Stirile Zilei
Marti, 6 decembrie 2009
Stirile TVA aici
  • Angajatii marilor companii aradene lucreaza „cu frana trasa”

Pentru ca numarul comenzilor a scazut drastic multe firme din zona industriala au programul de lucru diminuatSe pare ca anul nou nu aduce nicio schimbare pozitiva pentru marile companii, care continua cu acelasi program de lucru. Cei mai multi dintre producatorii de componente din judetul Arad au diminuat programul de lucru si au recurs la somaj temporar pentru o parte din angajati.
Pentru ca a scazut cererea in industria auto, la Takata nivelul comenzilor a scazut drastic, fapt ce a determinat aparitia unor modificari in sistemul de lucru. Numai pe perioada decembrie-februarie, fabricile de autovehicule au disponibilizat 706 persoane. „In ultima perioada nivelul comenzilor este foarte redus si asta ne obliga sa reducem si nivelul de lucru. De la 15 volane, cat se faceau alta-data in 8 ore, acum s-a redus la 7 volane in 8 ore. Modificari au aparut la sectia volane, unde s-a diminuat programul de lucru si la sectia centuri, unde pana in data de 9 ianuarie vom avea un program special si unde am fost nevoiti sa reducem personalul, o parte din angajati intrand in somaj tehnic, dar pe termen scurt. Deocamdata pot sa spun ca lucram „cu frana trasa”, dar in ciuda acestui lucru putem sa ne consideram un caz fericit pentru ca nu am ajuns inca sa facem disponibilizari. Am incercat sa luam cele mai bune masuri posibile si chiar daca a fost mai greu am reusit sa ne mentinem pe linia de plutire.Speranta noastra consta in interventia guvernelor de a acorda imprumuturi, cum s-a intamplat si la nivelul celorlalte tari din Europa”, sustine Lucian Lengyel, lider de sindicat Takata Petri S.R.L.
„Lucram cu program redus, dar nu s-a scos niciun schimb. Speram ca pe la mijlocul lunii ianuarie sa ne revenim si ne bucuram ca am reusit pana acum sa nu disponibilizam oameni”, spune Loredana Ghituica, manager resurse umane Takata.
Nici la Delphi Ineu nu au intervenit mari modificari. „In decembrie am terminat procesul, iar acum am revenit in firma ca sindicalist. Pot sa va spun ca disponibilizari nu s-au facut, se lucreaza in continuare pe trei schimburi, cate opt ore, insa avem angajati in somaj tehnic. Acestia beneficiaza de 75% din salariu, iar masura a fost luata pentru a evita disponibilizarile”, sustine Silviu Bota, presedintele Sindicatului „Dreptatea 2007” din firma Delphi, din Ineu.
Firma Bos Automotive Products detine un efectiv de peste 500 de angajati si produce o gama larga de accesorii pentru interiorul automobilelor, parasolare si plase de protectie. In perioada imediat urmatoare firma se va vedea obligata sa disponibilizeze o parte din angajati, din cauza lipsei de comenzi. Procedura a fost demarata, insa in momentul de fata nu se stie cu exactitate numarul de oameni care sunt vizati sa plece din firma. Afectati sunt si cei de la Leoni, care au inceput anul cu acelasi program de lucru redus.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Noile masuri pentru nefumatori iau prin surprindere patronii de cafenele

Patronii de cafenele vor trebui sa separe spatiile pentru fumatori de cele pentru nefumatoriInceperea noului an aduce in vigoare masuri drastice in privinta separarii locurilor destinate fumatorilor de cele pentru nefumatori. Conform legii, aceste spatii trebuie bine delimitate si asigurate cu ventilatie. Unii dintre patronii localurilor aradene par sa bagatelizeze noile masuri, insa nerespectarea acestora va da curs aplicarii unor amenzi usturatoare, cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei.
Astfel, nenumarate localuri aradene nici nu au macar un spatiu destinat nefumatorilor, ca sa nu mai vorbim de cafenelele sau barurile care si-au delimitat spatiul pentru nefumatori printr-un „paravan“ pe post de perete. De la intai ianuarie, locul destinat celor lipsiti de viciul fumatului trebuie sa reprezinte, obligatoriu, 50% din spatiul pus la dispozitie pentru intrega clientela.
Pentru unii patroni ai unor localuri aradene, supunerea la noile prevederi, referitoare la departajarea spatiului de fumatori de cel pentru nefumatori, inseamna pierderea clientelei, unii dintre clienti, fiind deja obisnuiti cu spatiul si, mai ales, multumiti ca pot fuma in mai toate cafenelele din Arad. „Nu avem spatiu delimitat pentru nefumatori“, ne-a declarat o chelnerita. Cat despre noua masura, tacere absoluta.
Chiar daca masura de restrictionare a fumatului in locuri publice a fost anuntata de mult, unii administratori nu au departajat spatiile, punandu-i pe nefumatori in situatia de a fuma pasiv, daca aleg sa frecventeze barul cu pricina. Pentru unii patroni, aspectul legii, conform caruia in spatiile publice inchise fumatul va fi permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, care sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces, este complet neglijat. De asemenea, unele cafenele din Arad au limitat cele doua spatii, insa cel destinat celor lipsiti de viciul tutunului este vadit redus fata de cel al fumatorilor.
Potrivit ordonantei Guvernului menita sa combata efectele consumului produselor din tutun, suprafata destinata celor care fumeaza nu trebuie sa depaseasca 50% din intreaga locatie. Cu toate acestea, tigara pare a fi unul din principalele produse care se consuma la cafenele, nefumatorii evitand frecventarea acestora ori fiind nevoiti sa inhaleze fumul. In unele localuri, peretele despartitor este insuficient pentru departajarea fumatorilor de nefumatori. Alti administratori de cafenele mizeaza pe buna ventilatie si, considera acest aspect suficient pentru protectia celor care nu fumeaza.
Pe cei care nu respecta legea ii asteapta sanctiuni usturatoare cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei. Legea mai prevede interzicerea distribuirii gratuite a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani, in caz contrar se aplica amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice si de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice. Interzisa este si sponsorizarea pentru produsele din tutun, a evenimentelor sau activitatilor destinate tinerilor, in unitati medicale ori de invatamant medico-farmaceutic.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Taxele si impozitele pe anul 2009 se pot plati din 12 ianuarie

