de amenajari pentru nunta, rochii de mireasa cu cristale swarovski, tinute pentru miri, rochii de seara, accesorii, servicii de foto, video si sonorizare, catering, patiserii si cofetarii, tiparituri pentru evenimente, decoratiuni florale, saloane de infrumusetare, joc de artificii si agentii de turism pentru voiajul de nunta”, ne-a spus Gabriela Bora, managerul de proiect.

Lux si eleganta
Limuzinele prezente la targ, degustarile de prajituri, demonstratiile si degustarile de cocktail-uri, concertele cvartetului de coarde, dansurile de societate, prezentarile de coafuri si machiaj si prezentarile de rochii de mireasa, costume pentru mire si tinute de seara dau culoare si farmec expozitiei, contribuind la crearea atmosferei de vis si la transformarea orcarei petreceri intr-un moment de neuitat.

Detalii
Bilet de intrare: 2 lei
Transport gratuit de la Podgoria si retur.
Program de vizitare sambata: 11 - 20
duminica: 10 - 16

D. D. - Jurnal aradean

  • Platformele, aleile si sensul giratoriu de la Strand ne vor costa in acest an 670.000 de lei

Lucrarile de modernizare a Strandului Neptun continua si anul acestaAu fost prevazuti bani in fondul de rulment al municipiului pentru continuarea lucrarilor la Strandul „Neptun”. Pentru prima faza a amenajarii, care a avut loc anul trecut, mai trebuie platiti 255.700 de lei, din 13.380.000 de lei.
Pentru etapa a doua, care este prevazuta pentru acest an, au fost aprobati 200.000 de lei in vederea amenajarii unui sens giratoriu la intrarea dinspre pod a Strandului. Platformele si aleile vor costa si ele 470.000 de lei si vor fi realizate tot in acest an.
In total este vorba asadar despre un total de 14.050.000 de lei, adica 3.267.000 de euro.
Lucrarile efectuate anul trecut pentru refacerea celor trei bazine si instalarea unei statii de curatare si incalzire a apei nu au fost insa receptionate, pentru ca unele dintre acestea trebuie refacute, cum ar fi nivelarea fundurilor de bazin.

Dana Mirea - Observator

  • Muzeul memorial Ioan Slavici - o carte de vizita a comunei Siria

Cladirea familiei nobiliare Bohus din Siria adaposteste si Muzeul memorial "Ioan Slavici"O vorba veche spune ca: „Cei care nu pot invata din istorie, sunt condamnati sa o repete”. Intr-o dimineata senina de februarie, am pasit pragul Muzeului memorial Ioan Slavici, pentru a-l gasi si nu in ultimul rand, pentru a fi mai aproape de prozatorul nascut in comuna aradeana Siria.
Desi trecusem de nenumarate ori prin comuna respectiva si tot de atatea ori privisem cu o oarecare ardoare casa in care marele scriitor aradean a vazut pentru prima data lumina zilei, niciodata nu avusesem curajul (sau timpul) sa-l vizitez. De data aceasta in schimb, mi-am luat „inima in dinti” si am decis ca e timpul pentru o scurta vizita.
Cladirea care o adaposteste este un monument arhitectonic si istoric, un construit in stil baroc tarziu, in anul 1838, si care a apartinut familiei nobiliare Bohus. In aceasta cladire s-a semnat, in august 1849, capitularea armatei revolutionare maghiare in fata armatelor imperiale austriece si rusesti si tot in acest loc a vazut lumina zilei Ioan Slavici la 18 ianuarie 1848.
Pe romancierul si nuvelistul Slavici l-am regasit la randul meu printre peretii reci ai catorva camere care i-au fost dedicate lui. Cu toate ca afara soarele incerca din rasputeri sa aduca primavara care avea sa se arate de abia peste o luna de zile, conacul mai pastra inca raceala si indiferenta pe care marea majoritate a aradenilor au aratat-o de-a lungul timpului fata de unul dintre cei mai mari prozatori romani.