Si in 2009 aradenii care isi achita taxele si impozitele integral primesc reducere de 5%Reducerea de 5% pentru cei care platesc taxele integral ramane inca in vigoare.
Aradenii care doresc sa-si achite taxele si impozitele locale inca de la inceputul anului, mai au de asteptat o saptamana pana cand vor putea face aceasta operatiune la ghiseele Directiei Venituri din cadrul Primariei Municipiului Arad. Purtatorul de cuvant al primariei, Corina Draghici, ne-a spus ca in aceste zile are loc „inchiderea anului 2008, punandu-se in ordine si programele informatice pentru anul 2009”. Astfel, aradenii care doresc sa achite taxele a caror cuantum se poate modifica de la an la an (impozitele pe terenuri sau cladiri, taxa de salubritate) vor mai trebui sa astepte pana pe data de 12 ianuarie, cand angajatii Directiei Venituri vor reusi sa termine operatiunile contabile de sfarsit de an. Pana cand lucrurile vor intra in normal la Directia Venituri, se pot plati doar debite, precum amenzile de circulatie sau taxele de timbru.
Anul acesta, pentru plata in rate a impozitelor pe cladiri sau terenuri, vor fi instituite doua termene scadente, pe 31 martie si 30 septembrie. Taxa de salubrizare va putea fi achitata trimestrial, termenele fiind de 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie si 15 decembrie pentru trimestrul IV. Incepand cu 12 decembrie, taxele si impozitele locale vor putea fi platite si in mod electronic, de pe site-ul primariei, introducandu-se Codul Numeric Personal (pentru persoanele fizice) sau Codul Unic de Inregistrare (persoane juridice) si numarul contului bancar din care vor fi transferati banii catre primarie. De mentionat ar mai fi faptul ca bonificatia de 5% pentru cei care-si platesc integral impozitele locale, pana la 31 martie, ramane in vigoare. A fost anulata doar bonificatia de cinci procente la plata taxelor pentru bugetul de stat, daca aceasta se facea cu cel putin 10 zile inainte de scadenta.

L. C. - Observator

  • Sediu nou pentru „Infectioase”

Noua Sectie de Boli infectioase ar putea sa fie construita in curtea Spitalului JudeteanAcesta ar urma sa se ridice in curtea Spitalului Judetean, pe o constructie deja existenta.
„Sunt foarte multi bolnavi care trebuie tratati in cadrul Sectiei Boli infectioase a Spitalului Judetean, dar care refuza sa se interneze acolo din cauza conditiilor. Sectia functioneaza intr-o cladire improprie (situata pe strada Stefan Cicio-Pop - n.r.), in care noi nu putem face investitii deoarece ea a fost retrocedata vechiului proprietar” - explica dr. Mirandolina Prisca, manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.
Problema e suficient de veche si suficient de bine cunoscuta conducerii spitalului. In consecinta, au fost identificate si solutii. Una dintre ele a si fost materializata, pana la un punct. Inca din 2007, Ministerul Sanatatii a aprobat un proiect depus de conducerea spitalului pentru rezolvarea problemei de la „Infectioase”, dar nu a asigurat si finantarea acestui proiect. Investitia a fost evaluata, acum doi ani, la 70 de miliarde de lei vechi, iar banii ar fi trebuit sa ajunga la Arad inca de anul trecut.
„S-a tot amanat si, pana la urma, s-a terminat 2008 si nu am primit nici un ban. Dar eu sper sa putem concretiza acest proiect impreuna cu autoritatile locale, prin forte proprii. E un proiect deosebit de important pentru comunitate si sunt convinsa ca vom avea sprijin din partea autoritatilor. Avem niste idei si cred ca vom reusi sa-l facem impreuna” - spune, optimista, dr. Prisca.
In fapt, proiectul la care se refera managerul Spitalului Judetean este „brodat” pe o „structura” deja existenta in parcul interior al spitalului. Este vorba de o constructie „in rosu” (fundatie+un nivel) care se afla la intrarea in curtea spitalului, pe stanga. Zidurile acelea au fost facute (nu se stie in ce scop) acum mai bine de zece ani si tot atunci au fost si abandonate.
„E important sa construim aceasta cladire noua in curtea spitalului. Intregul proiect e facut pe constructia deja existenta la in curte” - conchide dr.Mirandolina Prisca. "Ramane doar sa se rezolve problema finantarii..."