O picatura de istorie…
Inca de la primii pasi in incinta conacului, spriritul si geniul lui Ioan Slavici il intampina pe vizitatorul care-i calca pragul. Desi in prezent camerele sunt relativ goale, cateva piese de mobilier sau copii ale manuscriselor marelui prozator, mai aduc aminte de cel care a dat nastere atator personaje, caractere, in care multi dintre cei care vietuiesc prin locurile unde Slavici a copilarit, se regasesc.
Inaugurat in anul 1960, muzeul cuprinde mobilier, documente despre istoricul comunei Siria, manuscrise, fotografii, ziare, reviste care au apartinut celor doua personalitati culturale, cu editii valoroase ale operei lui Ioan Slavici (1848 - 1925) si nu in ultimul rand, culegeri de folclor semnate Emil Montia. Printre aceste exponate pot fi amintite printre altele, fotocopia extrasului de nastere al lui Ioan Slavici, o notita a sa scrisa de mana la varsta de 10 ani, fotocopii dupa actele de scoala, diplomele obtinute la absolvirea cursurilor liceale, la Arad si Timisoara, fotografii din perioada studiilor la Viena. Activitatea lui Slavici la revistele „Tribuna din Sibiu” (1893) si „Vatra” (1894) este bogat ilustrata.
De asemenea sunt prezentate manualele sale scolare, cu ajutorul carora caracterul si spiritul prozatorului Slavici s-a format: „Istoria universala, evul mediu” si „Gramatica limbii romane, etimologia”, precum si unele numere din „Revista copiilor si a tineretului” in care publica povestiri didactice.
Partea principala a conacului are o fatada si terasa prevazute cu coloane dorice. Castelul reprezinta tipul conacului de campie, construit in stil neoclasic. In aceasta cladire au fost duse tratativele intre generalul Gorgey, comandantul suprem al armatei revolutionare maghiare din 1848-1849, si generalul Frolov, imputernicitul tarist in preajma capitularii neconditionate din 13 august 1849. Convorbirile au avut loc in actuala sala a bibliotecii comunale.
Tot in castelul Bohus se gaseste si o permanenta expozitie consacrata compozitorului Emil Montia (1887-1965), unul dintre importantii oameni de cultura pe care ni i-a dat Aradul. Nascut la Sicula, cea mai mare parte a vietii sale a petrecut-o in comuna Siria, traind in casa din strada Spiru Haret nr. 130. Expozitia prezinta o serie de exponate care oglindesc viata si prodigioasa lui activitate muzicala, inspirata din nesecatul izvor al creatiei populare. Se poate vedea aici mobilierul camerei de lucru, pianul si violoncelul compozitorului, ca si diferite editii ale principalelor sale lucrari: „Fata de la Cozia”, „Cercel”, „Mostenitorul”, „La fantana cu galeata”.
Castelul este Incadrat de trei monumente artistice: bustul lui Ioan Slavici (1848-1925), executat de Ioan Tolan, bustul lui Mihai Eminescu (1850-1889), de acela si sculptor si statuia lui Ion Russu-Sirianu (1864-1909), opera sculptorului C. Balacescu. La o mica distanta de acestia se ridica monumentul Antoniei Bohus, ce s-a facut cunoscuta datorita sprijinirii revolutionarilor inchisi dupa 1849, printre care si Eftimie Murgu, si activitati duse pentru emanciparea femeilor.

Muzeul… in dizgratie
Desi se afla la cativa zeci de kilometri de Arad, prea putini vizitatori ii calca pragul. Poate din indiferenta, sau poate pur si simplu din faptul ca muzeul in sine nu are nimic de spus in plus de ceea ce deja stim despre Slavici, multi dintre noi i-am evitat „casa” din necunostinta de cauza, sau din dezinteres.
Locurile in schimb, isi spun povestea. De la masa de lucru a lui Slavici, pana la patul in care batranul prozator isi mai ostoia oasele dupa nopti intregi de scris si nesomn, casa lui Ioan Slavici inca mai pastreaza cate ceva din framantarile cizmarului Ghjta, sau temperamentul Samadaului.
Eroii lui Slavici, lacomi de bani, zugraviti din lumea meseriasilor si mica burghezie, inca mai bantuie camerele reci si goale ale muzeului. Important e sa-ti doresti sa-i gasesti, sa-i intelegi si de ce nu, sa-i intampini cu regretul ca desi Slavici a lasat in urma sa o intreaga opera creionata din sufletul taranesc de peste munti, mileniul trei sta ca un blestem peste intreaga viata si opera a marelui prozator.
La implinirea a 161 de ani de la nasterea sa (18 ianuarie 1848), cine-l mai sarbatoreste pe batranul si mult prea discutatul Slavici, cand tocmai el a intuit prea bine rotatia caracterului intr-o familie, fenomen mai insemnat si mai evident intr-o societate rudimentara.

In loc de concluzii…
Casa lui Slavici ramane in continuare un monument si o amprenta a valorilor aradene, valori pe care din pacate le-am lasat uitate intr-un colt al culturii universale. Dealurile Siriei in schimb, ii stiu povestea mai bine decat oricine.
Profitand de ocazie, ii multumesc lui Slavici ca m-a gazduit in casa sa. Ii multumesc ca mi-a oferit putin din protocolul vietii rurale, din aceasta lume, saraca sufleteste, aparent vulgara, dar mult prea pitoreasca.

Adrian Todor - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]