D. D. - Jurnal aradean

  • Sapte copii abandonati in sapte zile, la Matern

Nou nascuti abandonati in spital raman in grija StatuluiDin ultima zi a anului 2008 pana acum, la Spitalul Matern din Arad, s-au inregistrat sapte copii abandonati, media fiind de un copilas lasat de izbeliste pe zi. Cifrele sunt ingrijoratoare, iar medicii spun ca lipsa de educatie pare sa fie principala cauza. Mamele nu se protejeaza, chiar daca au la indemana foarte multe metode, gratuite chiar, ajung la Maternitate unde nasc, dupa care dispar din spital fara a se uita macar in urma. Astfel, micutii raman in grija cadrelor medicale, carora nu le ramane decat sa anunte Protectia Copilului.
Desi ultimii ani inregistrau o usoara scadere a numarului de abandonuri, in anul 2008 numarul acestora a reinceput sa creasca. Majoritatea femeilor care decid sa isi paraseasca bebelusii nu sunt din randul minorelor, asa cum se credea, ci au peste 20 de ani. Lipsa de educatie si a posibilitatilor materiale, dezradacinarea ideii de familie, dar si absenta sensibilitatii, sunt principalele motive ale abandonurilor.
Atitudinea repulsiva a semenilor fata de mamele care isi cresc copiii singure, reprezinta un alt factor esential in favoarea abandonului, aflat in crestere. Multe femei prefera sa ramana cu reputatia nepatata in fata oamenilor decat sa isi creasca copiii. Pedeapsa morala a abandonului ar trebui insa sa apese si pe constiinta celor care au astfel de prejudecati. Cele mai multe cazuri de abandon vin din partea femeilor care provin din zona rurala. Livia Tulcan, asistent social din cadrul Spitalului Matern, ne spune: „Conceptul de familie se pierde tot mai mult. Din pacate, satul romanesc, pe care il stiam odinioara ca fiind un generator de constiinta morala, a decazut foarte mult. Consumul de alcool sta la baza celor mai multe nasteri nedorite. Lipsa de educatie sexuala este de asemenea un alt element important“. Exista foarte multe cazuri in care aceeasi femeie a abandonat mai multi copii. Ele sustin ca nu au posibilitatea de intretinere. Cu toate acestea, refuza cu desavarsire orice masura de contraceptie (care ii este oferita gratuit din partea spitalului), preferand in schimb sa isi abandoneze copilul.

Copiii cu handicap au mai putine sanse
Fiscut, Santana, Simand, dar si Arad sunt principalele zone din care provin femeile care isi abandoneaza copiii. Majoritatea dintre ele apartin etniei rome. De asemenea, cu precadere, copiii care se nasc cu handicap sunt parasiti la nastere de catre parintii romi. Din pacate, legea nu poate face nimic in obligarea parintilor de a-si creste copiii. „Rolul nostru este acela de a o convinge pe mama care isi exprima dorinta de abandon, sa renunte la aceasta idee. Este foarte important contactul cu nou-nascutul. Tocmai de aceea insist foarte mult ca mama sa isi vada macar copilul. Atunci cand il ia in brate, dar mai ales cand il duce la sanul ei, intre cei doi se creaza o legatura care cu greu poate fi explicata in cuvinte. Femeia devine in acel moment mama. Au fost foarte multe cazuri in care dupa ce si-au luat copilul in brate, mama a renuntat la gandurile de abandon. Sunt insa altele care nu accepta sub nici o forma sa il vada. Tocmai de teama de a nu se razgandi“, ne informeaza Livia Tulcan.
In anul 2008 au existat 58 de femei care si-au manifestat intentia de abandon, insa 30 au renuntat la idee. In anul 2007, 42 de mame si-au manifestat intentia, in final 26 de copii fiind abandonati. In anul 2006 au fost abandonati 44 de copii din 101 sesizari.

Suflete nevinovate
Copiii care sunt abandonati ajung in centrele de plasament si in Centrul maternal, de unde se incearca gasirea unei familii adoptive. Din pacate insa, aceste familii nu accepta copiii cu dizabilitati ori de etnie roma. „Acesti copii raman pe dinafara. Pe ei nu ii vrea nimeni. Este trist, deoarece intr-un mediu normal copiii se pot dezvolta la fel de bine ca oricare altii. Ei nu au sarmanii nici o vina“, ne spune Aurora Lupas, din cadrul sectiei Adoptie a Directiei de Protectie a Copilului Arad.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]